Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Poslední průzkumy veřejného mínění: Zábava pro otrlé. Bizoni řádí v České televizi. Komu bude ČSSD určitě platit i přes obří dluh? Hrátky s Okamurou. Župan a spodní prádlo prodejných agentur. Mysleme ze svých hlav!

Poslední průzkumy veřejného mínění: Zábava pro otrlé. Bizoni řádí v České televizi. Komu bude ČSSD určitě platit i přes obří dluh? Hrátky s Okamurou. Župan a spodní prádlo prodejných agentur. Mysleme ze svých hlav!

4. 4. 2016

Tisk článku

Jan A. Mařenka bloudí pohádkovou krajinou takzvaných průzkumů veřejného mínění, které manipulují, až se jim práší za (bohatě placeným) kočárem a napadá ho, že i Jeníček s Mařenkou možná vědí víc...

Jako houby po dešti rostou v nadcházející horké politické sezóně průzkumy veřejného mínění a vystrkují své včerejší hlavičky nad mechem zítřka. Občan, který je sleduje - a mnohdy jim přikládá i váhu - si musí připadat jako v houbařském ráji, kde je každý úlovek vidět pěkně z dálky, a ještě na něj z obrazovky ČT mává plastová veverka, ta "otázková" kouzelnice usídlená na žižkovské věži. Báječný svět pohádek!

Občan, který bere průzkumy jen natolik vážně, aby mohl číst v médiích mezi řádky, ví, že ne každá houba, která vypadá jako hřib, je hřib. Že i bedla jedlá, ta dobrá víla mezi houbami, může být převlečená muchomůrka zelená.

Průzkumy vznikají většinou tak, že má agentura na telefonu tisíc respondentů, kteří jí předali své osobní údaje. Respondenti jsou za své odpovědi placeni a jejich názor následně vydáván za obecný postoj miliónů. Agentury pracují podle přání zadavatele: Konkrétní politické strany, nebo té, která se skrývá za fasádou názvu televize či novin. Nic neriskují - kromě své pověsti (možná proto tak často mění svůj název) a mají plný kapsář výmluv, proč se případně (často v řádu násobků) mýlily: „My nic! To statistická chyba!“ Průzkumy veřejného mínění jsou jako zvon, který bije na poplach, ale nenese žádnou odpovědnost, když spadne celá zvonice.

Víc, než si myslíte, ale méně, než doufáte

Čím blíže jsou volby (nyní senátní a krajské), tím je vyšší i kreativita agentur. Je jasné že, že se nesmí „urvat“ moc - proto si hlídá jedna druhou (aby se příliš nelišily) a k vyložené ztrátě tváře dochází jen zřídka. Zajímavý je v této souvislosti výsledek posledního průzkumu agentury Focus (březen 2016), podle něhož má TOP 09 ve srovnání s agenturou CVVM (březen 2016) takřka dvojnásobné preference (9,4 : 5,5).

Podle jednoho průzkumu je tak TOP 09 strana balancující na hraně volitelnosti a podle druhého takřka ideální koaliční partner, což má samozřejmě na uvažování voliče - váhajícího, zda jeho hlas "nepropadne" - zásadní vliv. Přitom je každému, kdo politiku trochu sleduje, empiricky jasné, že Kalouskův a Schwarzenbergův mediální projekt reprezentující pražskou kavárnu zažívá pád, který je volný. Cesta zpátky nevede přes Tibet, a když, tak bude hodně dlouhá - pokud havlistický poutník nezabloudí už v Pákistánu, kde se usadí a založí skanzen.

TOP 09 se o voliče se přetahuje s ODS - jejich preference se přelévají z nádoby do nádoby, které při existenci ANO mají podle všeho dohromady maximální obsah 15 %. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, dlouhodobě propojený s bývalým vedením MF Dnes (nyní Včera), Českou televizí, Bakalovým týdeníkem Respekt a dalšími médii z jeho stáje, už nemá kudy. Zbyla jen ukřičená a obvykle též vulgární kocovina - těžší než všechny předchozí.

Čtěte ZDE: Premiér mlčí, dokumenty mluví: Jak manipulovat s médii. Jak si koupit agentury pro výzkum veřejného mínění. Jak zlomit veřejnost. Sobotka je vydíratelný. Měl by rezignovat

Čtěte ZDE: Většina v průzkumu: „Popravte nás! Je to zdravé.“ Jak poznat svobodu od diktatury? Vražedné lži autorit. Žaluji! Zákon proti 30% a podpora „čtyřprocentním“. Spolčení pokrytců

Když nezrní

Česká televize (ČT) před pár dny zveřejnila výsledky průzkumu agentury CVVM o popularitě politiků reprezentujících politické strany. Do průzkumu nebyl zařazen prezident Miloš Zeman (70%, STEM), který kromě tří čtvrtin veřejnosti zřejmě reprezentuje jen sám sebe. Žebříčku tak vládne s převahou Andrej Babiš (ANO), čtvrtý je Tomio Okamura (SPD).

Bylo až dojemné sledovat, jak ČT tento zajímavý výsledek sice ukázala, ale nijak podrobněji nekomentovala, přičemž zvláště jménu Okamura se vyhýbala jako čert kříži. Jde o pěkný příklad schizofrenie této údajně veřejnoprávní televize, která je v rukou "kavárny" čím dál více spíše soukromě nesvéprávná: Čísla jsme ukázali, splněno, ale nebudeme se v tom šťourat, protože naše veřejnoprávní priority jsou jinde.

Agentura TNS Aisa, která pracuje podle zadání ČT (respektive politických zájmů Václava Moravce a redakce zpravodajství a publicistiky) vytvořila pro Moravcův pořad moc pěkné sousto. Podle něj se Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury propadla na 2,5 procenta preferencí a v pořadí ji předběhli Zelení (okamžitě jakmile se do jejího čela vyhoupl mladý Stropnický budeme svědky stálé televizně-průzkumové podpory) s 3,5 procenty.

Okamurovská záhada

Nejsilnější stranou pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do sněmovny je Úsvit - Okamurův konkurent, poté, co mu stranu ukradl - se čtyřmi procenty preferencí. A nyní si to dejme do souvislosti s Okamurovou 33% popularitou. Více než třetina lidí Okamurovi důvěřuje, ale jeho stranu (což je on) podporuje jen 2,5%? Nene, vypněte rozum, tohle je "průzkum" ČT...

Kdyby byly volby dnes, byl by podle shora zmíněného průzkumu CVVM premiérem Andrej Babiš (47%), který drží stabilně první místo od roku 2013, kdy vstoupil do politiky. Jeho obliba a propojení s prezidentem Zemanem dávají tušit, že po příštích parlamentních volbách (podzim 2017 nebo i dřív) nezůstane na české politické scéně kámen na kameni.

Čtvrté a páté místo je dělené a posypané cukrem a skořicí - ani mistr cukrář by dort lépe nerozkrojil. Dělí se o něj již zmíněný údajný xenofob a extrémista Tomio Okamura (SPD) a velký merkelovský "vítač" imigrantů, ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) - oba mají pěkných 33%. Bláznivé? Kdepak, to hlavní překvapení přijde jako v každé správné frašce až na konec: Druhý se umístil úřadují premiér Bohuslav Sobotka (41%). A to už je takový do očí bijící nesmysl, že zde je třeba se opět na okamžik zastavit.

Slovenské volby: Zfalšované průzkumy a strach z Kotleby. Kiskova lekce z „demokracie“. Otevřený dopis občana slovenským politikům: Zkuste skoncovat s dlouholetou zradou na vlastním lidu!

Slovo mladého zedníka

Sobotka (ČSSD) má podle průzkumů podporu především starších žen (65+), což je skvělé. Přestože mu to přejeme, dovolujeme si tvrdit, že 41% podpory napříč všemi obyvateli této podivuhodné kotliny je velice nepravděpodobné. Připusťme, že zde žijí i jiní lidé, kteří nejsou ženami 65+. Například mladí zedníci, kominíci středního postproduktivního věku, o kuchařích ani nemluvě. Údaj 41% je zjevně absurdně nadsazený - a to až dvojnásobně. 

Třetí místo je přinejmenším stejně podezřelé jako to druhé (Sobotkovo). Drží ho podle CVVM Milan Chovanec (ČSSD), ministr vnitra (35%). Politik po liposukci, dvojnásobný zrádce (lánský puč), kontroverzní ministr vnitra (zpackaný zásah na protiimigrantských demonstracích, ale povedené manévry při návštěvě čínského prezidenta). 

Vysvětlení je poměrně jednoduché. Chovanec si (pro sebe a ČSSD) platí mediální agenturu Bison and Rose a jejíž vazby na mediální agentury (například CVVM) jsou známé a... řekněme více než jen standardní. Totéž platí pro vazby této agentury (určitě zcela "bezplatné") na Českou televizi, redakci zpravodajství a publicistiky zvlášť. Lze proto s jistotou předpokládat, že ani obří průšvih s půlmiliardovým dluhem socialistů platby agentuře nezkrátí. Tady určitě s avízovaným "šetřením" nezačnou.

Župan a spodní prádlo

Šesté místo je zajímavé tím, že ho drží paní, o které se nemluví, nepíše, ani není nikde vidět. Je pouze povědomá a mnohdy ani to ne. Prochází zdí jako Hopkirk a zúčastnění její přítomnost pouze tuší - jako u psa Baskervillského, vzdáleně vyjícího na blatech. Jmenuje se Zuzana Roithová (lidovci) a její umístění je lepší, než jakého dosáhl její nadřízený předseda Bělobrádek. Že by vedle pana Jurečky další kandidátka na předsedu? Nebo jen pokus zviditelnit "americkou stranu" politické korektnosti, jejíž preference se - vzácně podle všech průzkumů - pohybují těsně nad hranicí 5% (přiznaná "statistická chyba" je až mínus dvě procenta, takže lidovci mohou mít klidně již méně než Okamura)?

A komický "sociologický přemet vrcholí: Až desáté místo patří komunistovi Vojtěchu Filipovi - navzdory tomu, že je předsedou stabilně třetí nejsilnější strany... To jsou nám kouzla a zázraky!

Neměl náhodou pravdu slovenský župan Marian Kotleba, když vyzýval občany: „Nevěřte průzkumům“ - a pak získal 10x víc, než mu těsně před volbami agentury "předpovídaly"?

Župan-nežupan, agentury pro výzkum veřejného mínění se nám opět předvedly pěkně v nedbalkách.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky