Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Metaversum: Virtuální peklo na zemi? Transhumanismus se rychle blíží. Zuckerberg chce dobýt ještě jeden svět. Homo schwabus: Konečné vítězství ve válce proti lidstvu. Masy běží jako zvíře za návnadou. Mrazivá budoucnost a největší duchovní výzva historie

Metaversum: Virtuální peklo na zemi? Transhumanismus se rychle blíží. Zuckerberg chce dobýt ještě jeden svět. Homo schwabus: Konečné vítězství ve válce proti lidstvu. Masy běží jako zvíře za návnadou. Mrazivá budoucnost a největší duchovní výzva historie

11. 12. 2021

Tisk článku

Mikuláš Hučko popisuje, v čem spočívá nový obří projekt zakladatele Facebooku, kdy se má celé lidstvo přesunout do světa manipulovaných fikcí a iluzí pod "dobrovolnou" totální kontrolou

Po více než sedmnácti letech od založení Facebooku jeho šéf Mark Zuckerberg 28. října 2021 oznámil, že společnost změnila svůj název na Meta. Největší rozruch však vyvolala jeho vize internetu budoucnosti. Jedná se o projekt „metaversum“, neboli „metavesmír“, tedy internet, na který se nedíváme, ale uvnitř kterého kterém se nacházíme.

Metaversum je revoluce, která má mít zásadní vliv na vnímání světa miliardami lidí, ale ze které zatím nevidíme ani pověstnou špičku ledovce. Společnost Marka Zuckerberga však již nejméně sedm let pracuje na jeho vývoji a v příštích pěti letech jen v EU plánuje přijmout deset tisíc nových zaměstnanců, přičemž už nyní je rozpočet této divize neuvěřitelných deset miliard dolarů.

Další Země 

Jak říkají kritici, Zuckerberg chce dobýt „ještě jeden svět“. Po dobytí Země (produkty Facebooku používají tři miliardy lidí, více než třetina světové populace) chce nyní dobýt „virtuální metavesmír“. Chystá se vytvořit obrovský virtuální svět, jenž pohltí všechny ostatní virtuální světy, které již existují, i ty, které teprve vzniknou.

Virtuální světy vytvořené v posledních letech už nejsou jen honičky a střílečky, ve kterých člověk sedící v křesle před počítačem vidí na ploché obrazovce svou ruku se zbraní a střílí na příšery vybíhající ze všech stran. Virtuální světy se staly rozšířenou 3D realitou, ve které se člověk může pohybovat, pokud ještě ne tělem, tak určitě myslí.

V univerzálním metavesmíru bude možné komunikovat, pracovat, cestovat, hrát si, dívat se na filmy a vůbec – žít. Nasadíte si na hlavu brýle na virtuální realitu - a jste tam. Přesně jako ve videohře. Ti, kteří "uvnitř" alespoň část svého času strávili, mluví o zázracích komunikace, když se avatarové (avatar = obraz, který si člověk zvolí, aby ho reprezentoval na internetu při online počítačových hrách) scházejí, aby sledovali filmy v luxusních veřejných kinech s obrovskými superobrazovkami, kupovali si popcorn, poplácávali se po bedrech, povídali si a flirtovali. Jediné, co zatím chybí, je hmatový pocit z kontaktu. Ale i ten přijde brzy.

Ale to není zdaleka všechno. Tento metavesmír se také označuje za Next Earth, neboli další Zemi, která je ve skutečnosti virtuálním světem, jenž přesně kopíruje již existující Zemi. A rozprodává se. Na satelitní mapě si můžete vybrat oblast - se stavbami nebo bez nich, s vodou (řekou, jezerem) nebo lesem. Ať už v Grónsku nebo v Nigérii, většina virtuální půdy je zatím prodána v Americe a Rusku. Metaversum, které se chystá vytvořit společnost Meta, je forma virtuální reality, kterou v roce 2015 jako první představila argentinská společnost Decentraland.

Decentraland

Projekt Decentraland byl původně trojrozměrnou digitální realitou sestávající z více než 90 tisíc pozemků. V době spuštění beta verze 3D digitální reality v roce 2017 byla cena jednoho pozemku v Decentralandu 20 dolarů. Dnes už není možné pořídit pozemky s nejlepší polohou ani za 100 tisíc dolarů. Vzhledem k tomu, že tento boom teprve začíná nabírat komerční obrátky, lze předpokládat, že cena „pozemku“ Decentraland se brzy nebude spojovat s ceníkem úspěšné realitní kanceláře, ale s tachometrem vesmírné rakety.

Za co platí statisíce dolarů za neznámo co v neznámo kde? Za obchodní, kulturní a komerční aktivity, které se v Decentralandu rozvíjejí závratnou rychlostí téměř každou hodinu.

V roce 2020 byl Decentraland oblíbeným místem virtuálních mezinárodních konferencí a sympozií kryptografického odvětví. Dnes už se stalo nejen módním, ale i výhodným prezentovat nové protokoly a projekty v Decentralandu: v klubu, baru, kině nebo konferenční místnosti se dalo snadno setkat, oslovit a promluvit s tuctem miliardářů (v kryptoměnách), promluvit o svém startupu a získat podporu a solidní počáteční kapitál přímo na místě. Bez byrokracie a bankovních formalit.

V červnu 2021 londýnský aukční dům Sotheby's slavnostně otevřel digitální repliku svého sídla Decentraland, které se nachází v New Bond Street Riallife. K dispozici je také galerie digitálního umění, ve které se trvale vystavují a prodávají ukázky umění NFT.

Nedávno koupila digitální realitní agentura Republic Realm se sídlem v New Yorku pozemek ve virtuálním světě nazvaném Sandbox za 4,3 milionu dolarů.

V říjnu 2021 se v Decentralandu konal triumfální čtyřdenní hudební festival, na který se lístky prodávaly jako teplé rohlíky.

Čtěte ZDE: 5G přichází: Skutečná rizika nové sítě. Je kam se schovat? Hrozba teroru, manipulace, okrádání a totality. Barevné revoluce přes chytré hračky? Bezpečnost pro 75 miliard zařízení. Orwell se zpožděním 40 let?

Nekonečný svět

Barbados se chystá zřídit velvyslanectví Metaversu. Kdy? Již na začátku příštího roku. Barbados se tak oficiálně stane první zemí se suverénním územím ve virtuálním světě.

Je třeba pokračovat? Zřejmě jste už uhodli, jaký metasvět se chystá vybudovat společnost Marka Zuckerberga - a proč bylo třeba přejmenovat Facebook.

Od Zuckerberga je obtížné očekávat něco jiného než byznys. Jeho touha vytvořit nový svět, který by byl stejně neomezený jako vesmír, vychází z pocitu, že podnikání ve „starém světě“ narazilo na své hranice a zastavilo se. Už podojil všechny uživatele Facebooku, shromáždil všechny jejich osobní údaje a prodal je. Podruhé už je neprodá. Také je zde příliš mnoho omezení a byrokratů, kteří mu nedají klid.

Buduje se tu metavesmír s novou ekonomikou; naprosto fantastický svět s obrovskými burzami, které v porovnání s Wall Street vypadají jako vesnické tržiště, kde stovky kryptoměn budou každou vteřinu stoupat a klesat, kde prodej brýlí na virtuální realitu převýší prodej aut, kde se budou rozvíjet nová odvětví jako virtuální oblečení a virtuální šperky, protože bude jedno, co má člověk doma na sobě – i v roztrhaném tričku a teplácích – ale záležet mu bude na tom, jaké sako které značky bude mít na sobě jako avatar na recepci v luxusním paláci na virtuální ulici ve Vídni, která je ve vlastnictví téhož netlorda, který začal ulici skupovat již v roce 2021, tedy v roce dávno minulém.

To vše se dnes možná mnohým zdá jako pohádka budoucnosti, ale reálnost této pohádky již dnes potvrzují obrovské sumy peněz, které se investují do její realizace. Mnozí z nás nechápavě krčí rameny, ale tento svět přijde rychleji, než dokáže setrvačná lidská mysl předpokládat. Metavesmír nahradí internet v jeho současné podobě – všechny naše současné webové stránky, blogy, roztroušené fotografie, plochý, naivní svět, zůstanou někde na okraji, jako relikt minulosti, jako roztomilý archaismus našich babiček.

Meta bude mít virtuální trojrozměrný svět, do kterého se lusknutím prstu snadno přemístí několik miliard uživatelů Facebooku. Nikdo nemůže uživatelům sociálních sítí zakázat, aby si vytvořili vlastní digitální avatary, usadili se v digitální virtuální realitě a dělali si tam, co chtějí, aniž by si od někoho žádali povolení. Je sice možné vydat dekret, kterým se to zakáže, ale realizace takového dekretu v praxi nemá ani nejmenší šanci na úspěch.

Zatímco Decentraland má dnes 90 tisíc pozemků, příští Meta jich bude mít stovky milionů, ne-li miliardy. Budou to obrovská digitální města, džungle, řeky, hory, lesy a prérie. Skutečně nekonečné. Tato města budou obývat miliardy digitálních anonymních nebo pseudoanonymních avatarů. Budou stavět domy, otevírat kina, striptýzové bary, kasina, cokoli si vzpomenete.

Každý ve virtuálním metavesmíru bude mít svého vlastního, dobře navrženého avatara a lidé budou žít v těchto avatarech jako inkarnace sebe samých.

Velká lež

Předpokládá se, že bude existovat instituce druhého manželství, manželství avatarů, a avatarové se do sebe určitě zamilují a odejdou spolu buď na společenské setkání, nebo na vzdálený konec vesmíru, do nějakých nových modrých hor. Realita zářivého a krásného, dynamického a poutavého virtuálního světa se stává přitažlivější a zajímavější než nudná skutečná realita. Naše virtuální prostředí bude plné lidí, měst a předmětů, které neexistují, a přece působí autenticky. Budeme se procházet po pláži, a budeme cítit mořský vánek nebo sluneční teplo na pokožce. Budeme věřit, že tančíme valčík se ženou svých snů v luxusním vídeňském sále, my, kteří nepozveme na kávu ani sousedu odvedle.

Všechno to bude totiž velká lež. Virtuální lež, protože fyzické realitě se nelze vyhnout a člověk zůstává společenským tvorem. Dojde k rozdvojení lidského zevnějšku – ošklivé ZDE se stane krásným TAM, věk se stane otázkou volby než nezbytností života. Spolu s rozdvojením zevnějšku přijde i rozdvojení psychiky, jaké člověk ve své historii ještě nezažil - spát a jíst v jednom světě a zářit a stkvět se v jiném.

Lidem bude poskytována zábava a příjemné rozptýlení díky neustále se vyvíjejícímu multiverzu, který se současně stane dokonalým nástrojem pro dohled nad nimi. Pro mnohé se přesto paradoxně virtuální život stane drogou, úlevou, posledním útočištěm, umělým rájem, který jim pomůže uniknout před „nesmyslností života“.

Jak píše Roberto Pecchioli:

„Bude to konečné vítězství těch, kteří rozumného člověka druhu homo sapiens sapiens chtějí zredukovat na očíslované chovné zvíře držené pod kontrolou, jehož životním prostorem bude místnost plná technologických přístrojů, a jehož smysly nahradí – nadšenci říkají, že rozšíří – brýle, které je zavedou do metaverza.“

Čtěte ZDE: Digitální prznění dětí: OSN pro ně otevřeně požaduje neomezený přístup k internetu. Virtuální realita je základním právem dítěte? Zejména pro děti "hledající pohlavní identitu". Duhové bratrství? Nová Sodoma a Gomora

Peklo

Vytváření světa iluzí, podněcování lidí, aby se odpoutali od skutečné reality a budovali si klamný svět bez důsledků a beze smyslu. Lidé budou mít pocit, že už nejsou vázáni časem a mohou cestovat do minulosti nebo budoucnosti, kterou si představí. Dokonce i smrt bude zdánlivě překonána a lidé se budou setkávat s představami, které se budou jevit jako zesnulí příbuzní nebo historické postavy, s nimiž si budou moci povídat a komunikovat. Každá fantazie, i ta nejděsivější, se může v metaverze stát skutečností.

Toto „transhumánní“ chápání světa Klaus Schwab (ředitel davoského fóra a autor děsivého "deklarace" Velký reset) s nadšením popisuje jako nadcházející „spojení digitálního, biologického a fyzického světa“, které jsme nazvali „homo schwabus“. Představa metaverza nadchla i autora bestsellerů New York Times Yuvala Noaha Harariho. Není sám, kdo věří v tuto mrazivou budoucnost. Mluví za progresivní třídu vědců, podnikatelů a učenců z Big Data a Silicon Valley, kteří se snaží změnit lidskou povahu a skutečnou realitu výmysly jako je metaverzum. Netají se tím, že odmítá Boží stvoření a morální řád.

Ve skutečnosti se žádný nový svět nevytváří, jen se reprodukuje ten starý v nových formách na nové bezrozměrné platformě. Jádrem nového světa je podle Zuckerberga totéž, co v tom starém – obrovské davy lidí okouzlených krásnou technologií, kteří se pokorně prodávají za digitální korálky a elektronické hračky-cetky. Jádrem nového světa je stále stejný dohled nad lidmi, stále stejné globální shromažďování informací o nich, stále stejná gigantická manipulace, která překonává vše v historii, s masami, které jako bezmyšlenkovité stádo zvěře musí běžet za vždy novými virtuálními návnadami.

Nemůžeme se tvářit, že koneckonců o nic nejde, nebo že s tím nelze nic dělat, že je to "pokrok", který nelze zastavit. Je to ve skutečnosti  obrovská duchovní výzva, na kterou, zdá se, nejsme připraveni. Nikdo nebere v úvahu morální důsledky tohoto projektu, ve kterém si lidé budou vytvářet vlastní realitu mimo Stvořitelem svět s daným řádem a morálkou.

Není pochyb, že metaverzum ublíží především duším. Lidé nechtějí vidět, kam to povede a anipastýři duší k tomu nemají co říct.

John Horvath říká, že svět, ve kterém dominují iluze, absurdita a popírání bytí, kde se smysl a účel vytrácejí a kde vládnou bizarní fantazijní pravidla, jež vytvářejí světští vizionáři Metaverza, je třeba nazvat pravým jménem:

Virtuální peklo na zemi.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho. Víra v Něj je cesta zdravého rozumu. Stovky proroctví a stovky vzkříšení. Ateismus je rovněž víra - bez Víry. On žije a je přítomen mezi námi!

Postní naděje: Skutečnost nebo klam? Už i vědci souhlasí, že všechno vzniklo z ničeho....

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive pro celý Západ? Kříž nad Amerikou. Ze země vylezou miliardová mračna cikád. Varování? Příležitost? Jednou za 32 000 000 let. Porozumíme?

Velké zatmění v USA: Přesně za měsíc to začne. Znamení biblických rozměrů? Vzkaz z Ninive...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky