Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ukrajina na kraji hospodářského kolapsu: Pravý sektor chce novou krvavou revoluci. Kolomojský připraven táhnout na Kyjev. Zákaz televize Euro News. Boje u Mariupolu

Ukrajina na kraji hospodářského kolapsu: Pravý sektor chce novou krvavou revoluci. Kolomojský připraven táhnout na Kyjev. Zákaz televize Euro News. Boje u Mariupolu

3. 4. 2015

Tisk článku

Václav Danda se na Velký pátek zamýšlí nad posledním vývojem na Ukrajině a konstatuje, že země se postupně propadá do stále většího chaosu, který může vést k opětovnému výbuchu

V posledním týdnu se vnitřní situace na Kyjevem ovládané části země značně zdramatizovala, a není proto  náhodou, že Ukrajina téměř zcela vypadla z televizních zpráv a západních médií. Pokračující rychlý pád rozkrádané ekonomiky a stále větší nespokojenosti obyvatel země s kyjevskou vládnoucí juntou zvyšují napětí na práh výbuchu. Vysvětlení vládnoucích pučistů je obligátní: Za vše může Rusko.

PP koláž

Čtěte ZDE: Řež oligarchů v Kyjevě: Zvítězí Porošenkův Berlín či Kolomojského Washington? Tajemná chasidská sekta. Stáváme se Ukrajinci? Americký konvoj veze dilema války

Paranoia kyjevských vládců zašla dokonce tak daleko, že minulý týden zakázali i vysílání proevropské televize Euro News v ruštině, která se podle jejich názoru stala též předmětem „putinovské propagandy“. Skutečnost je však taková, že aby vůbec mohla vysílat do Ruska, musela zprávy v ruštině upravit alespoň trochu v souladu s realitou. Neředěné lži prezentované televizemi na Západě by v Rusku nikdo neposlouchal. I to bylo ale pro Kyjev příliš „proputinovské“, a tak se ukrajinští cenzoři z evropskými bratry rozloučili. 

Vzhledem k těmto skutečnostem se nelze divit, že si tyto kratochvíle obyvatelé Krymu nechali ujít a před rokem řekli Kyjevu sbohem. Co předcházelo tomuto rozhodnutí a jak dramatické byly například pogromy na občany Krymu po Majdanu ukazuje pozoruhodný dokument Andreje Kondrašova „Krym.Cesta domů“, na který by se měli podívat všichni dnešní „rusobijci“, pokud by chtěli pochopit, kdo je agresor a kdo oběť.


Watch Krym - cesta domů in Activism & Non-Profit  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Krym. Cesta domů (s českými titulky)

Drama, které jsme mohli sledovat při probíhající válce oligarchů v přímém přenosu minulý týden, je jen špičkou ledovce drsného „porcování“ všeho, co zbývá z Ukrajiny. „Lovci“ jsou zdejší miliardáři a jejich západní, především američtí ochránci a sponzoři. Vše se nemohlo neodrazit v hroutící se ekonomice a životní úrovni většiny obyvatel, jejichž situace začíná být bezvýchodná.

Nebude kam klesat

Na situaci reagují i některé západní agentury, které varují před totálním hospodářským rozvratem země. Například ratingová agentura Moody’s zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ukrajiny tento týden ještě hlouběji do spekulativního pásma na známku Ca z dosavadních Caa3. Důvodem je plán ukrajinské vlády na restrukturalizaci většiny eurobondů a dalšího zahraničního dluhu veřejného sektoru.

Pásmo Ca je jen jeden stupeň nad tím posledním C, které Moody’s uděluje zemím jen vzácně – naposledy v roce 2012 Řecku. Spíše ho dostávají firmy v insolvenci. Výhled ratingu Ukrajiny je navíc negativní, což znamená, že se může dále snížit právě na poslední stupeň – a pak už není kam klesat.

„Na Ukrajině je nyní všechno možné. Lidé mají svou důstojnost. Ale když se z nich dělají jen nástroje, vyjdou na další Majdany,“ řekl tento týden Jaroš. Podle něho bude nový Majdan mnohem krvavější, než ty předchozí.

Vývoj odráží očekávání Moody’s, že úroveň vládního a zahraničního dluhu zůstane navzdory halasným projevům o restrukturalizaci a reformám vysoká. Ukrajina je prostě řečeno na pokraji bankrotu. Její veřejný dluh se letos zřejmě vyšplhá na 94 procent výše HDP, jenž podle očekávání poklesne o 7,6 procenta. Pokud bude tento trend dále pokračovat – a nic nenaznačuje opak – tvrdý pád na úplné dno bude rychlý.

Spekulant-lidumil a hladoví důchodci

To si uvědomují i mnozí z architektů současné katastrofy. Třeba i jeden z podporovatelů a iniciátorů Majdanu, finanční spekulant George Soros, který vyzval západní vlády, aby Ukrajinu před krachem zachránily a půjčily jí další peníze. Soros, prodloužená ruka Rotschildů, tvrdí, že sám je připraven investovat na Ukrajině miliardu dolarů, pokud investice podpoří i západní vlády. Západ by se podle tohoto „dobrodince“ neměl k Ukrajině chovat jako k Řecku.

Ruský politolog Valerij Pjakin o současné situaci na Ukrajině

Kyjevští vládci se v této zoufalé situaci odhodlali k radikálnímu kroku. Odřízli vyplácení důchodů jednomu milionu seniorů v Donbasu a to i přesto, že neustále vyhlašují území Doněcké a Luhanské lidové republiky za součást Ukrajiny. Pokrytecky mluví o „jednotě země“ a „protiteroristické operaci“, aby potěšili Západ. Ve skutečnosti se ale kyjevské úřady podílejí na genocidě obyvatel regionu se vší parádou: Momentálně například hodlají vyhladovět donbaské důchodce a ekonomiku Ukrajiny „zlepšit“ na úkor lidských životů.

Poteče krev?

Ale ani ohavný trik s ukradením starobních důchodů milionům lidí nepomůže ke zlepšení ekonomické situace. Nespokojenost nevyjadřují jen horníci ve Lvově, kteří před čtrnácti dny přistoupili k rozsáhlé stávce, ale zejména „opory revoluce“ – tedy ti, kteří za pomoci západních sponzorů převrat uskutečnili. Nálada mezi nimi je dnes již taková, že mnozí mluví o „třetím Majdanu“, který se prý stane opravdu krvavou revolucí.   

Podle poslance ukrajinského parlamentu a šéfa Pravého sektoru Dmitra Jaroše není daleko doba, kdy lidé vezmou do rukou zbraně a potáhnou na Kyjev: „Na Ukrajině je nyní všechno možné. Lidé mají svou důstojnost. Ale když se z nich dělají jen nástroje, vyjdou na další Majdany,“ řekl tento týden Jaroš. Podle něho bude nový Majdan mnohem krvavější, než ty předchozí. „Samozřejmě, že příští bude o hodně jiný, abych tak řekl. Lidé mají mnoho zbraní po ruce, takže nikdo nebude sedět ve stanech a čekat měsíc nebo dva, zpívat písně a mávat světýlky. Bylo to jen jedinkrát a už by to nechtěli. Jde o to aby paraziti nepili krev ukrajinského lidu, jak ji pili ti, kteří zde byli před revolucí,“ sdělil.

Někteří podle Jaroše chtějí jít do akce hned. „Máme kluky, kteří křičí: Spustíme to teď! Zejména mladí lidé, kteří se nadechli onoho ducha svobody, jsou připraveni zítra jít na parlament a na prezidenta a všechny z úřadů vyházet.“

Kolomojského odvetný úder

Toto Jarošovo vyjádření odpovídá zprávám z Dněpropetrovska, podle nichž připravuje oligarcha Kolomojský po prvním prohraném kole s oligarchou (prezidentem) Porošenkem odvetu a v jeho regionu je připraveno více než patnáct tisíc po zuby ozbrojených dobrovolníků, kteří jsou ochotni zahájit útok na Kyjev.

Jde prý o dobře vyzbrojenou divizi, která by se po zahájení útoků mohla spojit s Pravým sektorem a dalšími radikály a svrhnout prezidenta i současnou vládu. Podle řady pozorovatelů by se k nim mohly přidat i další nespokojené jednotky stažené z fronty a frustrované vývojem situace na východě země.

Světlo na konci tunelu

Situaci dál komplikují i vnější síly: přicházejí zprávy o dalším a dalším vyzbrojování ukrajinské armády západními zbraněmi. Jenom za minulých čtrnáct dní poslalo Polsko Kyjevu na tři stovky tanků, další zbraně přicházejí i z Velké Británie a přímo z USA. Že je podobná politika, eskalující napětí s Ruskem, více než nebezpečná, víme – a dokazují to i slova místopředsedy parlamentní frakce Spravedlivé Rusko Michaila Jemeľjanova:

Pokud USA reálně začnou dodávat smrtící výzbroj na Ukrajinu, my musíme bez ostychu začít podporovat milice Novoruska včetně výzbroje a vrátit prezidentovi právo zavést vojska na území Ukrajiny,“ uvedl ruský politik pro agenturu Interfax.

Situace na samotné frontě není zdaleka stabilizovaná, o čemž svědčí i čerstvé boje kolem Mariupolu. V posledním týdnu dochází k útokům na pozice domobrany, soustředěné kolem vesnice Širokine, s cílem vyprovokovat větší střet mezi oběma uskupeními. Kyjev se zjevně nechce smířit s faktickým ustavením Doněcké a Luhanské lidové republiky Minskými dohodami, které oběma republikám přiznaly cosi jako statut samostatnosti.

Odpověď takzvaných „povstalců“ na sebe nenechala čekat – můžeme k ní počítat i včerejší vznik Republikové gardy Doněcké lidové republiky. Nová bojová jednotka zahrnuje více než tři tisíce lidí a její páteř je tvořena zkušenými bojovníky Novorusů, kteří prošli nejostřejšími boji. Doněck evidentně při přípravě na předpokládanou jarní ofenzívu Kyjeva nenechává nic náhodě. Situace na Ukrajině zůstává nadále napjatá na všech frontách. Boje se mohou opět naplno rozhořet kdykoli a další úder těžce zkoušené zemi může přijít z kteréhokoli směru.

Jisté je ale jedno: V českých médiích hlavního proudu vládne normalizační atmosféra jak za Husáka - jen v opačném gardu. „Protektorátním zákonem“ je jednotná linie protiruské propagandy. Soudružka Němcová z kdysi pravicové ODS - příznačně v předvečer Velkého pátku -  interpeluje pemiéra, aby vláda na své stránky "vyvěsila" seznam nezávislých webů, které se té propagandistické lži odmítají účastnit. Normalizátoři z TOP 09 zase vyzývají k cenzuře ruských zdrojů - podobně, jako to probíhá již naplno v "demokratickém" Kyjevě. Jinými slovy - o ukrajinské realitě se naše veřejnost nemá dozvědět už vůbec nic. O to větší závazek pro nás všechny, kdo se těmito "pravicovými" bolševiky nenecháme zastrašit. 

Letošní velkopáteční noc je prostě ještě temnější než dříve. Na jejím konci je však světlo. 

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky