Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Zeman proti Kontejneru: Drahoš zmizel, promluvila basa. Těžká honička Kavárny. Zabijácký mix podle Orwella. Ti, kteří vědí, co činí. Orel létat umí. Porazí venkov Prahu a zachrání kousek naděje?

Zeman proti Kontejneru: Drahoš zmizel, promluvila basa. Těžká honička Kavárny. Zabijácký mix podle Orwella. Ti, kteří vědí, co činí. Orel létat umí. Porazí "venkov" Prahu a zachrání kousek naděje?

21. 1. 2018

Tisk článku

Petr Hájek hodnotí stav utkání o další existenci našeho státu po první půli, děkuje paní Drahošové a prozrazuje, co mu řekl jeden kněz

Vstoupili jsme do druhé půle kampaně před prezidentskými volbami. Uplynulý poločas lze hodnotit jako stahování temných mračen před bouří. Prezident republiky se připravuje na čtvero televizních vystoupení, z nichž dvě budou za účasti jeho konkurenta, dvě bez něj. Ten zatím zcela vytěkal, aby něco nepředloženého neprovedl. Za normální situace by se dalo říci, že tím Miloš Zeman vyhrál první poločas na body.

Jenže za Jiřího Drahoše, který si z Prahy udělal výlet „kamsi na venkov“, mezitím virtuálně bojuje Pražská kavárna, především její mediální „divize“, která má v hlavním městě většinou sídlo. Proto vidíme, posloucháme a čteme nekonečně omílané stereotypní útoky na prezidenta Zemana z většiny hlavních médií, která většinou jen rozválcovávají antizemanovská témata nastavená Českou televizí a rozhlasem.

Obávají se však zatím spustit „palbu“ naplno, aby nenastal „efekt přestřelení“ (overkill), jako při minulém klání s Karlem Schwarzenbergem. Lze s jistotou říci, že tento týden to však již nevydrží a vlétnou do toho hlava nehlava. Drahoš sice zmizel, jeho manželka však ne. Pověsti o tom, že v té dvojici je dominantní právě ona, se tak docela rozkošně naplnily. Paní Drahošová manžela opustila a vydala se po vlastní ose. Takže jediné, co stálo za zaznamenání, „vyrobila“ právě ona.

Žena za Kontejnerem

Základní linií mediální ofenzívy pro Jiřího Drahoše dosud bylo, že o něm pokud možno nesmí padnout ani slovo. Není to tak těžké. Ono ani není o čem mluvit. Platí charakteristika Ondřeje Hejmy, že Drahoš je pouze prázdný kontejner na sběr hlasů proti Zemanovi. Vyjadřovat se musí jiní, jejichž útoky na prezidenta pak média vydávají jakoby za Drahošovy. A všichni doufají, že rozhodnou televizní duely. Zvláště ten poslední, večer před volbami na ČT. A v tom je vtip.

Nikdo soudný (bez ohledu na preference) nepochybuje o tom, že hlavní centrála Kavárny je na Kavčích horách. V úzké koordinaci především s Bakalovými médii (HN, Respekt, Aktuálně, i-Hned atd.) řídí Drahošovu kampaň ve virtuálním módu – bez něj. ČT si proto dává záležet, aby alespoň „statisticky“ vypadala objektivně. Daří se jí to asi jako při jejím vždy vyváženém zpravodajství o Putinovi z Ruska nebo o Donaldu Trumpovi z Ameriky. Jenže soudruhy v bolševickém skanzenu nenapadlo, že jim nůž do zad vrazí právě „žena za Kontejnerem“, paní Drahošová.

Ta, jak řečeno, vyrazila na svou vlastní předvolební tůru, protože pochopila, že svěřit boj o (z Marsu spadlou) možnost kariéry první dámy nekňubovi manželovi, je věc značně nejistá. Nebylo to stejně nic moc, ač ji na každém kroku provázeli novináři od Bakaly. A přece se jí podařilo zazářit! Z domova seniorů v Přelouči odešla sice zklamaná, neboť tam jí rovnou řekli, že budou volit Miloše Zemana. V Pardubicích proto šla raději za voliči na základní školu a do dětského domova. Zase nic.

Čtěte ZDE: Prezidentská volba: Zemana, nebo maskota, který dále oslabí náš stát? Rozvrat politického systému. Agenti a nepřátelé si mnou ruce. Deset minut, které mohou vše rozhodnout

Basa promluvila 

Poněkud deprimovaná se tedy přesunula – kam jinam, než do kavárny. A tam konečně první velký úspěch! Rozkurážil ji zřejmě poslanec Marek Výborný z KDU-ČSL, který se jí chlubil, že v ČT mluvil pět minut s připnutou plackou „Můj prezident je Drahoš“, než si této nedovolené propagace jednoho z kandidátů soudruzi z Kavek „všimli.“ Eva Drahošová kývala a šťastně se usmívala:. „V České televizi nám fandí, ale nesmí to dávat najevo!“ pravila.

Nesvatá prostota tak vyzradila veřejné tajemství o televizi „veřejné služby“, která z našich daňových miliard utrácí desítky miliónů na Drahošovu kampaň, aniž to zajímá (v případě Zemanově tak bdělý a aktivistický) Úřad pro dohled nad financováním politických stran.

Následovala pochopitelně kanonáda „dementi“ (není od slova dement) z ČT. Faux paux – jako když ve známé básni K. H. Borovského „...řve basa, až všechno přehluší: Král Lávra má dlouhé oslí uši! Král je ušatec!“ – nelze zakrýt ani případnou popravou basy. Přihodit se něco podobného paní Zemanové, uspořádá o tom ČT dvoudenní Speciál a v parlamentu ustaví TOP, STAN, KDU a ODS za podpory Pirátů vyšetřovací komisi. Takto však jen několik drobných „uchechtnutí“ – a samozřejmě nic. Vše je v naprostém pořádku.

Čtěte ZDE: Prezidentská volba a ukrajinský teror: Kdo stojí na čí straně? Knížecí parta zase pohromadě. Zeman nesmí projít, i kdybychom měli (znovu) vraždit a upalovat! Femen bojují za Kavárnu. Starosti pana Drahoše na naši hlavu

Pro koho zabijácký koktejl?

Miloš Zeman drobným manévrováním přivodil svým protivníkům obsluhujícím Kontejner ještě další problém: Termíny prezidentských voleb se prolínají s další velkou kampaní „dvouminutovek nenávisti“ (viz Orwell 1984) vůči Andreji Babišovi. Je makačka to stihnout – a pro jedno neupozadit druhé. Co to takhle spojit: Zemana s nevyslovením důvěry Babišově vládě? Samozřejmě to zkoušejí, amatérsky netušíce, že otupují obě ostří současně – přičemž Drahoš z toho vypadává už úplně.

Alespoň se ho tedy poněkud komicky ptají, jak by v takové situaci jako prezident jednal on. A soudruh mluví a mluví a mluví... aby jako vždy především nic neřekl. To je totiž hlavní kvalifikace Prázdného Kontejneru: je možné do něj nalít cokoli. Něco jako svého času Alexandr Dubček, o nějž se Miloš Zeman (právem) „otřel“. Dubček byl nula, snadno manipulovatelný prázdný kontejner – a proto v kritické chvíli z velké části právě on způsobil československou tragédii.

V napjaté době, která je před námi, se nám může stát něco velmi podobného, pokud by byl Kontejner v čele státu. Jen to přijde ze Západu namísto Východu. A nebudou k tomu už ani zapotřebí melodramatické tanky. Bude stačit donutit nás dokořán otevřít brány muslimským „migrantům“. Babiš to klidně udělá (sleduje jen své osobní zájmy), pokud tomu z Hradu požehná Kontejner. Jeho podpis pod „vítačskou“ peticí dává jistotu, že ať mu Kavárna podstrčí cokoli, podepíše.

Míchá se tu pro někoho zabijácký koktejl. Za barpultem hlavní média, vrchní má placku ČT. To je prostředí, do něhož ve čtvrtek, nastoupí proti Kontejneru prezident republiky. Po relativně normální a (na veřejnoprávně-bakalovském hlavním proudu) stále nezávislejší PRIMĚ (v úterý) to má být vrcholné číslo Kavárny. Paní Drahošová může být klidná. ČT určitě nezklame – a tentokrát to klidně i „dá najevo“. Půjde o všechno.

Čtěte ZDE: Zeman ve volebním testu zvítězil ve všech krajích: Volby však začínají teprve nyní. Praha proti zbytku republiky. Kavárna použije cokoli. Pokud Zemana odstraní, brány neštěstí se otevřou dokořán

Kdo nevolí, volí Kontejner

Lze říci, že všechno hraje proti Zemanovi – což je ovšem pozice, kterou zvládá. Nebo ji alespoň s přehledem zvládl před pěti roky. Dnes je na tom hůř zdravotně, nikoli však intelektuálně. Dá-li si pozor, aby jednotlivá televizní vystoupení zvolna stupňoval a neodkryl brzy hlavní karty, a aby v přímé konfrontaci s Kontejnerem svou převahu nedemonstroval příliš natvrdo (mohlo by to vést k „ochranitelskému efektu“ některých nerozhodnutých), sotva může neuspět. Ale neučme orla létat.

Podstatné je, že v televizních show se bude hrát nanejvýš o několik procent (či spíše desetin procent) nerozhodnutých voličů. Většina národa už rozhodnuta je. Tak, nebo tak. Pokud by u nás byla volební povinnost třeba jako v Belgii, mohl by už dnes odejet Miloš Zeman na dovolenou. Povinné volby jsou samozřejmě zrůdnost, protože zůstat sedět doma je volba, za kterou každý ponese před svými dětmi a vnuky odpovědnost. Protože kdo nevolí, volí s většinou Prahy Kontejner.

Hrozivá je v tomto smyslu i „práce“ části biskupů a některých řádů katolické Církve. Jejich otevřená agitace „pro Kontejner“ – především v jihomoravském a olomouckém kraji (kde mimochodem v prvním kole Miloš Zeman vyhrál) – v podstatě kopíruje „objektivitu“ ČT a Bakaly. Když jsem o tom dnes před kostelem mluvil s jedním z „normálních“ církevních hodnostářů, který z toho neskrýval zděšení, pokusil jsem to „zlehčit“ Kristovým: „Pane odpusť jim, neboť nevědí, co činí...“

Nesouhlasil. Tihle to prý, bohužel, vědí až příliš dobře. Tak co s tím?, ptám se ho. Jako vždy, povídá, modlit se - a pracovat. Udělat pro to něco. Ještě pár dnů zbývá. Tak tu radu dávám dál. A kdo se modlit neumí, nebo nechce, ať alespoň pracuje.

Pán Bůh nám v tom pomáhej!




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky