Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Nad říší uhlobarona Bakaly se stahují mračna. Pomsta kněžny Drahomíry. Odnese ho čert do pekla, nebo už se stalo? Proč tak rád kope tunely? Poslední nájemník vrací úder. Horníci z OKD podávají žalobu. Už to začalo

Nad říší uhlobarona Bakaly se stahují mračna. Pomsta kněžny Drahomíry. Odnese ho čert do pekla, nebo už se stalo? Proč tak rád kope tunely? Poslední nájemník vrací úder. Horníci z OKD podávají žalobu. Už to začalo

29. 8. 2016

Tisk článku

Anežka Hrůzová postává nad dírou do pekla před domem na Loretánském náměstí a promlouvá s posledním nájemníkem, který brání miliardářovi v jeho megalomanských plánech.

"Uhlobaron Bakala mi dával milióny, ale já chci zůstat tam, kde žiji se svými jezevčíky," říká pan Vejtasa, důchodce a poslední nájemník v domě, který se měl stát symbolem moci a přepychu kontroverzního miliardáře.

V místě před tímto domem prý země pohltila matku svatého Václava, kněžnu Drahomíru, což byl trest za její bezbožnost. Podle pověsti zde dodnes jezdí za bouřlivých nocí duch pohanské kněžny v ohnivém kočáře a volá: "Bude zle!" Koho se věštba týká, se zjistit nepodařilo, i když - jisté náznaky tu jsou.

Havel jako beranidlo

Zpočátku to vypadalo jako idyla - jako vystřižená z příručky Sluníčkářem snadno a rychle: Miliardář Zdeněk Bakala koupil za 200 miliónů dům na Loretánském náměstí s tím, že do něj umístí knihovnu Václava Havla, který prý měl knihy rád. Zvláště ty, které sám napsal.

Nájemníkům nabídl Bakala náhradní bydlení, nebo je vyplatil, což většina partají přijala (to víte, soudit se s miliardářem…) - až na jediného: Pan Bohumil Vejtasa, který bydlí více než 40 let v bytě v podkroví, částku 6,5 miliónu korun odmítl. A začal se s Bakalou soudit.

Před pár dny dal panu Vejtasovi městský soud zapravdu, když rozhodl, že tzv. územní rozhodnutí, což je klíčový dokument pro přestavbu domu, je neplatné. Šlo o překvapivý rozsudek - všechny úřední instance šly samozřejmě Bakalovi na ruku: památkáři, ministerstvo kultury i stavební odbor Prahy 1. "Tím se vracíme zpátky takřka na začátek, do roku 2011," konstatuje se pan Vejtasa.

V průběhu soudního sporu vyplynulo, že miliardářovi nejde ani tak o knihovnu Václava Havla, jako spíše o luxusní soukromé sídlo, na které si vydělal mimo jiné skandální "Sobotkovou" privatizací dolů v Ostravě a bytů horníků OKD. Knihovna Václava Havla má být podle plánů jen okrajovou součástí domu. Budí to tedy dojem, že Bakala "použil" zvěčnělého prezidenta jako "beranidlo", aby šlo s úřady všechno hladce.

bakala

Slavní nájemníci domu U Drahomířina sloupu

Demoliční četa

"Nejde o to, že částka 6,5 miliónů je výsměch," říká pan Vejtasa. "Nastěhoval jsem se sem už jako student, tedy před více než 40 lety. Celý život jsem byt opečovával a velebil. Od roku 1972 do kolaudace v roce 1978 jsem tu odpracoval 7,5 tisíce hodin. Celkem jich bylo nepočítaně. Vyrábím si i vlastní nábytek, obložení a tak. Mám zkrátka k tomuhle místu vztah," vysvětluje pan Vejtasa, který bydlí v podkroví se dvěma jezevčicemi Romy Schneiderovou a Whiskou.

K bytu pana Vejtasy patřila i terasa, ale tu již prý Bakalovci zabrali a dveře na ní (odsouhlasené třemi soudy, včetně nejvyššího) zablokovali, čímž mu uzavřeli únikovou cestu požadovanou několika písemnými doklady požárníků.

Bakala má s domem velké plány a kupodivu se mu o nich podařilo přesvědčit i památkáře, kteří byli zpočátku proti. Například o tom, že je dobrý nápad prorazit do domu díru, aby se do něj dalo vcházet i z ulice Úvoz, že je vhodné zdvojnásobit počet výtahů (místo dvou lepší vybourat šachty hned pro čtyři), celý dvůr zastřešit, postavit bazén, podzemní garáže (vydávané za "bezpečnostní archiv") atd.

Bakala se zaštiťuje Havlem, ale chová se jako kníže Potěmkin. Uvnitř domu (který má novou fasádu) už začaly bourací práce - pod záminkou, že jsou nutné, protože "jinak by to celé spadlo." Nyní, po rozhodnutí městského soudu, je ovšem veškerá stavební aktivita protizákonná.

Ve všech bytech a ostatních prostorách již jsou vybourané podlahy a odhalené stropy, včetně rezidence, kde bydlela paní Hana Benešová, vdova po prezidentu Benešovi. Poničen byl i byt poválečného agenta CIA Charlese Kotka i bývalého ředitele Sazky Aleše Hušáka.

"Doktor Hušák na mě poslal dva své bodyguardy, kteří mi přivodili otřes mozku a poranili páteř," vzpomíná na bývalého souseda pan Vejtasa.

bakalavejtasaBohumil Vejtasa

"Bakalova demoliční četa ale už zničila ve všech bytech podlahy, které byly unikátní památkou," říká pana Vejtasa. Nejméně v jednom případě prý byla porušena nosná zeď, což může vážně narušit statiku domu, a začaly se bourat i vestavby pocházející z první republiky.

Úřady ochotně slyšely na argument, že je dům v havarijním stavu, ačkoliv tu před vystěhováním spokojeně bydlelo 17 partají včetně dětí. Že to je v podstatě ruina - což už dnes, po "průzkumných" pracích Bakalovy demoliční čety, vlastně je.

Čtěte ZDE: Válka o policii začíná natvrdo: Stane se z kauzy OKD Sobotkovo Waterloo? Chytrý tah Úsvitu. "Megazlodějna" jako peněženka pražské kavárny. Kam zmizelo 50 miliard? Vznik vyšetřovací komise může premiérovi zlomit vaz

Tunely, kam se podíváš

Zdeněk Bakala, třetí nejbohatší Čech (s majetkem odhadovaným na 22 miliard), má problém nejen s domem u Drahomířina sloupu. Před pár dny na něj podali žalobu horníci z OKD, kterým podle privatizační smlouvy slíbil přednostně prodat byty, v nichž bydleli po desítky let se svými rodinami.

Podle horníků se Bakala na OKD napakoval (odhadem 39 miliard Kč), zatímco zaměstnanci přišli o živobytí. Do této kauzy je namočený již zmíněný tehdejší ministr financí a nynější premiér Bohumil Sobotka - také on má velký podíl na marasmu, do kterého se dostali tamní horníci a jejich rodiny.

"Pan Bakala je zloděj a podvodník. Stát by mu neměl dát ani korunu, ale spíše by měl peníze vymáhat po panu Bakalovi," uvedl nedávno prezident Miloš Zeman. "Když ukradnete deset tisíc, jste ve vězení, když deset miliard, jste na svobodě."

MN

Malostranské noviny, září 2016

Zdeněk Bakala žije ve Švýcarsku v luxusní vile na břehu Ženevského jezera. Kromě toho si mimo jiné postavil obří vilu na Modravě (Šumava) v chráněné oblasti. Pod vilou si příznačně nechal vykopat tunel. Bakalova záliba v tunelech se týká i domu na Hradčanech – kvůli podzemním garážím se prý chystá "vytěžit" skálu, na které stavba stojí.

Patří mu vydavatelství Ekonomia, které vydává časopis Respekt, Hospodářské noviny, Ekonom a další. Podle informovaných zdrojů je tento mediální dům ve ztrátě cca půl miliardy ročně, a Bakala ho tak musí dotovat – například z "levných" peněz, které získal machinacemi s OKD. Podle těchže zdrojů hledá pro své mediální impérium kupce.

Kdo koho dřív pohřbí

Jeho dlouhé prsty zřejmě sahají až do České televize, kde kvůli němu zasáhl cenzor do projevu prezidenta Zemana, který postavil Bakalu vedle "tuneláře" Viktora Koženého. Cenzor však Bakalovo jméno z projevu prezidenta vystřihl. Vedení České televize to tehdy vysvětlilo jako důsledek "přepracování".

"Přepracovat" teď bude muset i Bakala podklady pro územní rozhodnutí a znovu projít přes všechny úředníky včetně památkářů.

V raném středověku bylo na místě domu U Drahomířina sloupu pohřebiště a později poutní místo. Pohřebištěm je i dnes – ať už případ dopadne jakkoli. Buď megalomanských plánů kontroverzního pracháče, nebo pomníčkem na hřbitově naděje, že spravedlnost vítězí.

Každopádně čert zůstává ve střehu a zdálky se ozývá zlověsné huhlání pohanské kněžny.




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky