Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Ruská operace u hranic Aljašky: Odpověď na tanky u Kaliningradu? Američtí hackeři v akci. Kam zmizel Eskymák, který rodil Obamu? Trump opět v kleštích senátora McCaina. To nám ten rok pěkně začíná!

Ruská operace u hranic Aljašky: Odpověď na tanky u Kaliningradu? Američtí hackeři v akci. Kam zmizel Eskymák, který rodil Obamu? Trump opět v kleštích senátora McCaina. To nám ten rok pěkně začíná!

2. 2. 2017

Tisk článku

Jan A. Mařenka se znepokojením sleduje dění u hranic největšího státu USA a v atmosféře "pod bodem mrazu" s překvapením zjišťuje, že se mu možná bude hodit řidičák na soba, který si pořídil na cestách

Ruská federace hromadí na Čukotce největší vojenskou sílu od konce II. světové války. Nebývalá koncentrace zbraní vyvolala značné znepokojení na Aljašce, která je největším a nejméně zadluženým státem USA.

Důvodem ruských manévrů nevídané síly byl hackerský útok na ruský (čukotský) ostrov Velký Diomédes, vedený z ostrova Malý Diomédes, který naopak patří USA. Ostrovy jsou od sebe vzdáleny "co by harpunou dohodil", pouhé tři kilometry, a vede mezi nimi nejen státní hranice dvou klíčových světových mocností, ale i "kalendářová" hranice, při jejímž překročení je tedy třeba změnit datum.

mapa

Mapa výbušné oblasti

Incident plně zapadá do mediálního rámce, který hrozí přerůst ve válečný konflikt - takže pochopitelně i zde úřadovali hackeři. Moskva tvrdí, že útok byl jednoznačně řízen z USA. Má nezvratné důkazy, že z ostrova Malý Diomédes kdosi "hacknul" šamana z ostrova Velký Diomédes a stáhl ho do ledové vody Beringova průlivu. Šaman už nevyplaval, ač ho vyhlíželi, a panuje vážné podezření, že byl unesen - ať už protistranou, nebo protiproudem.

Podle neoficiální verze šlo o ruského šamana - trojitého americko-britského agenta, který se zodpovídal přímo bývalému prezidentu USA černochovi Obamovi. Mezi oběma vůdci byl těsný vztah již od Obamova narození, neboť zmizelý šaman asistoval u jeho porodu v Keni. "Ob-ama" je v čukotském nářečí tuleň.

Aljaška: Tradiční nepřítel s Kanadou v zádech

Aljaška je tradičním nepřítelem Čukotky. V průlivu neustále buduje umělé ostrovy, které vydává za kry. "Cítíme se velmi ohrožení aljašskou agresí. Jde o velmoc, která je velká jako polovina USA, a navíc má v zádech nebezpečnou Kanadu," řekl agentuře Reuters jediný zbylý obyvatel ostrova Velký Diomédes, bývalý šaman, nyní hlídač osiřelých kasáren.

Na ostrově Malý Diomédes má základnu jednotka agentů CIA, potomků kmene Inupiatů, kteří sem prchli po okupaci severní Ameriky před přistěhovalci. Jsou vycvičeni tak, aby to vypadalo, že se živí stahováním kůží a sběrem starého odpadu. Ve skutečnosti však nestahují kůže, ale data, a nesbírají odpad, ale informace. A protože jsou Rusku nejblíž, čerpají z jejich zpráv nejen americké zpravodajské agentury CIA, FBI, NSA, DIA, MI atd., mainstreamová média jako CNN, ABC, MSNBC, CBS, Washington Post, New York Times. atd., ale i firma Walt Disney.

aljaška

Manévry ruské armády u hranic s USA

Kreml krátce po incidentu s "Obamovým" šamanem poslal do oblasti v rámci operace "Sobí vzdor" tři tisíce sobů, některé tažné, pět tisíc velrybářských harpun, stejný počet háků, bezpočet suchých zipů, asi stovku vojenských poradců, baterku a tři lední medvědy z Velkého Moskevského cirkusu. Výroba saní v oblasti  vzrostla až stonásobně.

Satelitům USA se podařilo zjistit, že sobi jsou cvičeni ve skoku do dálky, výšky a v trkání. Tajnou zbraní má být tzv. "zírání", kdy sob civí na cizího vojáka (nebo letadlo) tak dlouho, až (s)padne - a kdo z nich, je půl na půl. "Jde o velmi nebezpečný způsob boje a nejsem si jistý, že je na něj americká armáda připravena," řekl mluvčí amerického ministerstva obrany televizi CNN.

Mezi ruskými Čukči roste znepokojení, pořádají se masové demonstrace, jsou páleny hromady pomněnek, které jsou státní květinou Aljašky. O pomoc již požádalo mnoho Čukčů, kteří žijí na Aljašce, a cítí se utlačováni Eskymáky. Několik lesních indiánů z kmene Tlingitů prý na protest vylezlo na strom.

Zaháknutí čukotského šamana není prvním incidentem v oblasti. V roce 2012 šestice agentů CIA, kteří se vydávali za veselé dobrodruhy, přeplula na vodních skútrech Beringův průliv mezi USA a Ruskem. Na Čukotce se však místo ovací dočkala zatčení od po zuby ozbrojených Čukčů, kteří je propleskli rybami a odevzdali ruským úřadům.

Čtěte ZDE: Putinovi hackeři: Další skvělý příklad epochy lži? Zpráva FBI je k ničemu, tvrdí bývalý agent CIA. I Snowden se ozval. Je to jako se Saddámovými zbraněmi hromadného ničení? Co řekne Trump?

Stručná historie agentů - plavců

V roce 1987, tedy ještě v době Studené války, pronikla přes Beringovu úžinu z USA do Sovětského svazu agentka CIA, plavkyně s krycím jménem Lynne Coxová. Na akci se pečlivě připravovala v Lamanšském průlivu a v Kalifornii za asistence speciálně vycvičené jednotky agentů – plavců. Po dosažení sovětských břehů byla pečlivě prohledána Čukči a odevzdána úřadům.

V létě 1995 operoval na Malém Diomédově ostrově britský agent Michael Pallin, krycím povoláním herec. Proslavil se především v pořadu nechvalně proslulé britské televize BBC Monty Pythonův létající cirkus.

Agent CIA a CI6 Michael Pallin se pokoušel vloudit do přízně ruským úřadům odkazem na heslo o "Zemi, kde zítra znamená již včera", když prohlašoval, že "dívá-li se z americké strany v pondělí ráno, mají Rusové na svém ostrově již úterý ráno". Svou agentskou misi maskoval tím, že vyplul z Aljašky jiným směrem. Po osmi měsících bloudění ho vrátila na pevninu loď americké pobřežní stráže krátce poté, co ho několikrát netrefila.

Velká Británie má v oblasti také své zájmy, vždyť jí původně patřila přilehlá Britská Kolumbie, než se jí zmocnila Kanada. Aljaška a Britská Kolumbie jsou dohromady velké jako Spojené státy a v případě anexe Yukonu by se staly velmi nebezpečnou a díky zásobám ropy i bohatou světovou velmocí. Jak daleko je od jadérka k jádru?

Drsná odpověď na provokace NATO

Podle expertů jsou manévry na Čukotce drsnou ruskou odvetou za vojenské manévry NATO Atlantic resolve (Atlantické odhodlání) u ruské enklávy Kaliningrad. Kreml chce svou akcí s názvem "Sobí vzdor" demonstrovat svou připravenost k ozbrojenému konfliktu.

"Historie se opakuje," řekl serveru Russia Insider Vladimír Blinov, průvodce turistů na ledoborci Lenin, pojmenovaném po ruském revolucionáři Vladimíru Iljiči. "V roce 1950 v době Studené války byly USA v mnoha oblastech vpředu. Ale my jsme je porazili stavbou první jaderné lodi na světě."

sobi

Vojenská přehlídka - ruská provokace u Aljašky

Ruská operace u Aljašky má hluboké finanční a geopolitické souvislosti. V Arktické oblasti je více uhlovodíku, než v Saúdské Arábii, má obrovské zásoby ropy a zemního plynu. Území prodalo Rusko v roce 1867 Spojeným států za podivných okolností. Podle zatím nepotvrzených zpráv američtí a britští agenti opili ruského cara Alexandra do němoty. Bude tedy zřejmě nutné kupní smlouvu přezkoumat, protože ji nepodepsal při plném vědomí.

"Za Gorbačova (Sovětský svaz) a Jelcina (Ruská federace) se staly naše arktické hranice velmi zranitelnou zónou," říká průvodce na ledoborci Lenin Jurij Alexejevič Blinov, který je také členem Ruské geografické společnosti. "Je čas, aby byly opět pevné a bezpečné."

Ruské manévry Sobí vzdor u hranic USA postavily nového prezidenta Trumpa do složité situace. Z jedné strany by rád našel s ruským prezidentem Putinem společnou řeč. Na straně druhé však na něj tlačí Kongres a žádá okamžitou reakci. Senátor McCain se nechal slyšet, že jde o přímé ohrožení národní bezpečnosti, a chce zařadit soby na seznam ohrožených teroristů. Je nanejvýš ochoten uvažovat o jejich dělení na tažné a umírněné.

Podle agentury Reuters a televize CNN byl nedávný první telefonický rozhovor Trumpa a Putina pouze o sobech. Trumpa prý nemile překvapilo, že sob váží až půl tuny, snadno snáší mrazy hluboko pod nulou, a bez pauzy na čůrání vydrží běžet i 12 kilometrů.

"Byl to velmi dobrý rozhovor," pochvaloval si pak Trump novinářům. "Nejvyšší čas zvýšit náklady na zbrojení."

Poznámka redakce: Jde o tak závažné informace, že jsme se je rozhodli publikovat, ačkoli článek zatím nedostal razítko Chovancova cenzorního úřadu.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky