Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Andrej Babiš koupí prodělečné Mafry vyvolal paniku v mediálním mainstreamu. Dodejme, že oprávněnou. A to hned z několika důvodů
Autor: Žertovná koláž Ondřej Höppner

Andrej Babiš koupí prodělečné Mafry vyvolal paniku v mediálním mainstreamu. Dodejme, že oprávněnou. A to hned z několika důvodů

27. 6. 2013

Tisk článku

Ondřej Höppner "Do tří let se stanu největším hráčem na českém trhu", prohlásil Andrej Babiš před třemi lety. Nyní koupil vydavatelstký dům Mafra a podle informací redakce Protiproud zdaleka nemusí zůstat jen u toho. Potravinářský magnát, raněný neúspěchem svých regionálních týdeníků 5+2, je hráč, který je zvyklý vítězit.

Pan Babiš (mimo jiné majitel firmy Kostelecké uzeniny) sice tvrdí, že novinářům z Mafry do práce mluvit nebude, ale pak je otázka, proč toto klíčové české vydavatelství vlastně kupoval. Jestli má opravdu ambici stát "českým Berlusconim", pak musí dojít k zásahům do obsahu MF Dnes, jen to v této fázi nemůže říct nahlas.



Pokud je pan Babiš pouhý investor, za kterého se sám označuje, pak v případě Mafry vsadil na hodně ošemetnou kartu a ocitl se tak v roli hráče forbesu, který hází do přístroje jednu minci za druhou v pevné víře, že jednou to prostě musí vyjít.

Paralelně prý probíhá Babišova oťukávání s Warner Brothers o koupi televize Nova, jednání s Ringier - Axel Springer (Blesk, Reflex) byla sice přerušena, ale není jasné, zda i ukončena. V Babišově hledáčku je prý i firma Medea, která ke klíčovým subjektem na trhu s inzercí (podrobněji se tomuto tématu budeme na Protiproud.cz věnovat v příštích dnech).

Již teď má Andrej Babiš (a jeho politický pokus s názvem ANO) "vlivově" 250 tisíc čtenářů denně (díky MF Dnes a Lidovkám) plus "zcela nevlivově" milion čtenářů týdně (díky regionální síti 5+2). Plus také "nevlivově" deník Metro, spadající pod Mafru s rozdaným nákladem 100 tisíc denně. Je pravděpodobné, že to zdaleka není konec a bude zajímavé, co na to řekne antimonipolní úřad.

Mafra

Podle interních zdrojů prý prodělává Mladá fronta Dnes 80 milionů korun ročně, Lidové noviny 15 milionů. Zisková je jen internetová sekce iDnes, která údajně přispívá do společné kasy částkou 30 milionů ročně. To máme ročně mínus 65 milionů, což není žádná tragédie, kdyby to nebyl trend. Tahle loď se zkrátka potápí, byť se na její palubě koná manažerský večírek.

Ani údaje o prodaném nákladu zmíněných akvizic nevěstí nic dobrého. Za posledních šest let klesl Mladé frontě Dnes prodaný náklad o třetinu. Stejně tak Lidovým novinám. Mladá Fronta, druhý nejprodávanější deník v ČR, bojuje o hranici 200 tisíc prodaných výtisků denně (což je zhruba sledovanost zábavného pořadu Riskuj s Janem Rosákem na TV Barrandov), Lidovky se perou o 40 tisíc (Zdroj abccr.cz). Dodejme, že klesají prodeje všech tištěných deníků, nicméně to ještě nutně neznamená, že by to tak muselo být.


Zdroj grafu: MediaGuru


Obsahovou stránku deníku MF Dnes pan Babiš jistě probral na nedávné schůzce s prezidentem Milošem Zemanem a ten mu vysvětlil, jak na tom ta Mladá Fronta Dnes vlastně je. Dodejme, že pokud se médium rozhodne být "vlivové" (jak lákavé!) a "stranické" (jak marné!), jak je tomu v případě MF Dnes, je to vždy na úkor prodaného nákladu a především pověsti. 

Výrok pana Babiše, že novináře "nechá psát pravdu" budí úsměv, stejně tak jako jeho povzdechnutí si, že "někdo někde napíše nějaký nesmysl a ostatní to od něj opisují". Svědčí o tom, že dříve či později dojde k vydavatelskému schizmatu, kdy vydavatel nebude souhlasit s obsahem listu, který vydává, a současně nebude vědět, co s tím.

Cena

Odhadovaná cena 3 miliardy korun za mediální dům Mafra není tak velká, že by ohrozila Babišovo potravinářské imperium. Jinými slovy: Za pokus to stojí. Německý majitel se Mafry celkem ochotně zbavil, protože, přiznejmě si to, Česká republika je pro Německo něco jako pro nás Ukrajina.

Velmi pozoruhodný byl způsob, jakým došlo ko koupi firmy Mafra. V průběhu několika posledních měsíců totiž Andrej Babiš intenzivně jednal s jejím konkurentem vydavatelským domem Ringier - Axel Springer (Blesk, Reflex), a ještě před několika dny vyskočily zaručené zprávy o tom, že je dohoda už podepsána.

Česká sekce Ringier - Axel Springer (na rozdíl od Mafry v černých číslech) je na prodej, což lze chápat jako vzkaz případným dalším kupcům (viz seznam nejbohatších Čechů). Rychlost, s jakou se pan Babiš dohodl s německým majitelem Mafry je však udivující, stejně jako to, že se koupi podařilo do poslední chvíle utajit. Buď je pan Babiš zcela nevyzpytatelný (tedy rozhoduje se rychle a nepředvítatelně), nebo jde o jen jeden z mnoha tahů široce rozvětvené partie, které záhy budeme svědky.

V momentě, kdy redaktoři zjistí, že je jejich rejdům konec, vypukne redakční puč, na který je jediná odpověď: Pružně zaplňovat uvolněná místa.

Impulsem pro koupi Mafry byl pro Andreje Babiše jistě i neúspěch regionální sítě 5+2, která by ve stávající podobě fungovala před 20 lety, ale dnes bylo třeba ji postavit úplně jinak. Týdeníky 5+2 vstoupily do české mediální řeky stejně zkostnatěle jako regionální síť Deník (nejrychleji klesající deník v ČR), tedy s naprostým nepochopením zásad regionálního periodika.

Příčinou neúspěchu 5+2 (zdarma do schránek) však není nezáživný obsah, ale inzertní výnosy, které zdaleka zaostávají za náklady na redakci, tisk a distribuci. Za rok existence je odhadovaná ztráta 5+2 přibližně 100 milonů korun. Byly tu tedy dvě možnosti: Buď 5+2 zavřít (a prohrát) nebo k problému přistoupit aktivně.

Investice

Pan Babiš je především investor, a proto si nekoupil ani tak noviny (v celé té jejich zatuchlosti) jako spíše inzertní nosič.Tento moment je důležitý zvláště proto, že začalo předvolební období, ve kterém média (a především MF Dnes) budou hrát klíčovou roli.

Důležitá je pro pochopení situace vazba pana Babiše s Jaromírem Soukupem (Medea), který víceméně ovládá rozdělování inzerce do tištěných médií.

Může se totiž klidně stát, že v MF Dnes už nebudou dostávat prostor virtuální "vlivové" kauzy typu "Kde vzal Gross milion na byt", "Paroubkův sex s dětmi", "Uplácení ve Věcech veřejných" nebo zcela absurdní "Zeman má problém: Mrázek volá Šloufa".

Politické strany, které dosud měly MF Dnes jako svou hlásnou troubu (ODS a TOP 09) teď možná budou muset inzerovat, když budou chtít něco sdělit. Nebo, a to už jsme skoro za rohem, pro ně bude cena inzerce tak vysoká, že si ji nebudou chtít dovolit.

V momentě, kdy redaktoři MF Dnes a Lidových novin zjistí, že je jejich rejdům konec, vypukne redakční puč pod absurdní a pokryteckou záminkou tzv. "čisté žurnalitisky". Bude na něj jediná a jednoduchá odpověď: Pružně zaplňovat uvolněná místa. Pro MF Dnes to znamená šanci stát se "normálními" novinami, jejichž hlavním úkolem je informovat, ne ovlivňovat. To je špatná zpráva pro stávající vlivovou nomenklaturu MF Dnes, ale velmi dobrá zpráva pro čtenáře.

Inzerce

Důležitá je pro pana Babiše vazba s panem Jaromírem Soukupem (Medea), který víceméně ovládá rozdělování inzerce do tištěných médií, tedy kontroluje klíčový zdroj příjmů periodik. Toto spojenectví se plně rozvine právě před volbami a bude ku prospěchu oběma, a to i když Babiš nabídne Soukupovi za Medeu sumu, kterou nebude moci odmítnout (náš odhad se blíží dvěma miliardám korun).

Každopádně pan Andrej Babiš (magazín Forbes odhaduje jeho majetek na 30 miliard korun, my na 100 miliard) plní svůj slib, který dal před třemi lety, a skutečně se stává "největším hráčem na českém mediálním trhu". Co se z toho nakonec vyklube, těžko zatím předvídat.

Ona i ta řepka olejka není zas až tak špatné téma, když zaujmeme ten "správný" úhel pohledu. Každopádně: redaktoři MF Dnes se už při loučení prý nezdraví "Nashledanou!", nebo "Tak čau!", ale "Dobrou chuť!".




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky