Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Falešná chemická vlajka č. 2: Syrská past na Trumpa a Putina? Jasnovidci z Pentagonu roztočili další smrtící ruletu. Už i západní experti potvrzují - Idlíb byla bouda. Kam až chtějí hazardéři zajít tentokrát?

Falešná chemická vlajka č. 2: Syrská past na Trumpa a Putina? Jasnovidci z Pentagonu roztočili další smrtící ruletu. Už i západní experti potvrzují - Idlíb byla bouda. Kam až chtějí hazardéři zajít tentokrát?

28. 6. 2017

Tisk článku

Václav Danda se zamýšlí nad očekávanou další operací pod falešnou vlajkou, která má zabránit blížícímu se - možná průlomovému - jednání mezi Donaldem Trumpem a Vladimírem Putinem v Hamburku

S blížícím se datem prvního setkání Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem, které by se mělo uskutečnit příští týden v Hamburku v rámci summitu G20, stoupá nervozita válečných jestřábů rekrutujích se ze starých struktur ponořených hluboko v americké administrativě. Není divu, že Deep State, který nenáviděného prezidenta omotal neproniknutelnými pavučinami politických intrik, aby ho zatáhl ještě hlouběji do washingtonské bažiny, je z blížící se schůzky stále nervóznější.

pp

Trump v pavučinách

Co kdyby se Trump s Putinem mezi čtyřma očima (bez "dohlížecích výborů") dohodli na vymezení velmocenských pozic, nebo co hůře, na mírové kooexistenci obou velmocí, která by postupně vedla k mírovému urovnání konfliktů ve světě? Hrůza! Tomu je třeba za každou cenu zabránit! Bažiny se proto opět rozhodly přejít do protiofenzívy, která by takovou možnost zadusila hned v zárodku.

Pro vyostření situace není třeba vymýšlet nic nového, jen opakovat stále stejné triky, i když jim už nikdo včetně stále větší části probouzející se západní veřejnosti nevěří. To v tomto případě není důležité. Účel světí prostředky. A tak se včera svět dozvěděl, že Pentagon prý získal "hodnověrné" informace o chystaném chemickém útoku Asadových vojsk proti civilistům v Sýrii. 

V noci na úterý to uvedl Bílý dům, který zároveň Asada a jeho armádu před provedením chemického útoku důrazně varoval. Spojené státy podle těchto zpráv zaznamenaly "potenciální přípravy" dalšího chemického útoku, který by mohl vyústit v "masovou vraždu civilistů, včetně nevinných dětí", stojí v prohlášení.

Jasnovidci z bažin

"Jasnovidci" z amerických tajných služeb "strany války" tak zjevně znovu obtáčejí pavučinou intrik prezidenta Trumpa. Dokonce už vědí, že obětmi budou i "nevinné děti". Že by už patřičné hrůzostrašné záběry byly natočeny a sestříhány? Že by si pro velký úspěch chtěli reprízovat divadelní představení, které washingtonská válečná propaganda předvedla při chemickém útoku v Chán Šajchúnu? Při něm 4. dubna zahynulo údajně přes osm desítek lidí a stovky dalších utrpěly zranění včetně tolik nezbytných dětí, které jsou důležitým cynickým PR kořením pro stále méně důvěřivou západní veřejnost.

Washington dramaticky varoval legální sysrskou vládu: "Když se Asad dopustí další masové vraždy prostřednictvím chemického útoku, zaplatí on i jeho armáda vysokou cenu," cituje BBC. Ještě jasněji to řekla věrná služebnice "neokonů" zastávající v současnosti funkci velvyslankyně USA při OSN Nikki Haleyová, která upozornila, že v případě dalšího chemického útoku, bude část odpovědnosti ležet i na Rusku a Íránu, které Asadův režim podporují.

A vzápětí přispěchala Macronova Francie i Velká Británie s ujištěním, že se prý v takovém případě k útoku na Asada přidají. Rozehrává se tak další smrtelně nebezpečná partie, která může mít dalekosáhlé nekontrolovatelné důsledky.

Čtěte ZDE: Velká chemická lež: Kdo nastražil falešnou stopu? Hysterická ženská má palec na raketové spoušti. Sarin voní lépe než pravda. Bílé přilby v dalším dějství hry o životě a smrti

Nebezpečná schůzka

Asad je stejně nyní jako od počátku pouze zástupným problémem. Celá akce je ve skutečnosti namířena na Rusko. To by v tom byl čert, aby se konečně nepodařilo vyvolat před prvním setkáním Trump - Putin otevřený konflikt, který by jednání v nejlepším případě zásadně narušil, či dokonce zcela znemožnil. Mluvčí Pentagonu Jeff Davis, který patří k neokonským jestřábům, tisku uvolnil i podrobnosti o celé operaci, kterou se s největší pravděpodobností chystá za pomoci svých spojenců Pentagon pod klasickou falešnou vlajkou provést.

Americké tajné služby podle něho disponují informacemi o podrobnostech celé operace, která by měla být zahájena z letecké základny Šajrát. To je táž základna, která měla být údajně zničena v "odvetném úderu" za neexistující chemický útok v Chán Šajchúnu 7. dubna raketami Tomahawk. Dawis dokonce ví, které letadlo útok provede. "Zapojeno je konkrétní letadlo v konkrétním hangáru a o obou víme, že jsou využívány v souvislosti s chemickými zbraněmi," prozradil Davis.

Chemická past na státníky

Reakce z Ruska jsou pochopitelné a očekávatelné. S nimi celý plán samozřejmě počítá. Zástupce předsedy obranného a bezpečnostního výboru horní komory ruského parlamentu Franc Klinčevič se nechal slyšet, že si Američané řečmi o údajně připravovaném chemickém masakru kypří půdu pro další vojenské dobrodružství v Sýrii. "USA připravují nový útok na pozice syrských jednotek, to je zřejmé. Připravují novou cynickou a bezprecedentní provokaci," citoval Klinceviče list Izvestija.

Podle něj po provokaci, "která bude vydávána za chemický útok", mohou americké síly zaútočit na "skupinu, která se nachází na hranici konstruktivního řešení situace". Jinak řečeno na jednotky, které jsou připraveny definitivně zlomit vaz teroristům z ISIL a spol. Což současně představuje hrozbu pro vojáky ruského letectva a další vojenský personál, který je jediný v Sýrii legálně - na žádost legitimní vlády.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov se nechal slyšet, že Moskva považuje výhrůžku syrskému vedení za nepřijatelnou. Rusko žádné informace o údajné připravované chemické operaci nemá. "Pokud by kolegové z tajných služeb a ministerstva obrany takové informace měli, jistě by se o ně s námi podělili," řekl mluvčí Kremlu.

Čtěte ZDE: Sestřelení Asadovy stíhačky: Začíná bitva o syrské dědictví? Labyrint intrik se dále zamotává. Čí kdo vede válku? USA si hrají s ohněm, Rusové odpovídají. Koho bude kdo zítra spojenec? Čert aby se v tom vyznal

Asad musí být zničen

Američané samozřejmě vědí, že Rusové nemohou i s ohledem na vlastní veřejnost celou věc přejít mlčením. Vladimír Putin si je stejně tak dobře vědom, kdo celou primitivní chemickou provokaci inscenuje a proč se tak děje právě před summitem. Je proto logické, že se osobně drží zpátky a celou věc se snaží příliš neeskalovat.

Kromě snahy poškodit vztahy obou zemí je totiž celá operace "Falešná chemická vlajka 2" namířena také proti nepříliš dobře se vyvíjející situaci na syrské frontě, kde Asad získává stále silnější pozice a po oslabení Islámského státu podporovaného Západem a Saúdy hrozí, že znemožní efektivní vytvoření "západní zóny" v Sýrii, na které má eminentní zájem rovněž Izrael. O zájmovém "ekonomickém" pozadí celé syrské války přineseme v příštích dnech zvláštní materiál.

Stále užší spolupráce Asada s Ruskem nenechává stratégy Pentagonu a jejich arabských spojenců v klidu. Není náhodou, že oznámení o "falešné chemické vlajce" přichází v den kdy Asad vůbec poprvé přijel na ruskou leteckou základnu v Hmímímu a na sociálních sítích se objevily jeho fotografie z kokpitu ruského vojenského letadla.

Syrského prezidenta doprovázel náčelník generálního štábu ruské armády Valerij Gerasimov. Podle syrských médií Asad v minulých dnech objížděl i nově osvobozená území severně od Damašku a vůbec poprvé od začátku Západem rozpoutané invaze proti své zemi, byl i ve městě Hamá, kde s manželkou Asmou i s dětmi navštívili zraněné vojáky.

Idlíb byla "fake" bouda

S kategorickým odmítnutím tvrzení Bílého domu rovněž vystoupil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov a připomněl ruský požadavek na mezinárodní vyšetření incidentu v Idlibu, jež se nikdy neuskutečnilo. Ruská strana dospěla k závěru, že vinu za chemický útok v Chan Šajchúnu nenese syrská armáda, ale jednalo se o zásah skladu chemických zbraní patřícího teroristům.

Právě tento týden potvrdili tuto verzi i mnozí odborníci a publicisté, kteří se dubnovým útokem podrobně zabývali. Mezi jinými i legendární americký investigativní reportér Seymour Hersh, který proslul zveřejněním masakru ve vietnamském My Lai nebo odhalením mučení v irácké věznici Abú Ghrajb.

Američané vědí, jak to bylo

Podle něho neexistují žádné důkazy, které by potvrzovaly vinu syrské armády. Americké velení na čele s náčelníkem generálního štábu Josephem Dunfordem a nynějším šéfem Pentagonu Jamesem Mattisem rozhodla o raketovém útoku, i když věděla, že se opírá jen o "pohádku", napsal minulý týden Seymour Hersh v německém listu Die Welt.

Podle Hershových zdrojů před útokem ze 4. dubna probíhal proces, v jehož rámci si ruští a američtí důstojníci předem vyměňovali informace o náletech a jejich koordinátech, aby předešli možným vzájemným střetům nad Sýrií. Ruské a syrské letectvo tak americké straně předalo podrobnosti letového plánu, jehož terčem byla dvoupatrová budova v Chán Šajchúnu, v jejímž druhém patře se měli v daném čase sejít velitelé dvou džihádistických skupin.

Vzhledem k významu tohoto "terče" Rusové předali syrskému letectvu řízenou konvenční střelu, zatímco syrská strana vybrala jednoho ze svých nejzkušenějších pilotů. "Suterén oné budovy se využíval jako skladiště raket, zbraní a munice, a také látek na bázi chlóru, které se používaly pro očistu mrtvých těl před pohřbem," cituje Hersh významného poradce americké zpravodajské komunity.

Čtěte ZDE: Americká provokace v Sýrii: Hloubení propasti před G20. Na islamisty nám nesahejte! V čem se Rakká liší od Berlína - kromě podílu muslimů? Plivání na státní suverenitu. Stoický Putin versus tlučhubové z Pentagonu

Bude se opakovat tomahawková show?

Oficiální odhad škod, který po náletu ze 4. dubna provedla americká armáda, mluví o sérii sekundárních explozí, které mohly vytvořit toxický mrak, který se posléze začal šířit nad městem. Tvořila ho směs výparů hnojiv, dezinfekčních přípravků a dalších produktů skladovaných ve sklepě budovy. "Samozřejmě jsme věděli, že se žádný syrský chemický útok nekonal," cituje Hersh nejmenovaného amerického důstojníka.

Útok na štáb islamistů v Idlíbu, po kterém následovala americká "tomahawková show", předznamenal další fázi zostření vztahů na syrské frontě, které ještě prohloubilo bezdůvodné demonstrativní sestřelení syrského vojenského letadla jižně od Rakká, k němuž došlo minulý týden. Není pochyb, že také tento teroristický čin měl primárně za cíl narušit právě chystanou schůzku mezi Vladimírem Putinem a Donaldem Trumpem.

Díky obezřetné politice Vladimíra Putina, ale dopad na vzájemné vztahy nebyl tak zničující, jak stratégové z Pentagonu očekávali. Chystaná "chemická provokace 2" a následný odvetný útok amerických (a formálně i francouzských a britských) sil, který by mohl následovat, mají chladnokrevného Putina konečně vyprovokovat k akci a sabotovat dost možná průlomová jednání, na která se nejbližší Trumpův tým intenzivně připravuje.

Roztočili ruletu

To je to hlavní, čeho se nyní bažiny spolu s Pentagonem obávají nejvíce. Trump dosáhl několika vnitropolitických vítězství a posílen by se mohl pokusit o průlom v americko-ruských vztazích, jenž signalizoval už během prezidentské kampaně. Neokoni proto zintenzivňují (pokud je to vůbec ještě možné) šíření válečné propagandy a ani se už nenamáhají cokoliv maskovat. Úkol zní jasně: co nejvíce ztížit nebo úplně znemožnit připravovanou schůzku v Hamburku.

Kam až hodlají zajít nevědí zřejmě ani oni sami. Smyšlenkou o chystaném chemickém útoku pouze roztočili ruletu s vysokými sázkami. Pokud se v nejbližších dnech dozvíme že operace "Chemický útok 2" byla spuštěna, nemůžeme si být nikdo jist, na jakém políčku se válečná kulička zastaví.

Hraje se opět i o naše životy.

pp




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky