Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Václav Klaus: Přišel jsem o významného spojence. Pozvání na schůzku, která se už nikdy neuskuteční. Slavný český rodák, který doma nebyl prorokem

Václav Klaus: Přišel jsem o významného spojence. Pozvání na schůzku, která se už nikdy neuskuteční. Slavný český rodák, který doma nebyl prorokem

3. 6. 2014

Tisk článku

Václav Klaus píše o Georgi Jiřím Kuklovi, který spolu s ním stál do včerejška na straně rozumu proti „globálním oteplovačům“, jako je Al Gore a spol.

V pondělí 2. června 2014 jsme dostali velmi smutnou zprávu o smrti prof. George Jiřího Kukly. Nevím, jak mám napsat to velmi specifické spojení jeho českého a anglického křestního jména, ale všichni, kdo ho znali, používali s jistou nadsázkou jména obě. Nějak se to patřilo. Byl jsem velmi poctěn tím, že jsem ho mohl znát, že jsem se s ním opakovaně setkával, že jsem mu mohl v roce 2011 udělit nejvyšší státní vyznamenání, že mi napsal na obálku mé knihy Modrá, nikoli zelená planeta slova „Není snadné přesně rozlišovat skutečnosti od domněnek. Tahle knížka vede k vážnému zamyšlení nad současnou hysterií okolo global warming“.

 Vaclav Klaus

Václav Klaus

Byl doyenem debaty o globálním oteplování. Věnoval se tomu celá desetiletí a jeho moudrá slova mnozí poslouchali (ale někteří bohužel neposlouchali). Věnoval mi zažloutlé stránky, které obsahovaly záznam jednání v americkém kongresu, kam byl na počátku 80. let pozván, aby vysvětloval, jak je to s tím globálním oteplováním. Už tehdy se debata v jednom z výborů kongresu vedla mezi dvojicí prof. Kukla a Al Gore. Ukazuje to, jak už je to všechno dlouhá historie.

Snad bude někdy jindy příležitost podrobněji pohovořit o jeho životě i jeho přínosu k debatě o globálním oteplování. Moc hezky to narychlo napsal v iDnes Karel Pacner. Místo toho zveřejním email, který jsem mu napsal 19. května 2014, tedy před dvěma týdny, v němž jsem – mimo jiné – plánoval naše setkání v září.

Jiří Kukla

dr. Jiří Kukla 

Vážený pane doktore,

samozřejmě, že jsem dostal Váš pěkný dopis, pozorně jsem si ho přečetl, jako vždy jsem se tím v lecčems poučil, ale nějak jsem se nedostal k odpovědi. Problematiku globálního oteplování sice dále sleduji, trápí mne stejně jako v minulých letech, ale nějak jsem měl méně příležitostí někde s tímto tématem vystupovat. Samozřejmě mne zlobí velmi zkreslená interpretace posledních výstupů IPCC politiky a médii, i když je jasné, že to dělají hlavně určití aktivisté globálního oteplování mezi klimatickými vědci či kvazi-vědci. Včera jsem četl pěkný článek v nedělním Die Welt, kde bylo rozebíráno, co němečtí oficiální klimatologové vybrali pro své německé politiky z dlouhé hodnotící zprávy IPCC. Je to samozřejmě naprosté zkreslení podstaty letošní hodnotící zprávy.

Váš výklad „global mean surface temperature“ je velmi přesvědčivý a je smutné, že není více veřejně znám. Nebo alespoň mezi klimatology.

Doufám, že se Vám daří dobře a bylo by pro nás velkým potěšením, kdybyste se u nás zastavil v září po cestě z Polska. Jestli ta polská konference je organizována na Vaši poctu, tak je to moc pěkné, ale je smutné, že něco takového nejsme schopni udělat my.

My jsme teď trochu více vytížení jinými tématy – fiktivními „oslavami“ deseti let našeho členství v EU (což jsme my tady nijak neslavili) a smutným a nebezpečným vývojem na Ukrajině a kolem Ukrajiny. Západnímu světu se ve snaze soupeřit s více a více sebevědomým Ruskem „podařilo“ zničit Ukrajinu. A já mám pocit, že i oslabit svobodu a demokracii v celé Evropě. Ale to raději ani nerozebírejme.

Moc Vás pozdravuji a skoro mne ani nenapadlo říci, že zítra ráno letím na dva dny tam k Vám do New Yorku. Třeba Vás tam, v tom malém a přehledném městě, náhodou potkám. To by bylo moc pěkné. Budu bydlet v hotelu Waldorf-Astoria. Zpátky letím ve čtvrtek odpoledne. 

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky