Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Andrej Babiš může rozehrát velkou partii: Gambit s matovou koncovkou pro Kalouska a spol. Předčasné volby již na podzim? Přelet nad  Čapím hnízdem, aneb revoluce v blázinci. Padl by i Merkelové agent Sobotka...

Andrej Babiš může rozehrát velkou partii: Gambit s matovou koncovkou pro Kalouska a spol. Předčasné volby již na podzim? Přelet nad Čapím hnízdem, aneb revoluce v blázinci. Padl by i Merkelové "agent" Sobotka...

14. 3. 2016

Tisk článku

Jan A. Mařenka pozoruje čápy nad farmou Andreje Babiše, věští budoucnost z jejich letu a přemítá, kdo nakrmí krky těch, kteří hladoví po moci - a nachází překvapivou odpověď.

Andrej Babiš obětuje pěšce a příštím tahem dává šach – mat. Nemuselo to tak rychle skončit, vyhrál by stejně, jen o něco později. Když ale oni toho pěšáka tolik chtěli! Partie, která se právě hraje, může vstoupit do dějin pod názvem Čapí gambit.

pp

Poslanecká sněmovna bude o Babišově farmě Čapí hnízdo a jejích "nekalých" dotacích jednat na mimořádném zasedání (23. března). Jinými slovy: Farma u Olbramovic (sauna, kulečník, malý skot) je podle poslanců pro Českou republiku větší hrozbou než imigranti, srocující se u sousedů. Očekává se opékání Babiše, k čemuž už média, která miliardář nekontroluje (tedy především ta takzvaně veřejnoprávní) přičinlivě připravují vhodné prostředí. Cílem je odchod "populisty" Babiše z politiky.

Bičovaný Kalousek v čele průvodu

Andrej Babiš určitě pochybil a vytáčky mu škodí. "Čapí hnízdo je moje, jsem na ně hrdý a pokud jsou tam nějaké dotační nesrovnalosti, počkejme na výsledky vyšetřování," tohle mělo zaznít. Nezaznělo - a nabízí se otázka, jestli to byl záměr.

Předčasné volby bychom mohli pokládat za jakousi "revoluci v blázinci". A to by nakonec mohla být pro Českou republikou vlastně docela dobrá zpráva

Na konci cesty, po níž teď kráčí masopustní průvod v čele s medvědem - předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, vnitřně bičovaným klesajícími preferencemi - totiž může čekat na maškary nemilé překvapení: Medvěd ve finále nedostane milost, jak bývá zvykem. Bude naopak zastřelen, rozčtvrcen a rozdán chudým a hladovým.

„Možná by bylo dobré udělat volby už v červnu 2017, jak původně měly být a ne až na podzim,“ uvedl nedávno Babiš, roztrpčelý opakovanými útoky koaličních partnerů.

Podle posledního průzkumu (únor 2016, STEM) by Babišovo ANO získalo ve sněmovně 78 křesel (nyní 47), zatímco ČSSD 49 (nyní 50). Třetí nejsilnější jsou komunisté se 33 křesly jako dosud. Připomeňme, že celkem je ve sněmovně 200 křesel, na ostatní strany (kterých může být klidně pět a víc) tedy zbývá 42 křesel. Babiš by k získání většiny potřeboval koaličního partnera (partnery) s 23 křesly, a nebo by (k tomu, aby se stal premiérem), nepotřeboval nikoho – jen souhlas prezidenta Zemana.

pp

Čtěte ZDE: Budujeme B-socialismus: ANO, bude znárodněno! Magistrátní stachanovci zamakali na "Lítačce". Úspěch nevládních a občanských teroristů v boji proti kapitalismu. Bučící hmotné rezervy. Konec veřejných soutěží

Prezident Zeman říká: „Ano.“

Mezi prezidentem Zemanem a předsedou ANO Babišem je pevné pouto, které se postupem času utužuje – je tím pevnější, čím hloupější a neohrabanější jsou konfrontační a jiné kroky ČSSD.

Na schůzce Zeman - Babiš, plánované již na středu, bude téma předčasných voleb patrně na stole – a možná půjde i o to, jak předčasné budou. Zda nebude nejlepší spojit parlamentní volby s volbami krajskými, tedy uspořádat je už letos na podzim. Vyčistil by se tím vzduch a také, ehm, ušetřilo.

Každý si jistě vzpomene, že když ČSSD s odřenýma ušima utrpěla v posledních volbách vítězství, Andreji Babišovi (hnutí ANO) se do vlády nejprve nechtělo. Zatímco ČSSD směřovala co do výsledku dolů, ANO vylétlo vzhůru – a může letět ještě výš. Pro miliardáře Babiše by bylo v roce 2013 jistě výhodnější zůstat v opozici, ale nechal se předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou přemluvit, že společně jim bude líp.

Sobotka se po (ne)úspěchu ve volbách udržel u vesla jen díky zradě (po lánské schůzce jeho protivníků u prezidenta Zemana) a tančí dál ve stejném duchu. Ač věděl, že firmy Andreje Babiše obchodují také se státem a jsou napojeny na různé (bruselské) dotace - a tedy musí dojít ke střetu zájmů, moc ho do vlády chtěl. A najednou je to problém.

pp

Čtěte ZDE: Útok na prezidenta Zemana: Kavárna kooptovala socialisty jako užitečné idioty. Bombardování Hradu podle not Bruselu a Londýna. Čí premiér je Sobotka? Máme holé ruce – a volební hlasy

Vražda tiskem

Byly časy, kdy k likvidaci vyhlédnutého politika stačilo pár titulních článků v největším „seriózním“ deníku, MF Dnes. Takto byl zničen například Stanislav Gross (pod trapnou záminkou nejasně získaného bytu), David Rath – pan Čistý, později Vít Bárta na základě údajných úplatků, které se neprokázaly, atd. Vše bylo podpořeno telefonními odposlechy, na kterých nebyl nechutný ani tak jejich obsah, jako spíš fakt, že je MF Dnes vůbec uveřejnila (propojenost státní moci a médií tak zatuhla v metodách z dob před rokem 89).

Koupě těchto novin (plus "Lidovek") byl prvním z Babišových geniálních tahů na české politické šachovnici. MF Dnes byla vždy především mocenským nástrojem. Nyní lze deníku vyčítat ledacos (třeba nudný obsah, neinvenční tituky, upachtěnou grafiku), ale jedno je nepochybné: Pod Babišem je Mladá fronta Dnes méně ideologicky zatížená, než byla za předchozího německého majitele.

A tak přiletěli čápi a jejich křídla zvedla prach. V kauze Čapí hnízdo jde o nepřehlednou změť vlastnických firem různě (ne)napojených na Babišův Agrofert s podezřením, že byly z evropských fondů "nekale" odčerpány evropské dotace (ve výši 50 milionů korun). Bez ohledu na to, zda se z toho Andrej Babiš vykroutí, na jeho diskreditaci je to zoufale málo. Lze ho tím jen otravovat – a provokovat.

Až začnou vypadávat kostlivci ze skříní těch, kteří se ve jménu křišťálové poctivosti spikli proti Babišovi – to bude teprve rachot!

Například: Premiér Sobotka a kauza OKD, tunel za miliardy, horníci bez práce a s nejistou střechou nad hlavou. ODS se svými pověstnými kmotry a tunely, TOP 09  třeba s hracími automaty či podivnými privatizacemi Karla Schwarzenberga... Proti tomu je Čapí hnízdo jako králičí bobek vedle hromady hnoje.

pp

Čtěte ZDE: Havlistický tunel v OKD konečně před soudem: Postaví "kněz vyklouz" knihovnu na židovském hřbitově? Hornické byty jako součást Sobotkova miliardového "daru" Havlovu bankéři

Babiš varuje šeptem

Je veřejným tajemstvím, že Babiš se Sobotkou uzavřel po volbách podmíněný „pakt o neútočení“, jehož základ je především v tom, že se MF Dnes obloukem vyhne skandálním kauzám premiéra Sobotky (OKD, Škoda Plzeň atd.) z dob, kdy z křesla ministra financí řídil velmi podezřelé privatizace. Jakýmsi výstřelem na zkoušku, testem síly, mohl být případ ministra školství Chládka (ČSSD), který byl loni odvolán po zcela bezzubém článku v MF Dnes, bez důkazu, jen na základě mlhavého tvrzení propuštěné zaměstnankyně.

Co když Babišovi opravdu došla trpělivost a jeho výrok o předčasných volbách (červen 2017) není jen povzdechem nad zmarněným partnerstvím z rozumu, ale reálnou výhrůžkou pronesenou zatím jenom šeptem?

Nad konfrontační kampaní ČSSD („Stát není firma“) do krajských voleb by Babiš asi ještě přimhouřil oči. Nezakrytě dehonestační a přefouknutá kauza Čapí hnízdo je ale jiná káva. Česká politika, všechny ty programy o míru, přátelství a prosperitě se v ní smrskly v jediný bod, a ten se jmenuje „anti-Babiš“. Což je vhodná chvíle „obětovat čápa“ a přejít do protiútoku.

Čapí soud

Takže si trochu zaspekulujme: Pokud sněmovna na "čapím" zasedání 23. března vyjádří (také hlasy poslanců ČSSD a lidovců) své znepokojení nad podnikáním ministra financí, mohl by se Babiš odhodlat k velkému gambitu: Třeba vyvolat hlasování o nedůvěře k vládě (ANO bude hlasovat proti sobě). Do neřešitelné situace by tím přivedl nejen "pravicovou" opozici (ODS, TOP 09), ale třeba i "ukradený" Úsvit Tomia Okamury). Pokud by opozice spolu s Babišem vládu shodila, riskovala by, že do příští sněmovny se už nedostane. Pokud to neudělá, totálně se zesměšní - a platí totéž. Je otázkou, jak by se k tomu postavili komunisté, kteří by byli v trochu jiném, ale stejně obtížném dilematu.

Pokud bychom šli už na podzim k parlamentním volbám, jejich spojení s krajskými by se dalo prodat i jako významné ušetření. Mimo jiné by se ukázalo, jak silné téma jsou imigranti a jak na tom opravdu je Okamura, či koalice Úsvit a Blok proti Islámu, kterým zatím průzkumy dávají necelých pět procent - což silně připomíná "slovenskou záhadu" (protiimigrantské Kotlebovo Naše Slovensko mělo podle průzkumů dostat 0,7 procent a nakonec získalo více než desetkrát tolik).

Předčasné volby již letos na podzim by znamenaly pro Babiše velkou výhodu i v jiném ohledu. Zatímco jeho protivníci by neplánované peníze na kampaň dali dohromady jen horkotěžko, majitel Agrofertu má dost finančních prostředků v podstatě kdykoli - a může začít s kampaní do parlamentu klidně zítra.

Když přirovnáme tuto situaci ke slavnému Formanovu filmu Přelet nad kukaččím hnízdem, pak by byl Andrej Babiš nejspíše "nesystémový" samorost Mc Murphy, Miloš Zeman indián-obr, který jediný má sílu vyrazit okno a Velká sestra… "establishment zanikajících zatuchlých“, který právě svolává sebevražednou čapí schůzi Poslanecké sněmovny.

Předčasné volby bychom pak mohli pokládat za jakousi "revoluci v blázinci". A to by nakonec mohla být pro Českou republikou vlastně docela dobrá zpráva.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky