Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ukrajina: Dočasné příměří a vražda ruských novinářů spolu souvisí. Kolomojskyj a Avakov obviněni z válečných zločinů. V Praze bude demonstrace na podporu Donbasu

Ukrajina: Dočasné příměří a vražda ruských novinářů spolu souvisí. Kolomojskyj a Avakov obviněni z válečných zločinů. V Praze bude demonstrace na podporu Donbasu

18. 6. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje poslední vývoj na východě Ukrajiny s opatrným optimismem a nadějí, že se situace snad začíná mírně obracet k lepšímu

Rozbliklo se nepatrné světlo na konci tunelu? Po masovém vraždění civilního obyvatelstva, ke kterému sáhli kyjevští pučisté po vyhlášení samostatnosti Doněcké a Luhanské lidové republiky, bylo včera mezi bojujícími stranami uzavřeno první křehké příměří. 

pp

Od včerejšího večera, kdy poprvé utichly zbraně a bylo pozastaveno dnem i nocí trvající bombardování východních regionů, mohli konečně obyvatelé vylézt z krytů a podívat se na spoušť, kterou za sebou „trestná výprava“ Kyjeva dosud zanechala. Z donedávna životem pulsujících měst na východě země, se celé obytné čtvrti proměnily v doutnající ruiny s mrtvými na ulicích.

pp

Čtěte ZDE: Obránci Donbasu se nevzdávají: vytvořili vlastní televizi a sestřelili dvě okupační letadla. Kyjevská smyčka kolem Doněcké a Luhanské republiky se stahuje

Křehké příměří a pohřbívání padlých

Pohřbení padlých – to byla první věc, ke které obě strany příměří využily. Barbarské chování kyjevských okupantů, kteří dlouhé dny a týdny neumožnili domobraně např. v Luhansku pohřbít mrtvé z bojů o letiště, bylo opravdu do nebe volající. "Těla zraněných a zabitých byla vyvezena z celé fronty," konstatoval jeden z ukrajinských velitelů.  

Příměří v celé oblasti slíbil při inauguraci západoukrajinský prezident Petro Porošenko, jako součást „mírového plánu“. Opak byl však pravdou. V týdnu po jeho jmenování do funkce se útoky vládních jednotek a Národní gardy na domobranu a civilisty staly ještě zběsilejšími. Za použití tříštivých fosforových bomb, byl na „dobytých“ územích uplatňován v civilizovaných zemích jen stěží představitelný teror vůči civilistům, kteří přežili. Toto jednání nese jasné znaky válečných zločinů a v budoucnu by mělo kyjevské aktéry této „války“ proti vlastním občanům přivést před soud.

pp

Čtěte ZDE: Genocida na východě Ukrajiny: Na Slavjansk dopadají fosforové bomby. Kyjev používá taktiku spálené země. Premiér Doněcka žádá o vyslání ruských mírových sborů

Proč tedy najednou taková změna a náhlý obrat, když ještě včera dopoledne Porošenko uvažoval o vyhlášení stanného práva na celém území východní Ukrajiny? Odpověď hledejme jak ve zhoršující se situaci na „východní frontě“, tak v zahraničním tlaku. Za poslední dva dny se totiž situace již zcela vymkla kontrole. Ukázalo se, že odhodlanost domobrany občanů Donbasu je natolik nezlomná, že dokáží i několik měsíců odolávat drtivé převaze těžkých zbraní, tanků, dělostřelectva i bombardovacích perutí srovnávajících jejich města pomalu se zemí. Ztráty na civilním obyvatelstvu již byly neudržitelné a informace z první linie fronty, ukazovaly dnes a denně barbarství a zločinnost kyjevské junty v přímém přenosu.

Vražda novinářů bodem obratu

Právě na „nepříjemné svědky“ zločinů – skutečně nezávislé novináře – soustředila v poslední době palbu i kyjevské armáda. Připomeňme, že včera při granátovém útoku u Luhansku zemřeli reportér a zvukový inženýr ruské státní televize a rozhlasu, kteří pořizovali záběry z ostřelování obce Metallist. Zatímco zvukař Anton Vološin byl na místě mrtvý, reportér Igor Korneljuk zemřel po převozu do nemocnice na operačním sále.

A právě tento moment mohl být údajně rozhodujícím psychologickým faktorem při změně uvažování Porošenka a jeho okolí. Smrt novinářů totiž vyvolala obrovskou vlnu solidarity nejen v Rusku ale i v západní Evropě, kde novináři bývají hákliví na vraždění svých kolegů. To vše ve chvíli, kdy se veřejné mínění na Západě dramaticky radikalizuje a dává stále častěji najevo nesouhlas s podporou „svých“ vlád masakru občanů východní Ukrajiny.

Porošenko také po zvednutí vlny emocí volal Vladimíru Putinovi a za smrt novinářů se „omluvil“. Putin podle zpravodajů podmínil jakékoli další jednání s Porošenkem okamžitým zastavením bojů. Zdá se, že ruský prezident nakonec přiměje Kyjev k jednání.

Výbuch plynovodu jako vzkaz Kyjevu

Druhou důležitou událostí, která zřejmě přispěla ke změně kyjevského postoje, bylo jistě i zastavení dodávek ruského plynu do Kyjeva a výbuch plynovodu, kterým proudí plyn ze Sibiře do Evropy. V poltavské oblasti u města Lochvycja asi 200 kilometrů na východ od Kyjeva vyšlehly plameny do výše zhruba 200 metrů.

Je docela možné, že tento výbuch, který si nevyžádal žádná zranění ani oběti na životech, mohl být „vzkazem“ partyzánských oddílů působících po celém území Ukrajiny, že v případě pokračování genocidy východu pocítí občanskou válku i Kyjev. Přerušení dodávek plynu by postavilo Kyjev před neřešitelný problém. Není vyloučeno, že právě sled těchto událostí, spolu s nenápadnou, chytrou a důraznou politikou Moskvy, přiměl Kyjev k alespoň k částečné změně krvavého kurzu.

To se ovšem nebude líbit jestřábům typu dočasného premiéra Jaceňuka, ministra vnitra Avakova, či šéfa tajných služeb Parubije. A především s tímto mírovým řešením nebudou souhlasit oligarchové jako  Kolomojský či Achmetov, kteří již nainvestovali do vraždění „Moskalů“ obrovský kapitál a se ztrátou svého vlivu na východě země se jen tak nesmíří.

pp

Čtěte ZDE: Za vším hledej peníze: Kdo je ukrajinský oligarcha Kolomojskyj a jeho soukromá armáda zabijáků? Syna amerického viceprezidenta Bidena má ve správní radě...

Obvinění Avakova a Kolomojského

Jejich obavy také pramení z vyšetřování válečných zločinů, kterých se na východě za poslední měsíce dopustili. Právě dnes byli dva z nich Arsen Avakov a Igor Kolomojskyj ruskou prokuraturou obviněni z válečných zločinů a započalo jejich vyšetřování. Oba jsou podezřelí z trestných činů organizace vražd, používání zakázaných prostředků a způsobů vedení války a únosů, které na jejich příkaz prováděli členové Národní gardy a Pravého sektoru, stejně jako bojovníci speciálních jednotek Dněpr.

Součástí obžaloby je i dělostřelecká palba na Slavjansk, Kramatorsk, Doněck, Mariupol a další zdecimovaná města, kde v rozporu s mezinárodním právem úmyslně nechali zabíjet neomezený počet civilistů pomocí raketometů "Grad", leteckých raket a další munice. Dále je ruská prokuratura viní z toho, že zorganizovali únosy řady ruských novinářů.

Jedno je ale prakticky dnes již jisté. Po zločinech, kterých se Kyjev na východě země dopustil, jednotná Ukrajina již není možná. Dnes se na podporu samostatnosti sešli tisíce lidí v Doněcku, ke kterým promluvil kromě premiéra Pušilina a předsedy parlamentu Bolotova také velitel domobrany plukovník Igor Strelkov. Ten varoval před přílišným optimismem a znovu žádal občany Doněcka a Luhanska, aby byli připraveni na obranu svých domovů před kyjevskými agresory.

Důkazem solidarity s těžce zkoušeným Novoruskem je i demonstrace na podporu samostatnosti Doněcké a Luhanské republiky, která proběhne tuto neděli od 16 hodin na Hradčanském náměstí v Praze. 

pp

 pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky