Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Jak odčinit hříchy: Nechte se kompostovat! Zmizí úcta k zemřelým dočista? Z dědečka bude brzy mrkev. Co je to pohřeb? Novému náboženství vstříc. Umírat levně a ekologicky

Jak odčinit hříchy: Nechte se kompostovat! Zmizí úcta k zemřelým dočista? Z dědečka bude brzy mrkev. Co je to pohřeb? Novému náboženství vstříc. Umírat levně a ekologicky

27. 1. 2019

Tisk článku

Tomaso Scandrolio referuje o výzkumu, který chce zbořit poslední zbytky úcty k Bohu, člověku a smrti zrušením tradičních forem pohřbívání zesnulých

Katrina Spadeová začala na univerzitě v Massachusetts provádět výzkum takzvaných stádií dekompozice lidského těla. Jak známo, kompost je výsledná dekompozice organického materiálu, především vegetace a používá se na zúrodnění půdy. Katrina Spadeová předložila program dotovaný částkou 75.000 dolarů na kompostování lidských mrtvol a jejich použití v zemědělství. Nazývá se „human composting“, tedy kompostování člověka.

Proces je následující: Mrtvé tělo je balzamováno, zavinuto do plátna a vloženo do schrány spolu s organickým materiálem na urychlení dekompozice, jako dřevěné hobliny, rostliny a sláma. Proces je tak rychlý, že během jednoho měsíce je z dědečka kompost. Tento princip je protikladem procedury starých Egypťanů: uchovat tělo mumifikované co nejdéle.

Ekosmrt

Idea lidského kompostování uspokojuje prý nejméně dva požadavky: snížit náklady na "likvidaci mrtvých" a ušetřit životní prostředí. Kompostování vyjde na 5.500 dolarů, zatímco tradiční pohřeb podle údajů National Funeral Director Association stojí 7.700Pokud jde o druhý aspekt, ekosmrt potěší inovátory z několika důvodů: Předně experti vypočítali, že normální uložení do hrobu zanechává po sobě nebezpečné chemické látky, což se v druhém případě neděje. Dále nesmí scházet problém s CO2. Dědeček, který překročil práh věčnosti jako kompostovaný, zanechává po sobě méně kysličníku uhličitého než v případě kremace. Tedy lidský kompost je vynikající vynález ekologické likvidace nebožtíka a svědčí o odpovědnosti pozůstalých za životní prostředí. 

Všechno je tedy připraveno pro zahájení kompostování, schází jen povolení státu Washington. Demokraté již zavedení kompostování v roce 2007 schválili, ale neúspěšně na základě odporu katolické církve. Podle demokrata Jamie Pedersena idea se setkala s pochopením a úrodnou půdou mezi občany, nadšenými myšlenkou, že by se tak mohli stát třeba stromem, a najít tak alternativu sami pro sebe, uvádí NBC News.

Kdo snad zůstává zcela konsternován tímto novým vynálezem, který mění pohřební černou na příjemnou zeleň, protože se tím nerespektuje lidská důstojnost, tomu je třeba vysvětlit, že při kompostování se děje z přírodního hlediska totéž jako při klasickém pohřbení - pouze ve zrychleném procesu. 

Tak tomu ovšem samozřejmě není. Pohřeb je a zůstává náboženským obřadem, a i kdyby byl realizován v ateistickém duchu, zůstává zde stále úcta k zesnulému, i když jeho tělo se stane, jak se říiká, potravou červů. Pohřbení je projevem lásky a respektu k zesnulému a my s bolestí snášíme skutečnost, že náš milovaný se stane prachem, neboť takový je následek dědičného hříchu - v jehož důsledku jsme smrtelní. V případě human composting z úcty k zesnulému nezbylo nic. A o to možná právě jde nejvíce.

Čtěte ZDE: Naděje v nejisté době: Půjdeme do nebe! Je jenom jedna pravda, jedna dokonalá nauka. V čem jsou jiné cesty pomýlené? Požitky světské a duchovní. Základním principem je spravedlnost. Život bez konce

Dědeček mrkví

Lidské kompostování je dokonalý produkt nihilismu a imanentismu, jakému jsme propadli. Člověk je z tohoto ideového hlediska jen trocha organické hmoty, která je po smrti zkrátka k ničemu. Proto může být klidně zavražděn již v mateřském lůně a lze na něm provádět experimenty ještě dříve, než spatří světlo světa. Proto je správné, když je použit jako hnojivo. Člověk je pouze hlína, žádnou duši do něho Bůh nevložil, proto se také k žádnému Bohu nevrací, nýbrž navrací se k "bohyni Zemi" a jako součást země zavřel oči jednou provždy. 

Ostatně již několik let nám říkají, že člověk je ekologicky neúnosný a nejméně žádoucí na této zemi. Zkompostováním má šanci okamžitě se vykoupit za všechny škody, které napáchal za života. Navíc human composting je rekordní recyklování, které slibuje nečekané vrcholy: recyklovat i lidské bytosti. Nevydává se po cestě nicoty.

Vzhledem k tomu, že člověk zůstává vždy nějak náboženský, v kompostování ožívají současně animistické filozofie o převtělování. Rodina dostane svého dědečka zkompostovaného v krabici a použije ho na zúrodnění zahrady. Dědeček se tak znovu stane jejich součástí, kdykoliv přijdou na zahrádku, neb ho mohou vidět jako azalky či tulipány, nebo také mrkev.

Již žádné pomníky, fotografie a svíčky. On sám bude novou rostlinou, která znovu oživí minulost... Taková má být budoucnost.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky