Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Kněz-nekněz Tomáš Halík: Vládní speciál je fajn! Záhadný doprovod k pikniku na Havlovu lavičku. Jak zatnout Sekyru? Lidovec Bělobrádek může, prezident nesmí

Kněz-nekněz Tomáš Halík: Vládní speciál je fajn! Záhadný doprovod k pikniku na Havlovu lavičku. Jak zatnout Sekyru? Lidovec Bělobrádek může, prezident nesmí

1. 12. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší novou britskou detektivku Deset malých černoušků z pera Petra Markvarta, kterou navzdory její záhadnosti Lidové noviny odmítly...

Médii „otřásla“ zpráva, že Zdeněk Žák, bývalý ministr dopravy Rusnokovy vlády (ve skutečnosti „vzdorovlády“ prezidenta Zemana) jel načerno Pendolinem z Ostravy do Prahy.  Lidové noviny věnovaly této „odpudivé kauze“ – která pochopitelně měla především vrhnout další temný stín na prezidenta – obrovský prostor. Podobně i ostatní média.

PP

Petr Markvart si v této souvislosti všiml jiného zajímavého „cestování“, v tomto případě za nemalé peníze daňových poplatníků, jemuž média naopak nevěnovala pozornost vůbec žádnou. Napsal o tom proto do Lidových novin. Jaký div, že jeho příspěvek nejen neotiskly, ale ani se mu neozvaly. Protože jde o text nadmíru zajímavý – a popisuje pozadí události, kterou naopak média několik dní nadšeně sledovala – rozhodli jsme se toto „nedopatření“ kolegů z LN napravit.

Letecký speciál pro „pracovní“ návštěvu?

Dne 3. listopadu schválila Vláda ČR Usnesením č. 910/2014 „Pracovní návštěvu“ místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Výrazem „pracovní“ rozumíme asi všichni totéž - schůzku s resortním kolegou, konzultace se členy britské vlády atp.

Vláda dále schválila, že z peněz daňových poplatníků bude hrazena cesta 12 (!) účastníků vojenským speciálem. Výstupem z této cesty bylo jednání s britským ministrem pro vědu, vzdělávání, průmysl a inovace Nickem Bolesem, které proběhlo 6. listopadu 2014 v Londýně.

Cesta pana Žáka Pendolinem s neplatnou průkazkou pracovníka drážní inspekce, je sice politováníhodný problém jedné soukromé osoby, nicméně České dráhy asi nezruinuje (vlak by jel i bez pana Žáka). Jak si však vysvětlit, že je nezajímá zneužití vládních fondů k cestě jiných soukromých osob na soukromou akci, při níž byl dokonce zneužit vládní vojenský speciál? 

Dle dostupné fotodokumentace (viz. příloha) se pan Bělobrádek sešel se svým britským kolegou za přítomnosti tlumočníka. Výstupem z jednání byla zpráva, že: „diskutovali o problémech v technickém vzdělávání, nedostatku odborníků v průmyslu a také o orientaci výzkumu na potřeby pracovního trhu. Dohodli se na vzájemné spolupráci a výměně informací.“

Také si jistě řeknete (stejně jako já a tisíce daňových poplatníků), že to je asi trochu málo na cestu dvanáctičlenné delegace obrovským vládním leteckým speciálem. Že by se možná vyplatilo, kdyby na takovou banální schůzku pan místopředseda vlády zaletěl linkovým letem, kterých mezi Prahou a Londýnem denně létá několik.

Pracovní cesta na „Havlovu lavičku“ 

Kde však bylo dalších 11 členů delegace a čím se (za peníze daňových poplatníků) ve Spojeném království zabývali? Především – nikdo dosud jejich přesný seznam nepotvrdil. Můžeme se tedy dohadovat, že jimi byli: Ministr kultury Daniel Herman (otázka pak tedy zní: S kým jednal a kde je výstup z tohoto jednání?), předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Karel Schwarzenberg (stejná otázka jako u pana Hermana).

Kalendář pana ministra kultury lakonicky říká, že se ve dnech 5.-6. listopadu zúčastnil v Londýně akce „Velvet Day“, pořádané českým zastupitelským úřadem (Velvyslanec M. Žantovský, bývalý mluvčí prezidenta Havla). Není mimochodem bez zajímavosti, že k pořadatelství této akce se webové stránky londýnské ambasády „přiznaly“ až 21. listopadu. 

Tato akce, jakkoli se její organizátoři snaží nyní o její „zoficiálnění“, se však jako „pracovní“ - tedy odůvodňující vyslání ČESKÉ VLÁDNÍ DELEGACE zvíci dvanácti osob – nazvat zcela jistě nemůže. To, že se „připomenutí sametové revoluce a osobnosti československého a českého prezidenta Václava Havla, jehož nejdůležitějším momentem bylo odhalení Havlovy lavičky v oxfordském univerzitním parku, zúčastnil prorektor University of Oxford, z tohoto povyražení rozhodně oficiální a vládní akci nedělá. Ve skutečnosti šlo o soukromý piknik několika lidí, kteří si jej nicméně nechali zaplatit ze státního rozpočtu.

PP koláž

Čtěte ZDE: Konečně: kněz-nekněz Tomáš Halík sám sebe „udal“. Jeho „doznání“ si všimlo již i Rádio Vatikán. A Petr Hájek o tom mluvil ve slovenském rádiu Svobodný vysílač

Devět malých černoušků 

Stále nám však zbývá nejméně devět dalších účastníků cesty. Odečteme-li již zmíněného skandalizovaného poradce prezidenta republiky Zdeňka Žáka, který se podle pana Bělobrádka „vetřel“, podle LN „objevil na palubě vládního speciálu, mířícího do Velké Británie k oslavám 25. výročí pádu komunismu“, zbývá jich osm. Kdo jsou tito tajuplní „členové vládní delegace“? 

Snad pan Tomáš Halík, jehož přednášková síň byla v takzvaném „Sekyra House“ inaugurována? Či jeho dlouholetá společnice Scarlett Vasiluková-Rešlová? Nebo snad architekt Boris Šípek, jehož „Havlovy lavičky“ za 350 tisíc jsou pořizovány z rozpočtů českých měst? Byl členem „vládní delegace“ i developer Luděk Sekyra, normalizační práskač, svazácký funkcionář a komunista, jemuž pan Halík za „vzornou organizaci akce“ na University of Oxford v průběhu oslav několikrát „mediálně“ poděkoval?

Soukromníci na oslavě Sekyrova Halíka

Existuje snad vládní usnesení o této svérázné „vládní delegaci“ vyslané k „připomenutí sametové revoluce a osobnosti československého a českého prezidenta Václava Havla?“ Proč o něm nevíme? A proč se jmenuje kryptogramně „Pracovní návštěva ministra Bělobrádka?“ A v neposlední řadě: Kdo byli ti další tajemní čtyři lidé, kteří se také „svezli“ vládním speciálem do Londýna?

Jistě se mnou budou redaktoři Lidových novin souhlasit, že cesta pana Žáka Pendolinem s neplatnou průkazkou pracovníka drážní inspekce, je sice politováníhodný problém jedné soukromé osoby, nicméně České dráhy asi nezruinuje (vlak by jel i bez pana Žáka). Jak si však vysvětlit, že je nezajímá zneužití vládních fondů k cestě jiných soukromých osob na soukromou akci, při níž byl dokonce zneužit vládní vojenský speciál? 

Velvet Group?

Nechme stranou otázku, zda místopředseda vlády pan Bělobrádek mohl na cestu ke zřejmě nesmírně důležitému jednání se svým britským protějškem použít linkového letu. Není však pochyb, že zbývající účastníci cestující na soukromou akci si měli buď zakoupit letenky, případně jim je měla zaplatit University of Oxford. Nebo magnát pan Sekyra či Nadace Fórum 2000.

I pokud by však tato cesta oficiální (vládní) akcí byla a šlo například skutečně o oslavy 25. výročí pádu komunismu, jak je možné, že se jí nezúčastnili i zástupci dalších parlamentních (nebo vládních) stran? Nebo snad „Velvet Day“ v Oxfordu byla soukromým podnikem KDU-ČSL a TOP 09 organizovanou Sekyra Group?

Co je dovoleno Jovovi, není dovoleno...

Jenže – kdo pak povolil soukromé firmě armádní vládní speciál? A mohou vůbec naši politici cestovat na akce soukromých firem? Podle ohlasu návratu prezidenta Zemana z Číny letadlem placeným několika firmami, patrně jde o zločin – přinejmenším „etický“. Nebo to, co je v případě prezidenta nepřijatelné, je v případě členů vlády, parlamentu a několika „neidentifikovatelných létajících osob“ (UFP) chvály a úcty hodné?  

Budu se těšit na další výstupy investigativních článků Lidových novin o „černých pasažérech“, kteří se nám evidentně rozmnožili, a je potřeba s tím něco dělat. Sekyra, kterou s panem Sekyrou zaťali „nedotknutelní správní hoši“ do peněz daňových poplatníků, se jistě bohatě vyrovná financováním jedné ze stran vládní koalice – Sekyrou. Takže se nám nakonec určitě bohatě vyplatí. Jen mi vrtá hlavou... vlastně nic. Letadlo sem, letadlo tam. Žákovo Pendolino je zajímavější. 

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky