Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Mírové rozhovory ve stínu pokračujících bojů: Domobrana upevňuje pozice. Kyjev přesouvá k obklíčeným městům rakety Směrč (Smršť). Partyzánské akce již nejen na východě země

Mírové rozhovory ve stínu pokračujících bojů: Domobrana upevňuje pozice. Kyjev přesouvá k obklíčeným městům rakety Směrč (Smršť). Partyzánské akce již nejen na východě země

26. 6. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje poslední vývoj na východě Ukrajiny po prvním kole mírových rozhovorů a ptá se, zda nejsou jen zastíracím manévrem Kyjeva před „konečným řešením“

Situace na východní Ukrajině, spěje doufejme konečně k rozuzlení jednáním, nikoli zbraněmi. Tak si lze nejspíš vyložit i gesto prezidenta Vladimíra Putina, když požádal parlament o zrušení mimořádného zákona, jenž mu dával možnost podle vlastního rozhodnutí nasadit vojska k ochraně ruských obyvatel v Donbasu. Jak se dalo očekávat, parlament mu drtivou většinou hlasů vyhověl.

Vážně míněné jednání? 

Vzápětí začaly první skutečné rozhovory mezi Kyjevem a představiteli Doněcké a Luhanské republiky. Prezident Porošenko na ně za sebe vyslal jako prostředníka bývalého prezidenta Leonida Kučmu. Kromě něj se jednání zúčastnili i zástupci OBSE a Ruska. I když první jednání skončila bez viditelných výsledků, jsme možná svědky prvního vážného pokusu o mírové řešení současné krize. Pokud ovšem nejde jen o další zastírací manévr Kyjeva před závěrečným „velkým úderem“.

Vše je proto třeba brát zatím stále velmi podmíněně. Tvrdé boje totiž nadále pokračují, navzdory Porošenkem avizovanému „příměří“. Kolem Slavjanska a dalších „frontových linií“ se válčí stejně urputně jako před „mírovými rozhovory“. Jediná změna je v tom, že situace na bojišti se začíná pomalu přiklánět ve prospěch domobrany. Kyjevu se navíc zjevně nepodařilo uzavřít celé hranice s Ruskem, takže otevřenými koridory, kromě desetitisíců uprchlíků, proudí opačným směrem nové posily dobrovolníků často s těžkou technikou a novými zásobami zbraní a munice.

Někteří pozorovatelé soudí, že prezident Putin udělal své mírové gesto právě s vědomím, že armáda Donbasu je již schopna v konvenčním boji Kyjevu sama úspěšně vzdorovat. Domobrana dnes disponuje dostatečným počtem dobrovolníků a zbraní aby Donbas ubránila. Vekou posilou byl především nástup donbaských horníků, kteří po uzavření dolů a útěku oligarchy Achmetova ve velkém vstupují do milicí domobrany.    

Velení domobrany oznámilo, že dobrovolnické jednotky byly doplněny dostatečným počtem přenosných systémů protivzdušné obrany, pro uzavření vzdušného prostoru nad Donbasem. Svědčí o tom i včerejší sestřelení vrtulníku s důstojníky tajné služby a armády nedaleko Slavjanska. Kyjevské letectvo utrpělo v posledních bojích citelné ztráty a podle nezávislých informací musí stále častěji využívat  zahraniční stroje a piloty, aby ztráty doplnilo. Úspěchem domobrany je také vyřazení většiny radarových systémů na území Doněcké a Luhanské republiky, což ukrajinským silám značně ztěžuje řízení leteckých operací.

Domobrana byla rovněž posílena těžkými zbraněmi včetně tanků T - 64. Dokonce se jí podařilo ukořistit i některé baterie "Grad" a těžké dělostřelecké zbraně.

Novým fenoménem jsou partyzánské oddíly, které začaly působit nejen na území Donbasu, ale stále častěji operují i na území západní Ukrajiny. Především narušují dopravní infrastrukturu likvidací tras, po kterých Kyjev přesunuje posily na východní frontu. Páteční odpálení hlavního železničního mostu u Kyjeva lze přičíst právě tomuto novému fenoménu bojů.

Zdá se stále zjevnější, že pokud Kyjev nesáhne k nějakému „nestandartnímu řešení“, nebude schopen Donbas klasickými vojenskými prostředky v nejbližší době ovládnout. Stále častěji se proto ozývají hlasy, že mírové rozhovory je třeba brát s velkou rezervou. Poslední zprávy například hovoří o tom, že k obklíčeným městům směřují těžké rakety Směrč (Smršť), systémy, které jsou schopny jednou salvou zničit celé obytné čtvrti.  Podle odborníků jde o mimořádně ničivou zbraň na pomezí konvenčních a jaderných. 

Kolona těchto smrtonosných kolosů byla spatřena včera u města Melitopol, jak směřuje k Doněcku. Podle odhadů odborníků by jejich nasazení proti velkým městům jako je Doněck nebo Luhansk znamenalo dosud nevídané ztráty na civilním obyvatelstvu.

Jde pouze o posílení pozic Kyjeva při „mírových rozhovorech“? Nebo je opravdu připraven tyto zbraně v případě selhání jednání použít? To samozřejmě nikdo neví. Situace je tedy nadále krajně napjatá. Budeme ji proto intenzivně sledovat.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky