Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Demokratické volby pod hlavněmi samopalů: Východ hlasoval nohama. Balistické střely mají vymazat Donbas z mapy. Spustí Jaceňuk útok na předvolební Doněck?

Demokratické volby pod hlavněmi samopalů: Východ hlasoval nohama. Balistické střely mají vymazat Donbas z mapy. Spustí Jaceňuk útok na předvolební Doněck?

29. 10. 2014

Tisk článku

Václav Danda komentuje situaci na Ukrajině po volbách, které ještě více rozdělily tuto těžce zkoušenou zemi a zamýšlí se nad možným „příspěvkem“ Kyjeva k volbám v Doněcku

„Demokratické“ volby pod hlavněmi samopalů na Ukrajině skončily. Sčítání hlasů probíhalo neuvěřitelně pomalu. Ani po třech dnech stále nebyly zveřejněny definitivní výsledky. Zjevně podle hesla: „Není důležité kdo volí, ale kdo hlasy počítá.“ I z prozatímních výsledků je ovšem jasné že prezident Petro Porošenko, kterému průzkumy přisuzovaly jasné vítězství, ač těsně, nevyhrál.

pp

Souboj o eura a dolary

Ve volbách patrně zvítězila Lidová fronta premiéra Jaceňuka s téměř 22 procenty, Blok Petra Porošenka skončil až druhý, když získal zhruba o procento méně. Třetí byla strana Svépomoc s 11 procenty, za ní proruský Opoziční blok (10 procent), Radikální strana (7,4 procenta) a Vlast Julije Tymošenkové (5,7 procenta).

Drtivá většina občanů na východě Ukrajiny k volbám nešla – a tím jasně vyjádřila, co si o kyjevském protektorátu myslí

Volby ilustrovaly totální rozdělení země. Ve východní části i přes masový bojkot voleb zvítězil opoziční proruský blok, který vznikl na troskách Janukovyčovy strany regionů. Nejdůležitějším poselstvím „o stavu unie“ byl ovšem okázalý nezájem východních regionů, které jsou pod správou Kyjeva. Například v Oděse se volební účast pohybovala kolem třinácti procent a o a mnoho lepší to nebylo ani v jiných městech na východě.

Vládní koalici by podle prezidenta Porošenka měly sestavit první tři nejsilnější „proevropské“ (čti proamerické) strany. Naopak současný premiér Jaceňuk, který je faktickým vítězem voleb, si přeje spíše širší koalici včetně nejradikálnějších sil, které představuje šovinistický blok Vlast Julie Tymošenkové nebo Radikální strana Olega Ljaška. Od počátku je jasné, že soupeření Jaceňuk – Porošenko bude neméně dramatické než někdejší „válka“ Tymošenková – Juščenko. A půjde v ní primárně opět o totéž: o evropské a americké peníze pro „vítěze“ –  až na prvním místě.

pp

Čtěte ZDE: Prezident Putin: Medvěd se nebude ptát, co mu Západ dovolí. „Demokratické volby“ s ISIL heslem „Podřízni svého Moskala“. Východ má narozdíl od nás už opět přirozený čas...

Čtěte ZDE: USA uvalily sankce na Maďarsko. Kdy přijdeme na řadu my? V Doněcku junta opět zabíjela. Kyjev staví na hranicích novou Berlínskou zeď. Americká demokracie v praxi

Mrtví hlasovat nemohou

Česká televize při komentování výsledků voleb neustále zdůrazňuje, že občané rozhodli ve svobodných volbách o prozápadním směřování země a že dříve rozhodující politická síla proruská Strana regionů, která se před volbami rozdělila na dvě formace příliš neuspěla.

                                  Prázdné volební místnosti v Kramatorsku

Nějak soudruhům komentátorům při tom uniká, že právě o to se kyjevská vláda po několik posledních měsíců usilovně snažila: Jak by mohl Opoziční blok uspět, když miliony jeho voličů zachraňovali holé životy útěkem do Ruska a žijí v uprchlických táborech? Ti, kteří navzdory všemu zůstali v okupovaných zónách východní Ukrajiny, také neměli na volební frašku náladu.

Ve voličských seznamech figurovala jména těch, kteří byli buď povražděni nebo skončili v koncentračních táborech. Ti co přežili, se snaží příliš na sebe neupozorňovat, aby si jich nevšiml Pravý sektor nebo jiné paravojenské oddíly kontrolující život v Kyjevem okupovaných zónách na jihovýchodě země. Kandidatura za proruské uskupení je ostatně velmi nebezpečná kratochvíle, o jakékoliv veřejné předvolební kampani ani nemluvě.

PP koláž

Čtěte ZDE: Hromadné hroby obětí kyjevské junty u Doněcku: Jak si s tím poradí propaganda?

Čtěte ZDE: Kyjevská junta staví koncentrační tábory pro „nespolehlivý sektor“.

Kyjevská demokracie: Vymazat soupeře z povrchu zemského

Drtivá většina tak prostě k volbám nešla – a tím jasně vyjádřila, co si o kyjevském protektorátu myslí. Volby v takovéto atmosféře nemohou být v žádném případě legitimní a bude zajímavé,  jak vyhodnotí průběh v Charkově, Oděse, Kramatorsku, Slavjansku a dalších městech západní pozorovatelé, kteří se voleb zúčastnili. Lze předpokládat, že budou toto hlasování pod hlavněmi kalašnikovů vydávat za vrchol demokracie.

                                   Dopad balistické střely na Doněck 20. října

Během „volebního týdne“ ukázali „kyjevští demokraté“ další pozoruhodnou inovaci demokratického zřízení, když v rámci „předvolební kampaně“ zaútočili v pondělí balistickými střelami na Doněck. V těchto útocích, které si vyžádaly mnoho obětí z řad civilního obyvatelstva, pokračovali pak celý týden. Zasažen byl i chemický závod v důsledku čehož explodovalo asi 12 tun hexogenu.

Podle slov místních obyvatel byl výbuch tak silný, že tlaková vlna dorazila až do Dzeržinska (60 km severně od Doněcka). Vraždění civilistů včetně žen a dětí a destrukce veškeré infrastruktury, je skvělým příkladem dodržování „minských dohod“: Donbas je den za dnem doslova vymazáván z povrchu zemského, zatímco Západ oslavuje vítězství demokracie v Kyjevě.

                        V širokém okolí výbuchu střely nezůstal kámen na kameni

Důvod je však i ryze „praktický“. Tento víkend se má volit v Doněcké a Luhanské republice, což se Kyjev jistě pokusí všemi prostředky narušit. Zapadá do toho i dnešní krok nové „legitimní proevropské“ moci, která bez jakéhokoliv vysvětlení odvolala svůj podpis pod dokumentem o rozdělení Donbasu. Tento příspěvek ke „zmírňování napětí“, o kterém Petro Porošenko neustále hovoří, nepotřebuje další komentář.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky