Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Operace vypínač: Putin už americkou kyjevskou juntu nemíní šetřit. Strádající Moskva lituje. Je ale na nich, jak zatlačí na mír. Proti ruským raketám již není obrany. Pubertální nápady s bezletovou zónou jsou cestou k jaderné válce

Operace vypínač: Putin už "americkou" kyjevskou juntu nemíní šetřit. Strádající Moskva lituje. Je ale na nich, jak zatlačí na mír. Proti ruským raketám již není obrany. Pubertální nápady s bezletovou zónou jsou cestou k jaderné válce

24. 11. 2022

Tisk článku

Michal Svatoš komentuje pokračující raketové útoky na kritickou infrastrukturu části země ovládané kyjevskou juntou, konstatuje, že Západ nemá prakticky žádné prostředky, jak by je zastavil, a doufá, že změněná situace bude směřovat k míru - pokud si USA nebudou chtít vyzkoušet jadernou válku v Evropě

Putinova strategie, kterou jsme už v létě předpověděli, se blíží ke kritickému bodu. Včera 23. listopadu odpálilo Rusko salvu raket na elektrárny, a Ukrajinu postihl masivní výpadek zásobování elektřinou. Celá města i oblasti jsou bez elektřiny. Klíčem k pochopení, čeho chce Putin svým bombardováním rozvodů elektřiny dosáhnout, jsou analytická data ukrajinské spotřeby elektřiny.

Proti úderům ruských raket neexistuje obrana

Za poslední roky míru Ukrajina potřebovala v zimě průměrně příkon 20 GW elektřiny denně (od poloviny listopadu do konce března). Po zbytek roku si vystačila s příkonem nižším než 15 GW. Rozdíl 5 GW denního nutného příkonu spotřeby je dán potřebou zimního vytápění, a delší doby, kdy je nutno svítit.

Od letošního 5. května je celá Ukrajina schopna produkovat příkon maximálně 10 GW elektřiny denně. Tato potřeba elektřiny byla přes léto trvalá, a byla způsobena odpojením značné části průmyslu od spotřeby.

pp

Čtěte ZDE: Ukrajinský generál o blízké ruské zimní ofenzívě: Nebude již prý čím ji odrazit. Rozkol v Kyjevě? Proč chce nová italská vláda okamžité jednání s Vladimírem Putinem? Proč zastavuje další dodávky zbraní? A co v tom změní volby v USA?

Pro letošní zimní období (od poloviny listopadu do konce března) potřebuje Ukrajina generovat minimální příkon 15 GW elektřiny, ale místo zvýšení produkce, je její distribuce elektřiny ruskými útoky trvale snižována. A s každým dalším útokem se snižuje i schopnosti rozvádět elektřinu do měst. 

Ukrajina je tak v zoufalé situaci - což přiznává už i starosta Kyjeva Kličko. Proti úderům ruských raket neexistuje obrana. Jak sama Ukrajina přiznala, už ztrácí schopnost údery poškozené rozvody elektřiny opravovat. 

Zastavení celé ukrajinské ekonomiky

Putin je před těsně před splněním základního cíle svých úderů – zastavení celé ukrajinské ekonomiky, a zastavením všeho života ve městech. Bez elektřiny nefungují ani pekárny, ani vodárny, ani teplárny, ani čističky odpadních vod, a tak bychom mohli pokračovat. V zimě jsou důsledky ještě děsivější. Představte si jen, že jste starý člověk, a žijete v pátém patře panelového domu, ve kterém nebude jezdit výtah.

Zelenský sice chystá nouzové napájení elektro-generátory, jenže to spotřebuje enormní dodávky ropných paliv, a vyrobí jen nepatrný zlomek elektřiny. Tím se dají udržet v chodu maximálně nemocnice a policejní stanice. 

Že je situace Kyjeva zoufalá, svědčí žádost polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka, který požádal Německo, aby protiraketové systémy Patriot nerozmístilo v Polsku, ale přímo na Ukrajině! Systém Patriot ovšem není schopen sestřelovat ruské hypersonické rakety, a v případě rozmístění na Ukrajině, by se okamžitě stal terčem protiradarových ruských střel. 

pp

Čtěte ZDE: Raketová provokace: Když chtějí puberťáci spustit světový jaderný konflikt. Kyjevská junta v chaosu. Biden má strach. Již po volbách. Na Rusko se necítí. Zradil. Co to říkáte? Přece za všechno může Putin! USA mají jen zájmy

Šílené nápady českého "analytika"

V Česku analytik Mikulecký, bývalý poradce ministra obrany, přišel s šíleným nápadem zřídit na Ukrajině bezletovou zónu. Ruská letadla ovšem do hloubky ukrajinského území nelétají, ale z bezpečné vzdálenosti na Ukrajinu odpalují své dálkové rakety. A další rakety na Ukrajinu pálí loďstvo a pozemní síly.

Bezletová zóna, by vlastně musela být bez-raketová zóna. A pro její zřízení, by se vojska NATO musela přemístit na Ukrajinu, aby ji mohla chránit před raketovými útoky. Sama by se tím ovšem vystavila ruským raketovým útokům v zóně válečného konfliktu a nebyla by ani schopna ruská letadla sestřelovat, protože ty nad Kyjev nelétají.

Putin by si při přesunu NATO ke Kyjevu, zamnul ruce, protože by mohl beztrestně raketami bombardovat vojska NATO rozmístěná u Kyjeva, a ta by mu nemohla uškodit. NATO by pak nemělo jinou volbu, než s ostudou odtáhnout do bezpečí - nebo přímo vstoupit do války, a riskovat jadernou přestřelku s Ruskem, při které by byla zřejmě pro výstrahu USA, aby se do toho nepletly, smetena celá Střední Evropa. 

Šance na mír?

Pokud někdo vymýšlí takovéto šílené scénáře, jak zřídit na Ukrajině bezletovou zónu, je jasné, že má strach, že se kyjevský režim pod Putinovými útoky letošní zimu zhroutí. Je proto třeba za každou cenu, zabránit eskalaci konfliktu, tak jak některé horké hlavy plánují. V našem zájmu věřme v šance míru.

Všichni, kdo papouškují frázi, že západní zbraně jsou lepší než ruské, doporučuji článek v německém Bildu, podle nějž se už všechny německé obrněné super-houfnice, které Ukrajina dostala, rozbily, protože Ukrajinci s nimi stříleli moc často. A obdobně prý dopadají i slavné americké raketomety HIMARS. 

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky