Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Tajemný projekt NASA: Česká vesnice na Měsíci! Genderově vyvážení pionýři vesmíru. Proč jede Sobotka do Hollywoodu? Na co má Dienstbier vozík? Nečekané řešení imigrantské krize. A co na to major Remek a jeho alter-ego major Tom?

Tajemný projekt NASA: Česká vesnice na Měsíci! Genderově vyvážení pionýři vesmíru. Proč jede Sobotka do Hollywoodu? Na co má Dienstbier vozík? Nečekané řešení imigrantské krize. A co na to major Remek a jeho alter-ego major Tom?

31. 3. 2016

Tisk článku

Jan A. Mařenka kolíkuje parcelu na severním pólu Měsíce - aniž by měl tušení, kde ten pól vlastně je, zda je opravdu severní - a klade některé vážné otázky, třeba jestli mohou fungovat diskusní panely na solární pohon.

Do deseti let má být vybudována na Měsíci základna, na níž budou žít lidé. S tímto odhadem přišla skupina technologických miliardářů a vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). „Začíná nová éra dobývání vesmíru,“ míní britský nedělník Sunday Times. Převratnou zprávu následně a s nadšením převzala média celého světa – a posléze i ta česká.

Vesnice bude stát na severním pólu Měsíce, na který nepřetržitě svítí Slunce. Z něj budou moci čerpat nezbytnou energii její obyvatelé a jejich panely, většinou solární. V plánu jsou ovšem i panely diskusní, které se budou odehrávat v nedalekém kráteru Peary. Odvážnému plánu NASA nahrává, že kolem kráteru je spádová zóna ocasů.

Voda, která je podle amerických vědců nedílnou a mnohdy i zřejmě převažující součástí kolem plujících komet, dává dobyvatelům naději na vlhká hrdla, čímž by se mohli vyhnout šťourání klacíky v prachu. A to je dobrá zpráva. Ve hře jsou i lázně a skotské střiky a jejich aplikace ve vesmírných podmínkách.

Než si osadníci zvyknou na menší přitažlivost, budou nosit na nohách závaží. Podle nejnovějších amerických výzkůmů, postavených na detailním posouzení mise Apollo, nejsou na Měsíci skafandry potřeba. Proto budou osadníci nosit jen jednotnou uniformu - něco jako pyžamo s červenobílými vodorovnými pruhy.

Studánka naděje

Podle amerických vědců již nyní samovolně vznikají na Měsíci studánky, tu a tam (a místy dokonce i vůkol) obkvetlé vřesem. Umístnění základny má také výhodu, že na ni není ze Země vidět. Pozemšťané tak nemohou dobyvatele rušit - například nepatřičnými sms zprávami nebo prostým čučením.

Pro toho, kdo pozorně sleduje světové dění, není zpráva o měsíční vísce žádným překvapením. Stačí nahlédnout mezi řádky, poskládat zdánlivě nesouvisející střípky mozaiky - a z mlhy náznaků se jako mys Dobré naděje vynoří nerozborný kvádr česko-amerického vesmírného přátelství. Je symptomatické, že jsou jeho základní kameny kladeny právě v těchto dnech - symbolicky krátce po Velikonocích.

"Představte si vesmír jako obrovskou slepici a planety jako její vejce," říká zdroj z NASA. "Je čas se vydat na koledu."

„V Česku vznikne národní kosmická agentura a stane se silným spojencem Evropské kosmické agentury ESA i americké NASA,“ řekl krátce po oznámení plánu NASA na měsíční vesnici předseda KDU - ČSL a vicepremiér ČR Pavel Bělobrádek, toho času (jako obvykle) ve Washingtonu. Lidovecký předseda nejen že vychází přičinlivě vstříc ambicióznímu plánu NASA, ale i naznačuje, že je za vším něco víc, než jen hučení meluzíny přátelství ve vesmírné peci zítřka. Že se lid dává do pohybu nejen horizontálně, ale i vertikálně.

Krátce po Bělobrádkově smělé výzvě se objevuje v českých médiích další zpráva: „Premiér Sobotka odletěl do Los Angeles v USA, aby navštívil tamní filmová studia, jednal s hollywoodskými byznysmeny o možnostech natáčení blockbusterů v Česku a zavítal také mezi silnou českou komunitu v Minnesotě,“ napsal oblíbený deník amerického velvyslance v ČR Schapira, Hospodářské noviny.

Čtěte ZDE: Závod o vesmír trochu jinak: Astronauti všech zemí, spojte se? O čem se hraje nad našimi hlavami? Vyšetřování „nafilmovaného“ Apolla se odkládá. Přistanou na Rudé planetě kosmo-astronauti?

Chvála paprsku

Je opravdu jen náhoda, že NASA hlásí založení vesnice na Měsíci ve stejnou dobu, kdy český vicepremiér Bělobrádek zřizuje vesmírnou agenturu a premiér Sobotka v USA nasává zkušenosti ze života malých komunit, z nichž mnohé se živí rýží zalévané vodou, čerpanou energií z panelů na solární pohon? Rozhodně ne. Náš zdroj v USA prozrazuje, že ne všechny body Sobotkova programu jsou oficiální.

„Premiér Sobotka se přes Bílý dům a jemu spřízněný Hollywood vydává na odvážnou misi, která začíná tady a teď, a končí až tam a pak,“ vysvětluje dobře informovaný informátor z blízkého okolí obsluhy hollywoodského komparsu, jehož někteří členové mimo jiné úspěšně účinkovali ve filmovém trháku Marťan (2015).

„Americká strana vkládá do České republiky velkou důvěru. Dostali jste přednost před Polskem, Německem, Grónskem, Horním Saskem, Povislím, Tureckem, ale i třeba Albánií, kde žijí velmi houževnatí lidé. Americká volba rozhodně nesouvisí s tím, že je Česká republika klíčovým hráčem ve světové politice,“ vysvětluje zdroj a dodává, že při rozhodování nehrálo rozhodující roli ani 3. místo majora Remka ve vesmíru. "Připouštíme však, že to zní dobře - třetí ve vesmíru, druzí na Měsíci," nechala se neoficiálně slyšet NASA. Otázka, kde bude Česká republika první tak zůstává (zatím) nezodpovězena.

Česko – americká výprava na Měsíc bude mít až 20 členů (včetně dvojníků), důsledně genderově, psycho-sociálně, psycho-somaticky a politicko-korektně vyvážených. Bude ji tvořit: Jeden vozíčkář, dva imigranti, tři gayové, čtyři ženy a jeden až čtyři muži. Všichni by měli být pohlední a musejí mít alespoň minimální herecké zkušenosti. Vedoucím výpravy byl komisí jednomyslně zvolen známý americký herec Matt Damon, který zazářil ve filmu Marťan - a má tedy s vesmírem bohaté zkušenosti.

Aurora má tři komíny, ale Sobotka je jen jeden

Nad účastí Bohuslava Sobotky prý zprvu panovaly jisté pochybnosti. Nešlo ani tak o to, že se Česko ocitne po dobu jeho vesmírné mise (až 50 let) tak nějak bez „táty“. Porotě se také líbily jeho fotografie při každodenních činnostech, všichni si pochvalovali, že jde o velmi pohledného kandidáta (prý je podobný herci Telly Savalasovi ze serálu Kojak) a zvláště oceňovali, že má velmi pěkně srovnané zuby (na rozdíl od Savalase).

Problémem byly Bohuslavovy malé herecké zkušenosti. Hrál totiž v životě jen jednou, a to ve školním představení Výstřel, kde ztvárnil roli mladého Lenina ve chvíli, kdy má pochybnosti. Hollywoodskou porotu však zcela přesvědčil, když mistrovsky "vystřihl" mihotání paprsku meče Dartha Vadera z filmu Hvězdné války.

„Aurora má tří komíny, ale Sobotka je jen jeden,“ vyhlásil nadšeně skrze spiritistické médium předseda poroty Stanley Kubrick, režisér filmu Vesmírná Odyssea a Přistání Apolla na Měsíci. Podle jeho názoru jsou tvární herci lepší, než tvárný scénář. „Více takových,“ nechal se slyšet režisér, který mimo jiné objevil Jacka Nicholsona pro horor Osvícení. Také Pavel Bělobrádek prošel bez výhrad, protože je podle poroty "tak divnej, že se bude líbit."

Ostatní členové výpravy budou vybráni dodatečně. Podle našich informací ale již odletěla do Hollywoodu ministryně práce Tominová - Marksová a ministr duševní rovnováhy Dientsbier, který se podle zákulisních informací chystá vyštípat Sobotku – ale bere si s sebou pro jistotu i vozík. Není prý ani vyloučeno Dientsbierovo zařazení mezi ženy, od nichž se prý - vzhledem k jeho fenministicko-genderové angažovanosti - už nijak významně neliší.

Čtěte ZDE: S převratnými zprávami z vesmíru se roztrhl pytel. Podle té poslední pluje prostorem mezi souhvězdím Lyry a Labutě mimozemská flotila. Otázka již prý nezní, zda je ve vesmíru život, ale jestli jsou ufouni přátelsky naladěni

Mešita a PŠM

Česká vesnice na Měsíci znamená přelom ve virtuálním dobývání vesmíru. Bude sloužit mimo jiné jako komunikační základna s raketami a satelity, přičemž za hlavního komunikátora byl jednomyslně vybrán Bohuslav Sobotka, který sice neumí anglicky ani jinou řečí, a často mu není rozumět ani v češtině, ale podle zpráv z jeho nabouraného emailu mistrně ovládá morseovku. Podmínkou Sobotkovy účasti je přímá linka na německou kancléřku Merkelovou, čímž má být položen základ řešení imigrantské krize.

Této tezi nasvědčuje i fakt, že česká výprava má za úkol postavit na Měsíci mešitu. Úlohy muezzina se prý chopí lidovec Bělobrádek, který má ze všech osadníků nejnesnesitelnější hlas. Přes den bude vykonávat funci osvětlovače. Diensbier má obsluhovat 3D tiskárnu a Tominová - Marksová si vezme na starosti ranní rozcvičku a politické školení mužstva (PŠM).

Ostatní kandidáti jsou v jednání, velmi pravděpodobná je učast Miroslava Kalouska, který podle Američanů, dobře informovaných svou pražskou ambasádou, je proslulý svou mírnou povahou. Jeho funkcí bude kopání tunelů - s tím, že až vytuneluje celý Měsíc, bude (si) dělat psychiatra.

Zbývá ještě rozhodnout, kdo to celé bude točit. Úspěšný Kubrick totiž odmítl s poněkud nejasným vysvětlením: "po smrti už horory nedělám". Podle našich informací vedení Hollywoodu proto oslovilo režiséra Jiřího Menzela, který se osvědčil filmem Vesničko má středisková.

A na konec dobrých zpráv ta úplně nejlepší: Skupina kosmologů v čele s José Jiménezem z univerzity v Marseille spočítala, že: „Vesmír se rozpadne nejdříve za 2,8 miliardy let. Jsme v bezpečí.“ 

To ovšem neznamená, že bude lidstvo čekat na rozpad s rukama v klíně. Show must go on, jak se říká v pražské kavárně. Proto nezbývá než všem členům výpravy poděkovat s tím, že to tu bude bez nich sice těžké, ale snad už to nějak zvládneme.

Jak se říkalo za Rakouska: Byli jsme před nimi, budeme i po nich.




Tagy článku

Doporučujeme

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám. Bude elektřina brzy na příděl? Fialový program je bída a válka. Víme, jak tomu zabránit! Lidové povstání jako na Islandu? Jen radikální odpor

Moc času na boj nezbývá: Zhroucení přijde náhle. Umělý pokles cen energií. Kvůli volbám....

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko? Tím byl za covidu. A za falešné protiruské causy Vrbětice. Teď je to Fiala a spol. Touhle fraškou však Babišovi neuškodí. Spíš pomohou

Pokus o restart honu na Babiše: Fialovci už nevědí kudy kam. Babiš jako bezpečnostní riziko?...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky