Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nebezpečný Izrael: Jeho podpora  džihádistům v Sýrii mění poměr sil. Židovský stát  disponuje jadernými hlavicemi. Zrádce dosud ve vězení. Test neutronové bomby v Jemenu?

Nebezpečný Izrael: Jeho podpora džihádistům v Sýrii mění poměr sil. Židovský stát disponuje jadernými hlavicemi. "Zrádce" dosud ve vězení. Test neutronové bomby v Jemenu?

25. 8. 2015

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad jedním tabu, které je ovšem určující pro pochopení situace na Blízkém východě, ale v dnešní napjaté mezinárodní situaci i jinde ve světě

Izrael letecky podpořil islamisty v Sýrii. Jeho letadla minulý týden zaútočila na pozice syrské armády a fakticky se tím postavila na stranu džihádistů. Podle prohlášení syrské armády izraelské bitevníky ostřelovaly města al-Baas, al-Hamidža, al-Kawm a také základnu 90. brigády Syrské armády. Všechna zasažená místa se nacházejí v syrské provincii Kunejtra, rozkládající se podél Golanských výšin.

pp

Bezjaderný Írán, jaderný Izrael

Mluvčí Izraelské armády potvrdil, že letectvo zaútočilo na území Sýrie. Syrská armáda upozornila, že dělostřelectvo 90. brigády vede akce proti jednotkám džihádistické Fronty an-Nusrá (syrské odnoži Al-Kájdy), a považuje útok za další důkaz podpory této organizace ze strany Izraele. To není nic nového, neboť je všeobecně známo že Izrael poskytuje teroristům z  ISIL logistické zázemí například i tím, že je léčí ve svých nemocnicích.

Izrael má podle odhadů v současnosti asi 80 až 400 nukleárních hlavic a velký počet neutronových bomb

To ovšem není jediná skutečnost, kterou nám média a politici v Evropě a v USA ve vztahu k Izraeli zamlčují. Veřejným tajemstvím je například počet jaderných hlavic, které Izrael vlastní. Média jsou plná varování před nebezpečným Íránem, který by mohl někdy v daleké budoucnosti zneužít svůj mírový jaderný program k vyrobení vlastní atomové bomby, a zvrátit tak vojenskou rovnováhu na Blízkém východě. O tom, že Izrael vlastní jadernou bombu už od šedesátých let, pochopitelně nepadlo v této diskusi ani slovo.

pp

Čtěte ZDE: Ponižovaný Írán: Ani jaderná dohoda mír nezaručí. Hrozí další operace pod falešnou vlajkou? Sankcím by měl být vystaven Izrael. Patří naše budoucnost válečným psychopatům?

Čtěte ZDE: Izrael se podle OSN dopouští válečných zločinů. Palestinci hlásí již 800 mrtvých a tisíce zraněných. Izraelci se na masakry žen a dětí v Gaze chodí dívat místo televize

Test neutronové bomby?

Vrcholem pokrytectví bylo potom prohlášení francouzského prezidenta Françoise Hollanda v rozhovoru pro TF1 a France2. V něm před měsícem odmítl myšlenku, že by Izrael disponoval atomovou bombou. Podle vojenských expertů má však Izrael k dispozici 80 až 400 jaderných hlavic a disponuje prý i neutronovou bombou, kterou otestoval 20. května 2015 v Jemenu.

Izraelská neutronová bomba použitá letos 20. května proti civilistům v Jemenu

Hollande se ve zmíněném rozhovoru dotkl také smlouvy mezi Íránem a mezinárodním společenstvím o iránském jaderném programu. „Francie byla v těchto jednáních velmi pevná a Laurent Fabius jim předsedal s velkou přísností a pevností. Mojí starostí bylo, aby nedošlo k šíření jaderných zbraní. V tom smyslu, že by Írán mohl vyrobit atomovou bombu. Pokud by ji měl vyrobit Írán, pak Saudská Arábie, Izrael a další země by ji chtěly vyrobit také. Bylo by to riziko pro celou planetu. Museli jsme to tedy Íránu rozmluvit,“ uvedl Holland.

President Hollande, jako šéf ozbrojených sil, mate francouzskou i světovou veřejnost, pokud tvrdí, že Izrael jaderné zbraně dosud nemá. Přitom podle všeho to byla právě Francie, která získání jaderné bomby Izraeli umožnila. V roce 1956 předseda Francouzské národní rady Guy Mollet (předchůdce F. Hollanda v čele Socialistické strany) organizoval transport jaderné techniky z Francie do Izraele. Za tímto účelem zařídil kancelář v hotelu Matignon pro Šimona Perese (budoucího izraelského presidenta), ze které Peres na projekt dohlížel.

De Gaulle spolupráci s Izraelem zastavil

Francie vybudovala jadernou elektrárnu ve městě Dimona v izraelské poušti Negev a Šimon Peres se stal jejím ředitelem. Izrael se také účastnil jaderných pokusů v alžírské poušti. Jako stoupenec kolonizace se Guy Moller spoléhal na Izrael v jejich boji proti alžírské Národní osvobozenecké frontě a ve válce proti Egyptu v Suezské krizi.

Spolupráce však zanikla s příchodem Charlese De Gaulla a skončila dekolonizací Alžírska. Když Izrael vedl válku s Egyptem, Jordánskem a Sýrií v roce 1967, De Gaulle přerušil s Tel Avivem vztahy. Několik dní nato podepsaly USA s Izraelem tajnou dohodu, ve které umožnily Izraeli ponechat si atomovou bombu, s tím, že její vlastnictví nebude publikovat a závazně se zřekne jakýchkoli nových experimentů.

Podrobný dokument o vývoji izraelské atomové bomby

Izrael však pokračoval ve svých výzkumech, nejprve ve spolupráci s Británií a pak od roku 1975 s Jihoafrickou republikou. Využíval jihoafrických jaderných testů zvláště v roce 1979 v Indickém oceáně, aniž by to bylo považováno za porušení dohody s Washingtonem.

Ten, který vše prozradil

Izrael má podle odhadů v současnosti asi 80 až 400 nukleárních hlavic a velký počet neutronových bomb. Celý izraelský jaderný program odhalil v roce 1986 v Sunday Times izraelský vědec Mordechai Vanunu, jenž se na něm podílel. Byl pak v Římě unesen Mossadem a zavlečen zpět do Izraele, kde v tajném vězení ztrávil 18 let. Propuštěn byl až v roce 2004, ale dodnes je v domácím vězení.

V roce 2002 izraelský stratég Martin Van Creveld učinil veřejné prohlášení o důležitosti jaderného arsenálu Izraele a pohrozil Evropanům jadernou odvetou, pokud budou některé evropské státy i nadále podporovat Palestince. Mluvilo se tehdy o „komplexu Samson“. 6. prosince 2006 americký ministr obrany Robert Gates při slyšení v senátu přiznal, že Izrael vlastní atomovou bombu. Po pár dnech to přiznal i izraelský premiér Ehud Olmert v náhodně pronesené větě během rozhovoru pro německý kanál N24.

Směšné, trapné, nebezpečné

V roce 2010 osmnáct arabských států žádalo zahrnutí otázky „izraelské jaderné způsobilosti“ v agendě AIEA (International Agency for Atomic Energy). OSN pak zorganizovala konferenci o „Smlouvě o nešíření“, během které Írán navrhl vytvoření „bezjaderné zóny Středního východu“ na základě modelu dohod sjednaných v Latinské Americe a Střední Asii. Projekt však selhal kvůli nesouhlasu Izraele a USA.

Je směšné a trapné současně, když prezident Hollande zapírá tak jasná fakta. Je směšné a trapné, když se této velké dávno odhalené lži nadále účastní i mnohá západní média a politici, včetně těch našich. Lze sice pochopit, že musejí něčím zdůvodnit tanečky kolem dohody s Íránem, tváříce se, že jim jde o bezjaderný Blízký a Střední Východ. Tato mystifikace je však nesmírně nebezpečná.

Vezměme proto na vědomí: Izrael jaderné zbraně vlastní. Proti dohodě s Íránem protestuje a snaží se ji nadále zablokovat. Pokud nedosáhne svého a svůj arzenál použije, rozpoutá se peklo, které nutně přesáhne "regionální" rozměry.

Zdroj.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky