Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Přelomový moment na české politické a mediální scéně: Andrej Babiš poprvé otevřeně vyhrožuje politickým soupeřům svými novinami. Začíná si připravovat půdu pro předčasné volby a křeslo premiéra?

Přelomový moment na české politické a mediální scéně: Andrej Babiš poprvé otevřeně vyhrožuje politickým soupeřům svými novinami. Začíná si připravovat půdu pro předčasné volby a křeslo premiéra?

11. 11. 2014

Tisk článku

Ondřej Höppner se všímá události, kterou česká média „nevidí“ a zamýšlí se nad tím, proč nejmocnější muž české politiky vystartoval proti svému koaličnímu partnerovi právě nyní

„Mým hlavním zájmem je, aby se tu nerozkrádaly veřejné finance. Proto se chystám podat trestní oznámení na hospodaření ostravské fakultní nemocnice. A možná o tom napíšou i některé noviny,“ napsal na svém blogu ministr financí a majitel hnutí ANO Andrej Babiš. Připomeňme, že blog je součástí portálu iDNES.cz, který Andrej Babiš vlastní.

pp

Babiš otevřeně vyhrožuje

Jde o první případ, kdy Babiš otevřeně vyhrožuje politickým soupeřům svým mediálním impériem. Babiš (ANO) je, jak známo, majitelem společnosti Mafra. Ta vydává MF Dnes, Lidové noviny, Metro a další média včetně elektronických, vlastní největší tiskárnu v zemi, podíl v největší distribuční síti a usiluje o televizi. Prostě opravdu mocný muž mediálního světa.

Andrej Babiš nechce čekat na premiérské křeslo celé čtyřleté funkční období 

Výhružka byla určena ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD), který nedávno obvinil MF Dnes, že o něm lže. Babiš teď usiluje o to, aby jeho koaliční partner ČSSD zbavil Němečka ministerské funkce. Podstata sporu v tomto kontextu není důležitá – podstatné je, že Babiš poprvé naznačuje možnost využít svých médií jako nátlakového prostředku.

Když mě budeš štvát, budu tě vláčet ve svých novinách, a tak tě zničím, je to, co se ve skutečnosti skrývá za Babišovým výrokem. Dnes je terčem ministr Němeček, zítra to může být třeba premiér Sobotka, nebo kdokoli jiný. Zatímco dodnes nebylo důležité, co se v MF Dnes psalo, ale šlo o to, co se nepsalo, Babišův výrok nás posouvá do další úrovně. Dnes již jde o to, co se sice nepíše, ale psát by se mohlo.

Politici si zvykli, že mediální konstrukce MF Dnes jsou daleko mimo hřiště tzv. seriozní žurnalistiky a že MF Dnes není žánrově nic jiného, než politický bulvár. Proto politici (Babišovi případní soupeři) vědí, že opravdu je čeho se bát, protože valná část čtenářů stále ještě věří všemu, co se napíše, byť je to sebevětší nesmysl.

pp

Čtěte ZDE: Nečekaně otevřený Andrej Babiš: Plácnutí do větru? Signál k dokončení převratu (nejen) v českých médiích? Míří slovenská miliardářská lobby k ovládnutí politiky?

Čtěte ZDE: Andrej Babiš koupí prodělečné Mafry vyvolal paniku v mediálním mainstreamu. Dodejme, že oprávněnou. A to hned z několika důvodů

Kauza se dá udělat  z čehokoli

Každý jen trochu zkušenější politik a každý jen trochu protřelejší novinář politického bulváru ví, že kauza se dá udělat v podstatě z čehokoli. Jejím základním stavebním kamenem v tomto žánru může být i pouhá domněnka, výpověď osoby, která si z pochopitelných důvodů nepřeje být jmenována, nebo i náhodná fotografie. Proto je třeba brát Babišovu výhružku ministru Němečkovi velmi vážně a chápat ji do jisté míry jako přelomovou na české politické a mediální scéně.

Babišova opakovaná tvrzení, že chod svých novin nijak neovlivňuje, jsou úsměvná. V žurnalistických kruzích je veřejným tajemstvím, že Babiš zasahuje do chodu svých novin sice ne přímo, na to je příliš chytrý, ale zprostředkovaně, a to se stejnou puntičkářskou pečlivostí s jakou přistupuje ke všemu, co dělá.

„Když nemáš argumenty, tak upozorni na to, že Babiš má střet zájmů,“ píše Babiš na svém blogu na svém iDNES.cz. Vytváří tak kruh, myšlenkovou mlhu, kdy ten, kdo upozorní na zjevný, nepopiratelný a do očí bijící Babišův střet podnikatelských a veřejných zájmů, tak činí jen proto, že nemá argumenty.

pp

Čtěte ZDE: Andrej Babiš získal své pohádkové bohatství za podezřelých okolností: Kdo stál za vraždou Jána Duckého? V čí prospěch? Falšované smlouvy a vytunelovaný Petrimex

Čtěte ZDE: Je Andrej Babiš pro ČR bezpečnostní riziko? Je někomu z minulosti zavázán? Kde vzal miliardy na Unipetrol? „Kauza Bureš“ míří jinam než k „nudné“ morální bezúhonnosti

Čekání na premiérské křeslo

Vzpomeňme na peklo, které MF Dnes rozpoutala po předminulých volbách (kdy ještě Babišovi nepatřila) kolem Věcí veřejných a údajného střetu zájmů jejího zakladatele Víta Bárty. A to šlo jen o bezpečnostní agenturu a ne, jak je tomu v případě Andreje Babiše, o několik desítek firem v čele s potravinářským gigantem, jehož existence a profit se do značné míry odvíjí od spolupráce se státem.

Stejně důležitá je otázka načasování. Proč nejmocnější muž politického, mediálního a hospodářského kartelu zčásti napojeného na veřejné finance (naše daně) vystartoval právě nyní. Ve chvíli kdy preference jeho hnutí dosahují dvojnásobku proti koaličnímu partnerovi – sociální demokracii. Jde snad o test, kterým připravuje půdu pro vládní krizi? O tom, že Andrej Babiš nechce čekat na premiérské křeslo celé čtyřleté funkční období se mluví od posledních parlamentních voleb.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky