Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
První dotek velmocí na bojové linii v Sýrii: Chyba, nebo test? Američané koordinují útoky proti syrské armádě s ISIL. Irák se brání turecké invazi. Západ pokračuje ve hře s ohněm. Rusko Asada neopustí. Má to řešení?

První dotek velmocí na bojové linii v Sýrii: Chyba, nebo test? Američané koordinují útoky proti syrské armádě s ISIL. Irák se brání turecké invazi. Západ pokračuje ve hře s ohněm. Rusko Asada neopustí. Má to řešení?

8. 12. 2015

Tisk článku

Václav Danda komentuje poslední dramatický vývoj na syrském bojišti, kde útok amerických letadel proti syrské armádě může znamenat začátek otevřené konfrontace s Ruskem

Útok letadel koalice vedené Spojenými státy na pozice syrské armády byl momentem, který znovu posunul blízkovýchodní situaci blíže k otevřenému konfliktu velmocí. Sedmý prosinec 2015 se do krvavé kroniky syrského konfliktu zapíše jako první případ již otevřené spolupráce armády Islámského státu a západních ozbrojených sil. 

pp

Společný útok USA a ISIL

Nálet na frontové linie syrské armády v provincii Deir ez-Zor na východě Sýrie, v jehož důsledku byli zabiti čtyři vojáci legitimní syrské armády (dalších nejméně 16 jich bylo těžce zraněno), se nevyhnutelně jeví jako přesně naplánovaný a koordinovaný tah. Následoval po něm útok islamistů, jenž vyústil v prolomení pozic syrské armády u vesnic Ayyash a Bgelia.

Syrský konflikt stále více hrozí mnohem větším globálním konfliktem. Prožíváme Advent rámovaný imigrační tsunami a duněním bomb v blízkosti Betléma. Více než symbolické

Potvrzuje se tak dřívější podezření z koordinace útoků amerických jednotek s veliteli sil Islámského státu. Dosud se spolupráce ISIL a USA omezovala především na dodávky zbraní a včasná varování před bombardováními tak, aby nedocházelo k přílišným ztrátám na straně islamistů, mezi nimiž působí i řada amerických poradců.

Ještě nikdy však nedošlo k situaci, aby americká letadla bombardovala Asadovy jednotky, a stala se tak součástí koordinovaného útoku ISIL. Otázka zní: proč? Jde snad o cílenou provokaci jako v případě sestřelení ruského bombardéru SU-24, ke kterému došlo - jak dnes již dobře víme - po sledování americkými Awacsy, které Turkům předávaly přesné souřadnice o pohybu letounu?

Cílem je rozdělení Sýrie

V tomto případě jsme se patrně dostali ještě dále. Vše nasvědčuje spíše tomu, že Američané, zděšeni ruskými úspěchy v oblasti, již zcela bez ohledu na možné fatální následky postupují bezhlavě za svým cílem: rozvrácenou a rozdělenou Sýrií.

Jako špatný vtip znějí výmluvy Američanů, kteří se údajně domnívali, že bombardují islamistická ropná zařízení. Někteří propagandisté jdou s odvoláním na jakési anonymní zdroje v absurdnosti vysvětlení ještě dále: s vážnou tváří tvrdí, že syrský vojenský tábor patřící ke 137. dělostřelecké brigádě (disponující mnoha tanky a houfnicemi) bombardovali ve skutečnosti Rusové.

Na podobné výstřelky západní propagandy jsme si ovšem zvykli již v době, kdy nám bylo s vážnou tváří sugerováno, že útoky na školy v Doněcku má na svědomí sama domobrana, která si po svých školách úmyslně pálí z raketometů a zabíjí své vlastní děti. Metody propagandistické manipulace použité v ukrajinské válce, jsou v syrském konfliktu používány přes kopírák. 

pp

Čtěte ZDE: Turecko se střelilo do vlastní nohy: Ruský bitevník hranice neporušil. Potvrzují to i americké zdroje. NATO ucuklo. Bude Rusko sestřelovat turecké stroje útočící na Kurdy? Světové ceny ropy začínají růst

Čtěte ZDE: Válečný akt států NATO proti Rusku: Sestřelený bitevník nad Sýrií překonal všechno, co jsme dosud měli za možné. Teroristická příprava v Egyptě, Paříži, Bejrútu, Mali a na Krymu. Skončí tato provokace katastrofou?

Turecká invaze do Iráku

Oblast východní Sýrie, kde k útoku došlo, je významným opěrným bodem islamistů. Proto je třeba Asadovy jednotky z těchto pozic dostat stůj co stůj. A také proto, že se v oblasti nacházejí ropné vrty využívané islamisty koordinujícími své obchody s Tureckem, Izraelem a západními korporacemi. To vše je součástí rozsáhlého plánu, v rámci něhož prostřednictvím společných vojenských akcí Spojených států a Islámského státu, přešla syrská válka do své třetí fáze.

Popření suverenity a ignoranci státních hranic nejen v případě Sýrie, ale také Iráku, předvedlo v rámci právě probíhající operace také Turecko, které proti vůli vlády vpadlo do Iráku. Bagdád dal Turecku 48 hodin ke stažení jeho vojsk, v opačném případě si prý země vyhrazuje právo odpovědět na invazi. Podle šéfa irácké vlády je země připravena podat stížnost  k Radě bezpečnosti OSN a v případě pokračování turecké invaze použít i další opatření - včetně vojenských.

Turečtí vojáci vstoupili do bojů po boku islamistů u Mosulu, kde se právě připravuje rozsáhlá ofenzíva iráckých vládních sil. Zdůvodnění Turků, že ve skutečnosti přišli na pomoc Kurdům, je opět zcela absurdní. Turci obsadili pozice v liniích před městem a rozmístili tam desítky tanků, čímž změnili zásadním způsobem poměr sil před chystanou ofenzívou. Irák pohrozil vojenskými operacemi, avšak nevyloučil ani to, že požádá o vojenskou pomoc Rusko.

pp

Čtěte ZDE: Turci se přepočítali a couvají: Za vším hledej špinavé peníze. Důkazy o financování islamistů Západem a Tureckem. Ropný IS - byznys Erdoganova rodinného klanu. Zabije Putin dvě mouchy jednou ranou?

Čtěte ZDE: Islámský stát: Recyklovaná Al Kajda stvořená CIA na pochodu. Kde berou "džihádisté" peníze a zbraně? Krvavé divadlo pro média. Koho vytáhnou globální elity příště? Budoucnost je naše

Boje o Palmýru

Ruská námořní pěchota se mezitím podle ruských médií připravuje na podporu útoku na Palmýru, kde syrská armáda svádí tvrdé boje s Islámským státem. Do provincie Homs dorazily podle těchto zdrojů desítky ruských námořních pěšáků. Jejich úkolem je především výcvik syrských vojsk pro efektivní útok na město ovládané islamisty.  

Provládní síly, místní milice a bojovníci Hizballáhu v součinnosti se syrským a ruským letectvem připravují zahájení rozsáhlé operace k vyhnání bojovníků ISIL z Palmýry. Minulý týden se znovu rozhořely těžké boje mezi Syrskou armádou a ISIL západně od Palmýry, kde islamisté utrpěli těžké ztráty.

Takže si to shrňme: Před čtrnácti dny sestřelili Turci za pomoci vojenských informací Západu ruský bombardér, který útočil na islamisty převážející ve velkém ropu do Turecka. Reakcí Ruska bylo rozmístění protileteckých raketových systémů S 400 do bojové zóny a zintenzivnění náletů. Došlo také ke zvýšení dodávek nových zbraní Asadově armádě, včetně nejmodernějších tanků T90. Dále Moskva vyslala k syrským břehům nejmodernější ponorku s raketami s plochou dráhou letu na palubě.

Čtěte ZDE: Třetí plán syrské války: Vytvoření "Velkého Izraele". ČT se do rozhovoru s Asadem "vloudila chybička". Proč se ISILu má říkat Daeš? Rusko narušuje cíle globálních elit nejen v Sýrii

Čtěte ZDE: Asad jel poděkovat Putinovi i za nás: Lži Západu o boji s Islámským státem se hroutí. Ruské bombardéry i „sluneční Kaťuše“ šokovaly teroristy. Pravda a fakta o "umírněné opozici". Proč si džihádisté už stříhají vousy?

Velký Izrael

Ve stejné chvíli schválily Velká Británie a Německo nasazení letectva pro boj s Islámským státem a připojily se tak k Francii a USA, které (údajně) islamisty neúspěšně bombardují již delší dobu. Obě země tak učinily bez dohody s Asadem. Všichni tedy operují nad touto zemí ilegálně, narozdíl od Ruska, které bylo jako jediné Asadovou vládou požádáno o vojenskou pomoc.

Do Sýrie proudí také další a další američtí vojáci a poradci a je zřejmé, že mají za cíl - kromě udržení pozic islamistů - i postupné rozparcelování země podle plánu, jenž by umožnil vznik území pod koloniální správou „Velkého Izraele“, jehož součástí by bylo rozsáhlé území Iráku a Sýrie rozdělených podle etnického klíče.

K naplnění tohoto záměru však bude třeba překonat legální Asadovu vládu a zatlačit ji do úzkého pásu k pobřeží kolem Damašku. To ovšem nebude jednoduché, neboť syrská armáda s ruským letectvem naopak dobývá postupně stále větší území. Proto nejspíš budeme otevřené spolupráce mezi západní koalicí a islamisty svědky stále častěji. Válka, která se pro některé západní komentátory stává údajně stále „nepřehlednější“, nabírá naopak docela čitelné obrysy.

Adventní globální konflikt

Evropské země, které po teroristických útocích v Paříži poslaly své letecké síly do Sýrie, tvoří pouhý přívěšek USA a Izraele a pomáhají celou tuto ilegální operaci legitimizovat. Takřka celý západní svět, včetně naší vlády, tak stojí společně s Islámským státem a dalšími teroristickými skupinami proti údajnému „diktátorovi“, na jehož straně dnes bojuje pouze Rusko, Írán a jím podporované místní šíitské milice. Včetně Hizballáhu vedoucího svoji nekonečnou válku s Izraelem.

Syrský konflikt tak stále více hrozí mnohem větším globálním konfliktem. Prožíváme Advent rámovaný imigrační tsunami a duněním bomb v blízkosti Betléma. Více než symbolické.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky