Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Geniální Andrej Babiš: Sedm jednou ranou! Spolčení hlupců pražské kavárny jásá předčasně. Padají do jámy, kterou mu vykopali. Bradáčová funguje jak namazaný stroj. V banku partie pokeru jsme bohužel i my

Geniální Andrej Babiš: Sedm jednou ranou! Spolčení hlupců pražské kavárny jásá předčasně. Padají do jámy, kterou mu vykopali. Bradáčová funguje jak namazaný stroj. V banku partie pokeru jsme bohužel i my

11. 8. 2017

Tisk článku

Petr Hájek se nad aktuální Babišovou kauzou směje, až se za břicho popadá, ale spolu s oceněním schopností budoucího premiéra neskrývá, že má trochu stažené hrdlo

Už dlouho se mi nestalo, abych po nějaké politické zprávě málem spadl smíchy ze židle. Oznámení požadavku policie, aby dva měsíce před volbami, uprostřed prázdnin, vydal parlament ke stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka – a především okamžitá mediální tsunami Kavárny, která po tom následovala – mě do tohoto požehnaného stavu opět přivedla. Ach, to byla krása... A teprve bude!

Česká televize ihned nasadila svůj antibabišovský „speciál“ jako slintající pes akademika Pavlova, jímž dokazoval podmíněné reflexy. Noviny se stejně věrně zaplnily stovkami titulků o tom, jak „kriminální kauza“ zasáhla nenáviděného lídra politického pelotonu na nejcitlivějším místě. Pochod hlupáků prostě vyrazil na svou poslední cestu. Lumíci, mašírující v šestistupech do moře (kde se kdovíproč utopí), jsou alespoň záhadní. Tihle jen tupí.

Kampaň odstartována

Horká část předvolební kampaně tak byla odstartována. Kdo jiný to měl udělat, než právě Andrej Babiš. Věděl jsem, že to bude on, ale přiznám se, že mě z profesionálních důvodů docela zajímalo, JAK to udělá. Sám jsem v minulosti několik (relativně úspěšných) předvolebních kampaní dělal či na nich spolupracoval. A protože pouze Babišovo hnutí má kampaně, které stojí za pozornost, čekal jsem s čím přijde nyní.

Navzdory dlouho definovanému vedení v průzkumech (či právě kvůli tomu) totiž stáli tvůrci komunikační strategie ANO před nejednoduchým úkolem. Vytrvalé vedení favorita voleb totiž často vede k tomu, že voliči a sympatizanti si řeknou, že i bez nich je hotovo – a zůstanou doma. Něco podobného dost možná rozhodlo brexit. Jeho odpůrci to s cinknutými průzkumy tak přeháněli, že nikdo o setrvání Británie v EU už nepochyboval – a s motivací jít k volbám byl amen.

Babišovi kreativci jsou ale zjevně profesionálové – a už proto si zaslouží jejich šéf dramaticky vyhrát. Politici (narozdíl od úspěšných byznysmenů) „chytráky“ většinou nesnášejí. Ve své omezenosti nevědí, že nejde o to být ve všem nejlepší, ale najít a zaplatit nejlepší lidi – pro nejlepší výsledek. A to on umí. Právě to znovu předvedl. Zatímco jeho konkurenti vymýšlejí (za těžké a zbytečně vyhozené prachy) stranám a hnutím co nejvtipnější hesla, která zaujmou tak maximálně marketingové časopisy, oni pochopili, že přišel čas na akci.

Nebudu unavovat odbornými termíny. V zásadě jde o to, připravit operaci, na kterou média a konkurenti nebudou moci nereagovat, která bude vypadat jako politikův problém – a udělají (domněle negativní) kampaň za vás. Úřad pro dohled nad financováním politických stran to rovnou může zabalit. Kampaň odstartovala velkolepě. Od včerejška až do dne voleb „utratí“ média stamilióny, které nepůjde Babišovi „zaúčtovat“. Klobouk dolů!

Čtěte ZDE: Volby jako ruská ruleta: Někdo určitě nepřežije. Poláci o život alespoň bojují. Maďaři je nezradí, my klidně. Báječní lidovečtí Jidášové. Hermanův Posselt, Bělobrádkův Herman. Zbývá jen Babiš a komunisté?

Čapí past

Operace musela být tedy jednak dramatická – a současně takové síly, že na ni nenávistně naladěná média prostě musejí skočit. Připravovala se zjevně již nějaký čas. Nakonec obešli i dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha, který nesměl být do operace zasvěcen – protože by to prostě neuhrál.

"Policie postupovala samostatně. Konzultováno to se státním zástupcem nebylo a informován o tom byl až ve chvíli, kdy k tomuto kroku už docházelo," řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Lze si představit jasnější spiknutí Chovancovy policie?

Pražská prokurátorka Bradáčová, která Šarochovi velí, je samozřejmě v Babišově týmu od počátku – stejně jako plukovník-celník Šlachta. A tak se před pár dny náhle ozvala kritika, že policie vyšetřuje Čapí hnízdo už nějak příliš dlouho.

Lenka Bradáčová vzápětí poskytla několik rozhovorů, v nichž naznačila, že délka vyšetřování „kauzy“ (které běžný člověk nerozumí), je „hraniční“. A nyní policie začala konat. Všichni užasli. Dokonale to předvedl J. X. Doležal v Reflexu:

„Pokud jsem si něco o předvolebním období opravdu nemyslel, tak to byla možnost, že by represivní orgány - státní zastupitelství a policie - do voleb dokázaly dotáhnout do obvinění některý z dotačních skandálů Andreje Babiše. Nyní k tomu došlo. Zdá se, že policie je opravdu nezávislá a opravdu střeží zákonnost padni komu padni, což je doslova šokující informace.

Takový krok vyžaduje od policie obrovskou odvahu a je hodné respektu, že na sebe policie a státní zastupitelství takové riziko berou. (...) Babiše vyšetřovali rok, a zdálo se, že si dokáže zařídit, aby šlo vyšetřování do ztracena. Žádost o jeho vydání ukazuje, že policie si troufne i na hodně velký kluky, když kradou - a to je víc než dobrá zpráva.“

„Svatá prostoto!“ zvolal podle legendy Jan Hus, když spatřil babičku, jak k jeho nohám přihazuje otýpku – aby přiložila na oheň, který pak málem zničil český stát i národ. J. X. D. a houf dalších mediálních bab učinil totéž: Vstoupili do pasti.

Sedm jednou ranou

Je dokonalá – a poté, co média nasadila nejvyšší obrátky, již nemůže selhat:

1) Policie a státní zastupitelství jsou z obliga. Nikdo už nemůže tvrdit, že pracují pro Babiše. Bradáčová a spol. měli před sebou jediný oříšek: Jak zabránit tomu, aby jejich domluvu s Velkým Andrejem (respektive jeho posly) nikdo nezaznamenal v odposleších. Vzhledem k tomu, že v tom jsou ale mistry, je to nepravděpodobné. To mohou udělat jen zoufalci typu novináře Přibyla.

2) Parlament je rovněž v pasti. Pokud (zatím neobviněné) lídry ANO nevydá, stíhání se nekoná a Babiš je hrdina. Vydá-li je, je z něj Jan Hus. Nekupte to.

3) Kdyby policie zahájila stíhání po volbách, začínal by Big Andrej svou big periodu s pachutí. Takto je čist. Nic se mu samozřejmě nedá dokázat. Všichni to od počátku vědí. Má pokoj.

4) Do kampaně již není třeba investovat skoro nic. Všechno obstarají média. Čím víc budou do Babiše nyní šít, tím větší výsledek nakonec dosáhne. Do voleb není možné nic z kauzy uzavřít. Jen donekonečna žvanit a spekulovat. A to bude ČT a spol. činit každodenně. Nikdo jiný než Jan Hus nebude slyšet ani vidět. Zadarmo.

5) Andrejovi voliči jsou na nohou – a už na nich ty dva měsíce zůstanou. A jejich řady se ještě rozšíří. Braňte svého šerifa dostane (právem) rozměr westernu.

6) Potvrdilo se tak Babišovo tvrzení, že se proti němu všichni politici a policie (ministra vnitra Chovance z ČSSD) spikli. Kromě toho, že je to pravda, by s tím do voleb nevystačil – a začal by být únavný. Nebude.

7) Má od této chvíle i „morální právo“ jít jim všem po volbách po krku. A také že půjde. Soudružka Bradáčová se bude točit v jednom kole (a dostane svůj „Speciál“, jímž se stane druhou hlavní političkou v zemi). Plukovník Šlachta (ministr vnitra?) jí bude dodávat „materiál“ jako na běžícím pásu. Na všechny má něco natočeno. Lid bude jásat.

Čtěte ZDE: Šaškárna z Lidového domu: Nic se nezmění, ale všechno je prý jinak. Základní otázka socialismu opět na scéně. Hoří, má panenko! Luboš to musí Zaorat. Vůdce vedle lídra. Babiš už vyhrál. Bude zle. A je to dobře

Zvykneme si

A stane se tak právem. Kalouskové a spol. to prochytračili – ale jednou to přijít muselo. Boží mlýny melou pomalu. Dosáhnou i na Babiše – ale to si ještě počkáme. A kdo ví. Bude-li jednat stále tak kreativně a odvážně, bude-li se nadále obklopovat lidmi „kteří tomu rozumějí“, ani si toho nemusíme všimnout.

Budiž řečeno, že po počátečním nadšení si celý malér již někteří „politologové“ Kavárny uvědomili, a pokoušejí se brzdit. Prý není jisté, zda tato policejní akce nakonec Andrejovi neprospěje. Je to jisté. Spolčení hlupců umře na souchotě. Zabrzdit už to nejde. Spolkli mu to i s navijákem – a budou „odloveni“.

Dojde-li k tomu – byť jen částečně – pak bude mít Babišova premiérská „mise“ alespoň nějaký pozitivní smysl. Představa, že třeba dokonce zatočí s Českou televizí, je sice spíše z říše pohádek, ale člověk nikdy neví. Babiš nyní opět prokázal, že je nejen bystrý a vnímavý, ale také že ho byznys naučil dobře hrát poker.

Trochu problém je, že jsme také v banku. Ale český člověk si zvykne.

I na šibenici.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky