Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Další krok ve špiclování: Soukromí již neexistuje. Firmy a rodiny v zajetí zlodějů informací. Windows 10 dále posouvají laťku. A bude hůř. Špionáž i na veřejných záchodcích?

Další krok ve špiclování: Soukromí již neexistuje. Firmy a rodiny v zajetí zlodějů informací. Windows 10 dále posouvají laťku. A bude hůř. Špionáž i na veřejných záchodcích?

26. 8. 2015

Tisk článku

Ivan Poledník se zamýšlí nad překotným rozvojem technologií sloužících k likvidaci posledních zbytků našeho soukromí a přináší i několik rad, jak tomuto "legálnímu" fízlování čelit.

Tajné služby nás dokážou snadno špehovat na každém kroku. Sledují naše počítače, telefony, auta. Mají dokonalý přehled o našich bankovních operacích a místech, kde jsme je uskutečnili. Pokud platíme kartou, mohou přesně vědět kde, co a za kolik jsme nakoupili a kolik nám zůstalo na účtu. Prostřednictvím tisíců kamer umístěných na veřejných prostranstvích mohou sledovat náš pohyb.

Data mobilních operátorů poskytnou informace o veškerém našem pohybu, našich hovorech, smskách i datových přenosech. Již dnes se tato data používají na vedlejší, zdánlivě nevinné, účely. Například pro monitorování turistické návštěvnosti lokality - odkud návštěvníci pocházejí, odkud kam se během dne pohybují, kde se jak dlouho zdrží. Data mobilních operátorů posloužila i například vymezení území středočeské aglomerace za účelem sestavení velmi pochybného programu pro investice z evropských zdrojů.

Vědí o každém našem pohybu

Jestliže si koupíme jízdenku na vlak či autobus pohodlně přes webshop, vědí, kdy a kam jsme jeli či jet plánujeme. Klasická pošta - i když nám zrovna nerozlepují nad párou papírové obálky - je prostřednictvím automatizovaných zařízení monitorovatelná a monitorovaná (tvar, objem a hmotnost zásilky, odesílatel, adresát). V dalších a dalších institucích jsou instalovány bezpečnostní rámy a rentgeny zavazadel.

Do nových aut jsou instalovány moduly, které mohou sledovat vaši polohu a předávat o ní informace. V "chytrých" autech lze na snadno dálku aktivovat mikrofony, které jsou v kabině instalovány pro bezpečnější telefonování. Na druhém konci světa tak mohou poslouchat, co si během cesty povídáte.

Tajné služby vás mohou sledovat nejen přes kamery umístěné ve veřejných prostranstvích. Jestliže máte u svého domu sofistikované zabezpečovací zařízení, mohou se vám nabourat do kamer, jimiž si hlídáte zahrádku, chodník před domem, vrata do garáže, či dokonce vnitřní prostory domu.

Smartphone, který se v posledních několika letech stal naším nejlepším přítelem, může poskytnout vyčerpávající informace o našem pohybu, činnosti a komunikaci (polohu zaznamenávají operátoři, zabudovaná GPS ji ochotně upřesní, akcelerometr a gyroskop monitoruje váš sebemenší pohyb, o audiovizuálních či textových záznamech nemluvě). Mikrofon či kameru smartphonu lze na dálku aktivovat. Celá řada zařízení je vybavena snímačem otisků prstů.

Budou číst i myšlenky

To ale ani zdaleka není všechno. Jsou vyvíjena zařízení, která během okamžiku na dálku analyzují vaši tělesnou teplotu, vaše pohyby, změny rytmu a intonace řeči, pohyby očí, rytmus dýchání. Existují zařízení pro analýzu moči tajně instalovatelná do toalet. Nebude to dlouho trvat a přijde doba myšlenkových skenerů. Americká Národní bezpečností agentura (NSA) pilně buduje nové komplexy pro analýzu a skladování všech těchto dat. Vyvíjí nové technologie a prostředky k prolomení ochrany soukromí.

Všechny tyto nástroje mají údajně zajistit naše bezpečí. Je až s podivem, že policejní rada Vacátko dokázal bez těchto zařízení vůbec něco vyšetřit. Pochopitelně - když dojde ke kritické situaci, ukážou se bezpečnostní složky mnohdy stejně bezzubé, jako tomu bylo před vynálezem všech těchto technologií.

Internet a sociální sítě

Nejlepším a pro sledujícího nejpohodlnějším prostředkem sledování je internet. Úvahami nad tím, kolik toho o sobě dobrovolně prozradíme na sociálních sítích, byly popsány již stohy papíru (převážně virtuálního). Nemusí toho být až tolik, avšak v kombinaci s kamínky do mozaiky posbíranými prostřednictvím výše popsaných nástrojů nám mohou (nejen) tajné služby vidět přímo do žaludku.

Vtipným způsobem to ilustruje známé jasnovidecké představení v Bruselu (byť realizované na objednávku):

Již dlouho se hovoří o tom, jaké informace mohou být kradeny z našich počítačů, do nichž ukládáme vlastně veškerý svůj soukromý i profesní život včetně těch nejintimnějších informací. Všichni víme o existenci škodlivých kódů (spyware) kradoucích naše informace. Situace dnes pokročila již natolik, že se spywarem stává oficiálně vydávaný software (Google Chrome), nově též celý operační systém: Windows 10.

Již dlouho se ví o tom, jaký špehovací potenciál mají společnosti jako Google, Apple či Microsoft. Vždy nastane okamžik, kdy je jeden z těchto gigantů předmětem žhavých diskusí protože si dovolil hranice špehování posunout ještě dále než bylo donedávna zvykem. Tyto debaty utichnou ve chvíli, kdy se ten druhý odváží překročit další Rubicon. Tolik se toho napovídalo o Googlu, jeho mobilním operačním systému, kontextových reklamách (reklamy volené dle automaticky analyzovaného obsahu vašeho e-mailu). Teď je to Microsoft, kdo posouvá laťku.

Windows 10: operační systém či virus?

O Windows 10 se v této souvislosti horlivě diskutuje. Existují více či méně odborně uchopená pojednání. Řada "expertů" riziko pochopitelně též bagatelizuje. Jinde se z toho právem stává politické téma. Samotný Microsoft se pochopitelně hájí tím, že informace jsou anonymní, šifrované, užívané pouze ke zlepšení celého systému, odesílané pouze se souhlasem atd. Tyto garance jsou nám pochopitelně na ... ehm ... nic moc platné. I kdyby nebyla americká legislativa nastavená tak, jak je (FREEDOM Act atd.), spolehneme se na 100 procent na tyto garance v dnešním světě?

Spojené státy mají nový zákon k likvidaci zbytků občanských svobod: Ten "vlastenecký" byl málo rafinovaný. Fízlovat budou nyní i soukromé firmy. Nějaké námitky? Již zítra s tebou zatočíme!

Únik našich informací, obecně vzato, nás dlouho (celé roky) nemusí trápit. Až přijde nečekaná chvíle, kdy se stanete nepohodlnou osobou. Z jakéhokoli důvodu. Odmítnete povinnou účast na festivalu deviantů, odmítnete neomarxistickou indoktrinaci svých dětí, vyjádříte se jakkoli nábožensky, etnicky či genderově nekorektně... Ty chvíle přijdou. Ani nebudete stíhat sledovat, co všechno na vás vyplave.

Windows 10 je z hlediska zařazení se špetkou nadsázky na pomezí mezi operačními systémy a počítačovými viry. Mnozí z uživatelů starších verzí se již setkali s tím, jak vehementně je instalace nové verze vynucována (navíc je zdarma). Řadu špehovacích nástrojů můžete při instalaci vypnout, běžný uživatel si však této možnosti ani nevšimne, případně těmto nuancím nerozumí.

Po ukončení instalace to již sviští. Windows odesílají vaši historii prohlížení internetových stránek, kontakty a události z kalendáře. Co více, odesílají data o psaní na klávesnici a dotykové obrazovce, posílají informace o vaší poloze  a historii vaší polohy (Microsoftu a "důvěryhodným partnerům"). Odesílají data o používání hlasové asistentky Cortana (ta zatím není v češtině). Existují též podezření o odesílání dat z webové kamery a řady dalších informací. Pro našince zatím stěží uvěřitelné.

Některé tyto informace odesílala již dřívější verze Windows, odesílají je též konkurenční operační systémy. Zde jsme však popošli o velký krok dále. I pokud by Microsoft v tuto chvíli sám neměl s těmito informacemi postranní úmysly, jistě netřeba líčit potenciál jejich zneužitelnosti. Ať již jde o sféru komerční, politickou či soukromou.

Kudy dál?

Zdá se, že je tento vývoj nevyhnutelný. Jestliže se z tohoto fenoménu udělá kauza, má zpravidla jepičí život. Zanedlouho přijde jiný z gigantů s ještě pokročilejším systémem sledování. Samotný Microsoft nás bude nadále nutit do instalace novějšího operačního systému, zanedlouho přestane podporovat ty staré, ostatní software, který používáme, přestane na starších verzích běhat, a nám nezbyde než přistoupit k upgrade. Volba jiného operačního systému nám do budoucna nezaručí větší bezpečí, naopak nám může přichystat problémy s kompatibilitou dat.

Radami, jak hrozby spojené se špehováním minimalizovat, se internet hemží. Vedle zakázání všech těchto funkcí v pokročilém nastavení někteří doporučují zákaz automatických aktualizací systému. Toto řešení je extrémní a velmi diskutabilní. Můžeme tím otevřít dveře bezpečnostním hrozbám z jiných stran než je samotný tvůrce operačního systému (dopady pak můžeme pocítit ještě rychleji), případně se v budoucnu rovněž dočkat problémů s hardwarovou i softwarovou kompatibilitou.

Stále platí, že různí "hackeři", "piráti" a jiní koumáci neúnavně drží krok s mamutími výrobci software. Svým působením sledují rozličné cíle. I v případě Windows vyvinuli aplikaci, která by měla těmto procesům zamezit. Řešení to možná není stoprocentní, možná není trvalé, ale v tuto chvíli nějak funguje. Program si můžete stáhnout zde.

A my v Protiproudu se k tématu budeme nadále vracet.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky