Každý má svou volbu: Pohodlně plout do otroctví, nebo vstoupit do PROTIPROUDU
Boj o Sýrii v nové fázi: Operace v Afrínu oslabuje americké pozice. Vystoupí Turecko z NATO? Výzva Erdoganovi: Spolupracuj se Sýrií, nebo odstup! Těžiště světové ekonomiky se přesouvá na Východ a do Eurasie

Boj o Sýrii v nové fázi: Operace v Afrínu oslabuje americké pozice. Vystoupí Turecko z NATO? Výzva Erdoganovi: Spolupracuj se Sýrií, nebo odstup! Těžiště světové ekonomiky se přesouvá na Východ a do Eurasie

19. 2. 2018

Tisk článku

Alena Palažčenková tlumočí rozhovor předsedy turecké vlastenecké strany Dogu Perinçeka s agenturou RIA Novosti na téma vojenské operace "Olivová ratolest" v Sýrii a budoucího uspořádání sil na Blízkém východě

Operace tureckých ozbrojených sil v syrském Afrínu proti kurdským ozbrojeným skupinám je zaměřena na oslabení americké pozice v Sýrii, což je v zájmu Moskvy i Damašku, řekl RIA Novosti předseda turecké strany „Vlast“ (Vatan) Dogu Perinçek. Považuje tuto operaci za důležitou etapu na cestě oddělení Turecka od USA a NATO a sbližování s Ruskem.

Před tím generální štáb Turecka oznámil zahájení operace „Olivová ratolest“ proti formacím Kurdů v syrském Afrínu. Operace začala 20. ledna 2018 v 17:00 hodin moskevského času. Turecký premiér Binali Yildirim oznámil 21. ledna zahájení pozemní operace v Afrínu. Damašek důrazně odsoudil činnost Turecka v Afrínu a připomenul, že se jedná o nedílnou součást Sýrie. Moskva v souvislosti se situací v Afrínu vyzvala všechny strany ke zdrženlivosti a k respektování územní celistvosti Sýrie.

Kurdské oddíly v rukou USA

Turecko bude hájit svou bezpečnost a není to z naší strany žádný bluf nebo vydírání. Zahájením operace v Afrínu Turecko zabezpečuje své hranice. Sýrie si zachová svou územní celistvost a rovněž bude zachována územní celistvost všech sousedních zemí, neboť rozpad Sýrie může vést i k jejich rozpadu; Pro Rusko je tato operace přínosná minimálně proto, že je zaměřena proti upevnění pozic USA v Sýrii, jelikož Kurdská dělnická strana (PKK) a s ní spojená kurdská „Demokratická unie“ (PYD) představují americké pěšáky,“ řekl Perinçek.

Podle jeho názoru spolupráce s PKK a PYD nepřinese Rusku užitek, tudíž Moskva do toho nepůjde.

Někdy v Rusku zaznívají návrhy na sblížení s PKK. Ale PKK chce vytvořit nezávislý Kurdistán, a jakmile se s nimi sblížíte, automaticky se stanete příznivcem jeho ustavení, čímž se postavíte proti Turecku, Sýrii, Íránu, Iráku ... To Rusko nikdy neudělá. No a USA beztak vystupují proti Turecku a dalším zemím v regionu, takže PKK zůstane v rukou Spojených států,“ předpokládá turecký politik.

Čtěte ZDE: Zničená Sýrie: Začínají zde USA nový konflikt? Záminky k útokům stále průhlednější. Podpora radikálů do posledního dechu. Bude někdy na Blízkém východě klid? Válku udržíme, i kdyby bojovat s kým nebylo!

Sblížení Ankary a Damašku je nevyhnutné

Perinçek zdůraznil, že jeho strana vystupuje za to, aby Ankara vyladila vztahy s Damaškem a vedla operaci proti kurdským formacím ve spolupráci se syrskou vládou.

Vyzývám Erdogana: buď spolupracuj se Sýrií, nebo odstup. Spolupráce se Sýrií je klíčem k posílení spolupráce s Ruskem a Íránem, což je také důležité a vyplývá to z jednání v Astaně. Máme tu obchod, průmysl, stabilitu, bezpečnost – pro to všechno jsou potřebné dobré sousedské vztahy se Sýrií a Erdogan nemůže neustále udržovat obě země ve stavu nepřátelství,“ uvedl Perinçek.

Vyjádřil víru, že Damašek bude spolupracovat s Ankarou v rámci operace v Afrínu, protože tato spolupráce je v zájmu obou zemí.

Asad bude spolupracovat s Tureckem a přitaká této operaci, a to i přes to, že zatím naši komunikaci zprostředkovává Rusko. Tak to někdy bývá. Po sestřelení ruského letadla tureckými ozbrojenými silami to vypadalo, že se už nedomluvíme, ale krize byla úspěšně překonána. S Iránem byly vážné problémy, ale nyní všechny země klidně zasedají v Astaně. Tak to bude i s Asadem, všechno k tomu spěje, spolupráce mezi Tureckem a Sýrií je nevyhnutná. Erdogan už jednou řekl, že kontakty s Damaškem jsou možné,“ prohlásil turecký politik.

Dodal také, že veřejné mínění v Turecku je nakloněno normalizaci vztahů se Sýrií a „dokonce i ve vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje si to myslí, i když to zatím neříkají nahlas.“

Turecko vystoupí z NATO a přejde k Eurasii

Podle Perinçeka by vážná krize ve vztazích mezi Ankarou a Washingtonem mohla vést k uzavření základny Incirlik pro americká letadla a vést k oddělení Turecka od NATO.

Incirlik může být buď zcela uzavřen pro americká letadla, nebo kompletně přejít pod tureckou kontrolou, aby odtud nemohli Američané zasahovat proti tureckým ozbrojeným silám. Takový záměr v kabinetech tureckého generálního štábu existuje a USA to vědí. Z NATO nic dobrého pro Turecko nevzejde. Vzpomeňte si na nedávné skandály. Strany se nyní snaží zmírnit napětí, ale to jsou jen taktické manévry. Turecko je nyní prakticky jedinou zemí v NATO, která přímo vystupuje proti USA,“ řekl Perinçek.

Podle jeho slov vztahy mezi Tureckem a NATO zůstaly pouze na papíře, jsou strategicky zničeny a už se neobnoví. Hlavními partnery Turecka se dnes jeví Rusko a Čína.

Čtěte ZDE: Ruský žoldák: Proč nikdo nemává amputovanými končetinami? Válečné mýty a realita. Proč to US Army projela ve Vietnamu? Informační válka před volbami v Rusku: Fake News o americkém útoku v Sýrii

A to se už nezmění. Turecké hospodářství je součástí eurasijského, ekonomicky i politicky. V Turecku není místo pro atlantický systém, z něho pouze čiší touha rozdělit naši zemi a zadusit její ekonomiku. Východiskem je posílení vazeb s Čínou, Indií, Ruskem a Íránem. Všechno to rozdělování na sunnity, šíity a tak podobně jsou jen politické hry USA, jimiž se pokoušejí rozdělit Východ a vytvořit sunnitský blok,“ vyslovil Perinçek svůj názor v rozhovoru pro RIA Novosti.

Turecko úspěšně spolupracuje se šíitským Íránem, v Iráku vládnou šíité, v Sýrii, s níž musíme spolupracovat, jsou u moci alevité (odnož šíitského islámu – pozn. PP) a vedle toho je tu křesťanské Rusko. Kdo zůstává v sunnitském bloku? Saúdská Arábie a pár zemí Perského zálivu, dokonce i Katar je opustil. Kromě toho současné rozložení sil vyžaduje větší sekularismus a pokrok v tomto směru také pozorujeme: Turecko musí zůstat kemalistické (kemalismus je ideologie založená na myšlenkách zakladatele moderního tureckého státu Kemala Atatürka – pozn. PP) a nedovolit USA, aby cestou náboženských sporů rozdělily naše země na bloky,“ dodal politik.

Podle něho se světová ekonomika postupně přemisťuje na Východ.

Eurasie se pozvedá a k ní hledí velké obchodní turecké společnosti. Tato politika nakonec přivede Turecko k harmonizaci s Ruskem v otázce Krymu. Myšlenka na jeho uznání už zraje v hlavách vedení země, byť zatím převažují momentální kalkuly. Politika Turecka vůči Krymu se postupně obracím tváří k Rusku. Domnívám se, že uvidíme konkrétní kroky v tomto směru v blízké budoucnosti a všechno, co nyní rozděluje turecký a ruský pohled na Krym, se postupně rozplyne,“ zakončil Perinçek.

Zdroj.




Tagy článku

Doporučujeme

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války je zločin. Vyznamenat Clintona? Nechutné! Kdy vystoupit z NATO? Udělali z ČR překupníka zbraní. Lejnová patří za mříže. EU je zločinecká organizace. Uvidíme se na Václaváku?

PRO a proti: Připomíná Rajchl Fica? Chci orbanizovat českou politiku! Prodlužování války...

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí - to my jemu. Myš, která řve ze Strakovky i z Hradu. Udělali z nás fialový terč. Pokud bojovat - tak s nimi! Chcete umírat za NATO?

Oslavy smrtícího objetí: Vláda hostila slet válečných pošahanců a gaunerů. Rusko nám nehrozí...

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace
Na začátek stránky