Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Putin se zjevně připravuje na invazi do Evropy: Rafinovaně snižuje výdaje na zbrojení. Proč USA i za Trumpa zbrojí jako o závod? Německo se vrací do první linie. Po Krymu je na řadě Polsko a Česká republika

Putin se zjevně připravuje na invazi do Evropy: Rafinovaně snižuje výdaje na zbrojení. Proč USA i za Trumpa zbrojí jako o závod? Německo se vrací do první linie. Po Krymu je na řadě Polsko a Česká republika

23. 3. 2017

Tisk článku

Jan A. Mařenka varuje, že jedna dobře mířená střela brokovnicí je víc, než sila plná raket

Skončila doba, kdy státy dávají na zbrojení bilióny dolarů, a válka nikde. Bylo by ponižující vidět americké zbrojovky, jak místo létajících pevností s laserovými děly, jaké známe z hollywoodských filmů, vyrábějí sekačky na trávu či vozítka Segway.

Jenže nezvykle dlouhé období bez světové války ohrožuje jediný muž. Od Baltimoru po Bagdád proto slyšíme zoufalé volání těch, kteří mají rádi mír a demokracii: "Kdo zastaví Vladimíra Putina?! Kdo mu zabrání dobýt svět?!" Učí se to přece už i na našich základních školách, pro větší o tom denně vysílá Česká televize: Novodobý ruský car má globální imperiální ambice. Chce válku. Potřebuje ji.

A je velmi rafinovaný. Podle zpráv zveřejněných před několika dny snížilo Rusko náklady na zbrojení pro rok 2017 o 25 procent. Jde o největší škrty ve výdajích na zbrojení od 90. let minulého století. Jak mazané!

Tento krok jistě přivítali nejen "umírnění" protiasadovští hrdlořezové z Al Nusrá, komunita LGBTQ a další stejně umírněná sdružení a spolky pro tkaní koberců v Sýrii. Jak ironicky poznamenává portál Russia Insider – rasantní škrty v nákladech na zbrojení neznamenají, že je "Putinova touha po krvi ukojena masakrem v Aleppu. Teď míří do Evropy. A pak – do celého světa".

Trump zbrojí čím dál víc

Putina zřejmě ani trochu neznepokojuje, že se u ruských hranic pořádají největší manévry NATO za poslední desítky let. Že u sousedů řádí šílený Porošenko. Krym, trpící pod ruskou krutovládou, to byl jen začátek. Včera to byl Krym, dnes třeba Gruzie, zítra Polsko a pozítří - Česká republika.

Putin navíc získal lstivým vyčkáváním unfair výhodu: Během Obamova posledního roku v prezidentském úřadě svrhly USA 26 tisíc mírových humanistických bomb na sedm různých států. Nic z toho se však nedá přirovnat k ruskému řádění v Aleppu - které prakticky vedlo ke zločinnému ukončení tak pěkně se rozvíjející války.

Nemluvě o tom, že USA mají z mírových a lidskoprávních důvodů 800 vojenských základen v 70 zemích. Na rozdíl od Ruska, jehož základny mimo jeho území lze spočítat na prstech jedné ruky. Je jasné, co má Putin za lubem - nechává Západ, aby se "vybombardoval" a lstivě vyčkává, aby mohl udeřit.

Jenže tohle mu nevyjde. Právě přišla uklidňující informace, že podle průzkumu Stockholmského mezinárodního mírového výzkumného institutu dávají USA na zbrojení víc, než sedm dalších největších zbrojařských velmocí dohromady.

graf

Celkový přehled je ještě radostnější. Všimněme si Německa na 9. místě (2,4 %). Jeho podíl v příštích letech dramaticky poroste a brzy dosáhne úrovně Ruska (4 %). Dohnat a předehnat je opět aktuální heslo "tábora míru a socialismu", jenž se přepóloval z Východu na Západ.

A již jsou tu výsledky: Po ohlášeném snížení výdajů o 25 procent klesne Rusko zřejmě až na sedmé místo, tedy za Velkou Británii, Indii, Francii - někam na úroveň Japonska - které ovšem také začíná zbrojit kvůli sporům s Čínou, takže, kdo ví.

zbrane

Výdaje USA neustále stoupají – což platí i za prezidenta Trumpa, který navyšuje již tak obrovský armádní rozpočet, zděděný po Obamovi. Z hlediska jeho politického (možná i fyzického) přežití je to pochopitelné. Kdyby neměl mít ani podporu zbrojařů, mohl by rovnou Bílý dům předat vládcům Deep State. Zbrojařský průmysl patří mezi klíčové sponzory tzv. demokratických voleb, nebo spíše toho, co se za ně vydává.

Druhá je s velkým odstupem Čína, třetí náš skvělý humanistický spojenec Saúdská Arábie (tak nahoře je kvůli vraždění v Jemenu a přípravě války s Íránem). Až na čtvrté příčce je současné Rusko, které utrácí za zbrojení takřka 10x méně než USA. Těsně za Ruskem je Velká Británie, Indie, Francie a Japonsko (údaje z roku 2016).

Na přední příčky se ovšem již tlačí Německo. Jeho vůdci se netají tím, že období poválečné zbrojní cudnosti skončilo (většina pamětníků Hitlerovy snahy o integraci Evropy a zbytku světa je již na hřbitovech). Berlín by prý proto měl hrát opět vůdčí integrační roli, tedy tu, která mu historicky (pří)sluší.

Bude se mít co ohánět. Největší zbrojařskou firmou světa je zatím americká Lockheed Martin s ročními tržbami přes 900 miliard korun. Na druhém místě je americký Boeing a třetí britský BAE Systems. Největší ruský prodejce zbraní (koncern Almaz Antej) je až na 11. místě. Podle průzkumu zmíněného Stockholmského mezinárodního mírového výzkumného institutu tvoří prodeje ruských firem ani ne desetinu obchodu největších zbrojních společností.

Čtěte ZDE: NATO se dále opevňuje: Základna na Slovensku otevřena. Členství neznamená pomoc. Nejprve vytvořit, poté vyčerpat nepřítele. Jsme rukojmími zbrojařských koncernů. Aliance, která tu dávno neměla být

Příliš drahé pohoštění

Odborník namítne: Někdy je jedna dobře mířená střela brokovnicí víc než hangáry plné raket. A zřejmě v tom spočívá Putinova rafinovanost.

I když - nakonec to může být tak, jak vyplývá ze společného komuniké rádia Jerevan a stanice CNN, mediálních lídrů v boji proti Putinovi, Trumpovi a dezinformacím obecně:

"Putin nezbrojí, neboť je chudý. Všechno, co mu po drtivých sankcích morálního obra Západu zbylo, utratil za pohoštění pro čínské hackery."

A nepodceňujme ani vzkaz paní Müllerové dobrému vojáku Švejkovi, když u něj doma udělala šťáru policie na počátku První světové války: "Když ti pánové nic nenašli, byli velmi rozčilení. Prý jste ztracenej, protože jste rafinovanej!"

 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky