Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Problémy továrny na lži: Slavná fotka “chlapce v sanitce” je podvrh. Fotky a filmové záběry potvrzují slova prezidenta Asada. Cynický poker o emoce. Oficiální propagandě nelze věřit ani Dobrý den

Problémy továrny na lži: Slavná fotka “chlapce v sanitce” je podvrh. Fotky a filmové záběry potvrzují slova prezidenta Asada. Cynický poker o emoce. Oficiální propagandě nelze věřit ani Dobrý den

3. 11. 2016

Tisk článku

Erika Magdalena Hájková přináší jeden z mnoha důkazů - tentokrát otištěný v Moon of Alabama - o velkovýrobě falzifikátů, který nás znovu a znovu varuje, abychom nevěřili mystifikacím, které již nevytvářejí pouze oficiální média, ale přímo i západní vlády

Je dobré si občas připomenout, jak se dělá propaganda. Soudruzi z Bruselu, Washingtonu i z Prahy na to už zcela oficiálně vytvářejí vládní týmy, které mají za milióny z peněz daňových poplatníků vytvářet mlhu nad otevřenými informacemi. Zvláště těmi, které proniknou do nezávislých médií - včetně Protiproudu.

Tak abychom jim jejich záslužnou práci na vytváření mystifikací trochu opepřili, budeme se více než dosud vracet k jejich lžím. Ale nejen kvůli tomu - to děláme vlastně pořád, a proto nás tak nemají rádi. Jde současně také o "trénování" smyslů. Protože rozpoznávat podvrhy a manipulace, které na nás chrlí jejich královsky placené týmy a skvěle vybavená studia, není pro běžného mediálního "konzumenta" snadné. Zvlášť, když se "hraje" o emoce - a o ty se hraje především.

Příběh jedné slavné fotografie "prasknul" docela nedávno:

Rozhovor s prezidentem Asadem

Je možné, že na proslavené novinářské fotce malého dítěte po bombovém útoku je herec, který už byl několikrát “vyfotografován” během “záchrany”?  

Asad-0

Při interview se syrským prezidentem Bašárem Asadem, publikovaném 19. října 2016, zaútočil na prezidenta redaktor švýcarské televize SRF 1 následujícím způsobem:

Reportér: Tenhle malý chlapec se stal symbolem celé války. Myslím, že ten obrázek asi znáte.

Prezident Asad: Samozřejmě, že jsem ho už viděl.

Reportér: Ten chlapec se jmenuje se Omrán. Je mu pět.

Prezident Asad: Hm, ano.

Reportér: Je zkrvavený, vyděšený, traumatizovaný. Je něco, co byste snad chtěl vzkázat Omránovi a jeho rodině?

Prezident Asad: Především bych něco chtěl vzkázat vám. Chtěl bych, abyste po skončení tohohle interview sedl k internetu a podíval se na stejný obrázek stejného dítěte a jeho sestry - oba totiž už minimálně jednou zachránily “bílé přilby”, jak jim říkají na Západě. Pro nás jsou ale tihle lidé jenom takovým vylepšením al-Nusry v Aleppu. 

Ty děti byly “zachráněny” dvakrát, pokaždé při jiném incidentu, a jde jen o součást marketingu “bílých přileb”. Žádný z těch incidentů se ve skutečnosti nestal. Jde o manipulaci. Klidně vám pošlu oba obrázky, jsou ale i na internetu. Snadno zjistíte, že, že jde o podvrh. Máme k dispozici i skutečné záběry, na nichž jsou raněné děti, netvrdím, že se to neděje - ale tento konkrétní proslavený záběr je padělek.

Čtěte ZDE: Absurdní fraška v syrských barvách: Vojáci Spojených států sabotují vlastní práci. Americké poslání na Blízkém Východě? Pít čaj a dívat se, jak Turci cvičí teroristy. Zelený baret říká: stejně to všichni vědí. I Bílý dům

Prezident Asad při tomto interview částečně neměl pravdu. Obrázek, který se objevil na polovině novinových titulek po celém západním světě, není “padělek”. Je to skutečný obrázek vystřižený z videa, zobrazujícího “bílé přilby” v “záchranné akci”. Video distribuuje organizace Aleppské mediální centrum (Aleppo Media Center, AMC), financované francouzským ministerstvem zahraničí. 

Scéna je ovšem celá “padělaná”, neboli pečlivě “nafilmovaná” - a my ji jako produkt marketingu rozpoznali okamžitě poté, co se objevila. Jevila totiž úplně stejné známky “padělanosti” jako jiné záběry “záchrany dětí” Američany, Brity, Němci, nebo Holanďany financovanými bílými přilbami a “jejich” přidruženými médii.

Podívejte se sami pozorně - a věřte vlastním očím:

Asad-1

Scéna z “chlapcem z ambulance” zahrnuje dvě dobře identifikovatelné děti - Omrána a jeho sestru.

Níže vidíte fotky toho, co - podle našeho názoru - jsou tytéž děti v jiných scénách. 

Podívejte se na děvče - tomuhle budeme pro přehlednost říkat Scéna 1:

Asad-2

Tato fotografie se objevila například v Houston Chronicle. U obrázku je popisek: “Osmiletá dívenka Aya volá svého otce po náletu v syrském městě v pondělí, 10. října 2016”.  

Další fotografie ze stejného čísla Chronicle:

Asad-3

Tato koláž je popsána jako: “Vlevo: Osmiletá Aya v běžném denním životě v Sýrii. Vpravo: Osmiletá Aya po náletu v Sýrii.”

Všimněte si věku, postavy a holčiččiny oblíbené barvy, světle tyrkysové, kterou má (čirou náhodou, samozřejmě) na obou záběrech. Zdá se, že vlasy na obrázku vpravo byly natupírovány a nasprejovány lakem. Po čele jí sice stéká stružka “krve”, ale nikde nemá kupodivu žádná zranění.

Článek v Chronicle se jako na zdroj odvolává na CNN, kde můžeme shlédnout i krátké (na zakázku vyrobené) video, k němuž se dodává: “Video a fotografie byly umístěny na internet pro-opoziční aktivistickou skupinou Talbiseh Media Centre. Ukazují osmiletou dívenku ošetřovanou záchranáři. Vlasy i tělo má pokryté prachem. Po čele a nose jí stéká krev. Vypadá zmateně a vyděšeně a pořád volá otce. (…)

Ayu vytáhli ze sutin spolu s dalšími členy rodiny poté, co jejich dům v Talbisehu zasáhl v pondělí nálet. Talbiseh je velké město v severozápadní Sýrii, zhruba 10 kilometrů na sever od Homsu.”

Asad-4

“Krev” na dívčině čele ovšem vypadá pozoruhodně leskle - skutečná krev na rozdíl od krve z maskérny rychle zasychá a tmavne. Jednobarevné tyrkysové tričko, které má dívenka na sobě, nemá rukávy.

Teď si prohlédneme tutéž dívku v jiné situaci. Budeme jí říkat Scéna 2.

Asad-5

Náklaďák v pozadí má na sobě logo “bílých přileb”. Když si prohlédneme detail fotografie, vidíme, že jde o tutéž dívku, jako ve Scéně 1. Rozhodně vypadá stejně. Vlasy opět vypadají uměle natupírované a nasprejované, spíš než rozcuchané.

Asad-6

Celkově vypadá stejně, včetně prachu a divoce rozcuchaných vlasů. Opět nemá žádná viditelná zranění, má tyrkysové tričko, tentokrát s rukávy, a džíny s flitry. Tady je tatáž holčička v ambulanci

Asad-7

Stejné tričko a kalhoty, žádná zranění, nikdo se jí nevěnuje, nejspíš ji nic nebolí. Pokud srovnáme tuto dívku s předchozí, dojdeme k závěru, že jde se vší pravděpodobností o tutéž holčičku. 

A teď další záběr - vypadá to jako jiná klapka Scény 2. Holčičku a jejího bratra nese tentokrát bílá přilba, ne místní muž. Děvče má stejné oblečení jako ve Scéně 2. Tento obrázek spolu s některými výše byl otištěn v deníku Daily Mail 27. srpna. Incident je údajně výsledkem “bombardování šrapnely” ve čtvrti Bab al-Nairab ve východním Aleppu. 

Asad-8

Je zvláštní, že holčičku musejí nést a “zachraňovat” dva různí muži. V tomto záběru, stejně jako chlapec, přece vypadá v pořádku: žádné zranění, žádné odřeniny či škrábance na rukou. Děti nepláčou - jsou jen zvědavé. Detail obličejů:

PP

Detail chlapcova obličeje:

Asad-10

A teď zpět ke “chlapci z ambulance”. Chlapec a jeho údajně osmiletá sestra sedí v sanitce 17. srpna ve čtvrti Qaterji ve východním Aleppu a jsou nám představeni jako “Omran Daqneesh a jeho sestra” (zdroj obrázku zde).

Asad-11

“Právě zachráněné děti” sedí tiše, naprosto bez povšimnutí ve zbrusu nové ambulanci za 100.000 dolarů. Nikdo na nich nezkouší protišokovou terapii, nikdo se je nesnaží položit do stabilizované polohy, nebo aspoň přinutit, aby si lehly. Nikdo na ně dokonce ani nemluví, ačkoli je fotografuje nejméně půl tuctu kamer a fotoaparátů. Pozoruhodné?

Detail fotografie odhaluje, že chlapec má opět vlasy, vypadající spíš natupírované, než rozcuchané:

Asad-12

Jde o tytéž děti, jako ve Scéně 2 nahoře? 

Prezident Asad tvrdí, že ano.

My souhlasíme. Záběry jsou zcela jistě výsledkem filmových postupů. Jak jinak vysvětlit, že ve třech různých scénách vidíme stejné dítě? Bratr holčičky se objevuje ve dvou různých scénách se dvěma daty. A dívku bílé přilby evidentně “zachránily” na třech místech 17. a 27. srpna a 10. října.

Že by zázrak?

Nebo je vysvětlení prostší, protože jde prostě o součást antisyrské propagandy? Koneckonců je jejím původcem organizace, zabývající se marketingem, financovaná západními vládami a dalšími “opozičními mediálními organizacemi”, které mají stejný zdroj financování.

V Sýrii, jako kdekoli jinde, platí tedy stará pravda: 

Dívejte se. A věřte především vlastním očím a vlastnímu rozumu. 

Zdroj.

PP




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky