Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
V Německu se vylodily tisíce vojáků a opět i tanky USA: Směr ruská hranice. Začátek konce, nebo konec začátku? Rusko ve střehu. Poslední pokus jak rozpoutat válku navzdory Trumpovi? Dny budou teď dlouhé

V Německu se vylodily tisíce vojáků a opět i tanky USA: Směr ruská hranice. Začátek konce, nebo konec začátku? Rusko ve střehu. Poslední pokus jak rozpoutat válku navzdory Trumpovi? Dny budou teď dlouhé

9. 1. 2017

Tisk článku

Jan A. Mařenka se znepokojením sleduje vývoj situace u ruských hranic, a uvažuje, zda už je čas sehnat plynovou masku, nakoupit konzervy a sdělit manželce, dětem a psovi, že se odstěhují do sklepa, nebo ještě počkat do 20. ledna

Manévry NATO, které mají vyprovokovat válku s Ruskem, jsou v plném proudu. Do německého přístavu Bremerhaven již dorazily z rozkazu prezidenta Obamy tři obří lodě s americkou vojenskou technikou včetně tanků. Čtyři tisíce vojáků USA přijely s nimi, část se přesunula letadly. V rámci operace Atlantic Resolve začal jejich okamžitý přesun po železnici do Polska k ruským hranicím u Kaliningradu.

Jednotky NATO a USA mají být plně připraveny k bleskovému úderu proti Rusku nejpozději 20. ledna, tedy v den, kdy se má "shodou okolností" konat ve Washingtonu inaugurace zvoleného prezidenta Donalda Trumpa. V USA mezitím vrcholí mediální masáž veřejnosti ohledně údajných ruských hackerů, kteří prý ovlivnili prezidentské volby, když údajně pomlouvali kandidátku Clintonovou (nepotvrzeno) tím, že zveřejnili její zločiny.

Šéfové tajných služeb (zbývá jim také několik posledních dní ve funkci) Obamovi horlivě dodávají "důkazy", které jsou ovšem dosti chatrnou snůškou nepodložených domněnek a drbů "made in CIA". Podle ředitele tajných služeb Jamese Clappera znamenají ruští hackeři pro USA "existenční hrozbu." Jeden významný (Obamův) publicista to dokonce již označil za "cyber-11. září". Podaří se vyvolat válku s Ruskem ještě než se Trump ujme "jaderného kufříku" s kódy pro vedení atomové války?

Odstupující prezident Obama, který je v pozici, pro kterou se používá termín "chromá kachna", hýří horečnou aktivitou a podepisuje jedno sporné rozhodnutí za druhým. Zvolený prezident USA Donald Trump označil celou kauzu za nesmysl s tím, že poražení nemohou unést frustraci z porážky.

"Neexistuje žádný důkaz, že hackeři ovlivnili výsledky voleb. Hlasovací zařízení nebyla dotčena!" napsal Donald Trump na Twitteru. "Jediný důvod, kvůli nimž se kybernetické útoky proti DNC (Národnímu výboru Demokratické strany) posuzují, je porážka Hillary Clintonové, která byla tak velká, že jsou naprosto bezradní," dodal.

Washingtonský establishment (odleva do prava), který Trump porazil ve volbách na hlavu, podnikl už několik kroků jak zvrátit volební výsledek. Nikdy v historii USA neproběhlo prezidentské předání moci, které by mělo být formalitou, takto nedůstojným a odpudivým způsobem.

Nepomohlo ani přepočítávání hlasů, ani nátlak na volitele, aby podvedli a zradili voliče. Nyní Obama prosazuje takzvanou federalizaci volebního systému alespoň ex post, což by sice neznamenalo zrušení inaugurace, ale mohlo by být příčinou občanských nepokojů. Válka s Ruskem - nebo přinejmenším chůze po hraně propasti - pod záminkou "odplaty" je tak poslední pokus, jak zastavit zdánlivě nezastavitelné.

Provokace jako pomsta za volby a za Krym

Vše nasvědčuje tomu, že odcházející administrativa USA a generálové NATO chtějí eskalovat konflikt s Ruskem na samotnou mez únosnosti - nebo ještě za ni. Vytvořit stav, který by dostal zvoleného prezidenta Trumpa do situace, ve které by neměl jinou možnost, než v konfliktu pokračovat.

Trumpovo stanovisko k Rusku je však neměnné od prvního dne, kdy začal volební kampaň. "Mít dobré vztahy s Ruskem je dobrá věc, ne špatná. Jen hlupáci a pomatenci si mohou myslet, že je lepší, když budou špatné! Uvidíte, že si nás pak budou Rusové i více vážit," napsal Trump na Twitter a Facebook.

O tom, jak málo stačí k rozpoutání explicitního konfliktu, svědčí incident, ke kterému došlo (zcela mimo pozornost mainstreamových médií) před pár dny. Ruské dopravní letadlo, letící ze Sachalinu na Kurilské ostrovy, se prý jen těsně vyhnulo bojovému letounu NATO. Zprávu přinesla agentura Interfax, ruské vedení její pravdivost však později popřelo, a to možná z taktických důvodů.

Přesun tanků a obrněných vozidenl k ruským hranicícm nebude snadný, v oblasti jsou v těchto dnech mrazy hluboko pod nulou a místy hluboké závěje sněhu. Jejich transport nicméně začal a údaje o jejich počtech se různí: od několika stovek až do (trochu fantaskních) několika tisíc.

Mainstreamová média o manévrech NATO na ruských hranicích nepřinášejí žádné informace. Na titulních stranách nebo v hlavním zpravodajství amerických televizních stanic zaujímá hlavní místo problematika dětské klouzačky, kterou má Obama na zahradě Bílého domu, a neví co s ní.

Operace Atlantic Resolve měla být odvetou za takzvanou ruskou anexi Krymu v roce 2014. Krym se tehdy na základě referenda připojil k Ruské federaci poté, co USA rozpoutaly na Ukrajině barevnou revoluci a nechali svrhnout řádně zvoleného prezidenta. Jak nedávno řekl miliardář Soros: "Odvedli jsme na Ukrajině pěkný kus práce." Jenže to už silně vybledlo, a tak se po porážce Clintonové ve volbách stala záminkou americké agrese vůči Rusku údajná činnost ruských hackerů.

Ruský prezident Putin vliv ruských hackerů na volby v USA označil za nepodložený. S dalšími kroky chce počkat až po inauguraci nového prezidenta Trumpa.

Čtěte ZDE: Obamův plán nabývá jasných obrysů: Poslední šance, jak zastavit Donalda Trumpa? Provokace NATO u ruských hranic se stupňuje. Konspirační praxe bez teorie a precedentu. Jak se zachová nový Kongres?

Kongres USA schválil na válku o 100 miliard víc

Tanky Abrams, bojová vozidla Bradley, obrněné transportéry Stryker a samohybné houfnice Paladin jsou hlavními zbraněmi gigantického projektu NATO za 3,4 miliardy dolarů, který schválil 8. prosince Kongres Spojených států v rámci zákona NDAA (zákon o národní obraně) pro fiskální rok 2017. Součástí zákona, který následně v tichosti den před Vánoci podepsal Obama, je rozpočet na armádu ve výši 619 miliard dolarů.

Jde o částku o 100 miliard vyšší, než byla pro tok 2016. To by mohlo nasvědčovat tomu, že Atlantic Resolve má být jen začátek. Válečné konflikty v jiných částech světa totiž již spíše dohasínají. Válka v Sýrii, kterou USA eskalovaly, je díky ruskému zásahu v podstatě u konce.

Tanky a vojáky posílá k ruským hranicím poprvé od druhé světové války také Německo, které podle USA hraje v celé operaci zásadní roli. "Bez Německa a jeho armády bychom se nikam nedostali," pochvaluje si generál Hodges, velitel armády USA v Evropě. Německý Bundeswehr pošle do Litvy 26 tanků, 100 bojových vozidel a asi tisíc vojáků.

Hlavní štáb armád NATO je v Polsku, jednotky jsou připraveny k boji také v pobaltských státech, tedy Estonsku, Lotyšsku a především Litvě, která sousedí s kaliningradskou enklávou. Tyto země, včetně Polska, se údajně cítí ohroženy ruskou agresí. USA povedou prapor v Polsku, Německo v Litvě, Británie v Estonsku a Kanada v Lotyšsku.

Do akce budou nasazeni i čeští vojáci, o čemž, jak je již zvykem, naše média cudně mlčí. "Naše armáda vyšle v lednu do Litvy jednotky v síle rotního úkolového uskupení," uvedl náčelník Generálního štábu generál Bečvář na velitelském shromáždění v listopadu 2016. Kolik vojáků to bude, pan generál neuvedl, víme však, že rota má až 200 vojáků. Češi by tak byli připraveni zaútočit na Rusko pod velením německého Bundeswehru. O tom se nám v roce 1945 ani nezdálo.

Pokus ministra obrany Stropnického, aby mohla být armáda ČR nasazena do boje v jakékoli zemi bez souhlasu parlamentu, tedy bleskově, zatím naštěstí troskotá na neschopnosti poslanců o tomto tématu jednat.

Bleskový úder?

Armády NATO se soustředí především v oblasti kolem polského města Suwalki, které má z hlediska případného útoku na Rusko strategickou polohu. Kaliningrad patří mezi nejvýznamnější ruské přístavy a vojenské základny, je zde také umístěno velitelství ruské baltské flotily.

Nyní je kaliningradská enkláva prakticky v obklíčení vojsk NATO, které má ve všech okolních státech kromě Běloruska své jednotky. Bělorusko zaktivovalo na hranicích svou armádu a spolupracuje s Ruskem. Moskva v říjnu 2016 jako reakci na manévry NATO rozmístila u Kaliningradu raketový systém Iskander.

Vojáci USA (ze základny Ford Carson v Coloradu), kteří přistáli před několika dny v Německu, jsou cvičeni především na vedení bleskového útoku, tedy vojenské akce do 18 hodin (Swift Response). Cvičení na tento útok již probíhala v rámci NATO i v Evropě. V Polsku nedaleko kaliningradské enklávy se loni v červnu konaly obrovské manévry po názvem Anakonda, kterých se zúčastnilo přes 30 tisíc vojáků NATO.

Zatímco NATO přesunuje armády k ruským hranicím, generál Hodges tvrdí, že se na válku připravuje naopak Rusko. "Neříkáme, že bude válka, ale že se Moskva na tuto možnost připravuje," a dodává podstatnou skutečnost: "Před třemi lety opustil poslední americký tank Evropu, teď se vracíme zpět."

Čtěte ZDE: Putinovi hackeři: Další skvělý příklad epochy lži? Zpráva FBI je k ničemu, tvrdí bývalý agent CIA. I Snowden se ozval. Je to jako se Saddámovými zbraněmi hromadného ničení? Co řekne Trump?

Trump chystá velkolepou inauguraci

Prezident Obama nařídil 29. prosince proti Rusku "sérii odvetných kroků", kterou zahájil vyhoštěním 35 ruských diplomatů a jejich rodin. Válka USA proti Rusku by mohla znamenat vyhlášení stanného práva, což zákony USA umožňují. Pokud Obama stihne rozpoutat dostatečně velký konflikt před 20. lednem, k inauguraci by teoreticky ani nemuselo dojít, nebo by mohla být odložena. Čas se krátí, ale za dva měsíce od prohraných voleb stačil Obama napáchat pomalu více škody, než za celé druhé volební období.

Trump mezitím připravuje ve Washingtonu velkolepou oslavu u Lincolnova památníku. Očekává se, že přijde až milión lidí. "Všechny vás zvu, přijďte a uděláme společně Ameriku opět velkou zemí!" napsal Donald Trump na sociálních sítích.

Pokud by však do 20. ledna stihli Obamovi generálové pod záminkou nějaké "operace pod falešnou vlajkou" rozjet válečný stroj (stačilo by sestřelit civilní letadlo a za strůjce označit Rusko - premiéra na Ukrajině je ještě v živé paměti), mohla by Amerika a s ní celá západní civilizace skončit velmi rychle úplně jinak.

A zcela optimálně již "pod Trumpovým vedením". To bohužel není zcela nesmyslný scénář. Dny do inaugurace budou ještě dlouhé.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky