Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Doněck připomíná Lenigrad:  Město pod palbou je bez vody a elektřiny. Rusko nabízí humanitární pomoc, Západ ji odmítá. Malajští odborníci tvrdí: Boeing sestřelil Kyjev

Doněck připomíná Lenigrad: Město pod palbou je bez vody a elektřiny. Rusko nabízí humanitární pomoc, Západ ji odmítá. Malajští odborníci tvrdí: Boeing sestřelil Kyjev

11. 8. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje další dramatické dění na východní Ukrajině a nejnovější poznatky z vyšetřování sestřeleného civilního letadla

Smyčka kolem Doněcka a Luhanska se stále více utahuje. Kyjevské armádě, za pomoci západních žoldáků a zbraňových systémů, se podařilo oddělit obě metropole a utahuje smrtící smyčku. Nejprudší boje probíhají na předměstích, kam kyjevská junta vrhá stále nové tankové jednotky, ve snaze prolomit linie domobrany před Doněckem. Stále bez úspěchu. Kyjevští pučisté proto sáhli k metodě, kterou na východní frontě používalo už hitlerovské Německo.

Prezident Porošenko a jeho blízcí jsou se svými velkými vzory z Druhé světové války ideově spřízněni. Některé jednotky bojují dokonce pod stejnými prapory jako jejich nacističtí předchůdci – viz. nasazení jednotek bojujících po prapory SS Galicia a mnohé další. Národní garda, páteř kyjevské armády, je přímo přehlídkou všemožné nacistické symboliky. Jejím západním sponzorům to „kupodivu“ nevadí. Nikoho proto nemůže překvapit, že západoukrajinský prezident a jeho generálové sáhli ke zvěrské nacistické metodě:  Hermetická blokáda Doněcka a nezměrné utrpení civilních obyvatel má být prostředkem, jak dostat domobranu na kolena, aby se vzdala okupantům.

Situace začíná připomínat blokádu Leningradu, při které zemřelo více než půl milionu lidí. Ani nacisté ovšem nešli tak daleko jako jejich kyjevští dědici. Ti totiž cíleným ostřelováním z děl a raket narušili všechny zdroje pitné vody, takže bez pomoci je Doněck prakticky odsouzen k smrti žízní. Toto už není občanská válka, ale cílená genocida ruskojazyčného obyvatelstva, za vědomé podpory „humanistů“ z USA a EU.

Přes 400 000 lidí v Doněcké oblasti je v těchto horkých srpnových dnech bez vody. Cílená dělostřelecká palba kyjevských jednotek poškodila elektrické sítě, nefungují čerpací a filtrovací stanice. Zničena jsou i mnohá čistící zařízení. Vodu nemá město Doněck, Jasinovataja, Avdijevka, Krasnohorovka, Marjinka, Horlivka a osady Staromichajlovka, Verchnětoreckoje, Krasnyj partyzán a vesnice Spartak.

Kromě toho je obyvatelstvo metropole už přes týden vystaveno nepřetržitému bombardování a ostřelování civilních čtvrtí raketami, letectvem a dělostřelectvem. Jak jsme informovali, nejhorší ničivé útoky přišly tento pátek, kdy bylo zcela zdemolováno centrum města a zasaženy byly i obytné čtvrti, nemocnice a další civilní zařízení. Podobné zprávy přicházely i v neděli, kdy bylo hlášeno ostřelování obytných čtvrtí raketami a dělostřelectvem už od brzkých ranních hodin. Palba podle očitých svědků přichází zejména od doněckého letiště, kontrolovaného Porošenkovými jednotkami. Ničivé výbuchy jsou hlášeny z okolí továren, nemocnic i obchodů s potravinami.

PP koláž

Čtěte ZDE: Vražedný útok na Doněck: Obrovské ztráty na životech. Stejný scénář jako v Gaze. Kromě obytných čtvrtí bombarduje Kyjev i nemocnice. Druhá fronta na Majdanu?

I přes zjevnou humanitární katastrofu nechce Západ a jeho kyjevská junta o humanitární misi do Donbasu a nabídce Ruska pomoci těžce trpícím civilistům ani slyšet.

„Budeme i nadále doufat, že světové společenství bude mít vliv na krvelačné orgány v Kyjevě a že se v Doněcku nebude opakovat strašný osud Stalingradu a Leningradu za druhé světové války. Jsme připraveni jednat o příměří, aby se zabránilo šíření humanitární katastrofy v Donbasu,“ uvedl nový šéf Doněcké lidové republiky Alexander Zacharčenko, který v této funkci nahradil tento týden Alexandra Borodaje. Ten zároveň uvedl, že armáda Doněcké lidové republiky je připravena svést tuhý boj o každý dům v Doněcku a že nedá svoji svobodu a nezávislost okupantům zadarmo.

OSN a Rusko chtějí humanitární pomoc

Sponzoři Kyjeva mezitím intenzivně jednají, jak situaci vyřešit, ale zároveň vyšachovat Rusko, které pochopitelně chce svým krajanům pomoci. Moskva tento týden navrhla uspořádat konvoj humanitární pomoci pod záštitou Mezinárodního Červeného kříže. Zatímco Červený kříž nabídku uvítal, ukrajinská junta toto řešení rezolutně odmítla.

Stalo se tak tuto středu na mimořádném zasedání Rady bezpečnosti OSN. Stálý zástupce Ruské federace Vitalij Čurkin oznámil, že Moskva nabízí poslat humanitární pomoc pod záštitou Mezinárodního Červeného kříže. „Ať MČK sleduje nakládání, doprovází je po celou cestu a řídí rozdělování pomoci lidem v nouzi,“ navrhl ruský diplomat. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov poté oznámil, že vedení Mezinárodního výboru Červeného kříže podpořilo iniciativu Ruska na humanitární pomoc východu Ukrajiny.

USA: pomoc jako invaze

Zástupce Ukrajiny v OSN, Alexander Pauličenko, řekl větu, která připomíná Goebbelsovy projevy k mezinárodnímu společenství o tom, že v koncentračních táborech mají vězni veškerý komfort a dostupnou péči. Ukrajinská vláda podle Pauličenka plní sociální závazky vůči obyvatelům Doněcké a Luganské oblasti. „Na Ukrajině není humanitární katastrofa a situaci zvládáme sami,“ oznámil tento prozápadní humanista světu.

Malajští experti došli k závěru, že stíhačka vystřelila raketu „vzduch-vzduch“ a potom civilní letadlo „dodělala“ kulometem ráže 30 mm. Takovým způsobem podle jejich mínění lze vysvětlit charakter poškození letadla, vzdálenost a způsob rozptýlení jeho úlomků...

Není sám. Zatímco všechny mezinárodní struktury OSN jsou připraveny spolupracovat s Ruskem a pomoci strádajícím civilistům v Donbasu, Obamova administrativa to zásadně odmítá. Stálá zástupkyně USA při OSN Samantha Powerová prohlásila, že Washington bude považovat „za přímou invazi jakýkoliv jednostranný zásah Ruska na ukrajinském území - byť pod záminkou humanitární pomoci“.

Informační válka

Tvrdá jednání na mezinárodní úrovni a zejména tlak Angely Merkelové zřejmě stojí za dnešní zprávou, že Porošenko byl pod sílícím tlakem mezinárodní veřejnosti ochoten akceptovat přeci jen nějaký druh humanitární pomoci pro Donbas. Jakákoli taková mise by ale podle něj musela být mezinárodní a neozbrojená. Informoval o tom zpravodajský server BBC News, podle něhož se tak Porošenko vyjádřil v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou. Ta údajně také dosáhla toho, že o možné humanitární pomoci Doněcku spolu začali jednat ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny.  

Přes snahu Kyjeva, jeho amerických a bruselských loutkovodičů a jejich masivní mediální propagandy, se totiž stále větší část západní veřejnosti začíná obracet k oficiální protiruské propagandě zády. Stále více normálních lidí dává najevo, že „ukrajinské lži“ už má dost. To ostatně platí také o informační válce kolem sestřeleného malajského letadla, které Západ a Kyjev použily jako rozhodující kartu při rozpoutání mezinárodní protiruské hysterie.

Malajské letadlo sestřelil Kyjev

Objevuje se stále více důkazů, že šlo o předem připravenou kyjevskou provokaci, za účelem diskreditace novoruské domobrany a rozpoutání obchodní války proti Rusku. V tomto týdnu se k této verzi přiklonili i vyšetřovatelé z Malajsie, kteří podrobným zkoumáním vraku zjistili, že boeing patrně nebyl sestřelen raketou země vzduch, jak tvrdí Kyjev, ale spíše raketou vzduch-vzduch, tedy ukrajinskou stíhačkou.  

Malajští experti došli k závěru, že stíhačka vystřelila raketu „vzduch-vzduch“ a potom civilní letadlo „dodělala“ kulometem ráže 30 mm. Takovým způsobem podle jejich mínění lze vysvětlit charakter poškození letadla, vzdálenost a způsob rozptýlení jeho úlomků: jsou na nich jak kulaté průstřely, které obvykle vznikají v důsledku zásahu z kulometu, tak také kulaté otvory od raket, které obsahují šípovité průrazné prvky.

Na některých fotografiích z místa katastrofy se úlomky po výbuchu shodují s těmi, které zanechává zbraň s časovým zapalovačem, a na jiných jsou drobnější otvory se začernalými okraji, což jsou stopy kulometných nábojů. „V současné době je analyzujeme,“ řekl zdroj malajským novinám New Straits Times.

Podle této verze byla proti civilnímu letadlu použita samonaváděcí raketa s tepelnou hlavicí a tříkilogramovou náloží, která se trefila do nejteplejšího místa letadla, tj. do motorů. Toto zjištění vylučuje předešlou verzi o tom, že boeing byl sestřeleno raketovým systémem Buk, neboť podle odborníků by v takovém případě z letadla nezůstalo prakticky nic a určitě by nebylo nutné letadlo „dorážet“ střelbou z kulometu.

Všechny tyto nové skutečnosti jsou těžkou ranou kyjevské i západní propagandě. Paradoxně to znamená, že jedinou šancí Kyjeva je rychlé dobytí Luhansku a Doněcku a zametení zbývajících stop. Že to může stát životy dalších tisíců civilistů, to konstruktéry této děsivé tragédie, která připomíná „pozapomenuté“ hrůzy Druhé světové války, pochopitelně nezajímá. Slušné lidi by to však už mělo konečně zvednout ze židlí.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky