Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Putinova zlatá past: Had požírá svůj vlastní ocas. Zlikviduje Rusko a Čína petrodolar? Umělé snížení cen je sebevražedné. A co se stane, až Západ nebude mít čím platit?

Putinova zlatá past: Had požírá svůj vlastní ocas. Zlikviduje Rusko a Čína petrodolar? Umělé snížení cen je sebevražedné. A co se stane, až Západ nebude mít čím platit?

2. 12. 2014

Tisk článku

Redakce Protiproud se zabývá ekonomickými souvislostmi současné mezinárodní krize a překvapivými reakcemi Ruska na sankce uvalené Západem, o nichž všichni raději mlčí

Zdá se, že dnešní západní ekonomika, narozdíl od tvrzení propagandy stylu Fox News a CNN, vstoupila do Putinovy pasti, kterou nikdo na Západě včas nerozpoznal. A čím více se Západ snaží najít z ní cestu ven, tím více do ní padá. Co je to za ošemetnou situaci, v které se Západ a Spojené státy ocitly? A proč západní média a přední západní ekonomové o tom mlčí, jako by to bylo vojenské tajemství?

pp

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky

Jason Hamlin, zakladatel Gold Stock Bull (zlaté burzy), říká: "Poté, co si uvědomil svůj neúspěch na Ukrajině, Západ v čele s USA se rozhodl zničit ruskou ekonomiku umělým snížením cen ropy a zemního plynu, neboť to jsou hlavní rozpočtové zdroje příjmů z vývozu Ruska a hlavní zdroj doplňování ruských zlatých rezerv. Je třeba poznamenat, že hlavní neúspěch plánů Západu na Ukrajině není vojenský či politický, ale ve skutečnosti spočívá v Putinově odmítnutí financovat západní projekt Ukrajiny z rozpočtu Ruské federace. To udělalo tento projekt v blízké budoucnosti životaneschopným."

Naposledy, ještě za prezidenta Reagana, podobné akce Západu vedoucí ke snížení cen ropy měly úspěch - napomohly k rozpadu SSSR. Ale historie se neopakuje pokaždé stejně. Tentokrát jsou výchozí podmínky jiné. Putinova odpověď na snížení cen se podobá strategii hráče šachu a juda - síla použitá nepřítelem je využita proti němu samému, s minimálními náklady na síly a zdroje obránce.

Nikdo neví, jak dlouho bude Západ schopen nakupovat ropu a zemní plyn z Ruska za zlato. A co se stane s petrodolarem, až Západ vyčerpá své zásoby fyzického zlata

Jakkoliv se to může zdát divné, Rusko teď prodává ropu a plyn pouze za fyzické zlato. Přičemž o tom nevykřikuje do celého světa. A samozřejmě, stále přijímá dolary jako meziprodukt, jako platební prostředek. Jenomže – hned je vyměňuje za zlato!

Abychom pochopili důsledky, stačí se podívat na dynamiku růstu zlatých rezerv Ruské Federace a porovnat tyto údaje s devizovými příjmy Ruska pocházejícími z prodeje ropy a zemního plynu za stejné období. Ve třetím čtvrtletí jsou nákupy zlata ze strany Ruska na rekordní úrovni – koupilo neuvěřitelné množství – 55 tun. Centrální banky všech zemí světa dohromady koupily v tomto období 93 tun tohoto drahého kovu. A z těchto 93 tun 55 tun skončilo v Rusku.

pp

Čtěte ZDE: Významný analytik: Přestaňme snít. Bez Ruska Evropa energeticky zkolabuje. Amerika straší Evropany. Sama žije z ruského uranu už od dob Sovětského svazu

Čtěte ZDE: Dům z naftových a plynových karet se otřásá: Poškodit Rusko umělým stlačením cen ropy se Američanům nepodaří. Epochu nelze změnit bez války. Máme ještě osud světa ve svých rukou?

Umělé pokřivení trhu

V současné době Západ vynakládá značné úsilí na manipulace vedoucí k snížení cen zlata a ropy. Tím deformuje ekonomickou realitu kvůli podpoře dolaru a umělého zvýšení jeho nákupní ceny. Chce tím současně zničit ekonomiku Ruska, které odmítlo hrát roli poslušné loutky Západu.

Západní svět, postavený na hegemonii petrodolaru, nemůže přežít bez dodávek ropy a zemního plynu z Ruska. A Rusko je nyní připraveno k prodeji ropy a zemního plynu na Západ pouze za fyzické zlato. Výsledkem je, že Západ platí za ruskou ropu a plyn uměle zlevněným zlatem, na jehož nízkou cenu z politických důvodů tak usilovně tlačil.

Ve finančním světě se bere za fakt, že zlato je antidolar. Západ vynaložil obrovské úsilí a zdroje ke snížení ceny zlata a ropy. Aktuálně jsou proto zlato a ropa vůči americkému dolaru velmi podhodnocené. Proč tedy Putin prodává ruské energetické zdroje výměnou za tyto nadhodnocené americké dolary? Protože za ně okamžitě kupuje zlato – uměle devalvované vůči americkému dolaru v důsledku protiruské ekonomické manipulace.

A je tady ještě další zajímavý moment v Putinově ekonomické hře: ruský uran. Každá šestá žárovka v USA závisí na jeho dodávkách. A Rusko jej prodává USA pochopitelně rovněž za dolary. Tak,

výměnou za ruskou ropu, zemní plyn a uran, Západ platí Rusku v dolarech s uměle nadhodnocenou kupní sílou. A Putin používá tyto dolary k nákupu západního zlata za cenu v amerických dolarech – uměle sníženou stejným manévrem Západu.

pp

Čtěte ZDE: Válka o dolar jde do finále: Události v Hongkongu jako přes kopírák z kyjevského scénáře. Peking varuje USA. Rusko a Čína jdou po „zlaté“ hedvábné stezce. Juan už nic nezastaví?

Čtěte ZDE: Petrodolar mrtev? Ukrajinská válka, sankce, břidlicový plyn a Transatlantická zóna volného obchodu: „Svaty grál“ záchrany dolaru. EU jako manufaktura na čínský způsob

Spojenci proti dolaru: Rusko a Čína

Tato ekonomická kombinace staví Západ, v čele se Spojenými státy do pozice hada požírajícího svůj vlastní ocas. Autorem myšlenky této „zlaté pasti“ pravděpodobně není prezident Putin sám. S největší pravděpodobností to byl nápad Putinova poradce pro ekonomické záležitosti – Sergeje Glazjeva. Tím lze rovněž vysvětlit, proč byl zařazen na seznam sankcionovaných politiků.

Myšlenku ekonoma Glazjeva zjevně realizoval Putin s podporou a souhlasem svého čínského kolegy - Si Ťin - pchinga. Obzvláště zajímavé je v této souvislosti prohlášení prvního místopředsedy Ruské centrální banky Xenia Judajeva, že Rusko hodlá použít v případě potřeby zlato ze svých rezerv k platbám za dovozy. Je zřejmé, že tato slova byla určena zemím BRICS a především Číně.

Pro Čínu je ruská ochota platit za dovážené zboží zlatem ze Západu velmi praktická. A tady je důvod, proč Čína nedávno oznámila, že přestane zvyšovat své zlaté a devizové rezervy denominované v amerických dolarech. S ohledem na rostoucí obchodní deficit mezi USA a Čínou (současný rozdíl je až pětinásobný ve prospěch Číny), pak toto prohlášení znamená: Čína přestane prodávat své zboží za dolary. Bude sice samozřejmě i nadále přijímat dolary jako platební prostředek, ale pak se jich okamžitě zbaví a nahradí je něčím jiným ze svých devizových rezerv – totiž právě zlatem.

V tomto aspektu je rusko - čínská spolupráce stejně užitečná jak pro Moskvu, tak pro Peking. Rusko nakupuje zboží z Číny za zlato za jeho běžné ceny, stejně jako Čína kupuje ruské zdroje energie za zlato – rovněž za jeho běžné ceny. V rusko - čínské výměně je místo pro všechno: pro čínské zboží, pro ruské energetické zdroje, i pro zlato - jako platidlo. Pouze dolar zde nemá místo.

pp

Čtěte ZDE: Podpis obřího plynového kontraktu: Rusko vrací úder. Zároveň spouští akci Dvouhlavý zlatý orel. Dolar běží o život. Západu začalo odpočítávání před další velkou krizí

Čtěte ZDE: Kritický bod: Po jeho překročení je systém neřiditelný. Pokus o revizi výsledků Druhé světové války – předehra války Třetí? Co se to vlastně se světem děje?

Světové zásoby zlata jsou limitní

Západ tedy může i nadále vynakládat kolik chce úsilí a zdrojů, aby uměle zvýšil kupní sílu dolaru, snížil ceny ropy a uměle snížil kupní sílu zlata. Jeho problémem je, že zásoby fyzického zlata v držení na Západě nejsou nekonečné. Čím víc Západ znehodnocuje ropu a zlato vůči americkému dolaru, tím rychleji utrácí devalvací zlato ze svých omezených rezerv.

Fyzické zlato z rezerv Západu tak rychle proudí do Ruska, Číny, Brazílie, Kazachstánu a Indie, zkrátka do zemí BRICS. Při současném tempu snižování zásob fyzického zlata Západ prostě nemá čas něco podniknout dřív, než se petrodolar definitivně zhroutí.

Západní svět nikdy nečelil takovým ekonomickým jevům, jaké právě probíhají. Sovětský svaz rychle prodával zlato, když bylo třeba čelit pádu cen ropy; dnešní Rusko naopak při poklesu cen ropy zlato „paradoxně“ nakupuje. To představuje pro americký model světové dominance skrze petrodolary skutečnou hrozbu.

Země BRICS, v čele s Ruskem a Čínou, tak potichu mění roli a postavení amerického dolaru ve světovém měnovém systému. Díky společným akcím Moskvy a Pekingu, se dolar stává pouze jedním z meziproduktů platebních prostředků. Finančním aktivem se stává zlato. To znamená, že americký dolar ztrácí roli konečného platebního prostředku a akumulace kapitálu. Obě tyto role získává denacionalizované a depolitizované peněžní aktivum - zlato.

Jak dlouho?

Západní ekonomové určitě vidí a chápou vážnost situace, v níž se západní svět ocitl. Koneckonců od smlouvy z Bretton Woods všichni znají zlaté pravidlo "Kdo má více zlata, určuje pravidla". Přesto všichni na Západě mlčí, protože nikdo dnes neví, jak se z této situace dostat.

Nikdo však především neví, jak dlouho bude Západ schopen nakupovat ropu a zemní plyn z Ruska za zlato. A co se stane s petrodolarem, až Západ vyčerpá své zásoby fyzického zlata placením za ruskou ropu, zemní plyn a uran či za čínské zboží? Nikdo dnes nemůže odpovědět na tyto zdánlivě jednoduché otázky. Zatím je odpovědí ticho. Takové bývá před bouří.

(Redakčně kráceno)

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky