Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pryč s korporacemi!
Popisek: Peníze a korporace | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Pryč s korporacemi!

13. 4. 2013

Tisk článku

Petr Hampl Je možné utlačovat chudé a přitom si připadat jako Robin Hood? Je to možné! Nástroj, který se k tomu používá, se nazývá boj proti korporacím.

Stává se třeba – v poslední době poměrně často – že se dceruškám a synáčkům ze zazobaných rodin nelíbí, že by si chlapi z fabriky mohli v hospodě po práci zapálit startku. Jestli to smrdí nám, nebude kouřit ani chátra, je tedy rozhodnuto. Ochrana veřejného zdraví s tím nemá moc společného. Jak jsem před časem připomněl na FinMagu http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/koureni-v-restauracich-proc-trh-selhava/, jedná se v lepším případě o záminku, častěji pak jen o manipulaci s daty.

pp

Bojovníci Jedi?

Ale jak obhájit před svým svědomím, že beru těm lidem jednu z jejich mála radostí? Už to mám! Jsem bojovník proti tabákovým korporacím. Něco jako osamělý Jedi bojující proti imperiu. Není to skvělé?

Kdyby mohla na každé vesnici vyrůst továrnička na cigarety, tabákové giganty by za chvíli zkolabovaly.

Kdyby někdo chtěl opravdu bojovat proti tabákovým korporacím, musel by usilovat o odstranění protikuřáckých směrnic a omezení. Kdyby mohla na každé vesnici vyrůst továrnička na cigarety, tabákové giganty by za chvíli zkolabovaly. Ale to ve skutečnosti nikdo nechce.

Ve Spojených státech zase přišli bohatí lidé žijící v uzavřených luxusních čtvrtích s myšlenkou, že chudí lidé by neměli mít možnost bránit se proti zločincům a že je jim tedy zapotřebí odebrat jejich pušky. Oficiální záminkou jsou masakry ve školách. Ale obě strany sporu se shodují v tom, že se pravděpodobnost takových incidentů nesníží. A zdůvodnění? Ano, správně. Bojujeme proti zbrojařské lobby!

Aktivisté se nestydí nikdy

V Čechách jsme zase měli před několika lety spor, kdy Greenpeace, Děti země a další podobné skupiny prosadily povinnou podporu povinně udržitelných zdrojů. Tvrdili nám tehdy, že brání nás obyčejné lidi proti energetickým monopolům. Dnes jsou statisíce obyčejných lidí bez práce, protože energie je pro firmy příliš drahá, a ty nenáviděné monopoly vydělávají na fotovoltaice. A ti aktivisté? Myslíte, že se stydí? Omyl! Likvidují přírodu na Šumavě, prý jako výraz boje proti nebezpečné lesnické lobby.

Takže rada pro obyčejné lidi. Kdykoliv slyšíte, že někdo bojuje proti kapitalistickým koncernům a monopolům, mějte se na pozoru. Zaplatit to budou muset chlapi z fabrik, kadeřnice a prodavačky.

Occupanti z elitních kolejí

Ale dosavadním vrcholem je protestní hnutí Occupy. Požadavky, se kterými přišlo, shodně směřují k zavedení dalších regulací zaměřených proti obyčejným lidem. Proti malým firmám. A naopak ve prospěch „reforem“, které umožní největším bankám sahat do kapes daňových poplatníků, kdykoliv je to napadne. Není náhodou, že klíčovým financovatelem protestů byl George Soros. Pamatujete, pod jakým ti lidé vystupovali heslem? My jsme 99%. Ve skutečnosti jde opět o docela obyčejnou lež. Když se podíváme, z jakých jsou rodin (to se nejlépe pozná z toho, na jakých studují školách), mělo heslo znít spíše: „My jsme horní tři procenta“.

Takže rada pro obyčejné lidi. Kdykoliv slyšíte, že někdo bojuje proti kapitalistickým koncernům a monopolům, mějte se na pozoru. Je téměř jisté, že boj nakonec skončí tak, že siemensy a honeywelly dostanou další peníze daňových poplatníků a aktivisté zase lukrativní zakázky na „zavádění společenské odpovědnosti.“ Zaplatit to budou muset chlapi z fabrik, kadeřnice a prodavačky. Jestli už nemají čím, zaplatí to svými zničenými životy.

pp

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky