Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Václav Klaus: Změna politiky bez výměny lídrů není možná! Boris Šťastný: Petr Nečas s exprimátorem Svobodou ODS zničí!
Popisek: Václav Kluas | Autor: Ondřej Höppner

Václav Klaus: Změna politiky bez výměny lídrů není možná! Boris Šťastný: Petr Nečas s exprimátorem Svobodou ODS zničí!

3. 6. 2013

Tisk článku

Petr Hájek V nedělní Partii televize Prima hovořil Václav Klaus o situaci v naší zemi a také o svém možném dalším angažmá v politice.

Zakladatel ODS a bývalý prezident se netajil svými pochybnostmi o výkonu vlády, ale i opozice. Situace v zemi je podle něj tak vážná, že pokud se nestane zázrak, nevylučuje svůj návrat do politiky. Nejvíce jej deprimuje situace v ODS, která v době Topolánkova vedení opustila jeho, nikoli on ji, když vrátil titul čestného předsedy.

Exprezident neřekl, zda zvažuje návrat do ODS, nebo vytvoření nějakého nového subjektu na české politické scéně

Je pochopitelné, že média okamžitě začala s přípravnou palbou. Vždyť celou kampaň kolem novoroční amnestie spustila jenom proto, aby něco takového jako aktivní účast v české politice Václavu Klausovi znemožnila.

Exprezident neřekl, zda zvažuje návrat do ODS, nebo vytvoření nějakého nového subjektu na české politické scéně. Dal však najevo, co by se muselo stát, aby ODS opět hrála na pravicové části spektra svou někdejší roli.

Mediální reakce shrňme jedinou větou z článku Zbyňka Petráčka v Lidových novinách:

„Chce-li ODS opravdu přežít, bude muset Klausovy rady ignorovat.“

Vypadá to, že Václav Klaus měl pravdu. Platí totiž stoprocentně, že pokud něco „schwarzenbergovské“ LN doporučují ODS, měla by tato strana udělat pravý opak.

Situace v Praze

Již jsme psali o tom, že „výbuch v Praze“, kde se TOP 09 zbavila ODS a zamířila k ČSSD, je spíše než co jiného test v podání Miroslava Kalouska. Míří ke sněmovním volbám, chce zjistit, jak „pravicová“ Praha případně přijme tento veletoč.

Podstatnější však je, co to celé znamená z pohledu „oběti“. Požádali jsme proto Borise Šťastného z ODS, známého kritika exprimátora Svobody, aby našim čtenářům řekl svůj pohled na celou situaci.

Připomeňme, že Boris Šťastný od začátku odmítal koalici ODS a TOP 09 na pražském magistrátu a nestandardní způsob jejího vzniku. Dnes za její podporu nešetří ani Petra Nečase.

ODS si podle něj musí uvědomit, že zamířila zničujícím směrem. V tom se shoduje s Václavem Klausem. Přinášíme celé vyjádření pana poslance.

Boris Šťastný : Takhle ODS nepřežije!

„V posledních dnech se stále častěji zamýšlím nad tím, jak dlouho a proč bude Bohuslav Svoboda s Petrem Nečasem ničit pražskou ODS a jestli ji opravdu nakonec definitivně zničí.

Před několika dny jsem se třeba dozvěděl, že z ODS vyloučili dalšího pražského zastupitele. Takže v klubu jim na pražské radnici chybí už tři lidé. Také jsem se dozvěděl, že ODS poprvé od sametové revoluce ztrácí největší pražskou radnici v Praze 4, což je pro informaci po Praze, Brně, Ostravě a Plzni se svými 130 tisíci obyvateli páté největší město v České republice.

Primátor Svoboda prostě vyměnil svou záchranu za záchranu strany. To tvrdím se stoprocentní jistotou, a nebylo to poprvé.

Bohuslav Svoboda totiž právě vyloučil z ODS jejího starostu a dva další zastupitele. Také jsme už zřejmě ztratili radnici v Kunraticích, tam vyhodili z ODS celou radu. Mám pokračovat? Nepochopitelné, zničující, doslova šílené. Jen proto, aby se pan Svoboda udržel u moci. Lze pochopit něco takového? A předseda Nečas to podporuje!

Představitelé pražské TOP 09 se posmívají pražské ODS, která přišla o všechny své radní, ale díky tomu, že se neúčastnila hlasování, zůstali ve funkci radní za TOP 09, kteří tak nyní nad městem mají neomezenou moc a již avizují, že například provedou "noc dlouhých nožů" v městských akciovkách. Konečně, už také začali.

Přitom výkonná rada ODS minulý týden v Táboře neprávem vyloučila dva úspěšné komunální politiky a dlouholeté členy ODS Bohumila Zoufalíka a Ivana Vinše jenom proto, že hlasovali pro odvolání členů Rady za TOP 09. Bez jejich účasti, bez možnosti obhajoby, metody jak v komunistických procesech v padesátých letech. Udělali jen to, na co den předtím poukazoval místopředseda ODS Pavel Blažek, který se účastnil jednání pražské regionální rady a upozornil, že je strategicky chybné zavazovat zastupitele usnesením nehlasovat pro odvolání všech radních, ale logicky jen těch našich.

Musíme si uvědomit, že ODS se navenek odklonila od důsledného dodržování svých ideových principů, a nastala tak krize důvěry voličů v ODS

Jenže Kalouskův náměstek Zdeněk Zajíček a primátor Bohuslav Svoboda přesto takové usnesení přes regionální radu protlačili s tím, že případně bude operativně změněno, pokud by to bylo pro ODS výhodné. To se však nestalo a Bohuslav Svoboda pak vyvedl lidi ze sálu a pod pohrůžkou vyloučení je držel ve své kanceláři. Tím dokonal zkázu a poprvé v polistopadové historii poslal ODS na pražské radnici do opozice. Kdyby ty lidi nechal hlasovat, tak by nyní byli odvoláni i radní za TOP 09 a ODS by zůstala ve hře. Nebyla by rada a začalo by se jednat od zeleného stolu. Takto vše zadarmo převzala TOP09.

Primátor Svoboda prostě vyměnil svou záchranu za záchranu strany. To tvrdím se stoprocentní jistotou, a nebylo to poprvé. Už po volbách podvedl Zdeňka Tůmu, kterému do očí slíbil, že bude primátorem. Přitom jsme byli už v té době domluveni se sociálními demokraty. Dnes se navíc dozvídáme o jakýchsi tajných dohodách, kdo bude či nebude příštím pražským primátorem. Šílené. Musím se ptát, kolik takových tajných dohod ještě Svoboda uzavřel?

Odvolaný primátor následně podvedl jak sociální demokraty, tak i ODS, když účelově paralyzoval chod koalice a paralelně se potajmu domlouval s TOP 09. V těchto tajných jednáních Svoboda ODS lacině prodal TOP 09 a ta si ji ochočila a úplně rozložila. A teď Bohuslav Svoboda, opět ve svůj vlastní prospěch, potopil stranu, když nechal TOP 09 v radě a navenek dělá ze sebe mučedníka. A doufá, že výměnou za to si získá nějakou popularitu a bude moct kandidovat jako lídr pražské kandidátky do sněmovny, o což prý usiluje. Nevylučuji i nějakou jeho dohodu s Petrem Nečasem, který logicky nemá zájem o vládní krizi způsobenou střetem s TOP 09.

Náprava spočívá ve zvolení přirozených a důvěryhodných autorit do nového vedení, návrat k ideovým principům ODS a odstranění chyb, které jsme si uvědomili a ke kterým jsme se přiznali.

S odvoláním primátora Svobody souvisí i některé doposud neobvyklé jevy na mediální scéně. Havlistická média ho oslavují jako mučedníka. Aby ne! Před rokem a půl se na pražské radnici odehrál převrat na bázi mediokracie a my staří pitomci v ODS jsme chtěli demokracii.

Primátor Svoboda se totiž už dávno rozhodl být součástí mediálního establishmentu a svou kariéru stavět ne na zřetelných ideových základech a každodenním dříčství v zájmu lidí, města, země či strany, nýbrž na osobní kariéře udržované na mediální vlně střetu nových pořádků s těmi starými a paušální fikci, že vše nové je vždy automaticky dokonalé a čisté. A některá média s ním stále ještě tuto hru přihlouple hrají.

Má ODS ještě šanci na záchranu?

Stále neztrácím naději, ale je to složité. Bude záležet na tom, jak rychle si ODS uvědomí, v jaké je situaci. Navenek se ODS v zájmu udržení moci v mnoha ohledech odklonila od autentické pravicové politiky. Dovnitř se ze stejných důvodů přiklonila k praktikám bolševismu padesátých let, kdy jsou lidé s odlišným názorem vylučováni bez možnosti obhajoby a kdy jsou pod pochybnými záminkami rušeny celé oblastní organizace strany. Taková budoucnost je zničující. Máme kvalitní ideový základ, netřeba něco dalšího vymýšlet. Máme kvalitní lidi, netřeba kdesi složitě hledat.

Prosazuji názor, že naše šance spočívá v realizaci tříbodového programu poslední záchrany.

Bod jedna: uvědomění.

Bod dva: přiznání.

Bod tři: náprava.

Musíme si uvědomit, že ODS se navenek odklonila od důsledného dodržování svých ideových principů, a nastala tak krize důvěry voličů v ODS. Musíme si uvědomit, že ODS se uvnitř strany odklonila od důsledného dodržování zavedených principů vnitrostranické demokracie, nastala absence lídrů a autorit a nastala vnitřní krize loajality.

Přiznání spočívá v uznání těchto chyb našimi vrcholnými představiteli i členskou základnou, veřejné omluvě veřejnosti, rezignaci vedení.

Náprava spočívá ve zvolení přirozených a důvěryhodných autorit do nového vedení, návrat k ideovým principům ODS a odstranění chyb, které jsme si uvědomili a ke kterým jsme se přiznali. Pak budeme opět vítězit. Podaří se to?“




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky