Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Lesk a bída ODS: Bloudění v bažinách. Vzlétne ještě někdy modrý pták? Kterak syntetický předseda s denní husou zbrojili proti Zemanovi. Pravice v partaji nemá co dělat! Hrstka statečných ještě bojuje dál

Lesk a bída ODS: Bloudění v bažinách. Vzlétne ještě někdy modrý pták? Kterak syntetický předseda s denní husou zbrojili proti Zemanovi. Pravice v partaji nemá co dělat! Hrstka statečných ještě bojuje dál

1. 2. 2018

Tisk článku

Zdeněk Lanz referuje o nedávném kongresu ODS v Ostravě, který podle jeho mínění ukázal hlubokou ideovou prázdnotu této ne ještě tak dávno rozhodující pravicové strany

Ve stínu vášní prvního kola prezidentské volby proběhl v Ostravě ve dnech 13. a 14. ledna 2018 28. kongres Občanské demokratické strany.

Pokud věrný volič ODS s nadějí očekával, že se protagonisté strany přihlásí k tradičním konzervativním hodnotám, že dostane prostor k prosazení svých názorů ten, kdo svými opravdu pravicovými postoji pomohl straně k relativnímu volebnímu úspěchu, že převezme iniciativu „konzervativní křídlo“ strany, byl hluboce zklamán.

Nic takového se nestalo.

Místo toho u řečnického pultu defilovali „zbytnělí“ „ódéesáci“, kteří byli panoptikem všeho možného, jen ne rozhodných pravicových politiků. 

No pasarán!

Nevýrazný a nepřesvědčivý předseda strany Fiala svým syntetickým hlasem nešetřil chválou vlastní strany. Hned zpočátku svého vystoupení, bezprostředně po přivítání a dalších zdvořilostních formalitách, se ale netrpělivě vrhnul do toho, co mu asi nejvíce leželo na srdci: Zabránit za každou cenu tomu, aby Miloš Zeman obhájil funkci prezidenta republiky. Tomuto cíli věnoval i značnou část svého vystoupení, když teatrálně prohlásil:

Je tu jedna věc, kterou musím – jak se říká – vytknout před závorku, tedy zmínit hned na začátku. Protože v této chvíli se na nás dívají nebo nás slyší i lidé mimo tento sál. Máme také možnost poslat zprávu Občanské demokratické strany i prostřednictvím on-line médií. A v této věci jde o čas.

Obracím se na občany České republiky, kteří včera ani dnes ještě nebyli volit v prezidentských volbách: Prosím vás, zvažte to. Věnujte tomu prosím pozornost. Nenechte rozhodnutí na jiných ani neodkládejte svůj hlas až na druhé kolo. Nedopusťte překvapení, které se pak ani vám nebude líbit.“

„Zabraňte překvapení v prvním kole“ – zde byl přerušen aplausem a tak část věty – „Zabraňte překvapení v prvním kole „– „musel“ zopakovat – „a pomozte prosadit do druhého kola co nejlepšího kandidáta, který přinese šanci na změnu v úřadu prezidenta České republiky“ – opět potlesk.

V kontextu s povolebním vyjednáváním o vládě, kdy ústy Fialy ODS odmítá jakoukoli účast ve vládě s Babišem vyznívá jeho prohlášení, že: „ODS respektuje fakt, že bez hnutí ANO nelze sestavit většinovou ani žádnou jinou politicky realistickou demokratickou vládu. Respektujeme mandát hnutí ANO od voličů. Ale hnutí ANO nedostalo od svých voličů – a domnívám se, že ani od voličů jiných politických stran – žádný mandát na jednobarevnou menšinovou vládu.

Pokud se předsedovi hnutí ANO nechce vládnout v koalici nebo neumí vládnout v koalici, tak to je samozřejmě možné. Tak ať tedy tento úkol přenechá někomu jinému“, jako špatný vtip.

Čtěte ZDE: Demokratický blok: Děsivý pohled na partu zoufalců po sezóně. Hlavní je být. Židle, koryta a kuloáry. Pravice definitivně v troskách? Němcová jako ikona toho zmaru. Zralí na klystýr a dvojitý chinin

ODS je mrtvá. Ať žije ODS!

Předsedu Fialu zase pochválila „zapouzdřená“ antikomunistka a rusofobka Němcová. Samozřejmě i ta si přisadila trochu té předvolební agitace „Je zde i taková napůl dobrá zpráva ….a to je první kolo prezidentských voleb. Ve mně je naděje, že to druhé kolo může dopadnout dobře. A to teprve by znamenalo ten obrat, který opravdu všichni moc potřebujeme, aby to všechno o čem mluvíme a co nás tíží, tak aby prasklo jako nějaká čarovná obruč abychom se zase mohli svobodně nadechnout“ – potlesk.

Nezasvěcenému posluchači by se chvílemi mohlo až zdát, že zabloudil na jakýsi podivný předvolební mítink, kde nikdo nemluví o tom, koho zvolit, ale všichni horují pro to, koho nezvolit.

K nekritickému pochlebování Marka Tvrze oběma výše jmenovaným, tedy Fialovi a Němcové, pak chybělo, kromě potlesku, už jen provolávání „ať žije ODS, ať žije ODS“.

Trochu rozruchu a potřebného odreagování do jinak upjaté atmosféry kongresu vneslo rádoby kabaretní vystoupení dvojice Černochová – Kubera, které televizním pamětníkům mohlo připomenout „slavné“ Televarieté (Bohdalová – Dvořák) či „oblíbený“ Ein Kessel Buntes.

K zhlédnutí zde.

Dlužno ovšem poznamenat, že senátor Kubera patří, s některými svými názory, k té zdravější a možná i pravicovější části „ pravdou a láskou kontaminovaného hnízda modrých ptáků“.

Čtěte ZDE: Politické strany v parlamentu: Bezradnost a parazitismus za naše peníze. Co má prosazovat ODS? Nikdo neví! Tuší Piráti, co chtějí? Výměna systému nutná. Čím déle tam budou, tím více to bude bolet

Parta zoufalců?

Kapitolou samou pro sebe byly zdravice „spřátelených“ stran, např. první místopředsedkyně TOP 09 Pekarové Adamové, předsedy KDU–ČSL Bělobrádek a předsedy hnutí STAN Gazdíka.

Tristní situaci nezachránily ani zdravice britské konzervativní strany, polské strany Právo a spravedlnost a izraelské strany LIKUD. Všechny projevy a vystoupení na kongresu lze zhlédnout zde.

Smutným vyústěním „práce“ delegátů občanských demokratů pak bylo přijetí usnesení, jehož jeden bod zní: ODS vidí ve výsledku prvního kola prezidentské volby šanci naplnit politický cíl, kterým je ukončení působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Voliči v prvním kole rozhodli o tom, že protikandidátem Miloše Zemana ve druhém kole bude Jiří Drahoš. Proto mu ODS vyjadřuje podporu.

A tak členům ODS, kteří se rozhodli volit Miloše Zemana, nezbylo než si toto „tajemství“ nechat pro sebe.

Motto 28. kongresu - Silná ODS pro silné Česko - zůstalo jen prázdným heslem.

Pravicoví politici jsou pro pravicovou stranu příliš pravicoví.

Reforma strany se nekonala.

Z Ostravy modrý pták nevzlétl. 




Tagy článku

Doporučujeme

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace. Existence českého státu není samozřejmostí.  Zrada? Zájmy velkých hráčů. Gaučoví generálové a novodobí andělé. Dáme se rozpustit v biočaji EU?

Německý protektorát 1939: 15. březen a jeho poselství - zvláště pro naše mladší generace....

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky