Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Boris Šťastný popisuje čtenářům Protiproudu skandální poměry na Svobodově magistrátu, o nichž média mlčí
Popisek: Boj o magistrát | Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Boris Šťastný popisuje čtenářům Protiproudu skandální poměry na Svobodově magistrátu, o nichž média mlčí

26. 4. 2013

Tisk článku

Boris Šťastný Od posledních komunálních voleb v Praze uplynulo už dva a půl roku. Snažil jsem se, ale dál už nemohu.

Když jsem v létě 2010, po odstoupení Pavla Béma, převzal vedení pražské ODS, nacházela se na samotném dně volebních preferencí, sužována mediálními skandály za magistrátní politiku minulých období a pod frontální předvolební palbou dnešní opozice i našeho dnešního koaličního partnera, TOP09.

Je proto vyloučené a zcela nepřípustné mne spojovat s čímkoli z tolik kritizované éry Pavla Béma.

Nikdy předtím, v žádném z minulých volebních období, jsem nebyl členem pražského zastupitelstva. Nikdy předtím jsem nebyl ve vedení ODS. Na rozdíl od celé řady dnešních politických spojenců primátora Svobody, jsem neseděl na pražské radnici, ani na tučných židlích v  orgánech městských společností v tolik kritizované éře Pavla Béma.

Je proto vyloučené a zcela nepřípustné mne spojovat s čímkoli z této doby. Kdo něco takového říká nebo píše – a že se to občas stává – je buď lhář, nebo darebák, nebo je zkorumpovaný. Obvykle platí všechno současně.

To já osobně převzal odpovědnost za volební program a voličům garantoval jeho plnění a tolik žádanou změnu.

Místo tehdy populární kritiky minulosti jsem převzal odpovědnost za budoucnost, když nikdo jiný v ODS tu odvahu neměl. Vše, co jsem před volbami veřejně slíbil, jsem také splnil. V první linii jsem vytáhl ODS v posledních komunálních volbách pod zničující palbou ze všech stran z popela až zpět do městské rady a zajistil jí křeslo primátora. Byl jsem to ostatně já, kdo před volbami určil lídra a budoucího primátora Bohuslava Svobodu, ne on mne. To já osobně převzal odpovědnost za volební program a voličům garantoval jeho plnění a tolik žádanou změnu. Bez nároku na jakékoli křeslo nebo funkci pro sebe.

To, čeho jsme v Praze dnes svědky, jsem ale voličům nesliboval.

Sliboval jsem profesionální správu a vedení města koalicí vzniklou na základě programového konsensu odpovědných politických partnerů a plnění volebního programu, nikoli nefunkční svazek, ve kterém zuří gerilová válka politiků, jimž opět nejde o nic jiného než o funkce, moc a vlastní profit.

Sliboval jsem transparentnost ne jen na papíře a v titulcích novinových článků, když se v personální politice obcházejí nebo manipulují řádná výběrová řízení, ve veřejných zakázkách nevyhrává nejnižší cena a rozdávají se stovky milionů z veřejných prostředků bez řádných soutěží.

Nesliboval jsem rozdělování tučných fleků v orgánech městských společností politikům a jimi dosazeným kámošům.

Čekal jsem prosazení majetkových přiznání placených zastupitelů. Nestalo se.

Proto nemohu nadále přehlížet netransparentní a nesystémové tahy v případě záměru na převod pražských nemocnic a snahu některá tato zařízení zašantročit, či rozprodat developerům.

Nemohu také nadále přecházet prvním náměstkem primátora vytvořenou neexistenci jakéhokoli systému a řádu v územním plánování, nastolení stavu, který opět jen nahrává spekulantům a lobbistům developerů.

Nevěřil jsem, že je možné, aby se na účtu primátora tohoto města objevily miliony korun bez věrohodného vysvětlení. Naopak jsem čekal prosazení majetkových přiznání placených zastupitelů. Nestalo se.

Tak, jak jsem se v minulosti odmítal na magistrátu účastnit v éře pana Janouška, tak se odmítám dnes na magistrátu účastnit éry pana Hanče.

Očekával jsem, že když už se město konečně v městské policii zbavilo luxusních a zbytečných vozů Hummer, nemůže se stát, že nový primátor nechá nakoupit stříbrné cihly za cenu zlatých.

Nemohu přehlížet, jak radní Václav Novotný za stovky milionů z veřejných prostředků nechá nejprve opravit zámek ve Ctěnicích, aby tento hotelový, kongresový a restaurační komplex potichu pronajal, jak jinak, než opět bez výběrového řízení za 1000 Kč měsíčně firmě s nedohledatelnými akciemi.

Nepřijde mi v pořádku, že i vrabci na střeše si štěbetají, že pan Marek Hanč je Roman Janoušek primátora Svobody. Tak, jak jsem se v minulosti odmítal na magistrátu účastnit v éře pana Janouška, tak se odmítám dnes na magistrátu účastnit éry pana Hanče.

Vidím neuvěřitelnou míru nekompetence, nedůslednosti, nezodpovědnosti a netransparentnosti při správě města.

Věřil jsem, že ODS uhájí v Praze principy elementární pravicové politiky a správy majetku. Ale vidím jen rostoucí dluhy, útlum investic a podniky propadající se do ztrát a zmítané neskutečným manažerským chaosem, jako třeba v případě tunelu Blanka nebo Dopravního podniku. 

Vidím neuvěřitelnou míru nekompetence, nedůslednosti, nezodpovědnosti a netransparentnosti při správě města. Obvinění celé rady v kauze Opencard, spojené s neomluvitelným provázáním zakázky s establishmentem TOP 09, je pak už jen špičkou ledovce.

A mohl bych pokračovat dál…

Odmítám nadále nést politickou i osobní odpovědnost za věci, se kterými zásadně nesouhlasím.

Dlouhou dobu jsem se na půdě zastupitelského klubu ODS i pražského zastupitelstva pokoušel na tyto a mnoho dalších negativ zásadně poškozujících renomé ODS poukazovat. Marně. Za stávajícího rozložení hlasů nemám žádnou možnost, jak tyto věci změnit. Většina, držící se zuby nehty svých bohatě placených funkcí, superbů s šoféry, kamarádů dosazených do tučně placených pozic v městských firmách, či výhod daných obrovským ekonomickým potenciálem města, je zřejmě už tak zaslepená mocí, že nevidí, v jaké situaci se Praha a tato koalice a ruku v ruce s tím i pražská ODS nachází.

Návrhy škodlivé, ideově zvrácené, netransparentní a někdy zřejmě i nezákonné.

Odmítám nadále nést politickou i osobní odpovědnost za věci, se kterými zásadně nesouhlasím. Jsem přesvědčen, že nelze dlouhodobě setrvávat v pozici, kdy opouštím hlasování nebo jsem nucen hlasovat proti návrhům představitelů vlastní strany a jimi preferovaných koaličních partnerů jen proto, že je pokládám za škodlivé, ideově zvrácené, netransparentní a někdy zřejmě i nezákonné.

Pro toto všechno a řadu dalších podobných věcí jsem se rozhodl odstoupit z mandátu zastupitele hl. m. Prahy.

Děkuji voličům, kteří mne zvolili, a slibuji, že ze svých zásad nikdy neslevím a nadále budu tvrdě hájit jejich zájmy z pozice pražského poslance. Děkuji za spolupráci těm zastupitelkám a zastupitelům, kterým jde v první řadě o Prahu a ne o vlastní prospěch.

 pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky