Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Napětí na východě Ukrajiny znovu houstne: Masakr autobusu na území ovládaném Kyjevem. Provokace před útokem? Lavrov varuje Západ a říká: Sankce? Váš problém

Napětí na východě Ukrajiny znovu houstne: Masakr autobusu na území ovládaném Kyjevem. Provokace před útokem? Lavrov varuje Západ a říká: Sankce? Váš problém

15. 1. 2015

Tisk článku

Václav Danda informuje o přípravách Kyjeva na mohutný útok na Novorusko a měnícím se postoji Ruska, které o západních sankcích a protisankcích již nemíní dále jednat

Po relativně klidném prosinci, kdy na východní frontě docházelo pouze k menším přestřelkám a Doněck a Luhansk byly pouze sporadicky ostřelovány dělostřelectvem a raketami, přichází patrně krvavý leden. Západoukrajinský prezident Porošenko vyhlásil další kolo mobilizace záloh. S válečným premiérem Jaceňukem v zádech připravují mohutnou vojenskou ofenzivu s tímtéž cílem jako od počátků občanské války: Dobýt konečně vzpurné Novorusko a vyčistit území od ruskojazyčných občanů, kteří se nechtějí vzdát svých domovů a odejít do vyhnanství, nebo se „přestěhovat“ se svými rodinami do koncentráků či nechat se postřílet.   

pp

Signál k ofenzivě?

Signálem a záminkou k novému útoku se může stát včerejší cynická vražda civilních cestujících autobusu jednotkami ukrajinské armády. Počet obětí u města Volnovacha na východě Ukrajiny, stoupl od včerejška na třináct z toho je sedm žen a šest mužů, přičemž mnozí ze dvanácti zraněných (mezi nimi ženy a děti) jsou v kritickém stavu. Krveprolití odsoudila Rada bezpečnosti OSN, která vyzvala k "objektivnímu vyšetření" masakru civilistů.

To, co se dnes děje na Ukrajině, není nic jiného, než vytváření anti-Ruska. Propaganda, nenávist, odhodlání nacistů a části poblouzněných obyčejných občanů ničit a vraždit

Nad tím se lze ovšem jen smutně pousmát. Jak takové „objektivní vyšetřování“ vypadá, známe z případu sestřeleného boeingu, nad kterým se už zavřela voda, přestože – či spíš právě pro to, že další a další důkazy svědčí jednoznačně o tom, že za zločinem stojí Kyjev a jeho západní protektoři. V případě autobusu u Volnovachy je situace ještě jasnější. I přes snahu Jaceňukových fašistů a spolupracující západní propagandy namluvit světové veřejnosti, že autobus byl zasažen raketami GRAD vypálenými z pozic domobrany, je z poměrně dobře zdokumentovaných záběrů zjevné, že toto tvrzení  nemůže obstát.

Předseda Národní rady Doněcké lidové republiky (DLR) Andrej Purgin řekl, že nejbližší těžká výzbroj domobrany je umístěna v Telmanově, což je 50 km od Volnovachy. „Ti lidé ve Volnovaše byli postříleni. A kdo Volnovachu ovládá? Ukrajinští vojáci. Volnovacha se nachází velmi daleko od krajního blokpostu, který kontrolujeme. Krajním blokpostem je Jelenovka. Jelenovka je v polovině. Volnovacha je další město, velmi daleko ve stepi, plně kontrolované ukrajinskými vojáky,“ řekl rovněž Purgin.

Zástupci DLR informovali ještě o dalším ostřelování autobusu s cestujícími. Podle Denise Pušilina, byl další útok na civilní autobus zaregistrován na zastávce „Dokučevask – Kolchoznoje“ u Volnovachy. Podle něj byl v tomto případě zraněn pouze řidič.

Na videu i fotografiích autobusu z Volnovachy je navíc jasně vidět, že autobus nebyl zasažen raketou, ale rozstřílen skrz naskrz dávkami ze samopalu či kulometu. Vzhledem k tomu, že na daném území operuje pouze Kyjev, zbývá pouze došetřit, kdo z ukrajinské armády dal k provedení provokativního zločinu rozkaz.

pp

Čtěte ZDE: Kyjevský mírotvorce Jaceňuk: Všichni si pamatujeme na sovětský vpád na Ukrajinu a do Německa! Adolf „Charlie“ Hitler byl napaden teroristou Stalinem. Co na to Angela K.?

Čtěte ZDE: Nacistický hrdina současného Kyjeva: „Zabij každého Poláka mezi šestnácti a šedesáti lety.“ Na prezidenta Zemana útočí ukrajinská ambasáda i havlisté. Jaceňuk mezitím jedná s Merkelovou

Varování a vzkaz

Atentát se okamžitě stal součástí obvyklých diplomatických přestřelek mezi Moskvou a Washingtonem, které jsou již „folklórem“. Zmocněnec ruského ministerstva zahraničí Konstantin Dolgov označil incident za další zločin kyjevských vojáků. Americké ministerstvo zahraničí naopak vybídlo Rusko k plnění svých závazků plynoucích z minských dohod.

Že je nyní situace daleko vážnější však ukazuje to, že ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vzápětí ostře varoval Západ před další eskalací konfliktu: „Budeme  požadovat od Západu, aby zabránil pokusu o řešení konfliktu silou. Získali jsme velice znepokojující informaci - a teď ji znovu prověřujeme – že ukrajinská armáda připravuje další pokus o silové řešení problému. To ovšem bude katastrofa“.

Při té příležitosti sdělil, že Moskva nebude jednat o žádných kritériích zrušení západních sankcí, „My jsme sankce nevyhlašovali. Tuhle sankční spirálu jsme neroztáčeli. O ničem jednat nebudeme. Víme, že docela jistě tuto situaci překonáme a skončíme nakonec v plusu. Ti z našich evropských partnerů, kteří již na sobě pociťují negativní dopad sankcí a protisankcí, ať učiní závěry sami. Je to jejich problém, nikoli náš“, řekl ruský ministr.

Neuvěřitelná statečnost

Co tedy nová eskalace napětí na východě Ukrajiny znamená? Jaký má cíl? Ruský politolog  Nikolaj Starikov o tom říká: To, co se dnes děje na Ukrajině, není nic jiného, než vytváření anti-Ruska. Propaganda, nenávist, odhodlání nacistů a části poblouzněných obyčejných občanů ničit a vraždit.“

Podle něho chtějí Spojené státy za každou cenu dovést situaci k válce mezi Ukrajinou a Ruskem. Vše by mělo začít až USA dostatečně „napumpují“ ukrajinskou armádu, vyzbrojí ji, uspořádají a připraví na útok. „Dnes ještě málokdo chápe, jakou kolosální roli v současné světové politice hraje západními stratégy naprosto nepředpokládaná statečnost obyvatel Donbasu. Ti dnes zachraňují celý ruský svět. A tím paradoxně i životy tisíců občanů Kyjevem ovládané části Ukrajiny.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky