Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Donbas opět v plamenech: Ukrajinská junta zahájila ofenzivu po celé frontě. Obrněné jednotky NATO cvičí v bavorských lesích východní tažení. Zakryje uprchlickou vlnu z jihu brzy ještě mohutnější řeka z východu?

Donbas opět v plamenech: Ukrajinská junta zahájila ofenzivu po celé frontě. Obrněné jednotky NATO cvičí v bavorských lesích východní tažení. Zakryje uprchlickou vlnu z jihu brzy ještě mohutnější řeka z východu?

19. 8. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad znovuotevřením východní fronty a klade si v této souvislosti znepokojivé otázky, které se brzy mohou dotknout i našich životů

Donbas znovu hoří. K plnému otevření východní fronty došlo na začátku srpna a dnes se válečné operace již opět rozrostly do regulérní války, která se stále více přibližuje stavu, jak jsme jej mohli sledovat před rokem. Co je důvodem tohoto napohled překvapivého vzplanutí bojů?

pp

Přitáhnout pozornost a naplnit sejfy

Ukrajinská junta řeší dvojí problém: Na domácí scéně potřebuje odvést pozornost stále nespokojenější veřejnosti od blížícího se hospodářského kolapsu země. Současně ale musí přitáhnout jakýmikoli prostředky pozornost světa, který se již věnuje jiným krizím, zpět k Ukrajině. Jde pochopitelně hlavně o to, aby se tak obnovil tok miliard dolarů a eur do bezedných sejfů oligarchů. Důvodů je však více.

Rozklad země probíhá rychlostí přímo úměrnou, jak se opět zrychluje válečné běsnění na Donbase

Americké korporace, které již ovládají Ukrajinu jako svoji kolonii, potřebují konečně zlomit odpor obránců Donbasu a získat tak přístup ke strategickým surovinám. A v neposlední řadě není od věci znovu zesílit tlak na Rusko, protože bez bojů na Donbasu nemá válečnická západní propaganda dostatek munice.

pp

Čtěte ZDE: Boj o Krym pokračuje: Diplomatická vítězství Moskvy a velkohubí pučisté. Kyjev si hraje s ohněm a formuje džihádistické oddíly. Západu se nedostává čas. USA potřebují válku. Putin mír

Čtěte ZDE: Černé seznamy v Kyjevě: Zakázané filmy, televize i hudba. Depardieu a 600 dalších umělců Západu má stopku. Drancování černého zlata. Válka jako krycí manévr. Čeká nás to také?

Velí Američané

V tom je nynější stav nový: Tentokrát již ofenzivu vedou speciální americké jednotky, řídí ji západní velitelé a do bojové zóny přicházejí na kyjevské straně stále sofistikovanější vražedné zbraně. Došlo tak k naplnění slov předního amerického publicisty Stephena Lendmana:

„Americké a britské zvláštní jednotky aktivně připravují ukrajinské vojáky na eskalaci bojových akcí na Donbasu.“ Ukrajinské úřady podle něho schválily dodatečné výdaje ve výši 250 milionů USD na posílení vojenské moci na Donbasu, bez ohledu na to, že ekonomika je na pokraji kolapsu. Prostředky, které Ukrajina nutně potřebuje pro hospodářskou záchranu, se místo toho rezervují k eskalaci války, zdůrazňuje publicista. Za pomoci USA a Velké Británie, které připravují ukrajinské vojáky na bojové akce, může Kyjev kdykoli obnovit agresi v plném rozsahu, soudí Lendman.

Před eskalací bojů varoval také německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který vyzval obě strany občanské války k usednutí za jednací stůl, aby předešly dalšímu stupňování násilí. „Situace na východě Ukrajiny je výbušná,” řekl listu Bild am Sonntag. „V sázce je hodně. Pokud se obě strany konfliktu nevrátí k mírovému procesu, kdykoliv se může spustit nová spirála eskalace bojů,” prohlásil. Kancléřka Merkelová a prezident Holland se proto chtějí v pondělí sejít s kyjevským prezidentem Porošenkem - zjevně, aby mu domluvili. Mají ale šanci?

pp

Čtěte ZDE: „Bezletová zóna“ nad Donbasem: Vojska NATO vstupují oficiálně na východní bojiště. Zůstanou povstalci bez vody? Ukrajina může každým dnem zbankrotovat

Čtěte ZDE: Merkelová vzkazuje Kyjevu: Dodržujte Minsk 2 a dejte Donbasu zvláštní statut. Porošenkův dlouhý nos. K povstalcům přeběhl ukrajinský generál. Razie v klášterech. Přípravy na válku s Ruskem pokračují

Promarněná šance

Zdá se však, že Německo a Francie (o EU už se ani formálně nemluví) propásly šanci, kdy ještě mohly věci zásadně ovlivňovat. Ve chvíli kdy především jejich země čelí uprchlické vlně nevídaných rozměrů, jež je z velké části organizována a financována opět Spojenými státy, mají lídři evropského kotle národů zcela jiné starosti. Američané toho využili a v tichosti připravili další tlak na Rusko - o který samozřejmě v celé ukrajinské krizi jde primárně.

Domnívat se, že tajemné jednání Kerry - Lavrov - Putin v Soči, o jehož výsledcích dodnes nikdo nic přesného neví, znamenalo v tomto jejich úsilí obrat, by bylo naivní. Spíše šlo o záměr získat čas, přeskupit síly a vtáhnout do celé krize naplno ostatní členské státy NATO. Včetně "strategicky významné" České republiky.

Ne náhodou proto velí rozsáhlému cvičení NATO, které probíhá od začátku srpna v bavorských lesích kolem Hohenfelsu, šéf 7. mechanizované brigády, plukovník Josef Kopecký. Účel cvičení, kterého se účastní tisíce českých, britských, kanadských a amerických vojáků nemůže nechat nikoho na pochybách, co se tam cvičí: Dobytí Donbasu a další postup na východ.

pp

Čtěte ZDE: Dokonce již i americký Kongres konstatoval: Na Ukrajině cvičíme neonacisty. Vůdci Donbasu nabídli Kyjevu změnu ústavy. Porošenko ohluchl. Na ukrajinském bojišti se objevily československé legie

Čtěte ZDE: Kyjev oslavil výročí státního převratu: Ofenzívou chce rozstřílet minské dohody. Následuje válka o Podněstří? Česká armáda začleněna pod velení Wehrmachtu. Máme, co jsme chtěli?

27 tisíc dezertérů

Dokonce i propagandisté - novináři včetně těch našich, kteří cvičení navštívili, se shodují v tom, že celá akce až příliš připomíná boje na Ukrajině. Vojáky podle propagandistů čekají týdny „bojů“, ve kterých se pokusí "osvobodit zemi obsazenou nepřátelským vojskem a povstalci". Celý scénář „trochu“ připomíná situaci na východní Ukrajině, napsaly nesměle ale přece jen i mainstreamové Novinky.

Je to nutné. Zbytky kyjevské armády, která je v dezolátním stavu a kdo může, tak z ní dezertuje (podle zástupce oddělení pro mobilizaci na generálním štábu Oleksandra Pravdyceva z tohoto týdne, dezertovala plná polovina vojáků - 27 000), samy rozsáhlou ofenzivu na celém úseku jihovýchodní fronty nezvládnou. Mají spíše za úkol boje zahájit. Doněck se tak znovu dostal pod jejich silnou palbu a počet obětí na obou stranách závratně roste - včetně mnoha civilistů zabitých při cynickém dělostřeleckém a raketovém ostřelování sídlišť.     

Ruský politolog Valerij Pjakin o posledním vývoji na Ukrajině a ve světě

Doslova spálená země

Pod systematickou palbou se ocitly čtvrti Leninská, Kujbyšev a Kirov. Obyvatelé se znovu museli uchýlit do sklepů. Zasaženo bylo mnoho domů, ale také škola a plynovod. Pod palbou jsou opět také města Gorlovka, Jasinovataja a Telmanovo. Raketové a dělostřelecké ostřelování hlásí i Krasnogorovka, Avdějevka a Orlovka. Samohybnými houfnicemi a ukrajinskými tanky byla napadena osada u dolu Okťjabrskij. Prudké boje jsou hlášeny znovu rovněž z oblasti doněckého letiště.

Kyjevská junta se snaží prorazit obranné linie domobrany také u obcí Putilovka, Staromichajlovka a u osady Spartak, kde se bojuje již několik měsíců. Ostřelovány jsou také obce Nikitovka, Dilievka, Kurdjumovka, Majorska a Rumjancevo. Obytné čtvrti hoří v obcích Mirnyj, Kurganka, Golma, Zajcevo. Ukrajinská armáda obnovila taktiku spálené země skoro doslova: V panujících vedrech jsou vesnice a města v jednom plameni, neboť Ukrajinci používají podle pozorovatelů speciální zápalné střelivo.

Rozklad v celé zemi pokračuje

Podél celé fronty Kyjev rozmístil raketové a tankové jednotky, takže každým dnem lze očekávat pokus o rozhodující útok, který by prorazil obranné linie domobrany. Ostré boje jsou hlášeny také z jižní části fronty od Mariupolu, který patří do zóny v rukou Kyjeva, kde ovšem stále sílí hnutí odporu sympatizující s domobranou. Z města jsou hlášeny stále častější diverzní partyzánské akce proti kyjevské moci.

Problémy však narůstají i v Kyjevě. Do centra města bylo v minulém týdnu staženo více než tisíc policistů, kteří chrání hlavně vládní budovy a další strategické objekty, neboť junta vcelku realisticky očekává, že nespokojenost občanů po státním bankrotu a dramatickém zvýšení cen raketově vzroste.

Nejde však jen o hlavní město. I v některých dalších oblastech jako například v Charkově totiž mezitím proběhly rozsáhlé čistky bezpečnostního aparátu, které natolik zdecimovaly policejní sbor, že na ulicích se policisté prakticky nevyskytují. Místo nich vykonávají službu dobrovolnické oddíly jako Pravý sektor s typickými červenými páskami na rukávech. Rozklad země probíhá rychlostí přímo úměrnou, jak se opět zrychluje válečné běsnění na Donbase.

Počasí se u nás sice konečně ochladilo, ale jednotky v bavorských lesích a americký obrněný konvoj, který se vydá v září na "východní válečnou stezku“, dávají tušit, že letošní podzim bude mimořádně horký. Uprchlická vlna z jihu totiž může být brzy "zakryta" tou z východu - které se už vůbec neubráníme.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat. Mluvte šeptem! Neomezená moc všude a nikde. Chapadla ke všemu, co je připojené. Ovládnou i zbraňové systémy? Moloch se probouzí. Mlčení...

Digi bůh: Vzniknou sekty uctívající umělou inteligenci? Roboti nás budou brzy vydírat....

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky