Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Atlasová bitva o Jeruzalém: Ani nahá ani oblečená ministryně rozhodla šalamounsky. Jeruzalém ano, ruský Krym ne? Příkladné odhodlání demonstrantů. S Izraelem na věčné časy proti všem!

Atlasová bitva o Jeruzalém: Ani nahá ani oblečená ministryně rozhodla šalamounsky. Jeruzalém ano, ruský Krym ne? Příkladné odhodlání demonstrantů. S Izraelem na věčné časy proti všem!

19. 9. 2016

Tisk článku

Václav Danda se nevesele usmívá nad pokusem našich kavárenských borců zvrátit ustanovení OSN o mezinárodní správě Jeruzaléma alespoň v českých učebnicích - když se to doposud nepodařilo nikde jinde

Tak spor o Jeruzalém je za námi. A jeho rozsouzení naší ministryní školství je vpravdě šalamounské! "Jeruzalém je hlavním městem Izraele z hlediska prohlášení té země, které se to týká, to znamená Izraele. Pokud tam bude věta, která se týká celkově těch mezinárodních kroků, tak já věřím, že snad neurazí toto faktum ani jednu stranu". Tak pravila naše princezna koloběžka, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

pp

Ani nahá, ani oblečená

Školní atlas, v němž je uveden Jeruzalém jako hlavní město Izraele, se měnit nebude. Takzvanou schvalovací doložku, která ho zařazuje mezi učebnice, má platnou do roku 2017 - a ministerstvo školství do ní nebude zasahovat. Až po uplynutí této doby, by mohla být v nových atlasech jakási zmínka o tom, že Izrael má vlastně dvě hlavní města, neboť když židovský stát toto město za své hlavní považuje, tak by se to také mělo dle ministryně zohlednit. Nutno říci, že toto řešení "ani pěšky ani na voze, ani po cestě ani mimo cestu" dorazilo až po původním negativním stanovisku náměstkyně Valachové, která se v této věci chtěla naivně řídit zdravým rozumem a stanoviskem Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Celý absurdní spor vznikl minulý týden poté, co si zástupci Palestinců stěžovali, že ve školním atlase vydaném společností ShoCart je nesprávně označen Jeruzalém za hlavní město Izraele. Atlas s touto "chybou" se ale podle vyjádření zástupců nakladatelství prodává již více než deset let. Bylo by zajímavé zjistit, kdo a z jakého důvodu tuto "chybu" do atlasu propašoval. Učily se snad České děti pod dohledem zeměpisářek zjevný nesmysl, který má být vtlučen do hlav zatím pouze dětem v Izraeli, snad cíleně?

Čtěte ZDE: Nový školní rok: Úderka v čele s ministryní Valachovou si vzala naše děti za rukojmí. Ani Zeman tomu nezabránil. Almužna jako výsměch učitelům. Profesor Piťha: Výchova znamená vysvětlovat, jak žít

Hlavním městem Izraele je Tel Aviv

Žádný jiný stát na světě totiž Jeruzalém jako hlavní město Izraele neuznává. Dokonce ani Spojené státy, kde je zahraniční politika zásadním způsobem ovlivňována izraelskou lobby. Ani naše ministerstvo zahraničí, nejoddanější spojenec Izraele v Evropě (vzpomeňme společné zasedání obou vlád), tento fakt nezpochybňuje. "Status Jeruzaléma jako hlavního města Státu Izrael není mezinárodně uznán," uvedlo v prohlášení MZV. Tomu také odpovídá i zastoupení světových ambasád, které nejsou umístěny v Jeruzalémě, ale výhradně v Tel Avivu - včetně české zastupitelské mise.

Aby se absurdita celého atlasového sporu ještě zvýraznila, rozhodla se izraelská lobby uspořádat předminulý týden na Václavském náměstí demonstraci za Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Několik desítek lidí se sešlo 7. září, aby protestovali proti rozhodnutí Ministerstva školství odebrat akreditaci školnímu atlasu, pokud v něm bude uveden Jeruzalém jako hlavní město Izraele. Den předtím však již Valachová rozhodnutí své náměstkyně o odejmutí akreditace Atlasu s chybou zvrátila.

Příznivci Izraele mohli tedy na demonstraci oslavovat paní ministryni, která vyhověla jejich přání a přiblížila naše školní osnovy těm izraelským. "Původní cíl této spontánně svolané demonstrace byl vyjádřit protest proti rozhodnutí ministerstva školství, podle něhož se měly měnit školní atlasy a vymazat označení Jeruzaléma jako hlavního města Izraele. Mezitím paní ministryně školství už rozhodnutí svého úředníka vzala zpět, takže v tomto smyslu jsme spokojeni, že bylo cíle dosaženo," uvedl jeden z organizátorů akce Mojmír Kallus. Dodal, že atlasy mají vyjadřovat realitu - a ne politické názory.

Jeruzalém pod mezinárodní správou

Jaký je tedy vlastně statut města nejúžeji spojeného s dějinami křesťanství, judaismu a islámu?

Izraelci vyhlásili západní část Jeruzaléma za své hlavní město již v roce 1949. V roce 1980, tedy řadu let poté, co dobyli i východní část, vyhlásili, že celý Jeruzalém je věčné a nedělitelné jednotné hlavní město Izraele.

Na tento akt síly, který odporoval všem mezinárodním dohodám a usnesením OSN, ale žádný stát světa nepřistoupil. Podle dosud platných ustanovení OSN je Jeruzalém "corpus separatum", oddělené území pod mezinárodní správou, které nepatří ani jedné ze znesvářených stran.

To, že si Izrael v rozporu s mezinárodním právem celý Jeruzalém nárokuje a dokonce jej považuje za své hlavní město, není směrodatné. Je to stejné, jako kdyby jeden z manželů po rozvodu okupoval celou vilu, kterou soudní výrok rozdělil na dvě části. Pokud bychom připustili jako ministryně Valachová, že vojenská síla stojí nad mezinárodním právem, zbourali bychom chatrné základy, na kterých mezinárodní právo dosud stojí.

Čtěte ZDE: Úchylná milostná aféra na Středním východě: Kam zamíří bičík Americké Dominy? Máme mapu "velké války" Hillary Clintonové. Spojenectví nového století: Teherán - Ankara - Moskva. Proč král saúdských špiónů kamarádí se Židy?

A co ruský Krym?

Pikantní je, že největšími obhájci Jeruzaléma jako hlavního města Izraele jsou právě ti, kteří nejhlasitěji protestují proti připojení Krymu k Rusku či vyhlášení samostatnosti Doněcké a Luhanské republiky, odvolávaje se přitom na mezinárodní právo.

Podle této logiky "jednostranného vyhlášení", by měly být ve školních atlasech tyto státy vyznačeny jako samostatné, včetně hlavních měst. Koneckonců zastoupení Doněcké lidové republiky už od začátku září v ČR máme.

Dívka přišla domů, svlékla se a vzala si na sebe rybářskou síť, hezky si ji omotala kolem těla; a tak nebyla ani nahá ani oblečená. Za malý peníz si od sousedky vypůjčila oslíka, kterému uvázala za ocas další rybářskou sít, do které si sedla a oslík ji pak za sebou smýkal; a tak nešla, ani nejela. Osel musel jít v kolejích, které vyjezdily na cestě těžké formanské vozy, takže se země dotýkal jen částí kopyt; a tak nebyl na cestě ani mimo ni.

Konečně jsme přišli, jak na to.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky