Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
(Anti)dopingová agentura WADA: Berou všichni - potrestejte Moskvu. Operace hybridní války. Odstřihněte nepřítele z mezinárodních soutěží. Medvědi potvrdili, co všichni víme. Karneval pokrytectví gladiátorů

(Anti)dopingová agentura WADA: Berou všichni - potrestejte Moskvu. Operace hybridní války. Odstřihněte nepřítele z mezinárodních soutěží. Medvědi potvrdili, co všichni víme. Karneval pokrytectví gladiátorů

16. 12. 2016

Tisk článku

Pavel Kopecký komentuje poslední zprávu dopingové sekce předválečné propagandy, která dostala za úkol vyřadit "nepřítele" z mezinárodních sportovních soutěží

Ona pověstná hybridní válka Západu proti Rusku má řadu podob a bojišť. Nespočívá jen ve vojenském obkličování hranic vojsky NATO a přípravě barevných revolucí, jimiž se Spojené státy a jejich spojenci snaží vytvořit nestabilní situace v blízkém i vzdálenějším okolí "nepřítele". Hybridní válka je vedena na všech frontách politického, hospodářského, ale i společenského spektra: v médiích, kultuře - a pochopitelně i sportu.

pp

Tlak nadnárodních lobby

Jednou je cílem hudební soutěž Eurovize, kterou vyhraje zoufalá krymská Tatarka, jejíž umění spočívá v tom, že navzdory podmínkám soutěže nazpívá politický song o údajném utrpení Tatarů na Krymu. Podruhé zase uvědomělá Varšavská kavárna zahájí kampaň "kup si jablko proti Rusku," kterou chce podpořit protiruské sankce ve chvíli, kdy Moskva podrobená "válečným hospodářským sankcím" recipročně zakázala dovoz polských jablek na ruský trh a polští zemědělci začali sčítat ztráty.

A pak přicházejí sportovní bojkoty. Organizují je nadnárodní organizace, které mají globální hráči pod svojí kontrolou již od jejich založení. Všelijaké ty mezinárodní sportovní svazy a olympijské výbory jsou důležitou propagandistickou paží zatím neformální globální vlády. Tomu odpovídá i jejich současné nasazení. Sportovní kolbiště, na kterých se vlastně "simuluje válka" (to je podstatou sportovních zápolení vůbec) mají na veřejnost mimořádný vliv.

Útočníci před Moskvou

Již v květnu minulého roku vypukl řízený "obří korupční fotbalový skandál", plnící několik týdnů titulní strany mainstreamových médií. Američtí stratégové hybridní války si v tomto případě vzali za rukojmí fanoušky fotbalu na celém světě a pokusili se překazit přípravy na mistrovství světa ve fotbale, které se má konat za dva roky v Rusku.

Byl to začátek rozsáhlé operace, jejímž cílem bylo Moskvu totálně izolovat a přerušit s ní veškeré kontakty ve sportu. Diskreditovat protivníka v oblasti, kde tradičně dominuje, při níž stoupá jeho "vítězná vlajka" na stožáry sportovišť, je zásadním úkolem. A velká mezinárodní klání v nejpopulárnějších sportech, jsou nebezpečná už z principu. Ukazují zemi, o níž tvrdíte, že je nesvobodná, v hospodářském a politickém úpadku, najednou v úplně jiném světle. Proto bylo hlavním cílem „Blatter gate“ dosáhnout zrušení rozhodnutí o konání fotbalového mistrovství světa v Moskvě v roce 2018.

Americká FBI přišla tedy s tvrzením, že rozhodnutí FIFA o konání mistrovství světa v Rusku provázela korupce. Těsně před volebním kongresem FIFA rozjela FBI rozsáhlou akci a zatkla nejbližší spolupracovníky bývalého předsedy FIFA Blattera. Jak jinak, než pod záminkou boje proti korupci? Blatter byl následně ve všech světových médiích skandalizován jako korupčník a mafián a Evropská fotbalová federace UEFA jej vyzvala k okamžité rezignaci.

Čtěte ZDE: Před velkou bitvou: Nezávislá média na internetu musí být zničena! Žijí trolové v Rusku, nebo v Americe? Miliardy dolarů - a přesto oficiální propaganda nefunguje. Temné dunění začalo již 11. zářím. Vypnou nám internet?

Startovní výstřel

Sebevědomý Švýcar Sepp Blatter se však tomuto útoku postavil zpříma a k překvapení mnohých svoji pozici prezidenta FIFA ještě na půl roku uhájil. Otázka zrušení mistrovství světa v Rusku tak putovala k ledu, než se najdou další záminky, které by tuto "chybu" dokázaly napravit.

V únoru letošního roku byl zvolen do čela světového fotbalu Ital Gianni Infantino. Místo Platiniho, kterého rovněž smetl korupční skandál, ač ve snaze o svou záchranu "uvědoměle" prosazoval bojkot ze strany evropských týmů na mistrovství v Rusku. Jenže bylo třeba zahájit ještě razantnější útok na všech hlavních frontách.

V červnu odstartovala přímo zběsilá kampaň proti celému ruskému sportu. Měla vyvrcholit vyškrtnutím celé ruské výpravy ze srpnových olympijských her v Riu. Záminkou se tentokrát nestala korupce, nýbrž obří dopingová aféra, kterou "odmávla" jedna z ruských atletek, která se se svým sportovním byznysem přesunula do Spojených států. A už to jelo podle obvyklého scénáře.

Ponížení Ruska před světovou sportovní veřejností

Světová antidopingová agentura (WADA) vydala 9. listopadu 2015 zprávu o vyšetřování "systematického dopingu" v ruském sportu, zejména v atletice, a doporučila vyloučit Rusy z účasti na olympijských hrách. Nakonec se to zcela nepodařilo, neboť olympijský výbor rozhodl o tom, že vyloučeni budou pouze ruští atleti a vzpěrači - a o ostatních že mají rozhodnout jednotlivé sportovní svazy.

Většina ruských sportovců - kromě atletů - se tedy nakonec her zúčastnila, včetně fotbalového týmu. Ponížení Ruska před světovou veřejností tak zcela nesplnilo svůj účel. Ruská vlajka s carským dvojhlavým orlem opět v mnoha případech stoupala na stožáry. K vymazání "nepřítele" ze sportovní mapy zdaleka nedošlo. Rusko i bez atletů obsadilo čtvrté místo s 56 medailemi za USA, Čínou a Velkou Británií. Chabý výsledek "operace doping". Proto bylo jen otázkou času, kdy přijde další úder.

Nechvalně známá nadnárodní organizace Světového protidopingového úřadu (WADA) napojená na takové základní struktury Nového světového řádu jako je Světová zdravotnická organizace (WHO), nabila nejtěžší kalibr. Podle zprávy WADA z minulého týdne ruské vládní instituce a sportovní úřady "zkorumpovaly v bezprecedentním měřítku" prý už londýnské Olympijské hry v roce 2012.

Čtěte ZDE: Svět na křižovatce: Trump je naděje, ale válce s Ruskem sám nezabrání. Rodinné klany bankéřů tahají v pozadí za nitky. Dojde k odkladu apokalypsy? Naše vláda se silami zla spolupracuje. Kdy nás vypnou či poženou před soud?

Dopingové spiknutí?

Ruští sportovci měli podle této zprávy brát zakázané dopingové látky a vyhýbat se testům. K tomuto závěru dospěl kanadský právník Richard McLaren pověřený vypracováním zprávy. McLaren údajně zdokumentoval, že více než 1000 ruských sportovců z více než 30 sportovních odvětví, včetně fotbalu (a o ten tu jde aktuálně především), používalo v letech 2011-2015 státem sponzorovaný doping. Na dopingovém spiknutí se podle zprávy podílelo i ruské ministerstvo sportu, bezpečnostní orgány, protidopingový úřad a řada funkcionářů na mezinárodní úrovni. Jak k tomuto závěru dospěl, jsme se však nedozvěděli.

WADA podle něho došla k závěrům, že "došlo k fundamentálnímu útoku proti integritě Olympijských her a sportu obecně." McLaren oznámil, že se budou znovu analyzovat všechny vzorky od ruských atletů, kteří soutěžili v Londýně, a také více než 250 vzorků od ruských sportovců, kteří se účastnili zimních olympijských her v Soči v roce 2014.

Navíc podle jeho věštby jde zřejmě jen o špičku ledovce: "Je nemožné zjistit, jak hluboko a jak daleko sahá toto spiknutí," konstatoval tento "konspirační teoretik" - v tomto případě výjimečně nezesměšňovaný a neskandalizovaný. Jak by ne, když svá obvinění zakončil "hybridní mantrou":

"Dlouhá léta jsou mezinárodní sportovní soutěže korumpovány Ruskem. Sportovci a trenéři hrají na nerovném hřišti. Sportovní fanoušci a diváci jsou podváděni." Pak už nastoupí média - a je to. Jenže, jako v mnoha jiných případech této války, "žádný plán nikdy zcela nevyjde". Ale o tom se už z našich médií nedozvíme.

Odstřižení ruských sportovců

WADA dostala jasné zadání: V kontextu předválečné protiruské propagandy vytvořit bázi k definitivnímu odstřižení ruských sportovců od mezinárodních soutěží. V médiích duní hlasy, které volají po úplném přerušení jakýchkoli kontaktů s ruskými sportovci. Rozjela se kampaň, která nemá v dějinách světového sportu obdoby.

Bylo otázkou času, kdy se ukáže - jako v mnoha dalších případech systematických protiruských kampaní - platnost známého českého přísloví: "Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá." Hackeři, kteří se dostali do databází Světové antidopingové agentury (WADA), potvrdili, že organizace, která měla bojovat proti dopingu, v mnoha případech naopak před dopováním přivírala oči - tedy pokud šlo o sportovce z té "správné" strany politické barikády. A co víc - někdy je v tom dokonce podporovala. 

Čtěte ZDE: NATO na válečné stezce: Druhé obklíčení Petrohradu? Putin posílá rakety do Pobaltí. Spekulace nad členy Trumpova kabinetu. Zastaví prezident válečnickou partu? Čína kupuje zbraně. Naděje versus obavy

Když dva dělají totéž

Podle zveřejněných dokumentů věděla WADA o mnoha sportovcích, kteří ve velkém doping užívali, jenomže k těmto případům přistupovali činovníci této organizace poněkud jinak než k těm ruským. WADA například udělila povolení americkým tenisovým hvězdám Sereně a Venus Williamsovým k užívání nelegálních narkotik "pro terapeutické účely".

Podobně bylo uděleno povolení i americké gymnastce, čtyřnásobné olympijské vítězce Simone Bilesové, která tím unikla diskvalifikaci po pozitivním dopingovém testu. Tyto a mnohé další obdobné skandální informace zveřejnili hackeři ze skupiny "Fancy Bears", kteří se vlámali do databází WADA. Generální ředitel WADA Olivier Niggli nakonec tiše potvrdil, že hackeři se skutečně k databázím agentury dostali. Jejich konkrétní závěry však odmítl komentovat.

Jak by také mohl. Nešlo o maličkosti. Zůstaneme-li jen u dvou zmíněných případů, tak třeba Sereně Williamsové WADA umožnila brát zakázané látky jako je oxycodon, hydromorfon, prednison, prednisolon a methylprednisolon. Její sestře Venus bylo povoleno používat prednison, prednisolon, triamcinolon a formoterol. 

Bilesové bylo v letech 2012 až 2014 zase dovoleno, aby užívala amfetamin. A zdaleka nebyla sama. Další americká sportovkyně, která si může po libosti "střihnout" amfetamin, je basketbalistka Elena Delle Donne - olympijská vítězka z Ria. Ostatně má povolení i pro hydrokortizon.

Karneval pokrytectví

"Úžasní medvědi", jak si hackeři přezdívají, tvrdí, že mají dokumenty o tom, že doping je ve vrcholovém sportu totálně rozšířen - bez ohledu na státní příslušnost - a že není sportu, kde by se zakázané podpůrné prostředky nepoužívaly. Rozdíl je pouze v tom, že tato pravidla platí jen pro někoho, nad jinými případy se z politických důvodů přivírají oči, nebo je jim dokonce umožněno doping brát zcela oficiálně.

Válečná protiruská operace agentury WADA má ostatně už na první pohled základní vadu: Proč zkoumá vzorky pouze ruských sportovců? Nebylo by na místě analyzovat úplně všechny sportovce - když jí tolik jde o čistotu sportu? Po zjištění "Medvědů" by tak měla učinit okamžitě. Místo toho mlčí. Zadání přece bylo pouze na Rusko.

Nejde ale jen o další z operací "hybridní války". Celý problém dopingu ve vrcholovém sportu je jedním velkým karnevalem pokrytectví. Všichni vědí, že sportovci doping berou. Tím spíš, že se neustále rozrůstá seznam zakázaných látek - ale ještě rychleji další přibývají. Jediné smysluplné by bylo celý tento cirkus zabalit.

Sportovci jsou dnes v podstatě moderní gladiátoři. Chléb a hry - o to šlo ve starém Římě - stejně jako v tom současném. A v římských arénách šlo vždycky o život. Dnes se svatouškovsky tváříme, že jde o "čistotu" sportovního zápolení. Pravý opak je pravdou. Jde o politiku, peníze a propagandu. Ostatně gladiátoři jsou dospělí lidé. Pokud riskují, činí tak na svůj účet. Pro slávu, peníze, pro zábavu stamiliónových davů v arénách rozšířených o televizní obrazovky.

Ale to by byla už úplně jiná kapitola úvahy o normálním světě. V takovém by se i války bojovaly tradičními metodami. Tak se místo toho máme rozhořčovat nad "obřím ruským dopingovým skandálem". Předpokládá se totiž, že jsme ovce, které uvěří, že ostatní jsou (až na nepatrné výjimky, které nestojí za řeč samozřejmě) zcela čistí. Někteří jistě ano. Jsou to ty opravdové výjimky - které potvrzují pravidlo.

Zda se fotbalové mistrovství světa v Rusku uskuteční, nebo ne, nemá s dopingem žádnou souvislost. Pokud to nebereme tak, že jeho případný zákaz by byl dobrým dopingem pro generalitu NATO.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky