Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Horečka stoupá: V souboji o Brexit spadly masky. Cameron se spojil s levicí. Boris Johnson mluví k lidem bez obalu a lží politické korektnosti: EU sleduje stejný cíl jako Hitler. Skončí to opět katastrofou

Horečka stoupá: V souboji o Brexit spadly masky. Cameron se spojil s levicí. Boris Johnson mluví k lidem bez obalu a lží politické korektnosti: EU sleduje stejný cíl jako Hitler. Skončí to opět katastrofou

18. 5. 2016

Tisk článku

Lukáš Panenka komentuje článek Tima Rosse o zásadním rozhovoru bývalého londýnského starosty a dost možná nové hlavy britských Konzervativců v drsné kampani, která se v Británii před referendem o vystoupení z EU už rozhořela naplno

Kampaň před referendem o odchodu Británie z Evropské unie už sviští na plné obrátky. Občanům České republiky sice socialistická vláda nedávno přijatým Dienstbierovým a Sobotkovým zákonem možnost lidového hlasování o vystroupení z EU vzala, ale Sobotkovci tu nebudou navždy. Je proto také pro nás mimořádně zajímavé sledovat argumenty britských Bruselanů, kteří se snaží vystrašit nerozhodnuté voliče - a proti nim zastánců opětovné samostatnosti a suverenity Velké Británie.

pp

Jednou z hlavních charakteristik tohoto souboje je střet uvnitř vládnoucí Konzervativní strany. Premiér Cameron, který referendum vyhlásil (neboť je před volbami slíbil - a proto je také vyhrál), se stal vášnivým obhájcem Bruselu. Ve skutečnosti jím byl vždycky, svůj "euroskepticismus" pouze předstíral, aby si udržel svůj post. A není vůbec nepravděpodobné, že o něj přesto přijde.

Fenomén Johnson

Do čela převažující části Konzervativců, kteří již dlouho usilují o zlomení bruselských okovů, se totiž postavil Boris Johnson. Populární starosta Londýna kvůli souboji s Cameronem dokonce opustil svůj post a přenechal jej labouristům (přesněji muslimovi Kahnovi). Johnson se v něčem podobá Donaldu Trumpovi, který vyvolal voličskou revoluci v Republikánské straně na opačné straně Atlantiku. Nejen svými "divnými" vlasy. Především odmítnutím pokrytectví zvaného "politická korektnost": Prostě nazývá věci jasnými slovy.

Průzkumy veřejného mínění nadále naznačují, že výsledek referenda bude těsný - což je dost možná známá manipulace nerozhodnutých "strašených" - aby přišli k volbám

Před několika dny v rozhovoru pro deník The Telegraph vypustil do světa řadu prohlášení, které obhájcům politické korektnosti způsobily osypky. Především varoval, že byrokraté z Bruselu sice používají “jiné metody”, ale cíle mají shodné s nacistickým diktátorem, který také chtěl "sjednotit Evropu pod totalitní vládou”. Pokud Britové rozhodnou o odchodu z tohoto "spolku nesvobodných", Boris Johnson určitě nahradí Camerona v premiérském křesle.

A dokonce možná i v případě, že se podaří bruselské Páté koloně vystrašit dostatečný počet občanů, takže těsně zvítězí NE britské svobodě. Cameron se totiž kampaní za setrvání ve své straně už natolik znemožnil, že případné NE ho může stát politický krk. Ukazuje se však, že je tak hluboko ukotven v bruselsko-berlínských zájmech, které nemají nic společného se zájmy Britů, že i přes to sází vše na jedinou kartu. A Johnson - v opačném gardu - vlastně také. Ve zmíněném rozhovoru pro Telegraf to dal jasně najevo:

pp

Čtěte ZDE: Británie přepisuje dějiny evropské civilizace: Starostou Londýna je muslim s vazbami na islamisty. Vzbouří se voliči při hlasování o Brexitu? "Bruselan" v čele vlády straší válkou. Ta ovšem již začala

Čtěte ZDE: Evropská unie se mění v otevřenou totalitu: Ploty luxusního vězení však začínají praskat. Škvírami prozařuje světlo svobody. Proč se u nás výročí vstupu neslaví? Nebezpečná obluda a vraždy protiimigrantských oponentů

V Churchillových stopách

Bez obalu v něm mluví o principu moci v dnešní kontinentální Evropě: “Katastrofická” selhání EU podpořila napětí mezi členskými státy a umožnila Německu získat moc, “zmocnit se” italské ekonomiky a “zničit” Řecko. V rozhovoru neváhal použít i starou válečnou rétoriku Winstona Churchilla. Vyzval britský lid, aby se stal “hrdiny Evropy”, osvobodil zemi a zachránil EU před ní samotnou tím, že v referendu odhlasuje vystoupení z Unie.

Bývalý starosta Londýna je znám jako muž s hlubokým zájmem o klasickou vzdělanost. Je proto logické, že připomíná, že poslední dvě tisíciletí evropské historie jsou charakterizovány opakovanými pokusy "sjednotit" násilně Evropu pod jedním vládcem - zřejmě aby zopakovala ztracený “zlatý věk” z časů Římského impéria. Jak to dopadlo (barbaři Řím dobyli), všichni víme.

Napoleon, Hitler, EU

“Zkoušel to Napoleon, Hitler i další, a vždycky to skončí tragicky,” říká doslova Johnson. “EU je jen pokus o totéž jinými prostředky. Základním problémem, tím, co vždycky chybí, je, že neexistuje skutečná bazální loajalita k ideji Evropy (jeden "evropský lid", pozn. aut.). Neexistuje proto jediná centrální moc, které by kdokoli věřil, nebo ji respektoval. A tento fakt způsobuje i současné hluboké demokratické vakuum.”

Johnsonova potenciálně skandální slova o Hitlerovi přišla v kritické fázi kampaně před referendem, v níž na sebe špičky konzervativní strany Toryů navzájem už zcela nevybíravě veřejně útočí.

V rozhovoru pro The Telegraf otvírá základní témata pro ANO - vystupme z EU, ale nejen to:

  • Potvrzuje spekulace o svých ambicích nahradit Camerona tím, že vysvětluje principy své vlastní Konzervativní mise (“Tory mission”), stategie pro vítězství v budoucích volbách. Varuje, že Konzervativci nemohou prostě jen hovořit o “aspiracích a příležitostech” a zapomínat na chudé občany - což je nezastřená narážka na výroky Cameronova ministra financí George Osborna.
  • Zvyšuje tlak na Camerona tím, že ho vyzývá k debatě “tváří v tvář” před televizními kamerami, což, jak říká, je zásadní pro demokratický proces.
  • Obviňuje premiéra z toho, že je “zbrklý” a podkopává fungování NATO, když tvrdí, že EU je garantem míru v Evropě a Brexit by mohl vést k válce.
  • Tvrdí, že je pořád Cameronův “přítel”, ačkoli prý si to dva nejznámější Toryové nyní “rozdají natvrdo” jako hráči ragby během nemilosrdného ale fér vedeného zápasu.

pp

Čtěte ZDE: Voják, který vrátil vyznamenání NATO: Sedíme v dobytčáku s logem Čtvrté říše. Máme ještě šance se zachránit? Lze vyskočit z rozjetého vlaku? Domobrana je připravena naši vlast bránit. Do jejích řad může vstoupit každý

Čtěte ZDE: Velká migrantská revoluce v oslabené Evropě: Poslední dny Říma? Kulturní bolševici na vítězné vlně. Muslimové kolonizují Británii. Hrdý Albion téměř na kolenou. Jak naložit se "vzpomínkami na budoucnost?

Všichni proti Brexitu!

Johnsonův rozhovor přišel právě na počátku šesti nejintenzívnějších závěrečných týdnů bitvy o referendum.

Průzkumy veřejného mínění nadále naznačují, že výsledek bude těsný - což je dost možná známá manipulace nerozhodnutých "strašených" - aby přišli k volbám. Ale sledujeme i něco nevídaného. Lídři největších politických sil se rozhodli odložit spory a spojit se pro účely kampaně "Zůstaňme", která má podpořit setrvání Británie v EU. Downing Street sama tento moment označila za “bezprecedentní”. 

Různí představitelé Konzervativců (Cameronova křídla), Labouristů, Liberálních demokratů a Zelených se již sešli na zhruba 1000 akcích, které se v rámci kampaně "Zůstaňme" uskutečnily v sobotu po celé Británii. Labouristický autobus jezdil po ulicích měst, zatímco premiér představil nový plakát kampaně ve vlastním volebním obvodu ve Whitney v Oxfordshiru.

Cameron straší a straší

Premiér Cameron se vyjádřil, že pokud by se Británie v hlasování 23. června rozhodla opustit EU, zasadilo by to “okamžitý úder s dlouhodobými účinky” britské ekonomice, která by se mohla potopit zpět do recese.

“Jsem naprosto přesvědčen, že naše ekonomická bezpečnost na tom bude lépe, pokud zůstaneme v reformované Evropské unii, a bude vážně ohrožena, pokud ji opustíme,” řekl premiér shromážděnému hloučku svých příznivců. “Pokud 23. června odhlasujeme vystoupení, odhlasujeme také vyšší ceny, méně pracovních míst, nižší tempo ekonomického růstu, potenciálně i recesi. To je to poslední, co naše ekonomika potřebuje.”

pp

Čtěte ZDE: Válka elit proti veřejnosti se stupňuje: Arogance totalitní moci probudila obra. Kavárna vede kampaň pro kandidáta, který není. Kuny v kurníku řádí. Na západní frontě neklid. Všeho do času

Čtěte ZDE: Soudružská sebekritika šéfa EU: Nevěřme mu ani dobrý den. Povinné kvóty pro migranty budou. Merkelová to jistí. Evropský protektorát v rukou Washingtonu. Naší jedinou nadějí jsou fyzikální zákony. Opravdu to bouchne. Možná už brzy

Převlékání dresů

Premiérova kampaň pod hlavičkou "Zůstaňme" bude dále tento týden zintenzivňovat varování týkající se ekonomických nákladů Brexitu, k čemuž mají pomoci rovněž intervence řady známých osobností.

V článku pro internetovou verzi deníku Telegraph tak například napsal Sajid Javid, ministr obchodu a podnikání, jak mohl jako celoživotní kritik Bruselu “konvertovat” ke kampani "Zůstaňme":

“Jsem Euroskeptik a jsem na to hrdý,” píše Javid. Ale, jak říká, dokonce i Margaret Thatcherová byla pro setrvání Británie v jednotném evropském trhu a “se zanícením podporovala” jeho vytvoření. Javid dále vysvětluje: “Společný trh dává Británii přístup k 500 milionům zákazníků bez jakýchkoli překážek, cel a nutnosti obtěžovat se lokální legislativou.”

Německo si přivlastnilo Evropu

Na druhé straně barikády je rovněž živo: Boris Jonson včera odcestoval do Bristolu, protože kampaň “Zvolme si odchod” zorganizovala v Británii tři stovky vlastních akcí. V rozhovoru pro Telegraph se vyjádřil, že ekonomické přínosy členství v EU se přehánějí, a že euro naopak rozdmýchává mezi státy spory.

“Itálii, dřívější velmoc v oblasti výroby motorů, euro úplně zničilo - což Německo samozřejmě chtělo,” míní Johnson. “Euro se stalo nástrojem, pomocí něhož se může výtečná německá produktivita domoci naprosté neporazitelnosti kdekoli v eurozóně. Teď má britský lid šanci stát se znovu “hrdiny Evropy” a posloužit jako hlas umírněnosti a zdravého rozumu - a zastavit projekt, jenž se podle mého názoru vymkl kontrole.”

Středisko kampaně “Zvolme si odchod” také publikovalo studie, naznačující, že jednotný trh byl pro Británii vlastně nevýhodný. I oficiální evropské statistiky ukazují, že během poslední dekády britský vývoz zboží do EU poklesl o 18 procent. Jak tvrdí materiál kampaně, to je nejhorší ekonomický výsledek ze všech států Unie kromě Lucemburska. Tato čísla jsou v ostrém kontrastu s Německem, jehož export zboží ve stejném období stoupl o 78,9%.

David Cameron kontroval vzpomínkou na dávnou kampaň Johna Majora, který pronášel proslovy postaru - vestoje na bedničce od mýdla. Když představoval nový plakát, vylezl tedy na dřevěnou paletu. Plakát zobrazuje obálku na rohožce přede dveřmi s varováním, že odchod z EU bude stát každou domácnost 4.300 liber. Premiér varuje, že v případě Brexitu přijde Británie o financování životně důležitých projektů v oblasti infrastruktury “napříč všemi regiony Spojeného království”. 

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky