Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Měsíc na obloze: Vládce noci i spolehlivý služebník lidí. Kde se vzal? Odpovědi hledejme v První knize Mojžíšově. Užívat viditelné a odhalit neviditelné. Dokonalé věci nevznikají samy od sebe

Měsíc na obloze: Vládce noci i spolehlivý služebník lidí. Kde se vzal? Odpovědi hledejme v První knize Mojžíšově. Užívat viditelné a odhalit neviditelné. Dokonalé věci nevznikají samy od sebe

3. 9. 2017

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší zamyšlení nad původem věrného průvodce naší noční oblohy, jejž možná neznáme tak dobře, jak jsme si doposud mysleli

Teorie řetězce náhod byla přijata naší „vědou“ a následně i celou veřejností, přestože nabízí mnohdy ta nejméně pravděpodobná a o naivní lidskou víru opřená vysvětlení původu věcí okolo nás. Ani dnes si ovšem netroufá vysvětlit, jak je možné, že náš Měsíc skončil v poloze přesně na čtyřech setinách velikosti Slunce a na Oběžné dráze přesně čtvrtinu vzdálenosti mezi Sluncem a zemí, zatímco se pohybuje právě tou správnou orbitální rychlostí k udržení této vzdálenosti.

Jak napsal spisovatel a přírodovědec William Roy Shelton, "je důležité si uvědomit, že někdo musel Měsíc na jeho dnešní dráhu přímo umístit. Stejně jako kosmická loď Apollo, obíhající kolem světa každých 90 minut ve výši 100 mil musí mít rychlost přibližně 18.000 mil za hodinu na to, aby zůstala na své oběžné dráze, tak něco muselo Měsíci poskytnout přesně požadovanou rychlost pro jeho tvar a hmotnost.

Co - nebo kdo?

Zajímavý postřeh, který není zrovna moc často přítomen v článcích o původu Měsíce, je, že je velmi nepravděpodobné, aby nějaký objekt jednoduše narazil na natolik přesnou kombinaci faktorů, aby zůstal na takto přesně naladěné oběžné dráze. "Něco" muselo dostat Měsíc do jeho vzdálenosti nad zemí, jeho směru a rychlosti pohybu. Otázkou je co - nebo kdo.

Také je potřeba brát v úvahu, že náš Měsíc je pátým největším měsícem ve Sluneční soustavě. Jeho velikost činí více jak čtvrtinu velikosti Země. Žádná jiná planeta nemá tak velký satelit v poměru ke své velikosti.

Náš Měsíc přispívá k zachování života na Zemi tím, že ovlivňuje příliv a odliv, který zabraňuje tomu, aby oceány stagnovaly, a zprostředkovává biologickou regeneraci pobřeží a celosvětového ekosystému.

Byl večer a bylo jitro, den třetí. I řekl Bůh: "Buďte světla na nebeské klenbě, aby oddělovala den od noci! Budou na znamení časů, dnů a let. Ta světla ať jsou na nebeské klenbě, aby svítila nad zemí." A stalo se tak. Učinil tedy Bůh dvě veliká světla: větší světlo, aby vládlo ve dne, a menší světlo, aby vládlo v noci; učinil i hvězdy. Bůh je umístil na nebeskou klenbu, aby svítila nad zemí, aby vládla ve dne a v noci a oddělovala světlo od tmy. Viděl, že to je dobré. (Genesis 1, 13-18).

Měsíc skutečně poskytuje světlo v noci - "vládne nad nocí". Žádná jiná planeta nemá takový jasný měsíc na své noční obloze.

Čtěte ZDE: Hvězdné nebe na dosah: Jste vybaveni ochranou před kosmickou chorobou? Mimozemšťani pomřeli. Miliardář chce poslat milión na Mars. Čína postaví na Měsíci radar. Skromný návrh a zprávy z kuloárů Europy

Vládce noci

Zajímavostí je, že odrazivost Měsíce je přibližně stejná jako u asfaltu. Avšak, měsíční půda obsahuje sklovité částice, které se na Zemi běžně nenacházejí. Je zřejmé, že Bůh věděl, jak strukturovat a barvit toto speciální nebeské tělo, aby "vládlo noci" s tím správným množstvím světelného odrazu. 

Měsíc se otáčí velmi pomalu, jeho otočení trvá 27,3 dne. To je přesně taková doba, za jakou Měsíc oběhne Zemi. Z tohoto důvodu mohou pozorovatelé ze Země vidět pouze jednu stranu Měsíce. Tato konfigurace je velmi stabilní. Také, jak známo, řídí důležité ženské fyziologické pochody. 

Takto dokonalou synchronizaci nelze vysvětlit jinak než inteligentním plánem. Stejně jako množství dalších vlastností, které nelze odůvodnit tzv. náhodou. Je čtyřistakrát menší než Slunce. Ale je také čtyřistakrát blíže k Zemi než Slunce. To znamená, že Slunce a Měsíc mají na naší obloze stejnou zjevnou velikost, přesné překrytí. Díky tomu může Slunce zcela zaclonit a způsobit jeho zatmění. Země je tak jedinou známou planetou, která může zažít takové zatmění, kdy její měsíc přesně kopíruje velikost a tvar hvězdy. Co nám tím Stvořitel jednou za čas chce asi říci?

Jeden pro druhého

Země je na své ose nakloněná o 23,4 stupňů vůči své oběžné dráze kolem Slunce, což způsobuje, že zde máme roční období. Měsíc přispívá k udržení tohoto přesného úhlu náklonu. Je to podobné, jako když vezmete dítě za ruce a točíte s ním. Pak jste schopni udržet si náklon kvůli odstředivému tahu dítěte, když se oba otáčíte. Tento náklon Země je dobře navržen pro udržení života na povrchu. A to není náhoda.

Dalo by se mluvit ještě mnohem více o "spolupráci" Země a Měsíce, stvoření jednoho pro druhého - a pro nás. Tyto specifické stopy Božího stvoření stvoření by nám měli připomínat naši naději a naše poslání. Bůh po lidech chce, aby používali věci, "které jsou viditelné" a aby pomáhali odhalit "věci, které jsou neviditelné" (Římanům 1,20; také 2 Korintským 4,16-18). 

Buďme si tedy jisti, že "Bůh učinil Měsíc." 

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky