Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Předsevzetí na rok 2021: Co třeba vyhodit televizi oknem? Hra na šéfa kontrarozvědky. Mýtus o nedostatku informací. Sodoma a Gomora v jedné bedýnce. Rozum a prostor. Měl jsem to udělat mnohem dřív

Předsevzetí na rok 2021: Co třeba vyhodit televizi oknem? Hra na šéfa kontrarozvědky. Mýtus o nedostatku informací. Sodoma a Gomora v jedné bedýnce. Rozum a prostor. Měl jsem to udělat mnohem dřív

1. 1. 2021

Tisk článku

Jerzy Wolak přichází s inspirací ke kroku, který by každému, kdo ještě nemá podobnou zkušenost, mohl přinést do života mnoho dobrého

Před několika lety jsem vyhodil ze svého bytu televizor. A stále živ, cítím se dobře a příjemně.

Přišlo to náhle. Ráno v jednu květnovou sobotu. Den byl zamračený a teplý, seděl jsem s manželkou v obývacím pokoji, pili jsme kávu a zvažovali, co budeme dělat, protože se blížila bouřka. Po několika minutách se rozpršelo a najednou udeřil blesk v těsné blízkosti našeho domu a vzápětí zaburácel silný hrom.

Znamení z nebe

V televizi právě jel už ani nevím jaký program, po blesku a hromu však najednou náš přijímač ožil. Z ničeho nic začala svítit na obrazovce bílá záře, která postupně bledla a vzápětí s hlasitým výbuchem zhasla. Pocítili jsme nepříjemný zápach a uvědomili si, že bouře, hrom a výbuch spolu souvisely. Přibližně po dvaceti minutách deště se mraky rozplynuly a svět zalily jasné a teplé květnové paprsky.

Zapůsobilo to na mě značně surrealisticky. S manželkou jsme se však rozhodli, že to co se stalo, budeme považovat za znamení z nebe. Vyhodil jsem shořelý vrak - a nový televizor jsme už nekoupili.

Můj život se úplně změnil. V první řadě se změnil náš obývací pokoj. Zpočátku působil bez televizoru cize, ale manželka nakonec řekla, že obývací pokoj je bez televizoru podstatně ušlechtilejší. Dal jsem jí zapravdu, protože na televizi není nic pěkného. Celý důvod její existence, podobně jako v případě chladničky nebo toalety, se omezuje na funkčnost a ne na estetický rozměr.

Vyhozením televizoru se však začal měnit i náš pohled na život, změnila se naše životní filozofie. Začali jsme se na svět dívat vlastníma očima, ne přes brýle, které nám nasazují tvůrci televizních programů nebo zpravodajští manipulátoři. Bez primitivních reality show, trapných amerických sitcomů, mexických telenovel i bez předpovědí počasí se stal náš život podstatně plnější. Uvědomili jsme si, že svět vypadá úplně jinak, než nám podsouvají televizní političtí manipulátoři.

Čtěte ZDE: Sedm miliard každý rok pro jednu utajenou politickou stranu: Kavčí hory. Nejvíce platí nejchudší. Zrušme ČT, nebo ji poctivě napojme na státní rozpočet. Dobré téma pro blížící se volby. Kdo se ho odváží zvednout?

Odříznuti od informací?

Život je příliš zajímavý a pěkný na to, abychom ho vnímali prizmatem televizní obrazovky. V našem okolí byla spousta zajímavých věcí a my jsme nepotřebovali, aby nám někdo dávkoval a určoval informace podle svého uvážení a manipuloval námi. Sami jsme přece těmi nejlepšími specialisty pro vlastní životy, potřeby a sny. Není třeba nechat si do toho mluvit někým jiným.

Svět bez televize je náš vlastní svět. Bez cizích hlasů a názorů hloupých politiků, cizích myšlenek, nátlakových reklam. Dům bez televize je můj vlastní dům a prostor bez televize je můj vlastní prostor. Do svého domu a prostoru pustím jen to, co chci. Bez primitivních stupidních a nátlakových programů je život mnohem příjemnější a klidnější.

Mnozí z mých přátel to stále nedokážou pochopit. Argumentují, že bez televizoru například nebudu vědět, co se děje ve světě. Mýlí se, bez televizoru jsem se dozvěděl podstatně více, protože jako člověk obdařený zvědavostí jsem hledal informace, které jsem potřeboval, v jiných zdrojích. Pokud jsem něco nehledal, znamenalo to, že to nepotřebuji.

Poučný příběh

Hodnotu úplného odříznutí od televize jsem ocenil úplně až po několika týdnech televizní karantény. Tento čas závisí na každém člověku - u každého je jiný. Manželce trval o něco déle, zatímco našim známým, kteří se nechali přesvědčit, aby také televizor vyhodili, se adaptace na existenci bez televizoru podařila podstatně rychleji. Dnes by však ani oni neměnili, televizi nemají již několik let a také ji nepotřebují. Cítil jsem se jako šéf kontrarozvědky, kterému se podařilo ze své země vyhnat cizí zahraniční agenturu, která prováděla v mém prostoru nekalou činnost. Neodměnil mě za to nikdo, odměnil jsem se sám.

Po tolika letech života s televizí, mě mrzí jen jediná věc. Že jsem ten televizi "nedefenestroval" z okna a že jsem nebydlel ve 30. patře, a nemohl tak sledovat, jak se ten nebezpečný krám rozletí na miliony malých kousků. Bydlím však pouze ve 2. patře a mám také pocit odpovědnosti, takže jsem nechtěl ohrozit případné chodce pod okny našeho bytu.

Blesk, který spálil náš televizor, vnímáme dodnes s manželkou jako vzkaz typu blesk z jasného nebe (že bylo zataženo nehraje roli). A když o tom přemýšlíme, připomíná nám to příběh o Sodomě a Gomoře. Ta bedna k němu podivuhodně patří.

Proto vyhodit - a ani se neohlédnout

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky