Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Malý zázrak z českých polí a hájů: Jezme křepelčí vejce proti chřipce i infarktu! Co mají společného Vladimír Putin a Chuck Norris?

Malý zázrak z českých polí a hájů: Jezme křepelčí vejce proti chřipce i infarktu! Co mají společného Vladimír Putin a Chuck Norris?

31. 10. 2014

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková přináší jednoduchý návod na opomíjenou léčebnou kúru, která se hodí nejen prezidentům a filmovým hvězdám

Hledat zdravější alternativy k běžným potravinám a způsobu stravování, na nějž jsme zvyklí, je dnes bohužel smutnou nutností i pro ty z nás, kteří jsou jinak hluboce konzervativního zaměření a nejraději by jedli totéž, co vždycky. V době alergií a hrozivých civilizačních chorob, z nichž množství je zapříčiněno chemií „přepumpovanými“ potravinami, je ale často hledání nových cest ke zdravému stravování a s nimi i „hvězd mezi potravinami“ naprosto nezbytné.

pp

Obyčejné jídlo pro superhvězdy

Nejlepší jsou ovšem ty „superpotraviny“, které, ač jsou objektem novodobých vědeckých výzkumů, jsou ve skutečnosti na našem stole dobře a dlouho známou lahůdkou. A dobrým zástupcem této čeledi jsou křepelčí vajíčka. Jejich momentální sláva má zajímavou podobu:

Křepelčí vajíčka jsou jen na první pohled pouze lahůdkou pro majetné. Málokdo ví, že se investice do nich více než vyplatí. Jsou totiž  neporovnatelně zdravější než slepičí vejce

V létě jsme se dočkali i v českém tisku několika článků na téma možná nejkontroverznější hvězdy světového politického nebe – alespoň bráno podle průměru diskusí z českých hospod (a mediálních serverů, což je bohužel často v lecčems podobné): Vladimíra Putina. Že se nesly v napůl pohrdavém a napůl (chtě nechtě) obdivném tónu, asi nepřekvapí. Tisk si na ruském prezidentovi a jeho životním stylu všímá mnoha „kuriozit“: tak třeba že pozdě vstává a pozdě chodí spát, nesnáší používání počítačů a internetu... a každý den snídá křepelčí vejce.

Zní to na první poslech velmi dekadentně: jako by snídal třeba šampaňské a kaviár či slavičí jazýčky na víně. Ve skutečnosti jde však o docela ojedinělou informaci o velmi zdravé a u nás opomíjené potravině.

pp

Čtěte ZDE: „Superpotravina“ z And: Sytí hladové, ale také léčí deprese! Je dobrý nápad vynechat z jídelníčku maso a pšenici? Jak vypadá „kulinární protiproud“?

Mnoho dobrého v malém vejci

Křepelčí vajíčka jsou jen na první pohled pouze lahůdkou pro majetné. Málokdo ví, že se investice do nich více než vyplatí. Jsou totiž  neporovnatelně zdravější než slepičí vejce – která také nejsou strašákem, za něž je měla „cholesterolová kampaň“ let minulých, ale zvláště při průmyslovém chovu často ztrácejí důležité živiny.

To pro křepelčí vejce neplatí. I když je v průměru pětkrát menší než slepičí obsahuje pětkrát více fosforu, draslíku a železa. Fosfor přispívá k duševnímu vývoji, proto mimochodem už dlouhou dobu v Japonsku dostává prý každý žák povinně k obědu dvě křepelčí vejce.

PP koláž

Čtěte ZDE: Deset bylinek, které by neměly doma chybět: Zázrak pro děti, starce a nemocné. Jak vyvážit kvanta chemie, která denně všichni „vstřebáváme“? Jednoduše!

Výkon pro srdce, mozek, imunitu...

Tento dietetický produkt obsahuje také hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. Jedna z nich, tyrozin, je například zodpovědná za zdravou barvu kůže, proto jsou křepelčí vejce používána i v kosmetickém průmyslu. To však zdaleka nejsou jediné „zajímavé“ látky, které křepelčí „skvosty“ obsahují.

Vzhledem k vysokému obsahu lecitinu konzumace syrových křepelčích vajec snižuje hladinu cholesterolu. Křepelčí vejce jsou také proslavená vysokým obsahem omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin, které mimo jiné posilují kardiovaskulární systém. Totéž lze říci o vitaminu D. Kromě něj obsahují vejce křepelek i značné množství vitamínu A, B1, B2, B6, a B12. Unikátní je i obsah proteinu zvaného ovomukoid, který mírní alergické projevy.

Jak na alegrie i AIDS

A dokonce je i léčí: křepelčí vejce, samozřejmě v syrovém stavu, se používají v řadě míst světa (včetně například již zmíněného Japonska) k prevenci a léčbě řady onemocnění. Včetně alergií a astmatu. Pokud je jíme, také si navíc díky výše uvedeným – a mnoha dalším – látkám zvyšujeme imunitu, podporujeme regeneraci organismu a omlazování. Doporučují se tedy jak jako prevence chřipky, tak například těhotným ženám a osobám s vysokou zátěží či pacientům po operaci. Někteří s nimi léčí dokonce i AIDS!

Konzumací křepelčích vajec v podobě různých kúr (od šedesáti do zhruba tisíce vajec – obvykle každý den tři až šest vajec) se léčí či pomáhají léčit nemoci kardiovaskulárního systému, cukrovka, vysoký krevní tlak, jaterní potíže, záněty žaludeční sliznice

Konzumovat lze i i skořápku, která obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků – proto lékaři radí přidávat ji do jídel.

Křepce ke zdraví

Tak bychom mohli pokračovat dlouho. Křepelčí vajíčka zná již dlouho tradiční čínská medicína, která je používá nejen k léčbě alergií a vyrážek. Kromě toho bylo – mimochodem – zjištěno, že fosfor v křepelčím vejci velmi povzbuzuje nejen vitalitu, ale i potenci – dokonce bývají proto přirovnávána k viagře.

Že by v tom spočíval pravý důvod, proč je konzumuje jeden z hlavních světových „potentátů“, který si pečlivě buduje image politického supermuže typu „Chucka Norrise“, kterého dokonce porazil v pomyslném souboji o největšího mistra tae-kwon-da?

Těžko říci. Každopádně však Vladimír Putin zjevně ví dobře, co dělat pro své zdraví, které v jeho náročné pozici musí být jistě vystaveno těžké zkoušce.

V tom ale ruský prezident zdaleka není sám. Valná většina z nás nyní žije v šíleném stresu. To samozřejmě není ideální. Důležité je však kromě odbourání onoho stresu nacházet větší i menší „drobnosti“, které pomáhají tělu vydržet a nenechat se strhnout do proudu, unášejícího člověka kamsi do náruče farmaceutických firem, medicínského průmyslu a dalších moderních „vymožeností“. A „malý polní zázrak“ nám může v této „válce s (virtuální) realitou“ velmi dobře posloužit.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky