Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Násilí na ženách: Muslimské země na dně žebříčku. Náhoda? Palestinci bijí manželky - prý kvůli okupaci. Půl miliónu bitých v Turecku? Pokrytci řeční v OSN. Za všechno může Izrael

Násilí na ženách: Muslimské země na dně žebříčku. Náhoda? Palestinci bijí manželky - prý kvůli okupaci. Půl miliónu bitých v Turecku? Pokrytci řeční v OSN. Za všechno může Izrael

2. 1. 2018

Tisk článku

Burak Bekdil se na základě jednoho absurdního výroku na půdě OSN zabývá problémem domácího násilí v muslimských zemích, kde je tento bolestivý nešvar doma

Panely Organizace Spojených Národů se vždy rády chovají pokrytecky. V roce 2016 se diskuse v OSN točily kolem Výboru pro postavení žen (Commission on the Status of Women - CSW), který obvinil Izrael z palestinského domácího násilí. A letošní debaty se, co do jejich nesmyslnosti, nijak nelišily.

Výkonný ředitel UN Watch, Hillel Neuer oslovil na zasedání 12. června paní Dubravku Simonovic, zvláštní zpravodajku OSN pro násilí na ženách: "Paní Simonovic, to co jste prohlásila, jinými slovy znamená: 'Pokud Palestinci bijí své manželky, je to vina Izraele.'"

Hitparáda násilí

Na první pohled to vypadá jako černý humor, ale bohužel není. Ne jedna, ale dokonce dvě zprávy, které před UNHRC přednesla paní Simonovic obviňují Izrael za palestinské násilí na ženách, protože "přece existuje jasná souvislost mezi prodlužovanou okupací a násilím".

"Odkud berete takové informace", ptal se Neuer paní Simonovic? Určité informace existují, ale ne toho druhu, které by preferovala paní Simonovic.

Podle Globálního genderového indexu Světového ekonomického fóra se žádná převážně muslimská země neumístila mezi 50 nejlepšími zeměmi. Naopak, poslední (nejhorší) umístění, od 128. do 144. místa, patří bez výjimky zemím s převážně muslimským obyvatelstvem, včetně Turecka na 130. místě. Turecký případ je zvláště nutné zmínit, protože zvyšující se nadvláda islámské politiky v denním životě země posiluje patriarchální chování a zhoršuje rovnost mužů a žen už od roku 2002, kdy získal moc prezident (tehdy premiér) Recep Tayyip Erdogan. Jinými slovy, Turecko, 17. největší ekonomika světa, je 15. nejhorší zemí, co se týká rovnosti mezi muži a ženami.

62 % Turků je pro

Populační fond Spojených Národů si ve své zprávě chmurně všímá:

"...ženy a dívky jsou stále předmětem násilí, zneužívání a obchodování s lidmi. Jejich přístup ke vzdělání a účast v politice je odmítána a čelí mnoha dalším porušováním lidských práv... Existence násilí na ženách se objevila jako důsledek nerovnosti mezi pohlavími, jež je v Turecku značně rozšířena".

Podle průzkumu Hurriyet Daily News, z roku 2013 bylo zjištěno, že 34 % tureckých mužů považuje násilí na ženách za "občas nezbytné", zatímco dalších 28 % říká, že násilí je možno použít k ukázňování žen; spolu tedy 62 % připouští násilí na ženách.

Čtěte ZDE: Věrní islamisté se vracejí: Co se v Sýrii naučíš, v Evropě jako když najdeš. Polepšíme teroristy laskavým přivítáním? Tisíce "inspirovaných" vrahů pro Mutti Merkel. Opakování slovíček: der Dschihad - džihád

V roce 2014 oznámil ministr pro rodinnou a sociální politiku, že horká linka pro domácí násilí obdržela více než 100.000 hovorů a odhadl, že počet neoznámených případů by mohl být tři až pětkrát větší.

Studie téhož ministerstva z roku 2016 odhaluje, že ne méně než 86 % tureckých žen trpělo fyzickým, nebo psychologickým násilím od svých partnerů, nebo rodiny. Podle ministerského zjištění je fyzické násilí nejčastější formou zneužívání, protože až 70 % žen udává, že byly fyzicky napadány.

Může za to Izrael. A basta

Násilí na ženách je běžnou kulturní praxí a kultura zde je směskou odvozenou jak z náboženství, tak i z politiky. Francouzi, například, si nevytvořili zvyk mlátit své ženy v důsledku německé okupace. Ani Kypřané ne, po obsazení třetiny svého ostrova Turky.

Násilí nachází zvláště úrodnou půdu ve společnostech, kde se "dominantní" kultura odvozuje z islámského konzervatizmu. Např. turecký profesor teologie Cevat Aksit prohlásil na začátku svatého měsíce Ramadán v televizi že: "Ženy, které se kvůli své menstruaci nepostí a jí na ulici během Ramadánu lze bít".

Jak na to reaguje Erdoganova vláda? Nikoli zákonnými prostředky, ale pomocí segregace podle pohlaví. V Burse, v jednom z největších tureckých měst, vznikl nedávno projekt označovat separátní vagony pro ženy v městské dopravě, aby se ženy cítily během svých cest pohodlněji.

To vše je zcela normální v zemi, kde nejpopulárnější politická figura Erdogan kdysi prohlásil že: "ženy by měly znát své místo" a že "rovnost mužů a žen je proti lidské přirozenosti" - a jeho místopředseda vlády vyzval ženy, aby se nesmály na veřejnosti.

Takže nám řekněte paní Simonovic: Opravdu turečtí muži bijí a někdy i zabíjí své ženy kvůli izraelské okupaci? Opravdu je zde nějaká "jasná souvislost" mezi zvyšujícím se počtem zaznamenaných násilností na ženách v Turecku a "Izraelskou prodlužovanou okupací?"

Zdroj. 




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky