Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zpráva o zámince ke světové válce: Chce zastřít zjištěná fakta? Mají být výsledky utajeny? Expert: Vše ukazuje na to, že let MH17 sestřelilo jiné letadlo

Zpráva o zámince ke světové válce: Chce zastřít zjištěná fakta? Mají být výsledky utajeny? Expert: Vše ukazuje na to, že let MH17 sestřelilo jiné letadlo

10. 9. 2014

Tisk článku

Petr Hájek komentuje závěry vyšetřovací komise a zjišťuje, že její zpráva vypovídá mnohem více, než autoři zamýšleli a tuší

Boeing, let MH17, byl sestřelen. Tento šokující závěr je zdánlivě jediným výsledkem mnohatýdenního zkoumání „nezávislých“ expertů. K dispozici přitom měli vše potřebné: Fotodokumentaci z místa neštěstí, černé skříňky se záznamem veškeré komunikace pilotů s kyjevským řídícím střediskem, které jejich let nad Ukrajinou monitorovalo a tak dále. Závěr se proto zdá napohled přímo výsměchem. Ale není tomu tak. Ve skutečnosti zpráva vyšetřovatelů řekla více, než možná oni sami tuší.

Podezřelý vyšetřuje sám sebe

Připomeňme kuriózní či spíše velmi příznačný fakt: Vyšetřovatelé jsou ze čtyř zemí: Nizozemska, Belgie, Malajsie – a Ukrajiny. To by v případě „běžné“ letecké havárie nebylo nic tak divného. Jde o země, jichž se incident nejvíce týkal. Jenže sestřelení letu MH17 se týkalo především Ruska – na nějž měla být od první chvíle svalena odpovědnost – a Spojených států, potažmo EU, kteří na Ruskou federaci tuto odpovědnost od prvních minut svalovaly. 

PP

Ale budiž. Zajímavé to začíná být 8. srpna. Tehdy čtveřice zemí pověřených vyšetřováním už měla dostatek informací, aby alespoň tušily, co první důkazy přinášejí. A právě tehdy mezi sebou uzavřely podivnou dohodu: Každý z účastníků má právo veta. Tedy pokud pouze jeden z nich nebude chtít nějaké závěry odsouhlasit, nebudou světové veřejnosti k dispozici.

Vzhledem k tomu, že Ukrajina, respektive kyjevská nelegitimní moc, je jedním z hlavních podezřelých, nastala vskutku pozoruhodná situace: Podezřelý z vraždy je nejen členem vyšetřovacího týmu, ale pokud by důkazy ukazovaly k němu, má právo zabránit jejich zveřejnění. A tohoto pokusu o zahlazení stop jsme zřejmě právě svědky ve zprávě vyšetřovací komise.

Krása nechtěného

Přesto jsme se uveřejněním zprávy posunuli o notný kus dopředu. Důležitý je totiž i konstatování, že více nám „experti“ už v následujícím roce neřeknou. Na tuto dobu odhadují, že bude trvat posouzení všech důkazů. Absurdní? Nikoli. Velmi výmluvné.

Nezapomínejme, že sestřelený Boeing, let MH17 otevřel propagandistické peklo, které rozpoutalo válku: Zatím jen tu „studenou číslo dvě“. Měl – a v důsledcích pořád ještě má – potenci přeměnit ji na válku horkou, jakkoli se do ní zvláště evropským zemím naštěstí příliš nechce. Jenže Spojeným státům ano. Hroutící se dolar a rodící se jiné alternativy k „rezervní světové měně“ jsou dostatečným důvodem k tomu, aby Amerika konflikt, který by skoro jistě měl „jadernou fázi“, nakonec vyvolala.

Je prostě stále pravděpodobnější, že boeing sestřelila ukrajinská stíhačka. A že vyšetřovatelé o tom vědí, ale jsou povinni mlčet. Mlčeli by jistě i bez podepsané dohody s kyjevskou vládou. Není možné najednou udělat čelem vzad, když do „důsledků operace“ bylo již tolik nainvestováno.

Krásou nechtěného nám proto zpráva říká, že o skutečném viníkovi této tragédie – záminky, se OD OFICIÁLNÍCH VYŠTŘOVATELŮ už NIC nedozvíme. Přitom není pochyb: Pokud by bylo jasné, že letadlo sestřelila domobrana Donbasu „inspirovaná“ Ruskou federací, už by výsledky komise zveřejnila dávno. Nejpozději před summitem NATO ve Walesu. Už to, že s nimi přišla až několik dní po něm, jasně ukazuje, že takovými závěry nedisponuje. Pokud to však nebyli „separatisté“, zbývá jediný zbývající podezřelý: kyjevská pučistická moc „inspirovaná“ Američany.

Důkazy

Od počátku  tomu nasvědčuje řada nepřímých i přímých indicií. Rusko zveřejnilo své satelitní snímky, které ukazují, že před sestřelením civilního letadla v místě operovala kyjevská stíhačka. Kyjev k tomu mlčí. Američané to nepotvrdili ani nevyvrátili – prostě proto, že z „nepochopitelných důvodů“ své satelitní záběry dodnes nikomu neukázali. Není přitom pochyb, že místa bojů nepřetržitě sledují také jejich špionážní družice.

A tak vlastně není ani překvapením, že ke zprávě vyšetřovatelů byly připojeny snímky, které podle expertů víceméně potvrzují, že na boeing zaútočilo letadlo. Že všeobecně přijímaná teorie o jeho sestřelení pomocí raketového systému BUK, je velmi nepravděpodobná. V místě, zopakujme, operoval kyjevský bojový letoun.

PP koláž

Čtěte ZDE: Příměří na Ukrajině: Jen oddech před dalšími boji? Kdo lže – Západ, nebo Porošenko? Mají takzvané volby legitimizovat vládu nacistů a oligarchů? Velká válka ještě není zažehnána

Ne BUK, ale střelba z letadla

Uznávaný odborník Jan Schneider v dnešním článku na serveru Česká pozice (který patří do Babišovy stáje a rozhodně jej tedy nelze podezřívat ze sympatií k „povstalcům)  si vzal „k ruce“ experta na zbraňové systémy Ladislava Lehkého. Ocitujme z článku pár závěrů reagujících na zprávu vyšetřovatelů, která, jak říká Jan Schneider, je spíš zajímavá tím, co neříká, než naopak:

„Hlavice BUKu by vyvolala daleko větší poškození a střepiny by vytvořily rozšiřující se „obálku“ přibližně válcovitého tvaru. Zasažena by tedy měla být velká plocha letounu. Co je dále podstatné, střepiny by neměly pravidelný kruhový tvar, takže průraz plechu by neměl kruhový průřez, případně průřez tvaru elipsy, jak je tomu na jednom ze snímků. (...)

Popis a mechanismus vzniku poškození je v článcích doprovázejících fotografie dost hodnověrný. Poškozená kabina sestřeleného boeingu byla prostřílena. Podle Ladislava Lehkého to vyplývá z velikosti otvorů a jejich relativně pravidelných rozestupů. To odpovídá krátké dávce s tím, že oba aktéři se pohybují – na jednom snímku je vidět, že se jedná o otvory vzniklé pod určitým úhlem dopadu projektilu.

(...)

Podle fotografie zasažené části letounu u kabiny posádky lze soudit, že byla-li zasažena raketou, pak šlo o menší ráži. Například o raketu R-60 zmiňovanou v tisku, nesoucí pouze několikakilogramovou nálož trhaviny (na rozdíl od hlavice BUKu nesoucí 70 kg trhavin). Takové malorážné rakety jsou ale výzbrojí letadel.

Nejspíš jiné letadlo...

Může tedy být spor o to, zda se skutečně jednalo o kanón nebo hlavici rakety vystřelené z vojenského letadla. Z předložených snímků se Ladislav Lehký domnívá, že průstřely pilotní kabiny způsobil zřejmě letecký kanón, pravděpodobně ráže 30 mm, která je standardní u ruských, a tedy i ukrajinských letadel. Signifikantní je podle něj pravidelná vzdálenost průrazů, což by odpovídalo krátké dávce střel z kanónu. Na jedné z fotografií je dobře patrné, že některé střely prošly hladce a některé byly zbrzděny patrně nějakým rámem, který tvoří součást konstrukce.“

PP koláž

Čtěte ZDE: Zpráva očitého svědka: Cestující z letu MH 17 byli mrtví dávno před sestřelením u Doněcka. S teorií o „fingovaných mrtvolách“ přišel už Strelkov. Neblížíme se náhodou i k odpovědi na záhadu letu MH 370?

Přijde kouzelník?

Je prostě stále pravděpodobnější, že boeing sestřelila ukrajinská stíhačka. A že vyšetřovatelé o tom vědí, ale jsou povinni mlčet. Mlčeli by jistě i bez podepsané dohody s kyjevskou vládou. Není možné najednou udělat čelem vzad, když do „důsledků operace“ bylo již tolik nainvestováno. Ostatně je pravděpodobné, že právě s touto variantou pracovaly americké tajné služby od první chvíle: Propaganda určí „viníka“ – Rusko a „separatisty“ – a skutečné výsledky vyšetřování se poté ututlají. Ale hlavně nebudou už nikoho zajímat, protože vývoj konfliktu, který sestřelení letadla tak děsivě eskalovalo, je svou dynamikou překoná.

Je řada otázek, které budou v následujících dnech a týdnech vzneseny. Možná přijdou i některé odpovědi. Nezapomínejme, že příměří na Ukrajině je zatím dodržováno a západoukrajinský prezident Porošenko je v opakovaném telefonickém kontaktu s prezidentem Putinem. Přistoupí snad Rusko na „výměnu“ utajení pravdy o tom, kdo skutečně let MH 17 zlikvidoval, za mírové uspořádání v Doněcku? I to je jedna z možných variant.

Chtějí však opravdu mlčet a držet basu s Amerikou všichni?  V této souvislosti je zajímavá dnešní informace – jen den po zveřejnění oficiální zprávy: 

Ministr obrany Malajsie Hišamuddín Hussejn přicestoval do Moskvy v rámci vyšetřování katastrofy Boeingu na Ukrajině. Bylo to oznámeno v jeho Twitteru.

Naplánoval si několik setkání.

Předtím prohlásil šéf malajsijského obranného rezortu, že je připraven poslat na místo pádu letadla skupinu z 20 vyšetřovatelů, která má pracovat spolu s odborníky z Austrálie, Nizozemska a OBSE.

Otázky i odpovědi?

Proč malajská strana tuto „operaci na vlastní pěst“ podniká? Chce snad ruským partnerům sdělit něco, co v oficiální zprávě nebylo? A proč se chce zapojit do vyšetřování na místě? Nedůvěřuje jeho dosavadním závěrům? 

Je řada otázek, které budou v následujících dnech a týdnech vzneseny. Možná přijdou i některé odpovědi. Nezapomínejme, že příměří na Ukrajině je zatím dodržováno a západoukrajinský prezident Porošenko je v opakovaném telefonickém kontaktu s prezidentem Putinem. Přistoupí snad Rusko na „výměnu“ utajení pravdy o tom, kdo skutečně let MH 17 zlikvidoval, za mírové uspořádání v Doněcku? I to je jedna z možných variant.

Média však zatím  jedou stále stejnou písničku. Včera jsem se zúčastnil zpěvu  jedné takové sloky v Událostech a komentářích na ČT 24. Vypovídá snad docela ilustrativně o všem.

Budeme samozřejmě nadále sledovat všechny zdroje, které nám pravdu o této krizi, která se tolik podobá „sarajevskému atentátu“, zámince k První světové válce, alespoň přiblíží. Přesto, že je pravděpodobné, že celou pravdu se už nikdy nedozvíme.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky