Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tajenka Blízkého východu: Všechno je jinak. „Teroristický“ Hizballáh bojuje za křesťany. Nenáviděné Rusko přináší mír. Drží „muž  na zabití“ klíče k řešení?

Tajenka Blízkého východu: Všechno je jinak. „Teroristický“ Hizballáh bojuje za křesťany. Nenáviděné Rusko přináší mír. Drží „muž na zabití“ klíče k řešení?

6. 1. 2015

Tisk článku

Redakce Protiproud přináší zasvěcený komentář o situaci na Blízkém východě, který odhaluje, že pozice Ruska je při „řešení neřešitelného“ mnohem silnější než možnosti Západu

Sledovat veletoče zahraniční politiky EU a USA je komedie, ale ve skutečnosti je to smutná reality show na pokračování. Viz články o Kubě (Proč USA najednou otočily v otázce Kuby) a novém Marshalově plánu Ruska pro chudé země (Rusko provádí nový Marshallův plán).

pp

Nekorunovaný král a osvědčené trio

Na Blízkém východě se ovšem díky Rusům rozběhlo nové kolo diplomacie. V něm USA, EU a sunnitské despocie Perského zálivu hrají pouze druhé a hodně falešné housle. Postupně vzniká nový trojúhelník moci. Iniciativu drží Rusko a jedná s Íránem, Sýrii a Hizballáhem, který hraje klíčovou roli.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mužem na zabití za každou cenu

Vede je osvědčené trio: president Vladimír Putin, ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho zmocněnec pro Blízký východ Michail Bogdanov. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh jednal s Bogdanovem už 5. prosince a mezitím se postupně dostal obsah jejich jednání do médií.

Šéf Hizballáhu je totiž nekorunovaným vítězem války v Sýrii, nikoliv diplomat, ale voják, klíčový spojenec Sýrie a Íránu. Pozice Rusů je celkem jasná. S Tureckem sjednali plynovod místo Bruselem odmítnuté větve South Stream a nyní je třeba tuto strategickou investici pojistit mírem v rozvášněném regionu. Jednak na tom vydělají miliardy a jednak přinesou mír na Blízký východ skrze zmíněné trio. Současně tím zásadně mocensky oslabí EU, USA, Izrael a jejich sunnitskou ropnou kliku. Kvůli tolika výhodám najednou stojí za to pohnout diplomatickou kostrou.

pp

Čtěte ZDE: Šéf ruských tajných služeb: Obama USA nevládne, rozhoduje „Magnum 12“. Al-Kajdá a ISIL jsou jejich dílo. Amerika a Británie opět v nekonečné válce, kterou způsobily

Čtěte ZDE: Edward Snowden opět šokuje: Vůdce ISIL je ve skutečnosti agent Mossadu. Cíl třetí americké války v Iráku? Vytlačit ruský vliv, zlikvidovat Asada a vytvořit velký Izrael

Nový základ blízkovýchodního míru

Navíc pozice Sýrie je z ruského hlediska problematická. Asadův režim je přes válečné úspěchy již hodně vyčerpaný vleklou válkou. Stálé rekrutování vojáků z jen částečně ochotných etnik se pomalu zadrhává. Jistěže jdou bojovat proti sunnitskému zahraničnímu teroru podporovanému EU a USA, ale na druhou stranu nechtějí Asada přímo podporovat. Výsledkem je nezávislá kurdská armáda v Sýrii a sbory místních kmenů, které si pod přímým a nepřímým velením SAA (Syrská arabská armáda) dobývají zpět svá území.

Rusové odmítli dát Sýrii půjčku 3 miliardy dolarů pro vedení válečných operací (viz. Bogdanovova návštěva 10. a 11. 12. v Damašku). Rusové chtějí dosáhnout míru, ale zároveň budou zásadně podporovat všechny tři své klíčové spojence, aby přijali novou roli Turecka a Kurdů. Tady se rodí nový základ strategie míru na Blízkém východě a žádný zdejší pozorovatel si toho nemohl nepovšimnout. Západní média pochopitelně místo toho jedou pro své chlebodárce a vděčné diváky další díl nekonečné reality show zvané "ISIL".

      Rozhovor s představitelem Al-Káidy Nabeele Naiemem o spojenectví USA s ISIS

Zásadní body

Bogdanov tedy nejprve mluvil se šéfem Hizballáhu. Rusové nejsou tak hloupí jako EU, aby dali vojenské křídlo na listinu teroristů a zkoušeli rozštěpit toto hnutí tím, že postaví proti sobě politické a vojenské křídlo. Hizballáh nejsou Palestinci a Hasan Nasralláh je geniální stratég. Jasně ocenil ruskou snahu s tím, že je třeba znovu zamíchat karty a rozjet nový proces diplomatických jednání. A zároveň Rusům dal tři body jasných "red lines", které musejí respektovat při jednáních v rámci trojúhelníku, který se má stát s Tureckem jakýmsi čtyřúhelníkem:

1) Válka proti terorismu znamená současně zachování územní celistvosti Sýrie jako suverénního státu (včetně Golanských výšin, to se rozumí samo sebou);

2) Jediným legitimním představitelem Sýrie pro Hizballáh je a bude prezident Asad;

3) SAA představuje v boji proti terorismu základní jednotku odporu, s níž se musí spolupracovat.

Rusové s těmito body zjevně nemají zásadní problém. Asada podporují od začátku války rozpoutané plus mínus Katarem, USA a Francií. Ale on vede a musí vést válku, zatímco Rusové potřebují mír.

Klíče k míru

Podívejte se na starší článek Hizballáh bojuje za křesťany v Sýrii a v Libanonu. Bushova vražedná politika podporovaná EU znamená smrt křesťanů na Blízkém východě, kde žili pod islámem jeden a půl tisíce let. Nyní to už nejde. Sektářské vraždění a občanská válka znamenají konec jejich komunit. Pokojně žili pod Asadem, pokojně žijí, stejně jako Židé, v Íránu, ale to je všechno. Všude jinde je čeká smrt.

Hizballáh je pro libanonské a syrské křesťany spojencem. Jeho vojáci nasadili své životy za osvobození syrské Malúly, poslední oblasti světa, kde se ještě mluví aramejštinou – Ježíšovým rodným jazykem. A na závěr se podívejte na toto video ukazující "systém Hizballáh" v libanonském reálu.

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mužem na zabití za každou cenu. To je oficiální pozice Izraele ke geniálnímu stratégovi a šíitskému duchovnímu, který jim způsobil první a zásadní porážku v jižním Libanonu v roce 2006. Je jasné, že podle Rusů a podle zdravého rozumu tento muž drží klíče k jednání o míru na Blízkém východě.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky