Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Vojenské manévry ve Spojených státech: Texas jako nepřátelské území. Co na to Chuck Norris? Spousty „tajných“ v ulicích. Koncentrační tábory připraveny. Kdo má z koho strach?

Vojenské manévry ve Spojených státech: Texas jako nepřátelské území. Co na to Chuck Norris? Spousty „tajných“ v ulicích. Koncentrační tábory připraveny. Kdo má z koho strach?

15. 7. 2015

Tisk článku

Michal Semín si všímá dnešního zahájení vojenského cvičení Jade Helm 15 a hledá odpověď na otázku, zda je zaměřeno proti „vnitřnímu nepříteli“ – svobodně smýšlejícím Američanům

Svět kolem nás je ve varu. Kam pohlédneme, tam se buď válčí, nebo se k nějakému střetu schyluje. Je málo takových konfliktů, v nichž dnes nemají prsty Američané. Nadešel čas, kdy budou američtí vojáci nasazeni i proti vlastním spoluobčanům?

Operace „vnitřní nepřítel“?

Na území devíti amerických států (Texas, Colorado, Nové Mexiko, Arizona, Nevada, Utah, Kalifornie, Mississippi, Florida) dnes začíná vojenské cvičení nazvané Jade Helm 2015. Jak svým rozsahem, tak i délkou trvání – 2 měsíce – je natolik výjimečné, že si zaslouží pozornost nejen americké veřejnosti, ale i té naší.

pp

Mnozí Američané se obávají, že toto cvičení je předehrou či přímo příležitostí k vyhlášení stanného práva na území USA. Teroristický útok podobný 11. září, rozsáhlá přírodní katastrofa či hrozící pád „finančního letadla“, jenž by Ameriku uvrhl do ještě horší hospodářské krize, než po kolapsu burzy v roce 1929 - to vše by mohlo poskytnout státní moci příležitost k drastickým zásahům do občanských svobod Američanů.

Největší obava z vyhlášení stanného práva panuje v Texasu. Patrně proto, že tento stát se stále ještě relativně svobodomyslnou společností byl organizátory cvičení označen, spolu s Utahem, za „nepřátelské území“. Mluvčí speciálních armádních sil se tuto obavu pokusil rozptýlit tvrzením, že oněch více jak 1200 elitních amerických vojáků bude při Jade Helm nacvičovat zvláštní operace, určené pro mise v zahraničí.

I k útokům z 11. září či 7. července (Londýn), došlo „náhodou“ v den, kdy se konala vojenská cvičení 

Ani toto ujištění však široce sdílené podezření mezi místními obyvateli rozptýlit nedokázalo. Zvláště když součástí cvičení je „nezpozorované proniknutí mezi civilisty a monitorování jejich chování a postojů“. Je totiž jen obtížně představitelné, že by se něco takového mohlo americkému vojákovi, ať už bílému či černému, dařit v oblastech, v nichž dnes Američané „humanitárně“ bojují.

Vojenská cvičiště s maketami amerických měst

Je tedy vysoce pravděpodobné, že americká armáda bude nacvičovat – a jistě nikoli poprvé – zásah na území USA proti vlastnímu obyvatelstvu. Svědčí o tom i existence vojenských základen, kde se američtí vojáci prohánějí po ulicích s anglickými názvy, v nichž jsou makety kostelů a typických amerických budov a obchodů. Je tedy dosti naivní se domnívat, že v těchto uměle vybudovaných městech speciální jednotky cvičí na zásah proti Islámskému státu v Iráku či Sýrii.

Stanné právo nejspíš nehrozí

Opravdu se tedy mají Američané během letošního léta obávat toho nejhoršího? Není to příliš pravděpodobné. Nelze samozřejmě vyloučit, že v průběhu Jade Helm dojde k událostem, jež Spojené státy k vyhlášení stanného práva zas o nějakou tu politickou míli přiblíží. Ostatně i k útokům z 11. září či 7. července (Londýn), stejně jako k atentátu při bostonském maratónu došlo „náhodou“ v den, kdy se vojenská cvičení konala.

Je však více důvodů domnívat se, že k žádným spektakulárním akcím amerických bezpečnostních složek proti vlastnímu obyvatelstvu v průběhu tohoto léta nedojde. Jedním z nich je příliš velká pozornost, jež je cvičení Helm věnována. Kdyby chtěl Obamův režim nahnat texaské disidenty či jiné občany USA do internačních táborů FEMA, jichž je v prý Americe již přes 800, použil by k tomu spíše nějakou „falešnou vlajku“, nikoli oficiálně ohlášené vojenské cvičení.

Rizika konspiračních teorií

I proto, že pořadatelé manévrů oznámili, že novinářům nebude pozorovací účast na cvičeních umožněna, budou se americká alternativní média nejspíš předhánět v tom, které z nich přinese senzačnější informaci z „bojiště“.

Americké úřady stojí o to, aby v souvislosti s Jade Helm vznikaly různé protestní iniciativy

Problém nastane ve chvíli, kdy se na kalendáři objeví datum 16. září 2015 a žádné stanné právo vyhlášeno nebude. Potom hrozí, že se se někteří čtenáři od svobodných médií začnou odklánět s povzdechem, že ani jim nelze věřit. To však nebude jediný zisk, který si Obamova administrativa připíše na účet.

Mapování nepřítele

Patrně ten největší lze odvodit ze samotného názvu vojenského cvičení. K označení Jade Helm se pojí mnohými komentátory opomíjená slova „Master the Human Domain“, tedy „vládnout lidské dimenzi.“ A z nich lze nejspíš vyčíst povahu i cíl celé operace.

V posledních letech se i ve sféře vojenských zpravodajských služeb čím dále tím více rozvíjí to, co známe z činnosti služeb civilních – mapování si nepřátelského terénu analýzou činností, postojů, preferencí, kultury a zájmů místního obyvatelstva.

Armádní experti oprávněně tvrdí, že dlouhodobý úspěch vojenských zásahů se odvíjí především od důkladné znalosti místního prostředí. Také proto se na průběhu Jade Helm mají podílet i civilní silové složky, spadající pod americké ministerstvo vnitra. Rozsáhlá letní operace na americkém jihozápadě má tedy za cíl nejen nácvik bojových operací, ale i sběr dat o místních občanech a jejich analýzu.

„Vyšlou skupiny účastníků cvičení v civilu do ulic měst a budou zjišťovat, jak se jim daří pohybovat se bez toho, že by byli někým odhaleni“, řekl v rozhovoru pro Houston Chronicle zástupce šerifa Roys Boyd.

PP koláž

Čtěte ZDE: Temný Barack Obama: Prezident bez minulosti“ stvořený Bilderbergem. Má za úkol vyvolat světovou válku? Útok na Rusko jako řešení vnitřní krize USA?

Znepokojení texaského guvernéra

Americké úřady nejspíš stojí o to, aby v souvislosti s Jade Helm vznikaly různé protestní iniciativy a internetové „konspirační teorie“. Umožní jim získávat informace o náladách mezi lidmi a vystopovat ty osoby, jež je pomáhají vytvářet. V případě opravdové operace proti občanům pak zásahová komanda budou předem vědět, jaké dveře rozrazit jako první.

Že vojenské cvičení může být pro americké občany hrozbou, svědčí i rozhodnutí guvernéra státu Texasu Grega Abbotta: „Nařídil jsem Státní gardě, aby průběh Jade Helm 15 monitorovala a jednala v zájmu uchování ústavních práv, soukromého vlastnictví a občanských svobod našich občanů“. Protestní hlasy posílily i vůči Jade Helm kritické výroky populárního herce a experta na bojová umění Chucka Norrise.

Převýchovné tábory jsou nachystány

Doufejme tedy, že se nenaplní ty nejčernější scénáře, stejně jako dosud prázdné internační tábory, o jejichž existenci není sebemenších pochyb. Stačí se jen odvolat na únik dokumentu FM 3-39.40 Internment and Resettlement Operations v roce 2013, z něhož se lze dozvědět, že tyto tábory jsou nejen internační, ale i pracovní (str. 277) a že jejich smyslem je nejen zadržování „nepřizpůsobivých“, ale i jejich převýchova („re-education“).

Úřady na tento únik reagovaly tvrzením, že jde výlučně o pravidla, určená pro tábory na cizím území řízené Američany (jako by to již samo osobě nebylo dostatečně skandální) a že se tedy amerických občanů žijících v USA nijak netýkají. V tom případě nedává příliš smysl, když se na stránkách 24 a 38 píše o spolupráci vedení táborů s americkým ministerstvem vnitra a Federální agenturou pro krizové události (FEMA), jejíž pole působení je omezeno na území USA. Také není příliš pravděpodobné, že by cizí zajatci měli „social security number“ (obdoba našeho občanského průkazu), o němž se píše na straně 146.

V polovině září snad budeme vědět, k čemu cvičení Jade Helm 15 směřovalo. Jedním si však můžeme být jisti již dnes – k ochraně svobod vlastenecky smýšlejících Američanů, se zděšením sledujících proměnu jejich země v policejní stát, určitě ne.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky proti Szijjártóovi a Blanárovi. Viktor Orbán: Vzniká jiný Nový světový řád. Konec diktátu Západu. Čekání na Trumpa. Kdo bude řídit agenta Fialu?

Další střet v Praze: Fiala má za úkol V4 zničit. Známí váleční štváči Lipavský a Sikorsky...

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky