Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Pod povrch konfliktu USA se Saúdy: ISIS, ropa vrabci a kontrolované úniky dat o účasti na 11. září. Co se to děje? Poznáme pravdu o atentátu na ruské letadlo? Tyranské monarchii neradno se smát. Jsme další na řadě

Pod povrch konfliktu USA se Saúdy: ISIS, ropa vrabci a kontrolované úniky dat o účasti na 11. září. Co se to děje? Poznáme pravdu o atentátu na ruské letadlo? Tyranské monarchii neradno se smát. Jsme další na řadě

22. 4. 2016

Tisk článku

Lukáš Panenka zkoumá klíčový - a záhadný - problém mezinárodní politiky a dochází k závěru, že oficiální verze událostí nám neřekne, co skutečně potřebujeme vědět

Každého, kdo trochu sleduje dění ve sféře mezinárodních vztahů asi poslední dobou napadá otázka: co se to právě děje mezi údajnými spojenci na život a na smrt - Amerikou a Saúdy? 

“Povrch” problému je zdánlivě jasný: Spojené státy a ultrakonzervativní islámská monarchie, sedící na druhých největších světových zásobách ropy, se prostě v posledních dnech a týdnech trošku poškorpily. Co se škádlívá, to se rádo má?

pp

POTUS a záhadné papíry z ambasády

Moc to tak nevypadá. Spíše naopak. Dokonce natolik, že když přiletěl “POTUS” (President of the United States) ve středu na "inspekci" svého "saúdského protektorátu”, ani mu v ústrety neběžel král - docela “nezdvořile” ho nechal přijmout guvernérem Rijádu a sám mezitím raději přijímal potentáty ze zemí Perského zálivu. Pěkná facka.

Je snad za pozoruhodným ochlazením saúdsko-amerických vztahů ropa?

Nepochybně inspirována i tím, že v Americe se stále stupňuje “saúdská aféra”: monarchie ze zálivu má hned tři důvody "střečkovat" a trousit výroky o odprodávání amerických aktiv - legračně označnené tiskem na výplatní pásce největšího vyděrače světové politické scény jako vydírání. 

Důvod první: náhle se vynořivší dokument z vládních archívů spojuje “teroristy” z al-Kájdy, kterým jsou připisovány útoky z 11. září se saúdskou ambasádou ve Washingtonu. O papíru označeném jako Document 17, který minulý rok po deseti letech zadržování bez velkého haló z části publikovaly úřady, se vyjádřil zničehonic “aktivista” Brian McGlinchey. 

Šlo o obálku, v níž měl jeden na teroristy údajně napojený “podezřelý” dostat svůj letecký průkaz. Dotyčný nakonec žádné létání s unesenými letadly s (údajnou) skupinkou kolem Mohameda Atty "nepáchal", ovšem přesto dosud hnije na Guantanamu. Obálku poslala saúdská ambasáda. McGlinchey se nechal slyšet: “Obálka poukazuje na zásadní otázku, která se nám dnes vznáší nad hlavou: do jaké míry byly útoky z 11. září dílem jednotlivců, stojících na nejvyšších příčkách saúdské vládní hierarchie?”

pp

Čtěte ZDE: Tajemná rodina Saúdů: Bylo 11. září společným dílem států osy? Proč krvavé diktatuře „arabské jaro“ nehrozí. Ukrajinská krize a pád cen ropy jako trest pro Rusko za Sýrii?

Vyhrála alternativní média?

Jeho výrok okamžitě převzala mainstreamová média. A alternativní "protiproudní" americký tisk nadšeně zajásal: vyhráli jsme! I mainstream si už musí všímat “saúdské stopy” a toho, že to s jedenáctým zářím bylo  jinak než tvrdí oficiální verze! 

Opravdu jde o vítězství? Sotva. Otázka souvisí se základní "konspirační" mantrou: Je to jen náhoda? Celá aféra totiž přichází v situaci, kdy se “na Kopci” (v Kongresu) bojuje o dva další důvody saúdského znepokojení.

Prvním je zákon, umožňující rodinám obětí útoků z 11. září žalovat Saúdskou vládu. Barack Obama se tváří, že ho moc nechce. Prý by umožnil žaloby na USA rodinám obětí amerického “vývozu demokracie” (což je dost možná pravda). Druhým želízkem v ohni je zákon, který má odtajnit 28 tajných stránek kongresové zprávy o 11. září z roku 2002. Stránky údajně ukazují na financování celé operace právě ze Saúdské Arábie. 

Vše o Saúdech

Enfant terrible americké politické scény - Donald Trump - vyhrožuje, že 28 stran bude chtít odtajnit, pokud ho zvolí. Prezident Obama dělá, že to také možná i chce - ale nejprve mu jeho zpravodajci prý musejí říci, zda by odtajněním neohrozil národní bezpečnost.

"Americká Mutti" Hilary Clintonová se tváří, že odtajnění tak trochu podporuje - ale zase ne moc. Vychází najevo, že změna jejího postoje (původně byla silně “pro odtajnění”) je dost možná reflexí dlouhodobého propojení Clintonovy rodiny se saúdskou monarchií - která sice Clintonové věnuje na kampaň v osobě její pravé ruky Anthonyho Podesty  “jen” částky v desítkách až stovkách tisíc dolarů - ovšem mnohem větší částky “tečou” od Saúdů přes Clintonovic rodinnou nadaci (tady se dostáváme k číslům kolem třiceti milionů dolarů).

Fascinující ovšem není sám fakt, že ultraliberální rodinu Clintonů financují (mimo jiné také) “ultraislámci” z Rijádu: naopak, velmi to sedí do obrazu globální politické elity, který před publikem hlavně v posledních letech zvolna a pracně poodkrývají alternativní média. Fascinující však je, že se o tom mluví v mainstreamu - a právě teď. Stejně, jako se “náhodou” mluví o saúdských kořenech “akce 9/11”. Zato se vůbec nemluví o jejích dalších podivných aspektech - fyzikálně nemožným “odstřelem” newyorských Dvojčat počínaje. Všechno je teď náhle jen “o Saúdech”.

Čtěte ZDE: ISIL pod saúdskou a americkou ochranou: Cheney, Rothschild a Woolsey nepotřebují mír. Rusko těžce narušilo americké zájmy v klíčové oblasti světa. Strýček Sam a OSN chystají na Putina past. Zaklapne?

Monarchie přes palubu!

Zkrátka: Amerika se nejspíš rozhodla hodit Saúdy přes palubu. Jenže proč?

Vztah USA se Saúdy je vůbec pozoruhodný. Na jedné straně máme dost možná nejradikálnější islámský národ na planetě. Národ, který nic nemá - kromě ropy. Národ, který navzdory své ultraantizápadní rétorice je (jen zdánlivě paradoxním) spojencem Izraele a USA v regionu.

Národ, který se mimochodem údajně má právě nyní vydat pod vedením prince Mohameda bin Salmána směrem od své unikátní závislosti na ropě a ničem než ropě. 25. dubna má princ představit “velkolepou” ekonomickou koncepci, o níž nedávno informoval server Bloomberg. Má diverzifikovat saúdský průmysl - pro případ, že “by se s ropou (a její cenou) něco stalo”, “ať už na základě zaplavení trhu břidličnou ropou nebo klimatické změny”. 

ISIS a vrabci

Na druhé straně máme USA, které již léta “bojují proti teroru”-  pochopitelně všude jinde než tam, kde má své skutečné podhoubí, tedy v jejich vlastních tajných službách a vysokých vládních kruzích. Jeho pravé kořeny neleží (pouze) v Saůdské Arábii, to je jisté. Saúdové jistě byli věrnými spojenci a převodní pákou: o jejich zapojení nejen do operace 9/11, ale i do vzniku dalšího amerického projektu, ISIS, si už dlouho štěbetají vrabci na všech alternativních střechách. Dlouho poskytovali svým “protektorům” ze Spojených států báječné šance - například “bojem proti ISIS” zakrývat pokus o barevnou revoluci v Sýrii.

Jenže pak se “cosi” stalo. V Sýrii “vyhrálo” Rusko, dosud v roli arcilotra. Najednou se cvalem konal ústup od pokraje horké fáze Třetí světové. ISIS začal ztrácet. Írán - další velký producent ropy - byl vyproštěn z kokonu mezinárodních sankcí. Co se to děje?

Ropa, nebo politika?

Je snad za pozoruhodným ochlazením saúdsko-amerických vztahů ropa? William Engdahl před časem napsal výtečný článek, v němž se zabývá znepokojivě nízkou cenou surové ropy. Dochází k závěru, že primárně jde o boj velkých amerických hráčů proti jejich krajanům - “žralokům”, těžícím břidličnou ropu. Až prý je s pomocí levné saúdské nadprodukce vyřídí, zosnovají nějakou další válku v blízkovýchodním regionu - aby cena zase vyletěla. 

Jde snad o provokaci? Je možné, že se Američané rozhodli Saúdy přiškrtit a mírně se přiklonit na stranu Íránu, aby nějak zahýbali s cenou černého nesmyslu, kolem něhož se točí svět, popřípadě je vyprovokovali k nějaké neuvážené akci, která v regionu spustí válku? A že se celé to šťouchnutí trochu “nepovedlo”? 

pp

Čtěte ZDE: Čeká nás brzký šok: Špinavé pozadí hry s ropou - nejen proti Rusku. Kdo se připravuje na vítězství v ropné loterii? Již zítra může být černé zlato za desetinásobek! Natankujeme do zásoby? Něco se stane

Kontrolovaný únik dat

Nebo jinak: Je možné, že jde o pokus o “kontrolovaný únik” informací o 11. září - u nějž je již oficiální verze vnitropoliticky dále neudržitelná? Podle jednoho průzkumu z roku 2014 si již 58% dotázaných Američanů myslí, že útoky 11. září byly přímo zorganizovány zevnitř USA.

Pokud jde o podobnou “akci na kontrolu škod”, je projednána i s Donaldem Trumpem, nebo jde o pokus amerického establishmentu zmírnit “problém Trump” - protože Trump by také mohl na hlasitém pokřiku, že zveřejní tajná fakta o “9/11”, vyhrát volby. Nebo je vše ještě jinak a jde o jiný vnitropolitický boj? Obama údajně nenávidí Hilary, kterou Saúdové, jak jsme viděli, na základě dlouhodobého “partnerství” podporují. Prý ji nenávidí natolik, že je schopen nepřímo podpořit i Donalda Trumpa - tedy alespoň si to myslí někteří nezávislí komentátoři.

Nebo neleží důvody celé roztržky ani v Americe, ani v Saúdské Arábii? 

Oběť konvergence

Pak by nejspíše šlo o důsledek mírného přesunu těžiště hry na geopolitické šachovnici. Ten je evidentní a začal nejpozději už po pařížských útocích a havarovaném “ruském letadle” na Sinaji. Mimochodem, také jste si všimli, že vyšetřování tohoto bombového útoku zjevně nikam nepokročilo - nebo o tom alespoň nevíme? Máme se spokojit s oficiální verzi, že letadlo “sundala” podomácku sestrojená bomba - která ovšem nemohla být tou, kterou nám slavně ukázali… a přesto Rusové mlčí.

Mnozí tvrdí, že jde o jeden z indikátorů, že se před našima očima odvíjí projekt “měkčí konvergence” systémů, který spustily některé americké a světové elity poté, co situace na “frontě” s Ruskem a spol. začínala příliš reálně hrozit ničivým světovým konfliktem. Je možné, že se jeho první obětí (typu když se kácí les…) stal dosud v protektorátní bavlnce si žijící saúdský režim. 

V takovém případě neradno Saúdům strouhat mrkvičku. Tyranská islámská monarchie je sice leckomu velmi důvodně protivná a nesnesitelná - ale netřeba zapomínat na to, že další obětí geopolitického chvění se může zanedlouho stát i naše vlastní země. 

Spojené státy mají konec konců stále ještě dostatek loajálních spojenců - a “izolacionistický” Donald Trump v Bílém domě ještě nesedí.

A my jsme podstatně menší pěšáci, než ti "ropní".

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky