Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Skandál ve Vatikánu: Potratová aktivistka dostala metál. Dokáže toto papež vysvětlit? Kultura smrti ovládla Církev. Výprodej rytířských řádů započal? Svatý stolec mlží a mlčí

Skandál ve Vatikánu: Potratová aktivistka dostala metál. Dokáže toto papež vysvětlit? Kultura smrti ovládla Církev. Výprodej rytířských řádů započal? Svatý stolec mlží a mlčí

4. 2. 2018

Tisk článku

Michael Hichborn se pozastavuje nad skandálním a již těžko uvěřitelným jednáním Svatého stolce, jenž uděluje vysoká vyznamenání svým úhlavním ideovým nepřátelům

Lilianne Ploumenová, bývalá nizozemská ministryně zahraničního obchodu a rozvojové spolupráce, obdržela od papeže Františka titul komandéra řádu sv. Řehoře Velikého. Zpráva se objevila ve vysílání nizozemského rozhlasu 22. prosince 2017. V krátké videoupoutávce k pořadu Ploumenová ukazuje vyznamenání a říká, že ho obdržela od papeže. Přibližný překlad krátkého dialogu:

Reportér – A tady se Lilianne Ploumenová dívá na kdovíkolikátou cenu, kterou získala v roce 2017, a od koho přišla.
Ploumenová – Ano, to je vysoká pocta z Vatikánu; od papeže.
Reportér – Od papeže.
Ploumenová – Krása.
Reportér – Ano.
Ploumenová – Komandér řádu sv. Řehoře.
Reportér – A to přestože jste pro potrat.
Ploumenová – Ano, jistě.

Říci o Lilianne Ploumenové, že je „pro potrat“, znamená ji hrubě nedocenit a ani zdaleka to nevystihuje skandální realitu jejího aktivismu. Poté, co americký prezident Donald Trump znovu zavedl tzv. „Opatření z Mexico City“, automaticky zakazující financování organizací, které provádějí nebo podporují potraty, z amerických veřejných peněz, založila Ploumenová v lednu 2017 novou nevládní organizaci s názvem She Decises (Ona rozhoduje), která má za cíl poskytovat velké finanční částky subjektům, které přestanou dostávat peníze od americké vlády.

Ploumenová označila opatření z Mexico City za „globální náhubkový zákon“ a uvedla, že She Decides má v úmyslu nadále podporovat dosavadní programy provozované organizacemi jako Populační fond OSN (UNPFA), International Planned Parenthood Federation a Marie Stopes International.  Řekla: „Jsou to úspěšné a efektivní programy: přímá podpora, distribuce kondomů, zajišťování doprovodu ženám při porodu a poskytování bezpečných potratů, není-li jiná možnost“. Do července 2017 organizace Ploumenové vybrala více než 300 milionů dolarů.

Nejen potraty

V říjnu 2017 napsala Ploumenová článek pro Financial Times, v němž důrazně prohlásila: „Americká regresivní politika v otázce potratu je pro práva dívek a žen katastrofou a zbytek světa se proti tomu musí bránit.“

Ironickou shodou náhod obdržela Ploumenová před několika dny také Machiavelliho cenu „za svou kampaň pro fond She Decides za bezpečný potrat“. Článek, který o ceně informuje, uvádí, že „Machiavelliho cena se uděluje osobě nebo organizaci, která podle názoru poroty excelovala v oblasti komunikace s veřejností. Porota zejména ocenila rychlost, s níž byla organizace She Decides založena a stala se globální.“

Stojí za zmínku, že v letech 2004 - 2007 byla Ploumenová programovou ředitelkou a členkou správní rady nizozemské katolické charitativní agentury CORDAID, která byla přistižena při financování Planned Parenthood a rozdávání antikoncepce.

Protikatolické aktivity Ploumenové se však neomezují jen na potrat. V září 2017 se účastnila setkání akční skupiny OSN pro LGBTI. Ploumenová vystoupila jako první a ve svém příspěvku uvedla, že „LGBTI práva jsou lidská práva“. V úvodu dále řekla: „Nemůžeme být spokojeni. [Dnes] je ve více než 70 zemích homosexualita stále ještě trestná …stigmatizace LGBT lidí všude ve světě trvá.”

Čtěte ZDE: Utajený účet svědomí: Přes tři milióny našich krajanů "odborně" pozabíjeno. Obrázky na krabičkách cigaret ano, obrazy vražděných neviňátek ne? Bojovníci proti kultuře smrti půjdou v Pochodu pro život

Skandál

V roce 2014 Ploumenová ještě jako ministryně ukončila zahraniční pomoc Ugandě za to, že tam byl schválen zákon zakazující sodomii a stejnopohlavní „manželství“.

V únoru 2010 Ploumenová vyzvala LGBT aktivisty, aby přišli do katedrály sv. Jana Křtitele v nizozemském městě ‘s-Hertogenbosch v tričkách s růžovým trojúhelníkem a nápisem „Ježíš nikoho nevylučuje“ a narušili nedělní mši. Chtěli tím protestovat proti mravní nauce Církve v otázce homosexuality.

Papežský rytířský řád sv. Řehoře Velikého založil v září 1831 papež Řehoř XVI. Uděluje se jednotlivcům za jejich „osobní službu Svatému stolci a Římskokatolické církvi skrze jejich neobyčejnou práci, podporu Svatého stolce a vynikající příklad, který dávají svým společenstvím i zemím.“

Zůstává záhadou, jakou službu Svatému stolci a Katolické církvi vykonala Lilianne Ploumenová, uvážíme-li její vytrvalou podporu homosexuality, potratu a antikoncepce. Jedinou věcí, která ji v minulém roce proslavila, je založení fondu, který poskytuje stamiliony dolarů organizacím provádějícím potrat a šířícím antikoncepci. Je proto obtížné, ne-li nemožné, oddělit papežskou poctu od tohoto politováníhodného a skandálního činu.

Riccardo Cascioli: Existuje ve Vatikánu propotratová lobby?

Příběh o udělení papežského řádu sv. Řehoře Velikého nizozemské propotratové aktivistce Lilianne Ploumenové dosáhl takového stupně absurdity, že je těžké nemluvit o skutečné propotratové lobby u Svatého stolce. Jak bylo rovněž v poslední době řečeno, jde přitom pouze o poslední z řady ještě trapnějších „incidentů“, u nichž by bylo více než vhodné, aby je Svatý stolec definitivně objasnil.

Případ Ploumenové nedávno odhalil Michael Hichborn z Lepantského institutu. Ploumenová, bývalá nizozemská ministryně pro rozvoj a superaktivistka za potraty a práva LGBT, je popravdě nositelkou tolika cen, že by jí mohla závidět i další často vyznamenávaná propotratová politička Emma Boninová. Těžko pochopit, proč jí Vatikán udělil řád určený lidem, kteří se vyznamenali ve službě Církvi.

Vatikanista Marco Tosatti požádal o vysvětlení tiskového mluvčího Svatého stolce a v pondělí 15. ledna večer obdržel stručné vyjádření, které podepsala Paloma Garcia Ovejero, spolupracovnice ředitele tiskového střediska Vatikánu Grega Burkea. Podle ní byl řád paní Ploumenové udělen vloni v červnu při příležitosti návštěvy nizozemského královského páru u Svatého otce „v souladu s diplomatickou zvyklostí výměny vyznamenání mezi delegacemi při oficiálních návštěvách hlav států ve Vatikánu“. Zpráva končí tím, že tato pocta „tedy v žádném případě neznamená schvalování politiky ve prospěch potratu a kontroly porodnosti, kterou paní Ploumenová prosazovala“.

Toto prohlášení bylo zjevně pokusem celou věc bagatelizovat, ale ve skutečnosti ji ještě zhoršuje, je-li to vůbec možné. Člověk by si při čtení zprávy skoro myslel, že Svatý stolec při návštěvě diplomatické delegace připraví stolek s několika medailemi náležejícími různým rytířským řádům a hosté si z nich mohou náhodně vybírat. Tak tomu ale není. Tato vyznamenání se udělují ad personam, a to teprve po zhodnocení zásluh kandidáta. Předání kříže, jenž je symbolem řádu, je doprovázeno uvedením důvodů, proč bylo vyznamenání uděleno.

Čtěte ZDE: Hrstka věrných: Papež a preláti jsou spojenci kultury smrti! Zlo zůstane vždy zlem. Bojovat za víru a rodinu Františkovi navzdory. Ochránci nenarozených skládají slib. Hrozí selhání: Pustíme deviace přes práh?

Co udělá František?

Tento fakt potvrzuje sama Ploumenová na videu, jež tuto zprávu odstartovalo. Skutečně v něm říká, že její propotratový aktivismus „nebyl zmíněn“, ale že je „zajímavé, že se tam uvádí, že to bylo za poskytování zdrojů pro společnost“, a přiznává, že v posledních letech strávila mnoho času lobbováním ve Vatikánu, když se snažila s ním různými způsoby spolupracovat v rozvojových zemích.

Nešlo tedy o nahodilé vyznamenání. Ve Vatikánu muselo být dobře známo, kdo Ploumenová je a co dělá, tím spíše, že před několika lety bylo rozhodnuto udělování těchto poct přísně omezit, a to po jiném skandálu, jenž se týkal řádu sv. Řehoře Velikého. Na podzim 2012 vyšlo v Anglii najevo, že moderátor BBC Jimmy Savile, který v roce 2011 zemřel, ve velkém obtěžoval ženy i nezletilá děvčata. Také on byl nositelem tohoto řádu. V tomto případě však bylo vyznamenání uděleno, než pravda o něm vyšla najevo, a souviselo s velkorysými dary na charitu, které léta poskytoval. „Žádná další neuvážená vyznamenání“, zněl pokyn Státního sekretariátu, a od té doby byly papežské pocty přísněji kontrolovány.

Případ Ploumenové je mnohem vážnější. V tomto případě je velmi dobře známo, jaké záležitosti nizozemská ministryně v občanském životě prosazuje, je však záhadou, jaké zásluhy v její práci vidí Svatý stolec. Na udělení řádu se nadto nikdo neptal nizozemského kardinála Willema Eijka, jak zdůraznil ve svém prohlášení z 15. ledna. Vyjádření Vatikánu, které celou věc zakrývá a nic nevysvětluje, je proto stejně skandální, jako udělení vyznamenání samo.

Začíná být jasné, že na vysokých místech ve Vatikánu existují lidé, kteří tohoto pontifikátu využívají k prosazování agend, jež s naukou Katolické církve nemají nic společného. Nutno uznat, že v otázce potratu byla slova papeže Františka vždy velmi jasná, třebaže se nikdy nepokusil ovlivnit veřejnou diskusi na toto téma, což v jiných věcech dělá. Během tiskové konference při návratu z Mexika 18. února 2016 například řekl: „Potrat je zločin. Je to absolutní zlo.“ Obklopují ho však lidé, kteří evidentně chtějí Církev otočit jiným směrem, kde ruku v ruce kráčí prosazování LGBT, „svazků homosexuálů“ a otevřenost vůči antikoncepci za současné slepoty vůči potratu.

Je proto naléhavější než kdy jindy, aby papež zasáhl a tento posun ukončil, neboť v tomto případě mlčení, ať úmyslné či neúmyslné, znamená spoluvinu.

Zdroj 1, Zdroj 2.




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky