Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Eurohujer Palata se bojí nezávislého Polska
Popisek: Jarosław Kaczyńský v boji za nezávislé Polsko | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Eurohujer Palata se bojí nezávislého Polska

17. 4. 2013

Tisk článku

Václav Danda Komentátor lidových novin Luboš Palata popustil ve svém komentáři (LN 15.4) uzdu svému „spravedlivému hněvu“ a nazval předsedu PiS Jarosława Kaczyńského mstivým pološílencem.

Co vedlo Luboše Palatu k tomu, že takovýmto nevybíravým slovníkem zaútočil na předsedu největší polské opoziční strany? Nervozita, která je patrná nejen na panu Palatovi, ale v poslední době na všech proevropských novinářích.   

pp

Klesající podpora Donalda Tuska

Důvodem není nic menšího než představa, že by se Jarosław Kaczyński po příštích volbách mohl stát znovu premiérem. Poslední průzkumy totiž potvrzují stále klesající podporu „proevropskému“ směřování Polska a s tím souvisí i stále padající podpora Občanské platformy Donalda Tuska, který se stal miláčkem Bruselu a na něj navázaných médií. Naopak stále stoupající křivka popularity pro národně-konzervativní PiS nedá havlistům u nás i v zahraničí spát. A to je pro Luboše Palatu důvod k hysterii.

Tuskovo Polsko po boku Německa 

Dnes, jak píše Palata ve svém komentáři, „kdy se Polsko zařadilo po boku Německa mezi tahouny evropské integrace„, by po případné prohře Tuska bylo vše ztraceno. Plány nové Evropy totiž s Polskem počítají jako s hlavním spojencem bruselské administrativy při roztáčení kol k větší a hlubší integraci kontinentu. Proto také polský ministr zahraničí Radek Sikorski, hlavní oblíbenec Berlína a Bruselu, dnes přichází nejen s návrhy na užší integraci, ale také nenápadně prosazuje spolu s Tuskem zavlečení Polska do eurozóny. Snaha vnutit Polákům euro se ale setkává v Polsku se stále větším odporem a je také důvodem propadu volebních preferencí.   

Ztráta Polska by byla pro Brusel morovou ranou a to si samozřejmě uvědomují i specialisté na středoevropskou politiku, jakými jsou Luboš Palata nebo Jiří Pehe.

PiS proti Bruselu

Konzervativci z Práva a Spravedlnosti, kteří budou po příštích volbách z největší pravděpodobností sestavovat příští polskou vládu, stále častěji vystupují proti probruselskému směřování současné polské vlády. Tusk se tak dostal do nezáviděníhodné situace. Na jedné straně se snaží oslovit co nejširší voličské publikum, na druhé straně prosazuje nepopulární ekonomické reformy a nenápadně připravuje Poláky na přijetí eura, což mu příliš politických bodů za současného stavu eurozóny jistě nepřinese. Nervozita pana Palaty je tedy na místě. 

Ukazuje se, že ocenění Luboše Palaty od Národní myšlenky cenou Emanuela Moravce bylo správnou volbou. Cena je opravdu v dobrých rukou.

Ztráta Polska by byla pro Brusel morovou ranou a to si samozřejmě uvědomují i specialisté na středoevropskou politiku, jakými jsou Luboš Palata nebo Jiří Pehe. V této souvislosti se ukazuje, že ocenění Luboše Palaty od Národní myšlenky cenou Emanuela Moravce bylo správnou volbou. Cena je opravdu v dobrých rukou.

Poláci v ulicích

Za poslední dva roky nabraly protibruselské protesty u našich severních sousedů na síle. To dokázala i série demonstrací za nezávislost Polska na podzim 2011 i 2012. Jenom ve Varšavě se u příležitosti Pochodu nezávislosti sešlo 11. listopadu přes 100 000 Poláků, demonstrujících proti diktátu Bruselu. Další desetitisíce polských vlastenců pochodovali ve Wrocławi a dalších polských městech. Škoda, že nám Luboš Palata a další specialisté na Polsko o těchto protestech něco nenapíší, bylo by to jistě zajímavé.

 

 pp

 




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky