Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Konkurenční boj, nebo politická objednávka? Soud zakázal skandální knihu pod záminkou použití „fotografie z budoucnosti“, která v knize není. Je pravda „někde venku“?

Konkurenční boj, nebo politická objednávka? Soud zakázal skandální knihu pod záminkou použití „fotografie z budoucnosti“, která v knize není. Je pravda „někde venku“?

14. 7. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud informuje o šokujícím osudu knihy, jež měla přinášet rozkrytí pozadí na případu Petra Kramného

To tu od zákazu knihy Mein Kampf ještě nebylo. Soud vydal dne 8. 7. 2014 zákaz šíření knihy Vražda v Egyptě - Podivný případ Petra Kramného od Ondřeje Höppnera. Svůj postup přitom odůvodnil použitím fotografie, která v knize vůbec není.

pp

Mediální vrah

Za skutečný důvod je možné považovat konkurenční boj, či nepochopitelnou snahu poškodit nakladatele a autora. Vzhledem ke skandálnímu obsahu knihy, se nabízí i vysvětlení objednávkou „z vyšších míst“.

Autor knihy Vražda v Egyptě Ondřej Höppner uvádí: „Při svém pátrání jsem se chtěl dostat co nejblíže tomu, co se v Egyptě v roce 2013 odehrálo a upozornit na možnost, že je ve vězení nevinný člověk, který přišel o ženu a dítě. Člověk, který spáchal jen to, že odjel s rodinou na dovolenou. Čerpal jsem z mnoha zdrojů – včetně zprostředkované komunikace s nyní vězněným Petrem Kramným, analýzy policejních nahrávek a dalších. Výsledek pátrání byl šokující a nitky vedou až do nejvyšších politických sfér.“

pp

Čtěte ZDE: Vražda v Egyptě: Bylo všechno jinak? Kauza, která cloumala českou veřejností, má být zapomenuta. Je Petr Kramný nevinen? Jedete na dovolenou do Egypta? Dávejte si pozor, co jíte...

Petr Kramný je nyní ve vězení kvůli podezření, že během dovolené v Egyptě zabil v hotelovém pokoji svou manželku a dceru. Trvá na tom, že je nevinen, média ho však označila za vraha – čímž zřejmě přispěla k jeho zatčení.

Kniha Vražda v Egyptě, která měla ambici stát se nejprodávanější knihou roku – a v těchto dnech je ještě na pultech knihkupectví - odhaluje skandální pozadí případu Petra Kramného, jehož bulvární i jiná média označují bez důkazů za vraha vlastní ženy a dcery.

pp

Fotografie, která nebyla

Soud, který se spokojil s jistinou 50.000,- Kč od vydavatele deníku Blesk (Czech News Center), rozhodl zakázat šíření knihy na základě nepravdivého tvrzení, že kniha obsahuje fotografii, která je jeho majetkem. Šlo o snímek, který fotograf Blesku údajně pořídil v Karviné roku 2023. Soud nemá povinnost ověřovat stav věcí, ale stroj času – to je poněkud nezvyklý důkaz.

Kniha Vražda v Egyptě zmíněnou fotografii ani žádnou podobnou neobsahuje, a to ani na titulní straně, ani uvnitř. Nelze v ní nalézt žádný záběr, který by zmíněný „sci-fi snímek“ připomínal. Rovněž je zřejmě jen „náhoda“, že vydavatelství CNC (tedy Blesk) připravuje podle dostupných informací na srpen letošního roku konkurenční knihu o Petru Kramném.

Autor knihy Vražda v Egyptě Ondřej Höppner říká: „Nevím, zda právníci vydavatelství CNC poskytli soudu nepravdivé informace o knize Vražda v Egyptě vědomě či nevědomě. Doufám však, že soudkyně JUDr. Veronika Křesťanová v následném řízení  zohlední fakt, že byl soud uveden v omyl. Není vyloučeno, že se tak stalo se záměrem vyššího zisku z připravované konkurenční knihy. Nerozumím, proč se CNC, jedno z největších a nejrespektovanějších vydavatelství v zemi, takto vymezuje vůči malému nakladatelství knih a bezvýznamnému autorovi. Chci jen připomenout, že pro předchůdce CNC, vydavatelství Ringier, jsem vytvořil úspěšný deník Aha a řídil Nedělní Blesk, tituly, které jsou stále jedněmi z pilířů vydavatelství. Nerozumím, proč najednou tolik zloby. Považuji to za nedůstojné vydavatelství takového formátu."

Není povinností soudu  před vydáním předběžného opatření ověřovat skutečný stav věcí – ale učinit tak může. Zde by stačil jeden telefonát. Strana, která podá návrh (zde CNC – Blesk) má povinnost následně vše řádně zdůvodnit v žalobě, což se zatím nestalo – a bude to zřejmě oříšek. Kniha, která obsahuje výše zmíněnou fotografii z roku 2023, totiž neexistuje. Neexistuje ani ona fotografie.

pp

Skandál

Na titulní straně knihy Vražda v Egyptě, která ještě před zákazem vyšla, je fotografie Petra Kramného řádné zakoupená z agentury ČTK za přibližně 500 Kč. Jde o snímek, kdy se Kramný dívá na čtenáře, fotografie je navíc kolorovaná do ruda. Fotka deníku Blesk je černobílá a z profilu – záměna tedy není možná.

I kdyby však v knize byla fotografie, která je majetkem vydavatelství (např. ta, pořízená reportérem roku 2013), je zákaz knihy bezprecedentním skandálem. Je běžnou praxí, že pokud se v některém periodiku nedopatřením objeví snímek, na níž má autorská práva někdo jiný, nakladatel se s majitelem snímku následně ve vší slušnosti dohodne. Fotku si dodatečně koupí za cenu obvyklou (u běžných snímků v řádech stokorun). Ještě nikdy se nestalo, že by bylo kvůli nesprávně použité fotografii zastaveno vydávání knihy.

Jde o konkurenční boj?

Mnozí tudíž poukazují na fakt, že mohlo jít o záměr vydavatelství CNC (Blesk) znemožnit vydání konkurenční knihy, aby se následně jeho kniha na stejné téma lépe prodávala. V tom případě by byl soud uveden v omyl za účelem zisku. Doufejme, že to není pravda.

Každopádně je faktem, že pro vydavatele knihy Vražda v Egyptě, malé, takřka rodinné nakladatelství Bondy, znamená absurdní rozhodnutí soudu – tedy zákaz prodeje knihy na základě jevu, který nenastal – značnou finanční ztrátu a zásadní poškození pověsti u distributorů i jinde. Kniha Vražda v Egyptě  se měla stát bestsellerem, možná nejprodávanější knihou roku. Podle některých odhadů s prodeji až 50.000 výtisků.

Soudní rozhodnutí, které přišlo v době, kdy byla kniha již na pultech, ovlivní její prodej zásadním způsobem. Vydavatelství CNC podle našich informací obeslalo distributory informací o zákazu knihy. Knihkupci, kteří již knihu mají, ji zřejmě stáhnou z regálů a plánovaný dotisk do předpokládané výše 50.000 výtisků je tak podle všeho zcela vyloučen.

Pokud se vydavatelský gigant Czech News Centre rozhodne vyřešit celou záležitost mimosoudně, malé nakladatelství Bondy se tomu zřejmě bránit nebude. Není však vyloučeno, že bude, mimo jiné, žádat omluvu na titulní straně deníku Blesk.

Temné pozadí egyptského příběhu

Není ovšem vyloučeno, že za soudním zákazem knihy nestojí jen konkurenční boj, ale tajná objednávka z vyšších míst, jejímž je vydavatelství deníku Blesk pouze prostředníkem. Kniha totiž odhaluje možnost mediální souvislosti mezi otravou dvou turistek jedem, krachem cestovních kanceláří po celé Evropě a negativním dopadem na občanskou válkou zmítaný Egypt, jehož příjmy z cestovního ruchu jsou přibližně dvě stě miliard korun ročně. Kniha Vražda v Egyptě naznačuje možnost tajné dohody, zahrnující obětování nevinného člověka, která měla pomoci zamést nepříjemná fakta pod koberec.

Každopádně, než soud předběžné opatření na zákaz knihy Vražda v Egyptě zruší (pokud se tak stane), uplynou týdny až měsíce. Mezitím může vyjít kniha připravovaná redakcí deníku Blesk. Jejím obsahem zřejmě bude nepodložená a stále dokola omílaná verze příběhu o tom, že Petr Kramný je vrahem vlastních příbuzných, protože „v televizi divně plakal“.

Podle našich informací sám obviněný odmítl poskytnout redaktorům deníku Blesk, kteří na knize pracují, jakékoli informace, protože se cítí opakovaně poškozován články, uveřejňovanými na stránkách deníku.

Pokud si chcete poslechnout živou výpověď  Petra Kramného, nahranou pro policii osm dní po smrti jeho ženy a dcery v Egyptě, najdete ji na adrese www.ulozto.cz po zadání hesla kramny nahrávky.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky