Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Lekce zatloukání a nutné arogance: Kde udělal hejtman chybu? Andrej, to je jiný sekáč: Neny moje, nic jsem nepodepsal, nepamatuju, nemá na nic vliv, dám na charitu, všichni kradnú. Sorryjako. A může za to Kalousek

Lekce zatloukání a nutné arogance: Kde udělal hejtman chybu? Andrej, to je jiný sekáč: Neny moje, nic jsem nepodepsal, nepamatuju, nemá na nic vliv, dám na charitu, všichni kradnú. Sorryjako. A může za to Kalousek

21. 4. 2017

Tisk článku

Michal Fraiman se zamýšlí nad tím, kde asi udělal populární a zkušený jihočeský hejtman chybu a proč kauzu s „dačou“ prostě nevysvětlil tak, aby se mu zvládala líp

Jiří Zimola, odstupující a v těchto chvílích zároveň i designovaný hejtman Jihočeského kraje sám sebe rád prezentuje jako zkušeného politika. Až donedávna by se dalo uznat, že na tom něco je. Léta starostou Nové Bystřice, léta jihočeským hejtmanem, léta vzdorující nálepce „lánského pučisty“. Jenže ouha. Pak přišel nebývalý skandál. On si pan hejtman staví chatu na Lipně, u Jihočeského moře.

A jak by řekla tetka Konopníkouc: panečku, to je něco!

Není moje

A tu se teprve ukázalo, že rádoby kovaný politik se v krizové situaci chová jako naivní trouba, který absolutně nechápe, jak se dnes správně dělá (ne)politika.

Těžko pochopitelný je už počátek celé aféry. Hejtman Zimola, tuším, že spolu s manželkou, onu rozestavěnou nemovitost skutečně vlastní. Chápete? On ji má v katastru nemovitostí napsanou na sebe! Jakože na svoje vlastní rodné číslo!

A přitom tu byla taková spousta možností, jak to udělat správně.

Nemám tím na mysli zastaralé metody typu „to je švagra“, „to je (zemřelého) strýce“, ani provozně nákladné a neefektivní lichtenštejnské nadace, aby pak nemusel říkat, že to není jeho, ale nějaké firmy z holdingu. Prostě celý projekt měl vložit do svěřenského fondu a na debilní dotaz „vy stavíte chatu na Lipně“ stačilo odpovědět takovéto vietnamsko-stánkařské „ne, ne, neny moje“. A bylo by po aféře.

Inspirovat se mohl třeba u Babiše.

Babiš vyhověl zákonu, formálně se zbavil Agrofertu

Čtěte ZDE: Babišův ekonomický fašismus: Kdy zabije soukromé podnikání? Stát jako firma, firma jako stát. Nezvratitelný proces likvidace svobody? EET jen střípkem do mozaiky. Ekonomická totalita ruku v ruce s politickou

Já to nepodepsal

Když už tedy Zimola udělal tuto dětinskou hloupost, pořád tu ještě byla cesta, jak se z toho vyvléct.

Co třeba takto: „Já si na to vůbec nevzpomínám, to víte, my toho máme s manželkou hodně, ale určitě na tom nemůže být můj podpis. To asi podepsala má účetní.“ No a hotovo.

Samozřejmě vzniká menší problém, že Zimola ty nemovitosti asi opravdu koupil a dá se předpokládat, že související listiny i sám podepsal. Co potom?

No potom nic.

Nic nevím, já to nepodával. Na dokumentech  je ale Babišův podpis

Nákup odpustku

Pokud hejtman nevyužil široké možnosti majetek někam inteligentně „zaparkovat“ a nedokáže zatlouct ani svůj vlastní podpis, pak přesto zbývá ještě netušeně mnoho „chlapských“ řešení.

„Trvám na tom, že jsem se ničeho nezákonného nedopustil, nikoho jsem nepodvedl. Ale podívejte se, já tu chatu vlastně až tak nepotřebuju. Takže jsem se rozhodl, že každou pátou březnovou neděli v roce, na přestupný rok, pokud měsíc před tím nebude pršet, dám, na celé dvě hodiny, chatu k dispozici dětem z dětského domova“, uzavřel celou kauzu Zimola.

Čiže držte už o nějaké pojebané chatě hubu! 

Babiš rozdává 52 milionů. První milion obdržela malá Nina

Kamarád ve střetu zájmů

Rovněž nepříliš moudré bylo od Zimoly hájit vysoké odměny manažera krajských nemocnic Bláhy, který tu prokletou chajdaloupku staví. Proč propánakrále naivně tvrdí, že Bláha zachránil jihočeskému zdravotnictví miliardy a tudíž si své peníze na odměnách zaslouží. A ještě ke všemu, prý že to není střet zájmů. Taková pitomost.

A přitom si stačilo chlapsky stoupnout a věc otevřeně vysvětlit: „Mám pouze informace z médií. Člen představenstva nemá v holdingu vůbec na nic vliv. Myslím, že stejný názor na to má i kraj a nemocnice“. A hotovo.

Evropská komise udělila Česku pokutu 22 milionů. Faltýnek byl podle ní ve střetu zájmů

Čtěte ZDE: Trapná válka o koryta v mlze nad vepřínem: Proč se Babiš omlouvá za něco, co neřekl? Karl, wach auf! Sloužili cikáni z Letů u Orlíku jako Schwarzenbergovi otroci? Kavárna škube Babiše jako kuře z reklamy

Budujeme moderní PR

A definitní korunu tomu Zimola nasadil, když prý poslal nějakého svého podřízeného, aby se novinářům pokusil vysvětlit, že kauza je nafouknutá bublina a že vlastně ani není o čem psát.

Jejdanánky, pane hejtmane! Je nová doba! Ty noviny jste si měl prostě koupit a to by bylo, aby se pak nepsalo jen o výnosu řepky a kvalitě kosteleckých uzenin, čo to tárám, zkrátka aby pak to zpravodajství nebylo objektivní.

Pak už nemusíte nikoho nikam posílat a to ani údajně. Stačí zvednout sluchátko a říct: „Tady občan Andrej, prepačte, občan Jiří, doufám, kluci, že víte, co děláte a že víte, s kým máte tu čest“.

Nevědí, s kým mají tu čest, stěžoval si Babiš na LN. Pak se omluvil

Poučení z lipenského vývoje

A teď chvíli vážně. Lipenská kauza, vybudovaná pouze a jedině na primitivní lidské závisti, nese tak silný sociálně demokratický rukopis, že se kuloárním pomluvám hledajícím prvopočátek v tezi „socan socanu vždycky do zad rád kudlu bodne“, resp. v bojích Zimola za Budějice vs. Chovanec za Plzeň, ani moc nedivím. Když se „přátelé“ kosí mezi sebou, každý, ANO i ODS, se rád sveze.

Nevidím důvod tepat politika za to, že si sám na sebe za své peníze pořídí rekreační chatu, i kdyby mu ji stavěl sám Metrostav ve Špindlerově Mlýně.

Spíš si kladu otázku, zda shora ilustrovaný posun „politické kultury“, s jehož využitím mohl Jiří Zimola kauzu několikrát efektně „odpálkovat“, je skutečně žádoucí. A jestli by mu to taky prošlo bez povšimnutí.

Nicméně pokud Jiří Zimola dokáže - a vývoj posledních hodin tomu skutečně nasvědčuje - udržet vedení kraje i v době (jak symbolické) „polipenské“, pak na tom „zkušeném politikovi“ přece jen něco bude. A budiž mu jeho mnou zmiňované „politické přešlapy“ odpuštěny.  

Ale pro příště, pane hejtmane: to neny moje, nic jsem nepodepsal, na nic si nepamatuju, může za to má účetní, to nemá na nic vliv, rozdám to na charitu. Jo a ještě „všichni kradnú“. A může za to Kalousek.

Sorryjako. 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky