Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Špinavý konkurenční boj Agrofertu: Babiš obchází zákony. Byrokratická šikana drobných podnikatelů. Elektronická evidence tržeb nás čeká a nemine. Stále více pod kontrolou

Špinavý konkurenční boj Agrofertu: Babiš obchází zákony. Byrokratická šikana drobných podnikatelů. Elektronická evidence tržeb nás čeká a nemine. Stále více pod kontrolou

10. 8. 2015

Tisk článku

Ivan Poledník tvrdě kritizuje plánované zavedení elektronické evidence tržeb pro podnikatele v České republice.

Ministr financí Babiš nám bude s vpravdě ďábelským šklebem šlapat po krku a hrstka jeho vyvolených si významně přilepší. Na nejvíce pracující občany České republiky byla za tím účelem přichystána další velká šikana. Jedná se o elektronickou evidenci tržeb (EET). Zákon porušující řadu morálních principů, na nichž by měl „demokratický“ stát fungovat.

Babišovi kvůli tomu nevadí být v pozici, kterou před volbami tolik kritizoval: v doslova ukázkovém střetu zájmů. Důsledně obejde zákon o veřejných zakázkách a posílí pozici Agrofertu. Navíc si přidělil na propagaci elektronické evidence tržeb ze státního rozpočtu 130 miliónů korun. Čtete správně - pouze na propagaci. Samotné zavedení bude stát mnohonásobně více a bolet bude každého podnikatele a živnostníka.

Nesprávný příklad

Nebylo prokázáno, že by elektronické pokladny zvýšily výběr daní v Bulharsku, Slovensku ani v Maďarsku. Za příklad úspěšného zavedení EET se často uvádí Chorvatsko. Toto srovnání je však krajně zavádějící.

Zaprvé se k nám do hlavních médií dostávají především zprávy ze strany těch, kteří tuto šikanu zavádějí (ministr financí Boris Lalovac), případně těch, kdo z ní těží.

Zadruhé se téměř nedovídáme o tisících podnikatelských subjektů, které pod vlivem této represe zanikají.

Zatřetí: objem šedé ekonomiky v Chorvatsku je dvojnásobný, chorvatská ekonomika má zcela odlišnou strukturu i platební disciplínu - proto je s tou naší nesrovnatelná.

Šikana a parazitismus

Elektronická evidence tržeb je nehoráznost. Namísto toho, aby stát volil postupy a nástroje co nejméně brzdící rozvoj podnikání a nezatěžující živnostníky, volí naopak nástroje nejvíce šikanující a zatěžující. Stát má k dispozici prostředky, aby daně vybíral a kontroloval. Nedělá a nechce to dělat správně, proto přehazuje celou zátěž na firmy, podnikatele a živnostníky. Aniž by tím třeba snížil počet svých zaměstnanců a poslal je zlepšovat naši ekonomiku.

Naopak. Elektronická evidence totiž stejně nebude mít žádný efekt bez osobních kontrol. Včetně nasazování provokatérů pro realizaci plateb "bez dokladu". Státní aparát na tyto účely zaměstná ještě další parazity.

Agrofert likviduje konkurenci

Babišův Agrofert je závislý na velkých obchodních řetězcích. Hlavním motivem Babiše samotného pro zavedení EET je bezpochyby strategická spolupráce s velkoobchodníky a likvidace konkurenčních výrobců a prodejců. Proto zarputile trvá na tom, aby systému online pokladen podléhali všichni podnikatelé bez výjimky, bez ohledu na živnost nebo objem tržeb.

Toto pravidlo pomohl prosadit Svaz obchodu a cestovní ruchu, lobbistická skupina, jejíž představenstvo je složeno ze zástupců obchodních a hotelových řetězců. Pro tyto všechny společnosti je EET užitečným nástrojem, který jim pomůže drtit konkurenci drobných podnikatelů a živnostníků.

Jedním z nejzávažnějších aspektů celého podniku je také to, že Babiš a spol. získá přesný přehled o tom, co se kde prodává a nakupuje. Aktuální online informace o datech prodeje: co kde "jde" či "nejde". To je zásadní konkurenční výhoda.

Pro některé firmy, které EET nepotřebují (banky, mobilní operátoři) navíc vytvoří nefér obchodní výhody. Právě s těmito poskytovateli služeb je přitom veřejnost nejvíce nespokojena.

Čtěte ZDE: Jaderná bouře ve sklenici vody: Neomezený pán našich osudů se zavrtěl. Nebudeš poslouchat? Dostaneš přes tlamičku. Hra o velké peníze. Všechno je jinak. Babiš navždy?

Skutečný přínos nemá

Již teď je evidentní, že se během zavádění nevyhneme obrovským problémům a jistě nás čekají i nějaké ty skandály. Je velmi problematické v krátké době zvládnout technologické řešení, legislativní rámec či dořešit řadu nejasných bodů v návrhu. Zavedení systému bude daleko složitější a pro každého dotčeného náročnější než Ministerstvo financí tvrdí. Prodejci se mohou těšit na velké problémy.

Zavedení elektronické evidence tržeb nebude mít žádný měřitelný přínos - výběr daní se nijak znatelně nezvýší. Naopak se výrazně zvýší administrativní náročnost. Reálně hrozí, že v důsledku této šikany zanikne řada drobných podnikatelů, což povede mimo jiné také ke zvýšení nezaměstnanosti. Přitom z celkového objemu šedé ekonomiky tvořené neplacením daní a daňovými úniky je podíl drobných podnikatelů přijímajících platby v hotovosti zanedbatelný a pro státní rozpočet bezvýznamný. Všichni víme, že největší tunely se kopají jinde.

Rozkrádačka

Elektronická evidence zvýší korupční potenciál kontrol v terénu, zvýší také nebezpečí zneužití shromažďovaných dat. Ze zavedení veškerých technologií budou profitovat různí poskytovatelé připojení a velké IT firmy, které si na jistou kořist již brousí zuby. Již teď se okolo pohybují „známé firmy“.

Veřejná zakázka na centrální systém se samozřejmě vypisovat nebude - údajně z důvodu utajovaných skutečností. Půjde tedy o gigantický IT kontrakt zcela mimo dohled veřejnosti. Technické vybavení a provoz systému budou zajišťovat soukromé firmy, které zakázku dostanou bez výběrového řízení. Není to právě jedna z věcí, které nejvíce kritizovalo Babišovo hnutí ANO v kampani před parlamentními volbami v roce 2013?

Jen blázen si může myslet, že nebude využit tento omračující korupční potenciál. Miliardy mají již teď určené příjemce. Proto si Babiš založil podnik "Státní pokladna Centrum sdílených služeb". Kdyby chtělo zakázku zadat samo ministerstvo nebo podřízené Generální finanční ředitelství, musely by vypsat veřejnou soutěž.

Špína

Celý Babišův plán je od začátku do konce neobhajitelnou špínou obrovských rozměrů. Jedna z největších represí za poslední roky. V přívalu všech nesmyslných a svobodu omezujících zákonů a předpisů valících se na nás od bruselského protektora jsme si opět dokázali na sebe uplést ještě silnější bič, než od nás kdokoli z vnějšku žádá. Výsledkem bude ekonomická a morální stagnace podnikatelů, ještě větší nedůvěra ve státní instituce, úpadek kvality služeb a další zvýšení kontroly nad občany.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky